ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Помощ за 4-5 дневен маршрут в източна Рила
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Помощ за 4-5 дневен маршрут в източна Рила
Автор Съобщение
headless_fly

Мнение Помощ за 4-5 дневен маршрут в източна Рила Отговорете с цитат
Като се изключи качването на Мусала по стандартния маршрут с лифта, никога не сме ходили в тази част на Рила. Идеята ни е да пообиколим за 4-5 дена, като първата нощувка ще е на хижа Чакър войвода, защото се очаква да пристигнем в късния следобед и на края трябва да се върнем в Боровец, където ще оставим колата си. Мислим си за едно кръгче Чакър Войвода, Заврачица, Грънчар, Мусала, но това са само ориентири. Не изключваме и вариант с две нощувки в една хижа и еднодневни походчета до съседни върхове, езера и други красоти. Районът ни е напълно непознат и всякакви предложения за маршрути и съвети ще са от полза.
Сря Юли 24, 2013 8:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
1.х.Чакър войвода - х.Заврачица. Ако ви е малко - отскочете до съседния на хижата Кози връх.
2. х.Заврачица - х.Грънчар. Ще стигнете рано на хижата по Кайзеровия път. Може да продължите след кратка почивка към седл.Джанка и от там в южна посока към в.Ковач/Налбант до където стигнете. Или да слезете до м.Нехтеница и от нея по път посока СИ до Якорудските езера по макадамов път. Преценете си да се върнете на хижата по светло!
3. х.Грънчар - х.Мусала/з.Еверест84 или познат като Леденото езеро. през в.Мусала
4. х.Мусала/з.Еверест84 или познат като Леденото езеро. - Боровец през Саръгьолските езера и х.Чакър войвода. т.е хващате пътеката от х.Мусала в източна посока към м.Сладката вода - зелена маркировка. На седлото преди в.Шатър намирате една голяма каменна пирамида. От нея на Изток започва пътеката към Саръгьолските езера. Долу при реката /оттока на езерата/ лесно ще хванете пътеката, дето слиза близо до едноименния на езерата дворец на "крадлив дедо" Smile
Слагам ви един ден аванс, петия - за лошо време. Ако няма такова - варианти да се помотаете колкото искате.

На всяка хижа хижарите ще ви упътят.

Дано никнейма ти да няма нищо общо с поведението ти в планината Rolling Eyes Laughing

Сря Юли 24, 2013 9:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
headless_fly

Сърдечни благодарности за помощта. Маршрута го правя по карта и http://www.bulgarian-mountains.com/. Виждам, че от х. Грънчар до х. Мусала / з. Еверест имам два варианта - през вр. Мусала и през Маричините езера.
Кой е по-интересен?
А относно никнейма - дано си остане само шега, но знае ли човек... Wink
Чет Юли 25, 2013 9:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Valio

Местожителство: София, Враца

headless_fly написа:
... Виждам, че от х. Грънчар до х. Мусала / з. Еверест имам два варианта - през вр. Мусала и през Маричините езера.
Кой е по-интересен? ...

И при двата варианта се минава през връх Мусала... Wink
Моите предпочитания са билните преминавания. По-обзорни са...
Чет Юли 25, 2013 8:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Valio написа:
headless_fly написа:
... Виждам, че от х. Грънчар до х. Мусала / з. Еверест имам два варианта - през вр. Мусала и през Маричините езера.
Кой е по-интересен? ...

И при двата варианта се минава през връх Мусала... Wink
Моите предпочитания са билните преминавания. По-обзорни са...

Да не говорим, че през Маричини езера веднъж много се заобикаля, втори път се губи много височина - за мен това изобщо не е разумен вариант.
Чет Юли 25, 2013 9:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
headless_fly

ОК, ще вървим по билото през Маришки чал и Близнаците, или пак нещо бъркам? А проблеми с пътеките и маркировката има ли?
Чет Юли 25, 2013 11:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Не бъркаш! От Грънчар като издрапате нагоре към Джанка и хванете пътеката надясно към Овчарец / Юрушкия чал,

след него до Мусала е изцяло билен прехода. Кеф! Всичко е ясно, надалече се вижда. Трябва ви само хубаво време! Very Happy

Пет Юли 26, 2013 1:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

По т.2 може да уважите и вр.Суха Вапа - по близо е до х.Грънчар. Освен това по фердинантовия път м/у Заврачица и Грънчар можете да правите леки отклонения за боровинки - няма да съжалявате, но това по-скоро за втората половина на август ако ходите Smile
Пет Юли 26, 2013 8:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
headless_fly

А по т.4 разумно ли да уважим вр. Дено и/или вр. Шатър при положение, че ще нощуваме на Чакър войвода?
Пет Юли 26, 2013 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

headless_fly написа:
А по т.4 разумно ли да уважим вр. Дено и/или вр. Шатър при положение, че ще нощуваме на Чакър войвода?

Ай сега - импровизации по основния маршрут са желателни, стига да не попречат на прибирането ви в хижата Овреме или да не ви натоварят повече, отколкото ви е границата на удоволствието от разходката.

Пет Юли 26, 2013 1:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Местожителство: Варна

Ето онагледяване на пирамидката, за която Ристо говори - отбивката за Саръгьолските езера. А тоя камънак на заден план е Шатър-а. Нищо работа да го качите пътьом, ама не знам струва ли си. Аз не рачих, само да си троша краката по тея камънье. Виж, за Дено е друга работа.
Миналото лято с ей тая буба на главата ми, го вървяхме, ама от Чакъра към Мусала. Е, основно май аз вървях... Laughing
Пет Юли 26, 2013 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Е , Дено си е класика , грехота е да го пропусне човек ! А и после уюта на Чакъра .........чакай , че се размечтах , ина мен ми се приходи.
Пет Юли 26, 2013 4:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Julius

Мнение Re: Помощ за 4-5 дневен маршрут в източна Рила Отговорете с цитат
headless_fly написа:
Като се изключи качването на Мусала по стандартния маршрут с лифта, никога не сме ходили в тази част на Рила. Идеята ни е да пообиколим за 4-5 дена, като първата нощувка ще е на хижа Чакър войвода, защото се очаква да пристигнем в късния следобед и на края трябва да се върнем в Боровец, където ще оставим колата си. Мислим си за едно кръгче Чакър Войвода, Заврачица, Грънчар, Мусала, но това са само ориентири. Не изключваме и вариант с две нощувки в една хижа и еднодневни походчета до съседни върхове, езера и други красоти. Районът ни е непознат и всякакви предложения за маршрути и съвети ще са от полза.

В случай, че не съм закъснял и вече сте си направили маршрута мога да предложа един алтернативен вариант... но без кола. Ако тръгвате от София хващате влака за Костенец (сутрин са през час - 6:20, 7:25, 8:30...) после от автогарата (на 100-на метра от гарата) си взимате рейс за с. Костенец (6км) - това е най-евтиния вариант (другия вариант е да си хванете такси от гр. Костенец до самия водопад), след което от центъра на селото стигате до водопада за 20-на мин. (~3км), разглеждате го, тръгвате по пътеката (вдясно от пътеката за водопада - точно покрай Горското) нагоре към хижа Белмекен (между 4-5 часа). Ако стигнете до хижата ранния следобед можете или да се качите на връх Белмекен (~ 1 час) или да слезете до язовир Белмекен (2 часа в едната посока) и да се върнете. На следващия ден тръгвате към хижа Заврачица (там където е разклона за връх Белмекен (Премката) - тръгвате в срещуположна посока на жълтата маркировка, ако продължите по червената маркировка, която идва от хижа Белмекен ще ви свали долу на самия язовир, към х. Заврачица също е с червен цвят, просто гледайте да не пропуснете отклонението).

и към 6-ия час стигате до един разклон - от там до Заврачица имате още час (общо 7 часа) и можете да нощувате там, ако не - да продължите към х. Грънчар (още ~2 часа) или като мен направо към х. Мусала, но при този вариант прехода отива към 12 часа (до в. Мусала са още към 4 часа и после слизането до х. Мусала за 1 - 1.5h). Аз успях да сляза за около 10-на часа, но с тичане по равните терени (сега дните са дълги, само с ходене от изгрев до залез пак може да се стигне по светло). Ако останете да спите на Заврачица на следващия ден продължавате или директно към Мусала (5 часа до върха и още час до хижата) или с врътка през х. Грънчар (маршрутът се удължава с около 3-4 часа).

От Грънчар => Маришки връх (пропуска се гледката от в. Манчо), край 2-та Близнака и на в. Мусала.

Ако преспите на х. Мусала на другия ден можете да слезете директно на Боровец или през хижите Марица и Чакър войвода (или през в. Мусала или през в. Дено), оттам към Самоков и София. Аз поне по тази дестинация минах миналата седмица. Във всеки случай който и маршрут да изберете все ще е хубавo...
Лек път. Smile
Чет Авг 01, 2013 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
headless_fly

Малко актуална информация и от мен. Пътеката, която се отделя на седлото преди връх Шатър и слиза към Саръгьолските езера е много обрасла и на места труднопроходима, особено ако си с голяма раница. Хижарят на Чакър войвода ми нарисува на картата друга. Той си я поддържа, дори е сложил и табели за хижата, дано се задържат Very Happy
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200356302541415&set=gm.10151775321494555&type=1&theater
Пон Авг 12, 2013 9:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

headless_fly написа:
Малко актуална информация и от мен. Пътеката, която се отделя на седлото преди връх Шатър и слиза към Саръгьолските езера е много обрасла и на места труднопроходима, особено ако си с голяма раница. Хижарят на Чакър войвода ми нарисува на картата друга. Той си я поддържа, дори е сложил и табели за хижата, дано се задържат Very Happy
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200356302541415&set=gm.10151775321494555&type=1&theater

Така, де - хижарят ти е нанесъл на картата /ама сте си набавили най-старата и калпава/ официалния маркиран маршрут.
Той не минава през Саръгьолските езера.
Човек ако има време е грехота да не ги уважи от близо по старите пътеки, докато още не наказват.
Разбира се - всеки си поема риска - езерата са в Централен рилски резерват.

Пон Авг 12, 2013 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.