Автор |
Съобщение |
Plamen К
|
През Купена |
|
Благодарение на любезната покана и съдействие на Меглена и Иван Нейкови от Алпийски клуб "Триглав"- Казанлък, двама обикновени туристи успяхме да преминем през връх Купена.
На пръв поглед изглежда безснежно и лесно:
На върха:
Интересните преживявания бяха по средното въже от север /всъщност след удължаването въжетата са много и се обърквам колко са те и може ли някое да се нарече средно/. Въжето бе изцяло под снега, Иван го разкопа в горната част и започнахме да се спускаме:
Малко по надолу въжето остава дълбоко под снега и започнахме внимателно подсичане на стръмния склон:
Преди Кръстците слязохме на юг към красивата местност Топалица.
Там видяхме изненадващо големи екземпляри от рода на сините минзухари:
Още снимки от този красив и слънчев ден.
|
|
|
Нед Апр 07, 2013 1:31 pm |
|
|
martin555
|
|
|
Пламка, добре си поработил върху композициите и запечатването на емоцията, а тя определено не отсъстваше! Купена си е класика, радвам се, че успяхме да му се насладим, с всичките екстри, на които ни подложи! Красота!
И аз поснимах, въпреки, че на моменти копчето на затвора се беше спекло и отказваше да сработи!
За начало - подготовка на инвентара:
Пламен по въжето от запад:
Иван и Меглена, нашите водачи:
Иван по Купена:
Купена от изток, нищо недогатващ за ситуацията горе:
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/
Последната промяна е направена от martin555 на Пон Апр 08, 2013 10:34 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Нед Апр 07, 2013 1:51 pm |
|
|
Драка
Регистриран на: 23 Дек 2012 Мнения: 103 Местожителство: Казанлък/София |
|
|
|
Аз с един приятел също бях на разходка в района. Засякохме се на х. Хубавец, където Пламен, Мартин и компания бяха приключили с хапването.
Нашият маршрут беше Карлово - Сакарица - вр. Амбарица - Малката река - х. Хубавец - Карлово.
Много хубаво време, активно синтезирахме витамин D през целия ден.
Планинско котенце [Pulsatilla montana]
Планински минзухар [Crocus veluchensis]
Слизаме от Малка Амбарица.
|
|
|
Нед Апр 07, 2013 2:04 pm |
|
|
Niko
|
|
|
|
Искрено благодаря на Меглена и Иван Нейкови и техните спътници, които ни наляха от тяхната вода!Срещнахме се на 06.04 източно от вр. Голям Купен. Аз и моят спътник бяхме тръгнали от заслон Ботев с цел да стигнем до х. Амбарица.
Тъй като рано сутринта на вр. Жълтец все още духаше ураганен вятър, при един от поривите на вятъра се препънах и паднах и шишето с водата се търкулна надолу. Така останахме с много малко вода, която нямаше да ни стигне за дълго.
Благодарим Ви!
|
|
|
Нед Апр 07, 2013 6:45 pm |
|
|
martin555
|
|
|
|
|
Искрено благодаря на Меглена и Иван Нейкови и техните спътници, които ни наляха от тяхната вода!Срещнахме се на 06.04 източно от вр. Голям Купен. Аз и моят спътник бяхме тръгнали от заслон Ботев с цел да стигнем до х. Амбарица.
Тъй като рано сутринта на вр. Жълтец все още духаше ураганен вятър, при един от поривите на вятъра се препънах и паднах и шишето с водата се търкулна надолу. Така останахме с много малко вода, която нямаше да ни стигне за дълго.
Благодарим Ви! |
Радваме се, че сте успели! Купена как го минахте, по нашите следи ли?
Аз в това време понаписах нещичко: http://martinpetrov555.blogspot.com/2013/04/blog-post_7.html
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Пон Апр 08, 2013 11:15 am |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
Малко по надолу въжето остава дълбоко под снега и започнахме внимателно подсичане на стръмния склон: |
Хм, абе по мои спомени там на подсичането от север няма въже
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Пон Апр 08, 2013 11:47 am |
|
|
Живота
|
|
|
|
|
|
На слизане проучихме една почти неизползваема пътека от местността Топалица към хижа Балкански рози |
От тук ли хванахте пътеката за Балкански рози,тя си личи много слабо,единствената маркировка са надписите по дърветата,или има някоя друга която не зная.
|
|
|
Пон Апр 08, 2013 11:49 am |
|
|
Emil
|
|
|
Чудно е било. Като гледам и там пролетта настъпва здраво.
|
|
|
Пон Апр 08, 2013 12:18 pm |
|
|
martin555
|
|
|
|
|
|
|
На слизане проучихме една почти неизползваема пътека от местността Топалица към хижа Балкански рози |
От тук ли хванахте пътеката за Балкански рози,тя си личи много слабо,единствената маркировка са надписите по дърветата,или има някоя друга която не зная.
|
От пътеката за хижа Левски , преди нея, директно надолу на юг, минахме покрай стари порутени краварници! Има в началото и табелка - "хижа Балкански рози", а малко по-надолу стар ръждясал триъгълен знак за лавинна опастност.
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Пон Апр 08, 2013 1:13 pm |
|
|
Живота
|
|
|
|
|
|
От пътеката за хижа Левски , преди нея, директно надолу на юг, минахме покрай стари порутени краварници! Има в началото и табелка - "хижа Балкански рози", а малко по-надолу стар ръждясал триъгълен знак за лавинна опастност. |
Досещам се къде е мястото,ето как научих една нова пътека,някой път ще да я тествам.
|
|
|
Пон Апр 08, 2013 1:46 pm |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
Миналата година пак по това време Мариана и Иван се качиха на Купена с още две момчета точната дата беше на 1 април.
Но времето в този ден беше такова:
Тогава се срещнахме малко под връх Хубавец и после в хижата хапнах ме заедно .
Много поздрави на земляка Иван.Явно това се е превърнало при тях в традиция сигурно сте спали на Марко в колибата.
|
|
|
Пон Апр 08, 2013 3:59 pm |
|
|
Niko
|
|
|
|
Martin555, минахме по вашите следи. Беше интересно на местата, където въжето беше затрупано. Получи се един много добър траверс.
До нови срещи в планината!
|
|
|
Пон Апр 08, 2013 9:41 pm |
|
|
Plamen К
|
|
|
|
|
|
|
Малко по надолу въжето остава дълбоко под снега и започнахме внимателно подсичане на стръмния склон: |
Хм, абе по мои спомени там на подсичането от север няма въже |
Тръгва стръмно надолу едно въже:
Ето го снимано отдолу:
Но 8-10 метра по-надолу остава под снега. И понеже долу е много стръмна поляна може и да си права, че през поляната въже няма. Като се постопи снега ще огледам... Мисля, че това е същото място /снимал съм го през лятото на 2011/,
лятно:
зимно /сега/:
|
|
|
Вто Апр 09, 2013 11:24 am |
|
|
Ilko
|
|
|
Извините за глупавия въпрос, но.. на снимката на Купена, качена от Живота, сниман от юг, се вийдат в средата 2 улея, дали може да се качи оттам, някой правил ли го е, защото мен нещо ме гложди.....?
|
|
|
Вто Апр 09, 2013 2:28 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
Досега бях категорично убедена, че никога няма да мина през зимата оттам.
Ако другата зима се озова на това въже, персонално за това ще бъдат отговорни Пламен и Мартин и снимките им
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Вто Апр 09, 2013 2:36 pm |
|
|
|