ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за пътеката покрай Елени връх, Злия зъб, Ловница...
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за пътеката покрай Елени връх, Злия зъб, Ловница...
Автор Съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Мнение Въпрос за пътеката покрай Елени връх, Злия зъб, Ловница... Отговорете с цитат
Мисля по един маршрут в Рила и имам един въпрос за пътека.Гледам картата на Рила от сайта на планинарка.ком и там пътеката е маркирана с червени точки,няма легенда и не знам какво означава това.От х.Иван Вазов след Голям Мраморец искам да отида на Кобилено бранище по тази маркирана с точки пътека покрай Елени връх, Злия зъб, Ловница и Голям Купен.Как е тази пътека - маркирана, трудно проходима, опасна....?Колко време ще отнеме по нея да се стигне до Кобилено бранище?(горе-долу)

Чет Юли 11, 2013 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
geriandiliq

Мнение Отговорете с цитат
ти си горе долу по нашия маршрут който започва от Боровец и продължава до Мусала,х.Грънчар,х.Рибни езера,Кирилова поляна,Мальовица и т.н.
Чет Юли 11, 2013 7:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Psychosapiens

Местожителство: Пловдив

На 04ти минах по тази пътека.Пътеката е ясно маркирана с точки и пирамидки...като пирамидките преобладават.Опасното е да НЕ стъпвате по преспите...ние на улея между злия зъб и орловец паднахме много по един сняг....по чудо не се претрепахме.
Пътеката е опасна заради участъците с прокрадване и продрапване които не са за подценяване.Нещо като трионите+тарзановата+купените(ст планина) ама без въже Smile

Аз лично по този маршрут с голяма раница май никога не искам да минавам повече.
Довечера ще дам линк със снимки от пътеката имам много...впечетляваща си е Smile

Чет Юли 11, 2013 7:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Само да допълня, че червените точки, които гледаш на картата, най-вероятно обозначават граница на природен резерват, а не пътека. Пътека там наистина има - част от известния траверс на Мальовишкото било, но не е маркирана, освен на места с каменни пирамидки. Има доста изписано за нея, има и снимков материал. Моя препоръка - да се преминава само при хубаво време - заради безопасността и гледките Smile

Успех!
Чет Юли 11, 2013 8:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bugcho

И аз имам идея това лято да мина по нея... От Рибни езера да спя на з. Страшното езеро.. и от там към х. Вазов, като не слизам на х. Мальовица. И ме интересува как е пътеката... че ще съм с тежка раница... и доста вероятно сам Smile
Чет Юли 11, 2013 8:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Изписано е много за тази пътека. Всички са единодушни - по-добре и по-безопасно е да се преминава от запад на изток, а не обратно, тоест да се качва връх Орловец, а не да се слиза от него до Петлите.

Първият път като спах на заслон "Страшното езеро" след това се качих на Попова капа, минах Купените и Ловница - пътечката там е лесна - и слязох до т. нар. заслон "Орловец". Гонех автобуса в 17 часа на Рилския манастир, затова се отказах от изкачване на връх Орловец и Петлите, а вместо това слязох по пътеката до Втора тераса, оттам до връх Мальовица, после по Дългия рид и в четири и половина бях в манастира. Бях със среднотежка раница - приблизително 10 килограма. Не съм правил снимки, нямах фотоапарат в себе си.

Варианти има много. Важното е да се отчитат факторите за безопасност - обективни и субективни. Нужен е и късмет - особено добър късмет.

Още един път - успех!
Чет Юли 11, 2013 8:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bugcho

Тоест ако от з. БАК се пусна към вр. Мальовица... няма да има проблеми?
Чет Юли 11, 2013 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Може и да има проблеми. Пътеката оттам е камениста и на места стръмна, но е по-лесна и по-безопасна от това да качиш връх Орловец и да слизаш от него през Петлите. Освен това е и по-бърза, което трябва да се има предвид при дългия преход до хижа "Иван Вазов" и то с тежък багаж.

Споменах този вариант, за да се има предвид, че не е задължително минаването на целия траверс НА ВСЯКА ЦЕНА, а всеки трябва на място да прецени силите и възможностите си, отчитайки конкретните обстоятелства.
Чет Юли 11, 2013 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

има сравнително лесен вариант дори с тежка раница. От страшното езеро до БАК нямада го описвам, има си маркировка и всичко е ясно. От БАК обаче може и да не качаш Орловец, а по подсичащата северната стена пътека от север да достигнеш премката с петлите, без да слизаш на втора тераса.
Пет Юли 12, 2013 12:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bugcho

На картата не дават да има маркировка от Страшното до БАК а после от БАК я дават, че синята маркировка именно това прави, не качва Орловец а криви на север и го подсича....
Пет Юли 12, 2013 7:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

На тази карта червените точки не заграждат някакъв участък и затова не са граница на резерват.Не искам да ходя на Орловец, а от х.Иван Вазов на Кобилино бранище, преходът ще е с много тежка раница, дълъг, но поне да си заслужава гледките. Един тъп въпрос на кое казвате БАК?Разбира се мога да си променя маршрута, още повече че няма редовен транспорт от Самоков до ЦПШ Мальовица и днес ще помисля за друг вариант.Но гледах тук едни снимки по тази "пътека" и исках да мина оттам.Или и аз да тръгна от Боровец...и да заобиколя мястото и да го оставя за друг път, с някой опитен планинар.

Пет Юли 12, 2013 8:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

vladofff е прав, има вариант да не губиш височина, слизайки от заслон "БАК" до Втора тераса. Ако можеш да вървиш по подсичащата пътека с нейния по-сложен терен, няма проблем да запазиш височината и по-добрата гледна точка. Е, „жертва“ се връх Орловец, но сигурността на първо място.

Пътеката със синята маркировка излиза в началото на Втора тераса - при скалата с паметните плочи. При първото си минаване аз не слязох чак до там, а след като се ориентирах в терена, изоставих синята маркировка, която водеше на северозапад, и слязох директно по стръмния тревист и на места каменист склон перпендикулярно на пътеката от х. „Мальовица" за Еленините езера, излязох на нея някъде малко преди да напусне терасата и да започне да се изкачва стръмно към езерата. Не съм засичал време, но на мен ми изглежда малко по-лесен вариант от билните пътеки.

И накрая да припомня думите на съфорумеца emil, който казва, че отвсякъде може да се мине, въпросът е на каква цена. Smile
Пет Юли 12, 2013 8:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Изглежда някой не ме е разбрал правилно, затова допълвам. От Страшното езеро до БАК/заслон Орловец/Гранитна вода и ли каквото се сетите, все едно е/ може дасе стигне поняколко пътя - 1. През улея между Средния и Големия Купен - по маркировка с каменни пирамидки, от там Ловница и се слиза на Злия прелез, 2. С тежка раница може от Страшното да се слезе към Камилските езера и малко преди тях /по зелена/или синя/маркировка/ вече не си спомням/ да се излезе на седлото между Ловница и Камилата.
Така или иначе, все пак се достига до заслона БАК. От там, за да не губите височина, на около нивото на Бисквитеното езеро/локва/ тръгвате право към северната стена на Орловец, като ще намерите каменни пирамидки. По естествено изсечени стъпала ще се качите на голямата тераса над която е самата стена на Орловец и след като преодолеете терасата, ще достигнете премката с големия Петел, от където хващате траверса и безпрепятствено отивате на Елени връх. Така дори с тежка раница няма да губите никаква височина, а все пак описаното трасе не е технически сложно, необходимо е само да го познавате.
А Орловец за слизане с тежка раница от западния кулоар е доста гаден и изобщо не е за препоръчване. По добре го изкачете от Прозореца, като си оставите раниците там, и после, по панорамната южна подсичаща пътека/под южната му стена и над Иглата на Монаха/, може пак да излезете на премката с Петлите. Все пак на места има хлъзгави треви и трябва да се внимава.
Пет Юли 12, 2013 9:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Liubitel написа:
На тази карта червените точки не заграждат някакъв участък и затова не са граница на резерват.Не искам да ходя на Орловец, а от х.Иван Вазов на Кобилино бранище, преходът ще е с много тежка раница, дълъг, но поне да си заслужава гледките. Един тъп въпрос на кое казвате БАК?Разбира се мога да си променя маршрута, още повече че няма редовен транспорт от Самоков до ЦПШ Мальовица и днес ще помисля за друг вариант.Но гледах тук едни снимки по тази "пътека" и исках да мина оттам.Или и аз да тръгна от Боровец...и да заобиколя мястото и да го оставя за друг път, с някой опитен планинар.

Smile
За повече информация:
http://www.parkrilski-manastir.com/map.php

Smile (Миналото изображение нарочно го приложих голямо, за да се чете лесно и да бъде разбрано) Smile

Лично мое мнение - с тежка раница и ако се налага да бързаш - по-добре да се отложи траверса за хубаво и спокойно време, без да се бърза и с малко багаж. Районът е близо, има удобен транспорт и е лесен за посещаване. Планинската поговорка гласи - Върхът ще бъде там и утре! А това да разучаваш на място непознат район, да се чудиш накъде е пътеката, да се позагубиш, след това да се намериш - в това именно се крие част от очарованието на планината.

От Кобилино бранище директно по Кайзеровия път покрай връх Голям Мечит и надолу до х. „Мечит“ и с. Говедарци е лесно да се слезе и от селото има редовни автобуси и маршрутки до град Самоков, откъдето транспорт за София има на всеки половин час.

Успех!
Пет Юли 12, 2013 10:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

vladofff е дал добър съвет как най-добре да минете през орловец. Оставете тежките раници на прозореца, и качете върха без тях. Ако обаче искате да слизате през кулоара към петлите, хубаво е да не се делите, може да се наложи някой да поеме раницата на някой, затова поне двама Laughing .
Пет Юли 12, 2013 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.