Хижа Яворов- Даутово езеро
Здравейте! Събирам всякаква информация за маршрута от х.Яворов до Даутовото езеро- продължителност,трудност и т.н. Също така се интересувам за лъчове от и около х.Яворов !
Благодаря предварително!
Сря Юни 26, 2013 8:15 am
igurbev
В съседната тема стана дума за тези неща.
Иначе от х.Яворов се тръгва по маркировката за Предел. Скоро след като се пресече Бяла река трябва да се отклоните вляво, имаше там някакви знаци. Върви се стръмно нагоре по потока, в който се оттича езерото. Пътеката е обрасла и трябва да се внимава. По това време на годината най-вероятно ще има и вода в потока. Не се напъвам да помня времена, но да речем 2 часа без да бързате, би трябвало да стигнете.
Пробвай да напишеш "Даутово езеро" в търсачката, има много теми и снимки.
Сря Юни 26, 2013 2:13 pm
isi
в събота на 27.07 се опитахме да идем до Даутово езеро, но впоследствие се отказахме. Явно не ни беше ден (земетресение, някакви треви, клекове)....От хижа Яворов се върви по червената маркировка за х.Предел. За около час и половина ( при нас с 20 мин почивка, макар че на места темпото ни беше повече от добро, ама снимки, това онова) се стига до Бела река и там се пресича, продължава се по маркировката. Подминава се табелата за Даутово езеро, която сочи към дерето, което не е нормално проходимо. По съвет на хижаря се отправихме към Ушиците (пак по маркировката), където както той ни каза ( или както аз разбрах) : изкачвате се до най-високата точка на маркировката и преди да започнем да пускаме, се отклоняваме в ляво. Там имало голяма поляна и видима пътека в ляво. До тук добре проблемът дойде от бруталните поляни с някакви гадни растения, коприва и всякакви гадости, достигащи до раменете и още по-бруталния клек!!!!!!!!!!!! Има една не толкова брутална поляна преди реката, която само загатва, какво те чака. Минахме още една такава поляна, доста по-висока и търпението ми започна да се изчерпва. След като стъпихме в гора, реших че това е било гадното....но то предстоеше.. Излизайки от гората влизаш в клек до коленете поне. Поджапахме в него и се озовахме на мястото откъде си мислим, че сме видели тази най-висока точка на маркировката. За съжаление бях мнг демотивирана и страшно отекчена от видяното и не неправих снимка. А то какво изникна пред очите ни - море от клеекккккк, ама докъдето ми виждаха очите всичко в равното беше само клек и трева.....никаква пътека, една огромна поляна с едно стръчащо дърво, единствено, на което имаше маркировка и което ме убеди, че пътят е от там, а не някъде отстрани....Абе брутално, гадост пълна, просто нямаше шанс да минем през това "НЕЩО" и то два пъти ( и на връщане). По GPS-а до тази гледка бяха към 6км и веротно оставаха към 2,5-3 още до езерото (поне през дерето го даде 2 км). Защото ни бяха казали, че от реката до Ушиците е 30мин и от Ушиците до езерото още 30. Ако бяхме само двамата, може и да бях събрала някаква смелост, но с нас беше и кучето. Не казвам, че не е проходимо, но просто да си знаете, какво ви очаква......Иначе стигайки Бела река и поглеждайки напред и нагоре се вижда едно като тераса и си помислихме, че там е езерото, но не е Това според един дядо били Жълтите скали и по нагоре бил изворът на реката. Той човека си отиваше до тях и си ходеше спокойно през онея ужасни поляни , ама явно си е въпрос на страх да минаваш през такива места. Той м/удругото каза, че едва ли сме щели да намерим пътеката и от Ушиците, защото всичко било мнг обрасло и неподдърждано, заради това, че е Резерват, но все се надявам, че може да се стигне до това езеро
Всъшност ако някъде сме объркали пътя и не се минава през такива клекове и поляни, ще съм най-щастлива
След това ходене, някакси гледам с друго око на Пиринския камъняк
Пон Юли 29, 2013 2:50 pm
dido
Хм нещо не разбрах от текста - имали сте GPS и не сте намерили пътеките - нито горната от Ушите до езерото, нито долната през дерето ?
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юли 29, 2013 4:49 pm
isi
не, не. GPS-а прихвана, разбира се, пътеката по дерето. За другата - не стигнахме до Ушиците, че да я прихване, заради клека. Казвам, че ако все пак сме се заблудили някъде по пътя, бих се радвала, защото това би означавало, че може би има по-нормален път за минаване. Но впредвид, че до последно виждах маркировка......и все пак надеждата умира последна. И двата пътя - по маркировката към Ушиците и този през изтичалото на езерото ни отказаха да ги минем. Всеки с претенциите, дет се вика, но описах пътя, за да се знае от хората, които тръгват, в какво състояние е и разбира се да тръгват с дъгли панталони !!!!!!
Май не съм се доизразила правилно. Ние спряхме малко след горичката след като пресечеш реката, т.е съвсем малко след реката и съответно малко след изтичалото на езерото.
От мястото където се пресича Бела река до Ушиците се стига за 1 час БЕЗ ПОЧИВКИТЕ. От Ушиците до езерото се отива за 40 минути БЕЗ ПОЧИВКИТЕ.
След пресичането на Бела река и подминаването на табелата "Даутво ез. 1 ч." (сочеща в посока различна от тази на маркираната пътека) за 15 мин. (БЕЗ ПОЧИВКИТЕ) се стига на поляната Конарнико (зановеца бързо я завзема, тъй като е агресивен вид), където пътеката се губи (трябва да се търси в северозападния край на поляната). Нагоре през клека и гората чак до Ушиците пътеката се следи нормално. Метри преди седловината вляво има изворче.
От Ушиците за езерото се хваща на югозапад и нагоре през притисната от клека пътека. След 15 мин. се излиза на полянка с големи петна хвойна, където има лъжливо отклонение наляво и надолу. Тук се продължава леко надясно и нагоре - пътеката (макар и слабо) е различина. След това място до езерото няма проблем със следенето ѝ;.
Смятам, че най-лесно се стига до Даутово езеро по старата пътека. Не е маркирана, но клека е прорязан преди няколко години и има много пирамидки. Е, на 4-5 места клоните те удрят в лицето, но е за малко. При малко внимание пътеката се следи спокойно. По трудно е на поляните, които са обрасли с хвойна, зановец и други ''защитени'' треви. Информацията ми е от 20 юли. Поточето над езерото все още имаше вода.
В началото на Конярника (първата голяма поляна след Бяла река) маркираната пътека към Предела се изоставя. Тръгва се преди потока наляво към самотна скала. На нея има пирамидка - ориентир за изтока на езерото, но той е доста обрасъл. Продължава да се обикаля отляво поляната, като се изкачва към самотно сухо дръвче. След него се вижда голяма скала. От нея се тръгва в посока малко наляво от Даутов връх към 3 бора в началото на гората (единият е изсъхнал). Пътеката се търси десетина метра след тях и вече е проследима. При нужда мога по E-mail да пратя снимки с ориентирите - не разполагам с GPS.
Сря Юли 31, 2013 8:00 pm
panzer6
Хижа Яворов- Даутово езеро
Явно достигането до Даутовото езеро се оказва доста трудна задача/особено за по-нетренирания турист/.В средата на август,когато ще бъда в района,аз лично мисля да се съсредоточа върху малинака в подножието на хижата...
Чет Авг 01, 2013 8:39 am
JimBoj
така наречената "стара пътека" я няма на картата на БгМаунтийнс, там и пътеката от "Ушиците" до Даутово езеро е прекъсната има и само началото, а тази по отока на езероjо май е много обрасла в клек, първите две ги минахме на 27-28 юли и ги има записани на GPS, обрасли са, но се минават без сериозен проблем, най - голям зор ни даде прашеца от бял оман по пътеката към Ушиците ... още кашлям от него
ПП На езерото срещнахме Разложки турист с опит в планината който каза, че утмимологията на думите е от Дуа (духам) е е павилно да се казва Дуутово .. с ударение па първото у...
Сря Авг 07, 2013 11:29 am
vladofff
Щом кръжат лешояди, значи някой борец за пирински правдини е опънал петалата и сега миризмата на леш ги мами...Правете си сметката какво ви чака из ония клеци и жандарми...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети