Урдини езера - Мальовица
Урдини езера, отдавна сърцето ми плачеше за тях...
И най-сетне тръгнахме - Катя, Мартин и аз:
По пътеката от ЦПШ към Яворова поляна и после нагоре срещу течението на Урдина река:
Оказа се, че вървим по "ботаническа пътека":
покрай Урдина река:
където има красиви водоскоци:
красиви гледки и много цветя:
По някое време, по идея на местни туристи свърнахме вдясно и започнахме стръмно изкачване по склона срещу течението на рекичката, изливаща се от Рибното езеро. Но после я изоставихме и отидохме да навестим уединеното езерце Плиткачо:
долу е циркусния праг и меандрите на рекичката от Рибното езеро:
гръбнакът на Мальовица, сниман нейде от там:
после се поклонихме на Вазов връх /Дамга/ и Рибното езеро:
и слязохме при езеро Триъгълника да палаткуваме:
Там ни заплющя едночасова лятна буря с вятър, гръмотевици, градушка и проливен дъжд. След което бяхме възнаградени с невероятна двойна дъга над Урдиния циркус:
побелялата от градушката Мальовица:
Утрото се появи с бушуващ изгрев:
Слънцето се опитваше да пребори облаците и мрака на нощта:
После пообиколихме и другите езера:
- Долната паница
-Удавника
- Горната паница
Качихме се на Додов връх и по билото през Мермерите на Мальовица:
Никога не съм влизал в Урдиния циркус, гледал съм го само от околните върхове. Има ли пътеки в него или импровизирахте през повечето време? Едва ли Ботаническата пътека стига до Додов връх.
Вто Авг 27, 2013 9:38 pm
geriandiliq
според мен Урдини езера са по красиви от 7-те Рилски.Но все пак как човек да слезе до тях?Надявам се да е трудно за да не може всеки да ходи и да ги запазим чисти
Сря Авг 28, 2013 8:24 am
ivjordan
Има ясно видима пътека отдолу нагоре, а слизанията от Зелени Рид, Додов (по-точно Мермера) или откъм Мальовица са на фантазия, но не са особено трудни. Все пак, пътя си е много, откъдето и да го погледнеш, затова и не ходят много хора. Което е добре.
Сря Авг 28, 2013 9:06 am
Plamen К
tortomanin написа:
Никога не съм влизал в Урдиния циркус, гледал съм го само от околните върхове. Има ли пътеки в него или импровизирахте през повечето време? Едва ли Ботаническата пътека стига до Додов връх.
Ако се ползва ЦПШ за изходен пунк се върви малко обратно по асфалта и после вляво през гората се слиза до река Мальовица /червена/синя маркировка/. Втората река е Урдина, там се тръгва срещу течението. Първите метри има синя маркировка, която после се отклонява вдясно към Зелени рид с табела. Но пътеката /ботаническата/ е все покрай реката и е видима, няма как да се сбърка, предполагам, чак до втората колиба до езеро Долна паница. Предполагам, защото ,като съм писал ние се отклонихме вдясно към Рибното езеро. Там вдясно е по-скоро импровизация, отколкото пътека, преведоха ни туристи, с които се разприказвахме по пътя.
Схема на нашето излизане от циркуса от Втората колиба, покрай Удавника и Горна паница, с подсичане на сев. ребро на Додов връх до самия връх, който е скрит на 50м отзад:
Легенда:
1к; 2к+вода; 3к - пастирски колиби, втората с изворен водоизточник, Третата е доста на високо, в съседна циркусна чаша до приток на Урдина река:
Пл - ез. Плиткачо
Гп - ез. Горна паница
Дп - ез. Долна паница
Удав - ез. Удавника
Нашият маршрут е с сини стрелки Кафявите стрелки водят по добре видима пътека към Рибното езеро, после се качват на Зелени рид, оттам или наляво към Раздела и хижа Иван Вазов, или надясно надолу по рида към ЦПШ/х. Вада. По нея видяхме да се движат 7 човека.
Червените стрелки - поизкачих се донякъде потях, пътечка едва се различава, но като се стигне в улея на потока, който захранва езеро Триъгълника е лесно да се следва посоката. Как се хваща от билото не знам, не стигнах до там. Видях момче и момиче над Piramida-та по пътеката.
Зелените стрелки - пътеката е описана в другите теми тук.
Пътека покрай Ушите и по Малка Урдина река - не съм я повдигнал със стрелки, описана е из темите.
Дано да съм бил полезен с тази информация.
Сря Авг 28, 2013 12:46 pm
iozkan
Plamen К, чудесно си го онагледил. Бих препоръчал при еднодневен маршрут да се направи кръгче от ЦПШ, Овчарския улей, Мальово поле, Горната паница и нататък подред останалите 5 езера и слизане по Урдина река, без да се изкачва билото. Също и без да се минава през Мермерската (3-та) колиба, няма нужда и да се слиза по Малка Урдина, а се продължава на запад . От Ушите до Горната паница тази пътечка я няма като трак в Бг-то.
Сря Авг 28, 2013 2:17 pm
Petya
Plamen К написа:
Схема на района по карта на бг-маунтийнс с алтернативни пътеки за влизане/излизане от циркуса:
Има и още една от Плиткачо към Зелени рид - първо се слиза малко на изток и после по един сипей се хваща на север към рида, имаше и пирамидки тук-там, доколкото си спомням, но не е много приятна "алтернатива".
Поздравления за ходенето!
Сря Авг 28, 2013 2:26 pm
isi
Еее, страхотно откога им се каня
Може ли ориентировъчно нещо за време да споменеш или километраж, защото го мисля за един ден .
Примерно до пъровото езеро и от първото до последното.
И как е пътя, има ли някакви гадни поляни с трева по-висока от коленете, клек и т.н или е утъпкана лесно различима пътечка
Сря Авг 28, 2013 5:57 pm
Plamen К
По темите из форума говорят за 3,5-4 часа от ЦПШ и после срещу течението на Урдина река до Долната паница, но ние сме от АПК "Слаби крави" и при нас беше 6-7 часа, но ние обиколихме и Плиткачо и Рибното, преди да спрем за нощувка на Триъгълника. Тежки раници и т.н.
Малко по-нагоре в темата Йозкан е писал, че е по-добре еднодневния преход да е през Мальово поле, покрай Ушите и да се излезе на Горната паница, после да се слезе по Урдина река. Аз не знам, не съм минавал. Може би се изисква добра ориентация, или ползване на джи-пи-ес покрай Ушите до първото езеро.
Високи треви не видях. По нашия маршрут сме изминали по 13-15км на ден.
По долината на Урдина река, чак до езерата пътеката е ОК.
Успех!
Малко по-нагоре в темата Йозкан е писал, че е по-добре еднодневния преход да е през Мальово поле, покрай Ушите и да се излезе на Горната паница, после да се слезе по Урдина река.
Според мен също това е най-удачният вариант за Урдини , но трябва да се има предвид , че е доста продължителен и като километраж , и като времетраене (може би около 10-12 часа) .
Чет Авг 29, 2013 2:41 pm
isi
Кое е това Мальово поле. Съжелявам, но Рила не ми е добре позната. И все пак предполагам говорите да минем през х.Мальовица. От там към вр.Ушите? Там не са ли Мальовишките езера? Този Овчарски улей преди втората тераса с надгробните плочи като вървиш към вр.Мальовица ли е?
13-15км на ден, май трудно ще го направим за един ден
Чет Авг 29, 2013 5:33 pm
anadel
Ние го направихме обратно: ЦПШ - Мальовица - слизане от Мермерите на север и после на запад към Урдини езера, без колибата под Ушите, след това надолу по долината на Урдина река до Яворова поляна и с леко изкачване през гората, където имаше маркировка и табели до ЦПШ за 10 часа. Имахме едно прегазване през реката. Голямо спокойствие и наслада за душата.
Кое е това Мальово поле. Съжелявам, но Рила не ми е добре позната. И все пак предполагам говорите да минем през х.Мальовица. От там към вр.Ушите? Там не са ли Мальовишките езера? Този Овчарски улей преди втората тераса с надгробните плочи като вървиш към вр.Мальовица ли е?
В началото на Първа тераса има отбивка вдясно , маркирана с пирамидки и по нея се стига до Овчарския улей , който се вижда добре . По него се изкачваш до Мальово поле и тъгъдък по пътечката , която води на юг минаваш покрай Мальовишките езера . След тях следва изкачването на седловината между Мальовица , оставаща ти вляво и Ушите - вдясно. От там следва слизане по пътеката , която по-надолу се разклонява. Единият вариант е право надолу до извора на Мала Урдина , по нея до Урдина и оттам изкачване към езерата. Другият вариант е да хванете разклонението вляво , има пирамидки за ориентир и да катерите срещуположния ви рид , където води пътеката и , по която ще стигнете до Горната Паница и Удавника.
Чет Авг 29, 2013 5:53 pm
Antoon
Аз не бих препоръчал вторият вариант, на човек, който няма опит в района. Урдиният циркус е доста начленен и това може да бъде объркващо първият път.
Лично за мен като за първи път е най добре да се тръгне от ЦПШ към Яворова поляна, после по "Ботаническия маршрут" покрай Урдина река, все по ясните пътеки да се обиколят езерата по дадената по-горе схема и (при желание да не се връщате по същия маршрут) да се излезе на Зелени рид, по който да се слезе до Яворова поляна и ЦПШ.
Без да съм стъпвал в Урдиният циркус , сефтето ми беше през Мала Урдина и всичко мина ок' само с карта и инфо от форума - никакъв проблем .
Без съмнение най-лесният вариант е през Яворова поляна , а дали е най-удачния , нека всеки си прецени според собствените виждания , разбирания и възможности .
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети