|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
aliosha77
|
|
|
|
 |
 |
Ето снимка от вр. Вихрен към Беласица, а отзад в делечината бледнее Олимп на над 200 км! Снимката е правена на 19.11.2015
[/url] |
Нещо не се вижда тази снимка - блокирана ли е, какво ли...
Иначе, това е въпросът, който мен много отдавна ме занимава и не мога да немаря конкретен отговор: Вижда ли се Олимп от Вихрен? Търсил съм и снимки - не съм откривал досега... 
|
|
|
Съб Юни 13, 2020 4:59 pm |
|
 |
Сотиров
|
И аз да попитам |
|
Вижда ли се Олимп (Митикас) от Голям Перелик? Когато бях там, имаше непрогледна мъгла точно на юг и нищо не се виждаше.
|
|
|
Пон Юни 15, 2020 10:19 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Точно на юг можеш да видиш Атон и Тасос.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пон Юни 15, 2020 11:12 am |
 |
 |
Сотиров
|
Следващия път |
|
Атон и Тасос - пак добре! Значи Олимпос йок.
|
|
|
Пон Юни 15, 2020 11:35 am |
|
 |
vaskoo
|
|
|
Няма гледка към Олимп (Митикас) от цялото било на Карлък (от Превала до Одабашийца) от всички върхове и коти там. Остава някъде зад Боздаг и драмско-сереските баири.
Гледката на юг от това било почти винаги отстъпва на тази на север, заради слънчевото греене и изпаренията от морето.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Пон Юни 15, 2020 11:45 am |
|
 |
dido
|
|
Re: Следващия път |
|
 |
 |
Атон и Тасос - пак добре! Значи Олимпос йок. |
А, не казвам йок, а че на юг се очаква да се видят други обекти 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пон Юни 15, 2020 2:31 pm |
 |
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3433 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
 |
 |
...
Иначе, това е въпросът, който мен много отдавна ме занимава и не мога да немаря конкретен отговор: Вижда ли се Олимп от Вихрен? Търсил съм и снимки - не съм откривал досега...  |
Дали може да се види Олимп от връх Вихрен - да, разбира се, теоретично е напълно възможно да се види.
Друг е въпросът дали метеорологичните условия ще позволят това. Много са километрите до Олимп - над 200 км.
Ето панорама от връх Вихрен, генерирана с програмата PeakFinder, от която се вижда, че Олимп се подава над Беласица:
Панорама от връх Вихрен, генерирана с програмата PeakFinder
Аз обаче не мога да се сетя, като съм качвал Вихрен лятото да съм улучвал толкова ясно и хубаво време, че да съм виждал Олимп.
Дори и да съм го виждал, едва ли съм успял да го запечатам на снимка с фотоапарата си (поради несъвършенствата на фотоапарата).
По време на изгрева и на залеза шансовете за наблюдение на Олимп се увеличават. Също и през зимата. Както и ако се използва бинокъл.
Вместо да се търси дали Олимп се вижда от даден връх, по-практично би било да се реши обратната задача - кои върхове се виждат от Олимп:
Панорама от връх Митикас, първенец на планината Олимп, генерирана с програмата PeakFinder
Така много лесно може да се види приблизително от кои планини, била и върхове в България би могъл да се види Олимп при ясна видимост.
Разбира се, трябва да отчетем, че програмата PeakFinder има несъвършенства и понякога има разминаване между нея и това, което реално се наблюдава.
Има и програми, които генерират областите, от които дадения връх се вижда, например интеренет сайтът https://www.heywhatsthat.com/:
Ето мои снимки на Олимп от Пирин, когато видимостта е била добра:
Връх Мозговишки чукар 2612 м - 13.10.2019 г.:
Връх Полежан 2852 м - 02.11.2014 г.:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Вто Юни 16, 2020 1:27 am |
|
 |
aliosha77
|
|
|
|
Супер!
Мното ти благодаря, stefan_iliev38 !!!
И аз съм се качвал на Вихрен, ама лятото, и тогава атмосферата не е много прозрачна.
Относно разстоянието - то не би трябвало да е чак такава пречка. Моите "най-далечни хоризонти", запечатани и на снимка, са два:
1. Боздаг, видян от вр. Ботев (ок. 175 км.) - при доста добра видимост, в идеално слънчев ден в края на октомври.
2. Атон, видян от кулата на вр. Снежанка (ок. 170 км.) - при направо идеална видимост, в слънчев ден през средата на декември.
Иначе и аз ползвам тази програмка - peak finder - ама понякога истинският хоризонт не е точно това, което тя показва...
|
|
|
Вто Юни 16, 2020 2:11 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
Гледки от южното подножие на вр. Шабалиева каба |
|
Алиботуш.
Боздаг.
Общ изглед.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Нед Сеп 06, 2020 8:08 pm |
|
 |
aliosha77
|
|
|
Пон Окт 04, 2021 1:49 pm |
|
 |
aliosha77
|
|
|
|
 |
 |
Дали може да се види Олимп от връх Вихрен - да, разбира се, теоретично е напълно възможно да се види.
Друг е въпросът дали метеорологичните условия ще позволят това. |
Стефане, имах късмет и в един прекрасен есенен ден получих нагледно потвърждение
Описал съм го в тази тема:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=14161
|
|
|
Пет Окт 22, 2021 6:11 pm |
|
 |
Filev
|
|
|
Пет Дек 03, 2021 4:17 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
Re: Вижда ли се вр. Ботев от София? |
|
Ботев се пада още надясно от тези върхове и назад.
П.С може и да го видиш, но ще е слабо очертанието и то при много добра видимост. Не съм сигурен от мястото дали ще има някой който да го запречва. Със сигурност ако се качиш над Алеко се вижда, посока физкултурник.
|
|
|
Пет Дек 03, 2021 4:26 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
Пет Дек 03, 2021 4:33 pm |
|
 |
Dimov
|
|
Re: Вижда ли се вр. Ботев от София? |
|
Острият връх е връх Етрополска Баба 1787м., а вдясно не е връх Ботев, а е билото на върховете Мара Гидия, Мирковска Баба и Челопешка Баба.
https://map.bgmountains.org/#map=14/2671755.48/5273270.84/0
Едва преди около година разбрах, че от северните части на София се вижда Мусала при ясно време, включително от нивото на земята. Всъщност се прибирах с влак от Искърското дефиле, когато забелязах. От Нови Искър чак до южно от Илиянци изгледът е почти без прекъсване. За съжаление, нямам кадър.
|
|
|
Съб Дек 04, 2021 9:27 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|