След разходката из Северен Пирин решихме да се разходим отново в масива на Пинд - Гръцко.
В Понеделеник - 11 Август - тръгнахме към 06:30 с Емо и Ива и след доста спокойно пътуване към 14:30 бяхме в селцето Микро-Папиго в подстъпите на Тимфи. Минахме през Солун, магистралата А1, А2 в посока Гревена, Янина (Йоанина). Общо около 650 км, 8 часа път. В Микро-Папиго (950 м н.в.) ни порещна адска жега - 34 градуса. Спряхме климатика сравнително късно, та жегата ни дойде нанагорно. Разходихме се из етнографския музей на селото, прочетохме инфо за района на Тимфи и с голям зор и пот на челото потеглихме нагоре.
Ядлив (сладък) кестен в градинките покрай пътеката
За късмет трите водоизиточника по пътеката - съответно на 1250, 1550 и 1750 м н.в. не бяха пресъхнали и успяхме да се разхладим. Хижата Астрака е разположена под едноименния чукар на скално ребро при 1950 м н.в. Там бяхме в 19:30. Имаше 15-на местни гръцки туристи и май никакви чужденци. Изпихме по бърза детска бира - 2.80 евра, + чай 1.50 евра и продължихме към Драконовото езеро (Драколимни), 2000 м н.в., на границата с каньона на река Аоос. Там бяхме малко след залеза. По пътя надолу, при овчарниците, срещнахме овче стадо с местен влах. За късмет човекът беше свикнал с чуждоговорящи, та на развален гръко-италиански ни упъти къде е водата (нерО на гръцки).
Връх Астрака и пресъхналото дъно на езеро под хижата
Драколимни е особено езеро, свито в малка гънка на карстовия ръб над каньона Аоос. Една от най-впечатляващите му черти е, че е буквално гъсто населен с алпийски тритони - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BD . Гадините щъкат на тълпи по брега, а във водите на езерото са безброй. По време на предишното ни ходене през месец Май, засякох един такъв скитик в снежна дупка до езерото:
Преспахме сами до брега на Драколимни, а на сутринта ни посрещна изгрев с чудесни гледки.
в. Гамила, гледка от Драколимни и ръба на каньона Аоос
в. Астрака и Драколимни, там спахме ...
От езерото се спуснахме обратно до овчарниците, напълнихме вода заедно с групата гръцки мераклии за езерото и продължихме в посока връх Гамила. Обширното плато към върха е изключително интересно от геологическа гледна точка. Представлява масивна няколкокилометрова карстова денудация, буквално разцепена на солидни варовикови блокчета - следи от евентуална тектонска дейност. Ерозивната дейност на водата е оставила следи върху мраморите - теренът е просечен от ресни и канали с ширина 10-на см. В мраморите има вградени лавови езици - цилиндри с дължина до няколко метра и диаметър 20-на см. Същевременно на места мраморните блокове са пропаднали и образуват понори и дупки, често с дълбочина 5-6 метра.
В подножието на в. Гамила:
Емо до в. Гамила
Драколимни от в. Гамила
Останалите чучки от района на Гамила
Ива ме е щракнала тука ...
Гамила - поглед от юг
Дупка в карста - държи сняг все още. Дупките определено са проблем през зимата - човек може да пропадне в тях ...
Парче лава във варовика:
Гледка от хижата към пътеката към Драколимни:
На в. Гамила бяхме около 12:00. Оттам изглежда като съседния южен връх да е по-висок, но не е така От Гамила гледката е забележителна, та убихме поне половин час в излежаване. След това за всеки случай отскочихме до връхчето южно от Гамила, последва повторно пресичане на карстовото плато без пътека и в 15:30 бяхме отново до хижата. Малко преди 19:00 тръгнахме от Микро-Папиго в посока планината Цумерка - една от най-впечатляващите в Южен Пинд.
И една следобедна снимка към изхода на каньона Викос:
[/img]
Брей, в голямата жега в Гърция...Не мога да си представя какво е било. Хубави снимки. Чакам Цумерка, чак нямам търпение да пуснеш снимките!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Авг 22, 2008 9:38 am
Kat
хм, и на мен първата ми мисъл като видях снимките, беше за жегата. Емо изглежда доста изтерзан Мястото ми се струва много хубаво -- може би за октомври..
Блянето с козата не снима ли или не беше там? А някой по-възрастен тритон?
Мъхъм жегата мореше добитъка за съжаление. Това беше причината да се откажем от разходката по съседната на Цумерка - Какардица.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Авг 22, 2008 2:06 pm
Весела Ягодова
Да разбирам ли, че на Astraka няма вода ? Ако решим да нощуваме там, трябва да си носим от последната чешма или да си я купуваме ?
Доколкото разбирам, след началото на май, в хижата постоянно има персонал ? С палатките как стои въпроса, разрешават ли (вкл. и срещу заплащане) ?
Прочетох пътеписите по темата, но пак да питам, един ден за Гамила и друг за Драколимни, защото са в различни посоки ? Дали правилно съм разбрала...
Мерси !
Чет Май 10, 2012 5:20 pm
dido
Ако говориш за хижа Астрака - не знам, но по-скоро няма вода. Така или иначе последната вода е близо - или надолу по пътеката към селото, или до езерата в посока Драколимни.
Палатки - съмнявам се дали някой ще ви разреши до хижата. Но долу покрай езерата или до Драколимни спокойно можете да опънете вечерта, никой няма да ви притеснява.
Драколимни и Гамила са в различни посоки, но спокойно могат да се посетят за един ден. Към Гамила терена е особен и не позволява бързо ходене, но все пак става.
Чет Май 10, 2012 6:06 pm
Сотиров
Големи красоти у съседите!
Дидо, пак си надушил неподозирани красоти! Все си мисля колко малко знаем за планините на Гърция (освен за Олимп). Все морето, та морето! А последния път, като бях там, разгледах един албум "Каньоните на Гърция". Хвръкна ми шапката! Не бях допускал, че в безводна и изгорена Гърция има такива дълбоки и обрасли каньони с пълноводни реки. Пуста цена на албума - много ми дойде, та не го купих, но мисля с Гугъла да компенсирам.
Чет Май 10, 2012 9:26 pm
Весела Ягодова
Благодаря !
Но веднага ми изникват още въпроси в главата - например, има ли от къде се снабдим с вода около Драколимни ? В смисъл, водата от езерото едва ли става за пиене.
От хижата до Драколимни за колко време (горе-долу) се стига ?
Изобщо, има ли някаква "картинка" на региона, от тези, дето ги пускате с Ванката чат-пат
На място дали може да се купи карта ?
То стана малко като кръстосан разпит, но...тъй е то като ходиш някъде за пръв път (без карта и gps)
Пет Май 11, 2012 9:18 am
dido
Има вода-извор преди баирчето за Драколимни, около овчарниците до езерото.
От хижата до Драколимни е около 1:15-1:30 часа.
Картинка има - карта.
На място може да се купи карта - от градчето Коница примерно, или от Янина.
Карта имам сканирана, мога да ти дам да си разпечаташ детайли ако искаш.
Пет Май 11, 2012 10:28 am
dido
Re: Големи красоти у съседите!
Сотиров написа:
Дидо, пак си надушил неподозирани красоти! Все си мисля колко малко знаем за планините на Гърция (освен за Олимп). Все морето, та морето! А последния път, като бях там, разгледах един албум "Каньоните на Гърция". Хвръкна ми шапката! Не бях допускал, че в безводна и изгорена Гърция има такива дълбоки и обрасли каньони с пълноводни реки. Пуста цена на албума - много ми дойде, та не го купих, но мисля с Гугъла да компенсирам.
Гръцките планини са страхотни наистина, а и изключително малко посещаване. Там на практика планинарство няма.
За каньоните - има ги в изобилие. Планините в Пинд са основно карстови, поради което солидно просечени от разни реки. Каньони има практически до всеки тамошен баир.
Пет Май 11, 2012 10:33 am
Весела Ягодова
относно палатките...
Я вижте тези юнаци къде са се изтипосали
Вто Май 15, 2012 8:07 pm
spi
Re: относно палатките...
Весела Ягодова написа:
Я вижте тези юнаци къде са се изтипосали
На абсолютно същото място се бяхме настанили и ние, но тогава от Астрака падаха лавини покрай хижата, която бе напълно залостена. За безснежния период нямам представа как реагират хижарите, но явно става, като гледам.
Иначе съм опъвал палатка досами хижата в края на май, но това във Вардося и пак - ни човек, ни дявол, а хижата запечатана.
Чет Май 17, 2012 7:12 pm
Pagane
.
Записах се и аз към посетителите на хижа Астрака и връх Гамила , на хижата е много чисто и има вода ,но няма баня и топла вода , няма и чаршафи ).
нощувката е 12 евро.
Много е красиво в района ,но ходенето през каньона Викос от Микро Папиго до Монодендри е досадно и не особенно интересно, има малко заслужаващи внимание места , срещахме една двойка белгиици трите дена , и те разочаровани бяха вървяли 2,5 часа (а са доста добри туристи,като ги гледахме как ни задминават първия ден ) , та се връщаха от каньона ,беше им писнало
Селцата са уникално романтични ,природата красива , и най-вече !!! гърците поддържат перфектно пътеки , маркировка и ориентири .
Белгииците ме питаха в България така ли е организирано , казах -да .
Но ,ако решат да дойдат къде ли да ги ориентирам
Сря Юли 17, 2013 5:15 pm
nothingfail
mislesht написа:
Брей, в голямата жега в Гърция...Не мога да си представя какво е било. Хубави снимки. Чакам Цумерка, чак нямам търпение да пуснеш снимките!
Цумерка (Дзумерка) на гръчки нищо не значи. Името е наше и по правилно й да се изговаря Чумерка, като Чумерна в БаЛКана, тоест начумерен, мрачен (напр. с черни облаци над върха на планината).
В Гърция има и днес два върха, които носят народностното ни име - Вургар (БуРГар) в западен Олимп (Оулум) и Вулгара (БъЛГара) под Кардица (от град) в Тесалия. Западно на Йонийско море под Превеза и Воница (преди Водица) се намира езерото БъЛГария (Вулгария/ Вулкария).
До БаЛКанските войни в северна Гърция преобладава БъЛГарското/ БуРГарското население.
Ако бе останала дадената от османците 1870г. БъЛГарска екзархия от устието на Дунав в северна Добруджа до полите на Епир в костурско, и БъЛГарите бяха развивали БъЛГарщината, вместо да припадат по всичко гръчко, напр. учейки в училища на гръчки език!!!, вкл. и чрез лобиране за ДУАЛИСТИЧНА монархия на османци и БъЛГари/ БуРгари, както Австро - Унгария, и ако не бяха се случили априлското въстание, поредната великоруска (москалска) вона срещу османците 1878г, присъединяването на Изт. Румелия (Романия, да не се бърка с Влахия и Молдова!), илинденското въстание и обявяването на независимост 1908г, то би било възможно Гърция да си остане до южния край на Тесалия, дето се извисява връх БъЛГара (Вулгара)!!!
Но, какво да се прави, от памтивека трако = сКлавено = БъЛГарите/ БуРГарите са били аптали!!!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети