ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Между Зелени рид и долината на Прав Искър
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Между Зелени рид и долината на Прав Искър
Автор Съобщение
iozkan

Местожителство: София

Мнение Между Зелени рид и долината на Прав Искър Отговорете с цитат
В събота, първият що годе свестен ден след мокротията, решихме да отскочим до планината. Нагоре след Говедарци, направо магистрала. Дупките и ямите са запълнени, гледам и не вярвам на очите си, значи можело да се постигне нещо и с протести Surprised. Спряхме още на разклона за Вада, оставихме там колата, срещу станцията, която е на мин. на финансите, ако не се лъжа. За около час, бърз ход (4км) стигнахме до хижа Вада. Няма да ви казвам, какво сечене на гората е по пътя, на снимките може да се ориентирате Sad . Хижата беше празна, няма никой, в някои помещения личи да е почнато нещо да се прави и ремонтира, но има още много работа, поне има нов покрив. В две стаи даже имаше и чаршафи на леглата. Повъртяхме се с Атанас на чешмата малко, и тръгнахме по асфалта, за да стигнем до Прав Искър. Асфалта до там прави няколко излишни серпентини, така че може да се мине и по напряко, през гората от хижата. Двеста метра преди да стигнем моста над Искъра се загледахме в пътека, която си мислехме, че излиза на Зелени рид около колибата. Има сложени нови табелки на БТС-рите (пише х.Иван Вазов), както и нова червена маркировка, дето се вика през 10 метра. Нещо немахме спомени, отпреди няколко години, там да има такива екстри и маркирани пътеки, ако някой знае, да сподели, че ми е интересно.
Гледайки хубавата маркировка си помислихме, че може да излезем на билото на Зелени рид без проблем и тръгнахме по нея, оставихме Прав Искър за друг път (голяма грешка направихме). Слънцето започна да нагрява и ледът от смърчовете се топеше, като все едно, че ни валеше ситен дъждец, уникална красота, няма думи с които мога да го опиша.
Пътеката се изкачва доста стръмно нагоре, някъде към два часа и отгоре се катерехме до края на гората, гледките бяха страхотни към Зекирица и Витоша, но... в един момент, както става обикновено, гората свърши. Започна клекОТ, отначало беше просечен отлично, след това по-лошо и накрая с бай Танас се изклекихме. Пичангите бяха мацнали една бяла боя за финал и дотам. Повдигнах се на едно място и видях, че напред отдясно Харамията, направо все едно ни се смееше Laughing . Тоя ден нямах никакво желание да си дера парцалите из тая гад, затова благославяйки БТС-то, дадохме газ и поехме обратно надолу. Слязохме почти на бегом. Преди да се стигне асфалта, от където тръгва тази маркирана пътека , има разклон и вляво по него слязохме в долината на Прав Искър. Това беше по препоръка на Вардаров, за което му казвам браво. Нагоре по реката вървяхме около 1 час и малко, невероятно място е долината на Прав Искър. Средата на ноември е, а имаш чувството, че е лято, влажно, зелено, направо райско място. Истинският кеф започва след сградата на санитарно охранителната зона, която може да се заобиколи, а може и директно през нея. Пак казвам изключително зелено и много диво, като в джунгла. Снимахме едно дърво израснало на огромна скала, чудна работа, не се вижда такова нещо всеки ден. А реката, прагчетата по нея, водопади, направо красота. Догодина, живот и здраве тръгвам нагоре по реката към Чанаците.
Хапнахме малко и се поразложихме, времето напредна, стана към два и половина следобяд и трябваше да се връщаме постепенно назад.
След санитарната зона не слязохме към хижата директно, а продължихме към Урсуз вада и оттам към х.Вада, да помааме още малко краци. На хижата похапнахме и се подкрепихме още веднъж, оттам по пътя и на возилото, което ни чакаше на Гьолечица. Така завърши тази страхотна разходка, на обяд се бях вкиснал леко из клека, но после имаше happy end:lol:

снимките от разходката:
http://iozkan.snimka.bg/mountain/g-olechica-h-vada-po-p-tekata-za-kire-choguno-iz-dol-na-prav-isk-r-ursuz-vada-h-vada-g-olechica-16-11-2013.788516.32043111

Последната промяна е направена от iozkan на Чет Ное 21, 2013 2:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Ное 20, 2013 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Нещо БТС тофта по Рила:

Сря Ное 20, 2013 12:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение Виж ти, новости! Отговорете с цитат
В началото на май такива неща нямаше.
Чет Ное 21, 2013 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Така е по тия географски ширини. Тя и началото на тая пътека е на такова място, че човек ако не е обикалял из района, никога няма да я намери. Ако се прави такава пътека маркирана, трябва да тръгва от хижата, та всеки който идва от Гьолечица, Мальовица, или да речем от Урсуз вада или Ловна, да може да се оправи. Вчера вечерта ми писа в снимка.бг и друг човек, доста опитен, страдал и той там в началото на ноември по тая пътека Laughing .
Чет Ное 21, 2013 11:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Petya

Добре де, ние пред ~3 г. също продължихме по асфалта след Вада и на един от завоите (без да стигаме до края на пътя) хванахме някаква пътечка вляво, пресякохме 2 поточета, после излезнахме на една поляна и после пак през гората (спомням си, че и малинаци имаше много), накрая излязохме точно на Кире Чугуно. Пътечката беше доста обрасла, но все още проследима, при клека беше проходимо нормално, но там с налучкване минахме, общо взето все нагоре се следва. Това ни беше първата и най-кратката пътечка, която сме нацелвали за качване към Зелени рид и мисля, че минава някъде между Бялата вода и Правия Искър. Отдавна искам пак да отидем да я проверим, но това лято не можахме. Интересно и диво е в тоя район. Добре сте решили там да се разходите.
Чет Ное 21, 2013 11:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Здравей Петя,
Нямам трак от ходенето, даже не съм снимал и клека да се види колко е гъст, че се ядосахме тогава. Започвам да си мисля, че пътеката от Вада за Чугуно, съответно и трака в БгМаунт. е съвсем различна пътека от тази маркираната, по която ние се забихме. Маркираната пътека се хваща почти от края на асфалта, а не както ти пишеш преди края на пътя. Преди това имаше немаркирана пътека вляво, може би става въпрос за това. Но нашата цел първо беше, да идем до края на асфалта, за да стигнем Прав Искър. Ние вървяхме все по маркировката, чудесна пътека не можеш да се объркаш, докато не навлезеш в клековете. Отначало клека беше просичан, започна да става все по-зле, и в един момент вече е стена, боята свърши на едно-две места само с бяло. Севделин в снимка.бг, и той ми е писал, че са се натресли там в началото на ноември и са се върнали обратно. Трябва да разберем дали не става въпрос за друга пътека, обаче като гледам, тази маркираната, по която минахме ние, е на около 200-250м от Прав Искър и затова аз си направих извод, че по нея ще излезем на Чугуно, още повече и като е маркирана добре. А не помня и поточета по нея да сме пресичали, верно че сега е ноември, но?
Чет Ное 21, 2013 12:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sevdelin

Местожителство: Кюстендил

Мнение Петя е права Отговорете с цитат
Преди две седмици минах по тази пътека, много е хубава, напълно проходима, и излиза под бунгалото на Кире Чугуно. Другата, новата пътека, ни заби в един тилилейски клек, та се връщахме, губейки близо 2,5 часа. Ние тръгнахме от Бързанска поляна, после Урсуз вада, после по пътя на юг, табелата за Седемте езера през Душевадника я подминахме, продължихме по пътя, пресякохме Прави Искър под водохващането, покрай пропадналия дървен мост, на следващото безименно поточе новата пътека е леко вдясно и нагоре, ние пресякохме поточето и продължихме по пътеката. Тя е с импровизирана червена маркировка, много е хубава, само 2-3 стръмнинки, хубави серпентини, та чак до билото под бараката. Препоръчвам я на всеки, който е тръгнал за Зелени рид. Много е по-добра и щадяща от тази от Яворова поляна.
Чет Ное 21, 2013 2:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

За тази пътека до бунгалото на Кире Чугуно ли говорите всички?:

Чет Ное 21, 2013 2:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Petya

Тая нашата си я хванахме от продължението на асфалтовия път след х. Вада и се движехме само нагоре (юг), нямаше никакви серпентини, никаква импровизирана червена маркировка. Стара горска пътечка, който е била използвана най-вероятно и заради малинаците след поляната с голямата трева, защото дотам си се следеше ОК, нагоре доста по-трудно и с налучкване.
Там на поляната имаше някакво разклонение на ляво (изток), но ние гледахме да си държим направо (юг, а след малините в гората и леко югозапад). Без ГПС няма как да съм сигурна, но ми се струва, че пътечката беше по-близо до Бяла вода, отколкото до Прав Искър. Може в клековия участък да се събират двете пътечки, знам ли... Ще трябва да се ходи пак да се проверят нещата Laughing

Ристо Туристо написа:
За тази пътека до бунгалото на Кире Чугуно ли говорите всички?:

Така като гледам тая трябва да е нашата или поне в по-голямата си част. Нямам тука BGMountains и не можех да видя какво има там. Мерси, че го постна, за да се разберем. Smile
Чет Ное 21, 2013 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Ние тръгнахме от Бързанска поляна, после Урсуз вада и от нея по маркировката за Седемте езера. След малко табелата за езерата е надясно, а ние продължихме направо. Стигнахме Прави Искър, там където е водохващането на около 120-150 метра пред нас, прекосихме реката под разрушения дървен мост и продължихме напред. Маркировката е импровизирана, защото е само червена черта. Стигнахме второ поточе, безименно. Междувременно отляво ни дойде тази красива нова маркировка. При това поточе аз видях, че на табелка пише БТС, и че е за Иван Вазов, прецених, че за 8 години/ откакто е второто издание на пътеводителя на Грънчаров/ може да са направили нова маркировка, и тръгнахме нагоре, та в клека. после се върнахме на това поточе, перпендикулярно на новата пътека продължава старата, с червена черта по дърветата. Та тя ни изведе на билото при бараката. Много е хубава пътеката, със съвсем малко стръмнини, иначе готини серпентини, проходима навсякъде и т.н. Вече ще се качвам по нея на Зелени рид.

Севделине,
Това е цитат от това, което си ми написал. С твое позволение го пускам, щото тука си го написал много добре. Не съм и видял маркировка с една черта нагоре, при наличие на табелки и нормална маркировка. Не знам какво сме им направили на БТС-то, че такъв терор ни налагат Laughing. А на слизане от клекинга, при първата възможност направихме ляв завой по пътека, която ни изведе точно над разрушения дървен мост на Прав Искър, снимал съм го, оттам, по посоката в която бяхме тръгнали не би могло да намерил тая импровизираната марка. След слизането от долината на Прав искър пък продължихме към Урсуз вада, така че и оттам не може да се хване мястото, където тези две пътеки се пресичат - новата маркировка и тази с едната черта, само нагоре още при тръгване.
Чет Ное 21, 2013 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Интересен разговор се получи тук. За пълнота на впечатленията погледнах какво казват едромащабната топографска карта (1:5k) и военните карти (1:50k) за пътечките в този район. На ЕТК-то има доста гъста мрежа от пътечки, от които в крайна сметка само една се изкачва на Зелени рид. Направих си труда да ги прерисувам (в розово-червено), за да стане по-нагледно и ясно:

Както се вижда, пътечката от BGMountains, която Ристо Туристо спомена по-горе, следва една възможна комбинация от тези пътеки, но между кота 1742 и 1809 ги напуска и завършва изкачването по съвсем различен начин. По долината на Прав Искър в ЕТК пътека има само до района на кота 1668, където е обозначен мост. Пътеката продължава на изток от този мост с подсичане на хребета между Прав Искър и безименен приток на Бела вода и свършва при този приток. Във военните карти е дадена пътека, която се изкачва нагоре по този хребет и се разклонява -- единия клон продължава по хребета до свързването ѝ с хоризонталната пътека между районите на Кире Чугуно и Чанаците, а другата се спуска в дерето на Бела вода и продължава изкачването по него, пак до същата хоризонтална пътека:

Интересно ми е новата маркировка дали следва някоя от всичките тези стари пътеки или е напълно различна от тях?

Ако някой има интерес да обходи с GPS този район може да вземе GPX схемата с тези (може би вече несъществуващи или обрасли) пътечки оттук (не съм рисувал пътеките от военното топо, защото опита показва че те често са дадени малко едно-към-гьотере в по-планинските райони, а и следването на рида нагоре не би трябвало да е проблем).

След потвърждаване на място би могло да включим подходяща част от пътечките в BGMountains. Също, за да няма други заблудени, може да е полезно в началото на новата маркировка да се постави надпис че тя е недовършена и пътеката свършва в клека.

PS: Съдейки и по други новопоявяващи се маркировки в този район (например тази през з. Аланица, за която стана дума наскоро) и имайки предвид общото между тях (завършване в нищото), ми се струва че някой местен ентусиаст (без Интернет присъствие) се проявява...
Чет Ное 21, 2013 4:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
sevdelin

Местожителство: Кюстендил

Мнение Пътеката Отговорете с цитат
Аз мисля, че това е пътеката...Още от Урсуз вада, като се тръгне по горския път в посока юг- югозапад, много скоро се вижда тази маркировка. Наричам я импровизирана, защото така я е нарекъл Румен Грънчаров. Божидаре, когато сте се връщали от клека долу, при поточето, вместо наляво ако бяхте тръгнали надясно, щяхте да стигнете до Кире Чугуно.
Чет Ное 21, 2013 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Цитат:
Божидаре, когато сте се връщали от клека долу, при поточето, вместо наляво, ако бяхте тръгнали надясно, щяхте да стигнете до Кире Чугуно.

Така е, само още малко по-надолу е трябвало да слезем. Там, където завихме наляво нямаше друга възможност, освен да продължим напред по новата маркировка. Даже на това място БТС-то беше дала и този завой наляво, като отклонение на новата табелка.
Всъщност, ние вече изобщо не искахме да вървим към Зелени рид, тъй като загубихме 3 часа и повече, нагоре и надолу. Затова, отгоре като се спускахне решихме при първа възможност да тръгнем в ляво, за да стигнем долината на Прав Искър възможно най-бързо, да огледаме и разучим ситуацията там.

Цитат:
PS: Съдейки и по други новопоявяващи се маркировки в този район (например тази през з. Аланица, за която стана дума наскоро) и имайки предвид общото между тях (завършване в нищото), ми се струва че някой местен ентусиаст (без Интернет присъствие) се проявява...

Без да съм експерт, това много ми прилича да е работа на един съвременен Дългия Косте, но му е свършил бензина за резачката Laughing
Чет Ное 21, 2013 4:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение Детективската дискусия стана интересна Отговорете с цитат
Ще си позволя да изкажа и моето мнение
https://plus.google.com/photos/116545574595776927569/albums?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/116545574595776927569/albums/5945675855346156033/5948731970610146770?pid=5948731970610146770&oid=116545574595776927569
Горе пускам снимка от трака на моето ходене в района през май тази година. Нагоре от Вада към Кире Чугуно тръгнах по трака от БгМаунт. Когато стигнах до голямата поляна в гората видях (както после се оказа) вярната пътека право нагоре, но реших да следвам трака. Определено той не минава по ясна пътека, чак до точката, обозначена като "пътека". Там се влива в немаркираната пътека идваща от Зелени рид.
Според мен пътеката, за която говори Petya е пътеката, по която аз слязох и това е правата част от трака в ляво с червения Х по средата. Тя е абсолютно ясна, проходима и просечена.
Също според мен, пътеката за която говори Sevdelin, тази водещата право до Кире Чугуно от Урсуз вада се влива в моя трак при разклона, обозначен с червен Х. Този разклон го видях, но за съжаление не го маркирах, на картата съм го нарисувал "на око". Оставих го за следващия път.
"Новата пътека", маркирана с червено върху табелки, очевидно е по на запад, някъде между Бела вода и Прав искър.
Аз лично ще ходя там другата пролет, ако някой мине и тракне пътеките преди това, нека се похвали.
Чет Ное 21, 2013 6:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Вардаров

Тея "губещи се пътечки" искрено се надявам и за в бъдеще да си останат такива!Тая долинка е единственото място в района, където тълпите от свирещи,ревящи и мучащи "туристи" не са налазили,замърсили,насрали и прогонили де що има животинка отдето минат за един ден от целия си жалък живот,решили да се правят на туристи и планинари!Просичайте колкото е нужно ,защото след година -две под всеки клек вместо да има гъбка,боровинка или животинка-ще стърчат само бутилки и торби с боклук.... какво е почти навсякъде в Рила Sad
Чет Ное 21, 2013 11:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.