Ето снимка от вр. Вихрен към Беласица, а отзад в делечината бледнее Олимп на над 200 км! Снимката е правена на 19.11.2015
[/url]
Нещо не се вижда тази снимка - блокирана ли е, какво ли...
Иначе, това е въпросът, който мен много отдавна ме занимава и не мога да немаря конкретен отговор: Вижда ли се Олимп от Вихрен? Търсил съм и снимки - не съм откривал досега...
Съб Юни 13, 2020 4:59 pm
Сотиров
И аз да попитам
Вижда ли се Олимп (Митикас) от Голям Перелик? Когато бях там, имаше непрогледна мъгла точно на юг и нищо не се виждаше.
Пон Юни 15, 2020 10:19 am
dido
Точно на юг можеш да видиш Атон и Тасос.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 15, 2020 11:12 am
Сотиров
Следващия път
Атон и Тасос - пак добре! Значи Олимпос йок.
Пон Юни 15, 2020 11:35 am
vaskoo
Няма гледка към Олимп (Митикас) от цялото било на Карлък (от Превала до Одабашийца) от всички върхове и коти там. Остава някъде зад Боздаг и драмско-сереските баири.
Гледката на юг от това било почти винаги отстъпва на тази на север, заради слънчевото греене и изпаренията от морето.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Юни 15, 2020 11:45 am
dido
Re: Следващия път
Сотиров написа:
Атон и Тасос - пак добре! Значи Олимпос йок.
А, не казвам йок, а че на юг се очаква да се видят други обекти
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 15, 2020 2:31 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
aliosha77 написа:
...
Иначе, това е въпросът, който мен много отдавна ме занимава и не мога да немаря конкретен отговор: Вижда ли се Олимп от Вихрен? Търсил съм и снимки - не съм откривал досега...
Дали може да се види Олимп от връх Вихрен - да, разбира се, теоретично е напълно възможно да се види.
Друг е въпросът дали метеорологичните условия ще позволят това. Много са километрите до Олимп - над 200 км.
Ето панорама от връх Вихрен, генерирана с програмата PeakFinder, от която се вижда, че Олимп се подава над Беласица:
Така много лесно може да се види приблизително от кои планини, била и върхове в България би могъл да се види Олимп при ясна видимост.
Разбира се, трябва да отчетем, че програмата PeakFinder има несъвършенства и понякога има разминаване между нея и това, което реално се наблюдава.
Има и програми, които генерират областите, от които дадения връх се вижда, например интеренет сайтът https://www.heywhatsthat.com/:
Ето мои снимки на Олимп от Пирин, когато видимостта е била добра:
Връх Мозговишки чукар 2612 м - 13.10.2019 г.:
Връх Полежан 2852 м - 02.11.2014 г.:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 16, 2020 1:27 am
aliosha77
Супер!
Мното ти благодаря, stefan_iliev38 !!!
И аз съм се качвал на Вихрен, ама лятото, и тогава атмосферата не е много прозрачна.
Относно разстоянието - то не би трябвало да е чак такава пречка. Моите "най-далечни хоризонти", запечатани и на снимка, са два:
1. Боздаг, видян от вр. Ботев (ок. 175 км.) - при доста добра видимост, в идеално слънчев ден в края на октомври.
2. Атон, видян от кулата на вр. Снежанка (ок. 170 км.) - при направо идеална видимост, в слънчев ден през средата на декември.
Иначе и аз ползвам тази програмка - peak finder - ама понякога истинският хоризонт не е точно това, което тя показва...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Сеп 06, 2020 8:08 pm
aliosha77
Здравейте!
След дълги месеци на чудене, вчера (03.10.2021) най-сетне получих съвсем нагледен отговор на въпроса за видимостта:
Да, от Вихрен се вижда Олимп!!! Не само от Вихрен - дори от Премката към Кутело, та дори и от Кабата! През целия ден вчера го наблюдавах Митикас как наднича над и малко вдясно от Радомир.
Ще опитам да кача тук снимки, само трябва малко да ги поизчистя. Иначе, с бинокъла се виждаше съвсем ясно.
Освен Олимп, на югозапад и на запад имаше видимост и към други високи планини - предполагам Шар, Кораб и Проклетие, ама не съм сигурен...
Онзи ден времето беше доста ветровито и хоризонтът много изчистен и ми стана интересно дали това, което виждам в далечината е вр. Ботев? Снимката е правена от София, бул. Сливница. Десният заснежен връх в далечината много ми прилича на него. А кой ли е този острият в ляво от него?
https://drive.google.com/file/d/1l0yyvK9CR8mqqq8yyQNQwhQNiWlvIUs_/view?usp=sharing
Пет Дек 03, 2021 4:17 pm
kaloyanv
Re: Вижда ли се вр. Ботев от София?
Filev написа:
Здравейте,
Онзи ден времето беше доста ветровито и хоризонтът много изчистен и ми стана интересно дали това, което виждам в далечината е вр. Ботев? Снимката е правена от София, бул. Сливница. Десният заснежен връх в далечината много ми прилича на него. А кой ли е този острият в ляво от него?
https://drive.google.com/file/d/1l0yyvK9CR8mqqq8yyQNQwhQNiWlvIUs_/view?usp=sharing
Ботев се пада още надясно от тези върхове и назад.
П.С може и да го видиш, но ще е слабо очертанието и то при много добра видимост. Не съм сигурен от мястото дали ще има някой който да го запречва. Със сигурност ако се качиш над Алеко се вижда, посока физкултурник.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Дек 03, 2021 4:33 pm
Dimov
Re: Вижда ли се вр. Ботев от София?
Filev написа:
Здравейте,
Острият връх е връх Етрополска Баба 1787м., а вдясно не е връх Ботев, а е билото на върховете Мара Гидия, Мирковска Баба и Челопешка Баба.
Едва преди около година разбрах, че от северните части на София се вижда Мусала при ясно време, включително от нивото на земята. Всъщност се прибирах с влак от Искърското дефиле, когато забелязах. От Нови Искър чак до южно от Илиянци изгледът е почти без прекъсване. За съжаление, нямам кадър.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Следваща
Страница 8 от 9
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети