Автор |
Съобщение |
horseman
|
|
Предложения за 3 дневен маршрут в Рила |
|
Здравейте, нов съм във форума, попрочетох доста от писаното, но ми се ще да получа конкретни предложения от опитни туристи и планинари. Ние сме група от 8-9 души, като сме приблизително 50/50 мъже/жени, млади хора с голямо желание да опознаем родните планини и сравнително добри възможности в ходенето. Бих искал да разгледам предложения за 3 дневен маршрут в Рила, който да осъществим към края на Септември. Последния преход, който осъществихме беше Боровец-заслон Ледено Езеро - 1 ден, заслон Ледено Езеро- вр. Мусала- х. Заврачица през 2рия ден и х. Заврачица-вр. Ибър- х. Венетица-п.с. Долна баня за 3тия ден. Сега искаме нещо в сърцето на Рила, което да не се пресича особено с предходния маршрут и същевременно условно да започва/завършва в района Костенец-Боровец-Говедарци примерно с две нощувки на хижи. Имам голямо желание да мина през хижа Грънчар евентуално, но сме отворени за всякакви красиви и предизвикателни маршрути. Предварително благодаря на хората, които ще отделят от времето си, за да ни помогнат да се ориентираме най-добре в прекрасната Рила.
|
|
|
Пет Сеп 06, 2013 11:01 pm |
|
|
sprocker
|
|
|
|
Най-общо: (В която посока си изберете)
Говедарци - Мечит - Кобилино Бранище - х. Рибни Езера - х. Грънчар - ((1) Мусала - Боровец) или ((2) Завратчица - Марица - Боровец)
Не знам как се движите, но за мен е изпълнимо за три дни.
От bulgarian_mountains, средни времена:
Говедарци - х. Мечит - 2 ч
х. Мечит - Кобилино Бранище - 4 ч
Кобилино - Рибни езра - 4.30 ч
Рибни - Грънчар - 6 ч
(1) Грънчар - х. Мусала (6ч) - Боровец (+4ч) (или 2 с лифта)
(2) Грънчар - Завратчица (2ч) - Боровец (+5ч)
Може да спите на Кобилино Бранище и на Грънчар. Имайте предвид, че Кобилино бранище (http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Rila/RibniEzera/KobilinoBranishte) е нестопанисван заслон де. Добре се спи там, но няма удобства. Пътят межу Кобилино Бранище - х. Рибни езера - х. Грънчар е един от най-красивите в Рила
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 11:36 am |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Това на Sprocker е добро, но идва по 8-10+ часа ходене на ден (Кобилино - Грънчар си е доста, Грънчар - Боровец през Мусала хептен).
По-олекотен вариант:
1 ден: Рилски манастир /Кирилова поляна - Рибни езера /5ч от манастира или 3ч от Кирилова поляна, разликата е 7км асфалт. Обществен транспорт има до манастира само
2 ден: Рибни - Грънчар - 6ч
3 ден: от Грънчар се прибирате към Боровец през Заврачица.
Ако ви идва повечко 7 часа ходене в последния ден може да не нощувате в Грънчар, а да продължите направо за Заврачица, по кайзеровия път се ходи лесно.
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Съб Сеп 07, 2013 12:21 pm |
|
|
horseman
|
|
|
|
А вариант от Грънчар да слезем на х. Марица и Боровец през Маричани езера, в смисъл да се спуснем към езерата между Малкия Близнак и Мусала и оттам към хижата, като дете съм го ходил с баща ми и си спомням, че прехода покрай езерата към х. Марица е много приятен?
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 1:46 pm |
|
|
horseman
|
|
|
|
Още един въпрос, от Рилския манастир до х. Рибни езера по какво се върви? Някаква пътека има ли или трябва някаква част по асфалт да се ходи?
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 2:11 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
Още един въпрос, от Рилския манастир до х. Рибни езера по какво се върви? Някаква пътека има ли или трябва някаква част по асфалт да се ходи? |
за Рибни - 7км асфалт, има 1-2 завоя, които се спестяват по пътека. В края на асфалта (Кирилова поляна) започва черен път, гръмко наречен еко-пътека. И той е там някъде като километри. В края на черния път най-после започва истинска пътека и за около час сте на хижата.
Звучи ужасно, но се минава без кой знае какви драми. Наскоро го извървях цялото това по сандали
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Съб Сеп 07, 2013 2:26 pm |
|
|
horseman
|
|
|
|
хич не ми се ходи по асфалт и черен път , а съществува ли някакъв вариант да се стигне до Рибни езера от друго място, дори да е повече като ходене, Комплекс Мальовица или нещо някъде през планината директно?
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 2:54 pm |
|
|
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград |
|
|
|
|
|
хич не ми се ходи по асфалт и черен път , а съществува ли някакъв вариант да се стигне до Рибни езера от друго място, дори да е повече като ходене, Комплекс Мальовица или нещо някъде през планината директно? |
До Рибни може да се отиде като от Кирилова/Партизанска поляна се тръгне по пътя за Рибни, но на един s-образен завой се хване пътечка с жълта марка на дясно/запад към вече срутената манастирска мандра.Не е много далече от поляната. На това място мисля че има стълб с табелка, но не съм сигурен. Пътеката води покрай рекичка, мисля че се нарича Гьолечица и стига до Манастирските езера. Наблизо са Черней, вр. Баба, който се намира на Рилецкото било. Идеята е да се стигне до билото, има удобно място точно над голямото Манастирско езеро от където може да се качи рилецкото било с лекота. От там се тръгва на юг/ляво само по билото. Следва безименен връх, част от Теодосиевите караули, вр Рилец, Острец/Кьоравица, Мермерски преслап и Рибни езера. По този маршрут се виждат невероятни гледки, но е дълъг ако непремено ще се спи на х. Рибни езера.
Проучвал съм пътечката по р. Гьолечица (дано не бъркам името) като алтернативен маршрут за бързо слизане от билото, но не съм минавал от там.
По рилецкото било няма маркировка, но в хубаво време ориентирането е лесно. Тук във форума има пътеписи за натам, ако решиш може да ползваш търсачката, много е полезна. Пътеводителя на Р. Грънчаров също е пълен с точна информация.
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 3:24 pm |
|
|
horseman
|
|
|
|
поразгледах картата и спрямо думите ти ориентирах 2 маршрута, може ли да ми кажеш кой от двата имаш предвид: по-надолу съм го фикснал
Последната промяна е направена от horseman на Съб Сеп 07, 2013 5:44 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Съб Сеп 07, 2013 5:25 pm |
|
|
horseman
|
|
|
|
а всъщност ти имаш предвид при Мраморецки преслап да се слезе още надолу и да се излезе под Рибните езера?
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 5:29 pm |
|
|
horseman
|
|
|
|
Uploaded with ImageShack.us
Това нещо за колко време може да се случи?
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 5:40 pm |
|
|
horseman
|
|
|
|
и отново въпрос, микробус може ли да стигне до Кирилова поляна, където свършва асфалтовия път или трябва да се ходи от манастира при всяко положение?
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it |
|
|
Съб Сеп 07, 2013 8:17 pm |
|
|
dan
|
|
|
|
До Кирилова поляна е обикновен асфалтов път.След поляната до Тиха Рила също може да се отиде с микробус ,но пътят не е асфалтов, доста коли сме засичали по пътя. От Тиха Рила до х. Рибни езера е около 1ч.30мин. зависи от ходенето.
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 11:58 pm |
|
|
dan
|
|
|
|
До Кирилова поляна е обикновен асфалтов път.След поляната до Тиха Рила също може да се отиде с микробус ,но пътят не е асфалтов, доста коли сме засичали по пътя. От Тиха Рила до х. Рибни езера е около 1ч.30мин. зависи от ходенето.
|
|
|
Съб Сеп 07, 2013 11:59 pm |
|
|
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград |
|
|
|
|
|
Uploaded with ImageShack.us
Това нещо за колко време може да се случи? |
Не мога сега да ти покажа на снимка като теб как става. Както казва един съфорумец - "отвсякъде може да се мине стига да си готов да си платиш цената".
Реката е Гьолска и има уж маркировка до старата манастирска мандра. До там гледам в зелено си го нарисувал. От там най - добре нагоре към билото покрай голшмото манастирско. След това по билото, както си го нарисувал до Меремески пресла и надолу към Рибните. Др вариант, който си забелязал е покрай Смрадливото. Който и да избереш става.
Подсичането на Рилецкото било по зелената маркировка е трудна работа. Там вероятно няма да има пътека.
Не мога сега да проверя колко е до рилецкото било, не съм в къщи, но ако трябва да предположа - около 3 4 часа бих си дал и от билото до Рибни езера 3 4 часа.
|
|
|
Нед Сеп 08, 2013 12:39 pm |
|
|
|