Дойде почти септември, а равносметката беше, че тази година нямах излизане още в Пирин, срам и резил. Само чета тука, и преглъщам ли преглъщам. Четвъртък вечер беше решено, ще се ходи натам. Цяло лято ми мрънкат у дома: ...Кременските езера, та Кременските езера. В събота сутринта пристигнахме благополучно на х.Гоце Делчев и се метнахме на лифта. Хижата изглежда в добро състояние, добър ремонт са направили, не знам как са цените на нощувките. На Безбог нищо не се е променило за една година, даже хижата изглежда някак си мрачна. Иначе около езерото народ щъка, скара-бира, кръчмето си има клиенти. На връщане гледам едни каки даже си плацикаха крачетата в езерото. За два дни съм направил повече от 300 снимки, наясно съм, че едва ли някой ще има търпение да разгледа всичко, но ми се беше отворила една треска за снимане, направо се пощурих. Утре ще гледам да понадпиша снимките, могат да бъдат полезни и да свършат работа на някой. То, снимки от тези маршрути има колкото щеш в форума през годините. Маршрута го изменяхме по време на прехода, че имахме едно контузено коленце, браво обаче на Десито, излезе мъжко момиче. .
Първият ден качихме Сиврията, оттам хоп на Джано. После слязохме към Демиркапийската порта, покрай Аргировото и Митрово езеро се качихме на дясната порта, и стигнахме на Тевното. Не остана време за Ченгела, да ни прощава, но трябваше да тръгваме за заслона. Там изкарахме добре, половината заслон беше свободен, вечерният час обаче ни беше малко рано, но нема начин, заслон. Манджата на заслона е добра, спор да няма.
На другият ден хванахме най-прекият път през левата порта за наобратно, впредвид ситуацията, та оставихме и Валявишкия, и Джангала за другия път. За сметка на това не пропуснахме да се насладим на красотата от Кралев двор. Винаги се удивлявам от този убавец, страхотни гледки във всички страни , а Джангала как изглежда оттам. Затова сложих и заглавната снимка на Джангал от Кралев двор в албума. На връщане така се разложихме на Поповото езеро, че ако не се беше влошило времето, което да ни кара да се забързаме, можеше и лифта да изтървем.
яяя... че ние на 31 минахме през Джано към Кременските. Докато драпахме към него имаше хора на Демиркапия и по ръба от Сиврия към Джано, сигурно сте били вие
А като гледам часовете на снимките и на лифта на слизане сме били 10 минути след вас
Гледката от Кралев двор е един път, аз за сефте се качих на Сиврия обаче и определено ме грабна. Обаче не бях видяла, че фотото е на по-ниска скорост и всички снимки от Сиврия са преосветени
Панорамка от 1.09 сутринта
До Ченгелчал да ходя откровено ме домързя, въпреки че ми се искаше да видя Горно Брезнишко без сняг, ама... друг път.
п.с. Между другото - от Кременските слезнахме по пътеката към овчарника, шансът за загубване вече е много малък, маркирана е с червени стрелки и точки до пресичането на Ретиже. След реката тръгва нагоре /има пътеки и обратно на течението и по течението, правилната е тая по баирчето/ и следва редовна синя маркировка до под овчарника. Там вече е ясно.
Сигурно сме били наша милост. Така е гоним се, едни напред, други отзад . Мислехме да качим и Ченгелчал и да слезем на запад по ръба му и оттам към дясната порта, но не стигна времето, трябваше да вървим по бавно. Сиврията си е хубав връх, не е много висок, но изключително красив, с много остър каменяк. А какви пирамиди има само, изобщо връх само за снимки и гледки е .
Вто Сеп 03, 2013 11:25 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
iozkan написа:
... Така е гоним се, едни напред, други отзад ...
А нашата група се е качила на лифта 10 минути преди вас.
Извинявам се, че ти превземаме темата, но и ние - VeselinD, Mariana1000, Liubitel, geriandilia и аз (общо 6 същества заедно с мен) - посетихме района същия ден.
Понеже имахме "новобранци в Пирин" в групата, не можеше да не ги преведем през "хубавините" на тази планина, а именно - клек, камъни и остри ръбове. Затова избрахме пътечката с каменните пирамидки, която подсича Сиврията откъм север и се изкачва до оттока на долното Кременско езеро, където бяхме в 15:30. Последва обяд и изкачване на връх Джано, където бяхме в 18:25. Спане на Аргировото езеро. На другия ден - Кралевдворска дясна порта, Тевно езеро, пътеката с оранжевите точки и пирамидки (за затвърждаване на знанията за движение по камъни, че предходния ден много се забавихме, докато стигнем до Кременските езера ), изкачване на връх Джангал, Джангалска порта. След това - половината група - Безбог, лифта и до София, другата половина - Попово езеро, Безбог, преспиване и возене другата сутрин на открит лифт под пръскащия лек дъждец, разглеждане на Банско, обяд и София.
iozkan написа:
За два дни съм направил повече от 300 снимки, наясно съм, че едва ли някой ще има търпение да разгледа всичко,...
Сигурно се шегуваш, че на някой ще му омръзне да разглежда твои снимки. Само една забележка - следващия път - повече снимки. На мен 300 снимки са ми "нормата" за 3 часа
Вто Сеп 03, 2013 1:08 pm
Gamina
Ех, свят малък...
Стефане, дайте снимки и вие
За малко сме се разминали на Джано. Ако сте видели 4 хъскита по трасето - те бяха с едни приятели, съвсем отделна група
Ето от мен, като всъщност всичките са над 300, но не струват
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Разговаряхме с групата с хъскитата малко преди Джано, имаше друга група, която тъкмо слизаше по стръмната пътека за горното Кременско езеро
Снимки ще дам, макар че този път съм се изложил непростимо - и то тъкмо на едни от най-красивите езера в Пирин!
През нощта снимах Луната - тънък сърп в съзвездието Близнаци, в средата на което пребивава и Юпитер, от другата страна на Луната беше Орион - интересни снимки се получиха, но за съжаление накрая съм забравил да върна настройката на светлочувствителността от ISO 800 обратно на минималната ISO 125. И така съм си снимал през целия ден! Като видях снимките, щях да припадна, лошо ми стана! А и турбосапунерката ми не е нещо особено, та не прави кой знае какви снимки, ама сега направо никакви!
Ще взема да видя как малко да изчистя шума и зърнистостта (приемам съвети), че снимките наистина за нищо не стават, освен за документална стойност.
Явно ще трябва повторение на фотосесията
П. П. Другите от групата също носеха фотоапарати, някои от които по-добри от моя. Нека и те да покажат снимки.
Вто Сеп 03, 2013 1:41 pm
Gamina
stefan_iliev38 написа:
забравил да върна настройката на светлочувствителността от ISO 800 обратно на минималната ISO 125. И така съм си снимал през целия ден!
И на мен се случи, до х. Безбог, само че бях забравил на ISO4000 Но бързо се усетих, като видях скорости от порядъка на 1/8000 сек. Иначе хвалят една програма за махане на шума Noise Ninja, ама не съм я ползвал и дори не знам дали е free.
Вто Сеп 03, 2013 1:51 pm
iozkan
Цитат:
Извинявам се, че ти превземаме темата, но и ние - VeselinD, Mariana1000, Liubitel, geriandilia и аз (общо 6 същества заедно с мен) - посетихме района същия ден.
Е хубава работа, няма защо, те темите нали са за това, няма моя или твоя. Целта на форума трябва да е такава, че повече хора да могат да се докоснат до красотите които предлагат нашите планини. А за снимките нещата могат да се оправят само по един начин, с повторение на място на упражнението
Вто Сеп 03, 2013 2:42 pm
VeselinD
Залез край Аргировото езеро
Вто Сеп 03, 2013 4:06 pm
Mariana1000
Само за едно ми е мъчно - че като станах на сутринта край Аргировото езеро, шалтето ми беше покрито със слана около спалния чувал. Което означава, че лятото свърши, а това е много, много жалко
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Сеп 04, 2013 12:40 am
Gamina
аз пък изпаднах в луд възторг от сланата, много приятничко ме изненада. Значи Тя все пак се върти. Ще има още топли дни, и тревата ще светне жълта, търпение нямам
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Много яко. Аз и още две момичета направихме почти същият маршрут само че на 24 и 25 август. Имахме намерение да обиколим Полежанското било първият ден и да спим на Джангалските езера, а на следващичт ден - Джано, Сиврия и кременските езера. Но заради променливото време него ден тръгнахме към Джано с намерение да спим на Кременските. Но над Попово дъжда много се засили и стана студено, малката не беше много добре облечена и решихме че ще се стоплим на Тевно езеро. Да ама на дясната Краледворска порта времето беше супер и решихме да направим кръгом и през лявата отидохме на Аргирово и там нощувахме. Палатките се справиха много добре, дъжда беше много силен на моменти,но ние се наспахме много добре.
На другият ден през Демиркапийска порта качихме Джано. И ние мислихме за Ченгелчал, но нямаше да ни стигне времето за лифта. Слезнахме към Кременските, за мен те са най - красивите пирински езера. Там срешнахме местни хора, подариха ни стара карта на Пирин. Имахме уговорка да се видим със Speedy на Джано, но ние бяхме избързали малко и шляпахме покрай езерата когато той беше на върха.
Пътеката след езерата, покрай р. Ретиже е много добра, но е пълно с боровинкажи, трябва да се внимава, особено ако ще се ползва лифта. Хванахме го около 4,20 или малко по късно. За първи път тичах на такава надморска височина и много ми хареса.
Снимки ще кача малко по - късно.. , но предупреждавам - много са добри (като за сапунерка).
Чет Сеп 05, 2013 11:08 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети