Svetlix написа:
На Милеви скали май само аз не съм ходил от този форум ...
То не е голяма загуба, пък и време има. Все някога ще идеш.
Аз на Богдан още не съм ходил, все нещо се случва.
Пет Май 07, 2021 9:59 pm
vaskoo
Времето за Милеви скали е началото на пролетта, като сега, или на есен като е шарено.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Съб Май 08, 2021 10:09 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3379 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Връх Милеви скали си е класика!
П.П. През зимата също е хубав, особено ако времето е приказно – снимки от 07.02.2016 г. с КПДМ:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Май 08, 2021 10:37 am
tortomanin
При поредното връщане от Разлог отново кривнах встрани от пътя, този път към Аврамово, селото с най-висока ЖП гара на Балканите.
Денят бе ясен, Рила се виждаше прекрасно, а за да видим Пирин трябваше да се проврем през млада борова гора и да се окаляме.
По този начин съм се отбивал към Пашово, Света Петка....
Нищо особено, качваш някаква местна чука, но пък има разнообразие.
Тази седмица трябваше отново да сме по Пирин.
Поредица от сериозни неприятности ни върна в Хасково и днес, колкото да не скърцаме съвсем със зъби, отидохме на домашния за хасковлии маршрут до хижа "Аида".
Пътят от Горно Брястово до хижата е занемарен, екопътеките, правени преди около 5 години - още повече. Тръгнахме късно и встрани от пътя туристи - полянджии вече разпалваха скарите. Ловджии гърмяха из деретата. Не бях ходил от много време на Аида, изпитвах сдържано любопитство. Оказа се, че хижата и прилежащата кръчма не работят, а строежът на параклиса е спрял.
Бяхме единствените, които се качиха пеша. Коли имаше много.
И малко "крадена" информация, че не ми се пише толкоз:
"Мечковец е планински рид в крайните северозападни части на Източните Родопи, на територията на области Хасково, Пловдив и Кърджали. Известен е и с името Айдаа или Аида, буквално от турски Мечата планина.
Ридът има форма на изпъкнала на югоизток дъга с дължина около 15 км и ширина 4 – 5 км. Простира се между долините на реките Банска на северозапад и Харманлийска на югоизток (десни притоци на Марица), които го отделят съответно от ридовете Драгойна и Чуката. На югозапад достига до седловината Китката (735 м), която го свързва с Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи. На север и североизток склоновете му постепенно затъват в Хасковската хълмиста област.
Има заравнено било, което на изток и североизток се разчленява и понижава от 700 – 800 м до 600 – 500 м. Най-високата му точка е едноименният връх Мечковец (Аида, 859,3 м), разположен в централната му част . Изграден е изцяло от вулкански скали – риолити, андезити, латити, туфи и туфити, на базата на които са установени полиметални орудявания без промишлено значение в района на село Сърница. В източното му подножие, при село Минерални бани бликат топли минерални извори. Покрит е с редки широколистни гори и храсти. Развито горско стопанство.
В рида са изградени две хижи: „Аида“ и „Буково“. На връх Мечковец е разположена РРТС Аида, станцията е собственост на БТК и служи предимно за радиорелейни връзки. Оттук се излъчват програмите на редица радиа. В долината на река Душковица (десен приток на Банска река) е открит интересен тракийски скален комплекс."
Нед Окт 09, 2022 10:10 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3379 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Здрасти.
Ще идваш ли на сбирката на хижа „Кабата“ тази събота и неделя?
Как е маркировката на европейски маршрут Е-8 при хижа „Аида“? Има ли въобще нещо останало от нея?
Има ли оставен на видно място телефон за връзка с хижаря?
Септември месец мислехме да ходим на хижа „Аида“ и да подновяваме маркировката на Е-8 в посока изток (към село Спахиево), но не стигна времето – премаркирахме след село Долно Сираково към Орлово, Царева поляна, Кладенец и Лясковец (бяхме там от 1 до 6 септември и от 22 до 25 септември).
Снимка от хижа „Книжовник“ (25.09.2022 г.):
Как е маркировката на европейски маршрут Е-8 при хижа „Аида“? Има ли въобще нещо останало от нея?
Липсваща. Има много стари марки, с които по-скоро някой би се объркал, отколкото да са полезни.
От към Сърница и Горно Брястово има екопътекови табели, но не и актуална лентова маркировка.
Спускането от х.Аида към Спахиево е преградено заради опасност от срутвания в района на мините. Тръгва се по асфалта към Брястово и на първото отклонение се хваща в дясно като пътят (силно казано) се влива в стария маршрут малко след мините. Минавах го това лято с колелото и мога да кача един трак по-късно.
Чет Окт 13, 2022 1:02 pm
stefan_iliev38
Качвай трака, ако не те затруднява, но не е спешно.
Ако е хубаво времето, има план на 30-31 октомври и 01 ноември отново да сме в района и лека-полека да продължаваме напредването по Е-8.
Всъщност, аз минах по асфалта с колелото, но има и пътека (която тръгва след едни стълби над хижа Аида), вървяща успоредно на него, та ако се маркира, може би от там би било по-удачно.
Какви са тези странни дати? Ако мога да помогна, бих се включил някоя събота/неделя.
Чет Окт 13, 2022 7:34 pm
stefan_iliev38
Датите са странни, тъй като единият участник в маркирането (абсурд) е учителка и почива тогава, защото учениците не учат.
Засега имаме желание да маркираме, но дали времето ще е хубаво и дали ще можем – ще видим.
Всяка помощ е добре дошла, трябват хора и за разузнаване, преди да се пристъпи към маркиране.
Чет Окт 13, 2022 9:28 pm
tortomanin
Здравейте.
Претрепаха ме от работа и съм пропуснал анонса, щях да дойда.
Дано се е получило хубаво. Районът, разбира се, ми е познат, но това няма значение.
Преди малко се прибрах от Северна Рила.
Лифтът до Ястребец не работи. А беше ясно, смятах да отида до тамошното Алеко.
Нед Окт 16, 2022 8:20 pm
kaloyanv
tortomanin написа:
Здравейте.
Претрепаха ме от работа и съм пропуснал анонса, щях да дойда.
Дано се е получило хубаво. Районът, разбира се, ми е познат, но това няма значение.
Преди малко се прибрах от Северна Рила.
Лифтът до Ястребец не работи. А беше ясно, смятах да отида до тамошното Алеко.
А какво ти пречи. Горе долу над-боровец, паркинга над началото на ястребец и за час и малко си на хижа ястребец и от там имаш около 1 час до алеко. Имаш предостатъчно време дори и сега.
Нед Окт 16, 2022 8:57 pm
tortomanin
"А какво ти пречи. Горе долу над-боровец, паркинга над началото на ястребец и за час и малко си на хижа ястребец и от там имаш около 1 час до алеко. Имаш предостатъчно време дори и сега."
Пречат ми възраст, кила, група.....
Бях най-младият в групата, а съм на 58. Другите са с повече години и по-малко опит. Аз самият съвсем се ошишках в карантините, обаждат се дядовски болежки...........
На Боровец пристигнахме късно. Предния ден ходихме до хижа "Мальовица", но беше в мъгла. Втори път водя същите хора на Мальовица, все този късмет. Затова след нощувка в Говедарци пак ги закарах до Меча поляна, та поне вчера видяха върха.
Пътуването продължи с прибиране през Костенецки водопад и шопинг в пловдивския "Декатлон".
Пон Окт 17, 2022 6:06 pm
kaloyanv
Е да, като си в такава група, трябва да е по-лежерно и да не се напъва човек много. Аз казвам за един час там, за час и половина насам, но това е да се напъваш, а за такъв хуба туризъм с група, няма никакъв смисъл от тая работа.
Забравих да спомена и че според мен с такива групи няма и смисъл да се ходи из тея ръбове камъняци и подобни , да си троши краката човек. Ама то разни хора, разни кефове
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети