|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
kokoboko
|
|
въпроси за пътеки и маршрути |
|
Здравейте,
пролетта вече чука на вратата и започвам подготовка за новите маршрути. Прегледах всички теми по форума и не открих инфо за някои маршрути - ако някой ми обърне внимание много ще съм благодарен:
1. някой да има GPS трак на прехода от соколна до мазалат по тънката рътлина и кривата пътека
2. някой може ли да даде описание на маршрутите от ямна към билото.
3. GPS трак+инфо за маршрута рибарица бенковски по тънката рътлина
4. всякакво инфо за маршрута от троян през х.Чучул към билото
5. всякакво инфо за двата маршрута през крайов присой и по река малка крайовица към х.Амбарица
Освен това имам и два въпроса:
1. От клисура към билото (без да броим този който е по прага Козница) има три маршрута - един от могилата Острица покрай вр.Велеви черкви до Влахбунар и каменната порта и един през равна река до рибаришки проход и ветровити преслап. А за третия съм чувал, че спускайки се надолу от влахбунар и минавайки покрай изворите на равна река не се завива надясно и надолу по коловете а се продължава направо през едно връхче с кота 1536 и се слиза в зли дол. Въпросът ми е това така ли е и молба за малко повече инфо.
2. Има ли маршрут/пътека от х.Балкански рози към видимската пътека и от там билото или трябва да се обикаля през хижа Левски или хижа Хубавец.
Мерси предварително
|
|
|
Пон Мар 11, 2013 11:37 am |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Здравей!
По въпросите ти мога да помогна само с трак около х.Чучул и то половинчато качвали сме се от юг така че трака е Кърнарско ханче-Джафар дере-з.Орлово гнездо-х.Чучул-махала Нешковци-Стенето-х.Дерменкая-х.Пашова мъка-Кърнарско ханче.
Ако ти върши работа-ще ти го пратя!
Поздрави!
|
|
|
Вто Мар 12, 2013 9:30 am |
|
 |
zezo
|
|
|
Участъкът от Нешковци до Дерменка е временно затворен. Миналата година имаше загинал там.
Мога да помогна с инфо и снимки за маршрута от Рибарица до Бенковски. Нямам трак, защото нямам gps, но не е сложен 
|
|
|
Вто Мар 12, 2013 9:53 am |
|
 |
kokoboko
|
|
|
|
ще съм благодарен за всякаква информация. Мерси
|
|
|
Вто Мар 12, 2013 10:17 am |
|
 |
zezo
|
|
|
От Рибарица се тръгва нагоре по пътя покрай река Заводна ( https://maps.google.com/?ll=42.83671,24.379829&spn=0.001575,0.002411&t=h&z=19&layer=c&cbll=42.83671,24.379317&panoid=mXaoXu4m-gchWGVG3x9R_A&cbp=12,208.67,,0,16.17 ).
След 3-4 км се достига до началото на парк "Централен балкан". Вдясно от пътя, точно до табелата на парка има полянка, която става за паркинг
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/576297_3602796915479_2077065111_n.jpg
От тази полянка започва маршрута (в дъното на снимката, между дърветата). Началото не е маркирано, но се върви все по един дърварски черен път. Малко по-нагоре вече се появява и зелената маркировка за Бенковски. От време на време има пътеки, които секат напряко между завоите на този път. Маркировката по целият маршрут като цяло е добра, но има няколко места на които се губи. С малко повече внимание няма да е проблем.
След около един час изкачване през гората се излиза на една полянка на която черният път свършва http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/581836_588720284472256_2085058253_n.jpg
Ако е обрасла с папрат тази пътека на снимката може и да не се вижда. Няма да е трудно да я откриете, но внимавайте, че от там тръгва и някаква друга пътека със стара червена маркировка. Помнете, че сте по зелената
От тази полянка нагоре се върви нагоре все през гора и след още около час изкачване излизате на билото на "Тънката рътлина" http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/312520_298348976842723_1528564997_n.jpg
Оттам пътеката минава по билото и започва да подсича вр. Ушите, като минава последователно през гора и полянки http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/539492_3602811075833_372273845_n.jpg
Постепенно излиза над гората, върви по края и, минава покрай един овчарник и стига до хижата. Общо 3-4 часа нормално ходене
Това е. Не е сложно. Просто следвайте маркировката, а ако се случи да я загубите, огледайте се наоколо и ще я откриете. Тя е доволно гъста, само тук-там на някои места са пропуснали да я нанесат.
|
|
|
Вто Мар 12, 2013 8:55 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Погледни http://bgmountains.org/ за колекция от свободни тракове и пътеписи из българските планини.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Мар 12, 2013 9:12 pm |
 |
 |
Plamen К
|
Re: въпроси за пътеки и маршрути |
|
 |
 |
Здравейте,
пролетта вече чука на вратата и започвам подготовка за новите маршрути. Прегледах всички теми по форума и не открих инфо за някои маршрути - ако някой ми обърне внимание много ще съм благодарен:
1. някой да има GPS трак на прехода от соколна до мазалат по тънката рътлина и кривата пътека
2. Има ли маршрут/пътека от х.Балкански рози към видимската пътека и от там билото или трябва да се обикаля през хижа Левски или хижа Хубавец.
Мерси предварително |
С тракове не мога да помогна, но по първия въпрос, ако все пак тръгнеш, имай впредвид, че след слизането от Тънката рътлина проблем поне до средата на юли ще е пресичането на пълноводната река Соколна. Обаче тук нейде из форума един колега от Варна беше писал, че трябва да се върви около 500м срещу течението и имало запазен мост и после се връщаш надолу по другия бряг и се опитваш да хванеш Кривата пътека, което си е също проблемно, защото отклонението е добре замаскирано в шубраците.
По втория въпрос: Някъде на средата на пътеката между хижите Балкански рози и Левски има едно скоро ремонтирано през миналата година дървено мостче. Та ако се върви в посока х. Левски, след мостчето пътеката се изкачва на няколко завоя нагоре и наляво и там се отклонява на север пастирска пътека, която води към местност Топaлица/голяма наклонена поляна с южно изложение/. Изкачването е доста и е стръмно, повече от час до Топалица. Оттам тръгва нагоре Видимската пътека и пресича билото между Костенурката и Кръстците. За съжаление пътеката и отклонението към нея не са маркирани, ползва се предимно от пастирите и по малко от добре запознати с района туристи.
Последната промяна е направена от Plamen К на Сря Мар 13, 2013 12:06 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Вто Мар 12, 2013 9:33 pm |
|
 |
irina
|
|
|
|
От Ямна към билото....до някъде има коларски път, използва се от дървосекачите. После на горе си цепихме през гората. Излиза се някъде при връх Голяма занога.
|
|
|
Вто Мар 12, 2013 9:39 pm |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
 |
 |
Участъкът от Нешковци до Дерменка е временно затворен. |
Той тоя участък е перманентно затворен-нещо като пътя Троян-Кърнаре зимата... ние минахме когато го бяха"затворили"-с повече внимание се минава-не е невъзможно!А,и никой не ни спря да ни глоби...
п.п. в същата заповед май фигурираше като затворен и маршрута по Тънката рътлина и Кривата пътека като затворен -поради падналия мост(който няма да се вдигне вече-амин!)
|
|
|
Сря Мар 13, 2013 10:36 am |
|
 |
kokoboko
|
|
|
|
zezo и Plamen K мерси,
Dido изровил съм го целия но точно за тези поне аз не отктих
fena73 то както е тръгнало скоро може да оставят само пътеките до рай и плевен отворени. Когато се внимава и знаеш къде си и какво те чака може и да стигнеш 
|
|
|
Сря Мар 13, 2013 11:15 am |
|
 |
Plamen К
|
|
|
 |
 |
zezo и Plamen K мерси,
Dido изровил съм го целия но точно за тези поне аз не отктих
fena73 то както е тръгнало скоро може да оставят само пътеките до рай и плевен отворени. Когато се внимава и знаеш къде си и какво те чака може и да стигнеш  |
За Видимската пътека - съвсем ориентировъчно, това е посоката /"с цвят лилав", както пее Ирина Флорин/

|
|
|
Сря Мар 13, 2013 12:13 pm |
|
 |
Живота
|
|
Re: въпроси за пътеки и маршрути |
|
 |
 |
2. Има ли маршрут/пътека от х.Балкански рози към видимската пътека и от там билото или трябва да се обикаля през хижа Левски или хижа Хубавец. |
От х.Балкански рози има пътека,но е без маркировка,и почти не се забелязва защото вече не се използва,но има надписи по дърветата които навремето са служили за маркировка,пътеката излиза на рида Хубавец и там се включваш в Ком-Емине където има отбивка за Видимската пътека.Ето малко информация да добиеш някаква представа,тогава малко инпровизирах с подсичане и се озовах до разклона за Видимската пътека.
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4457
|
|
|
Пет Мар 15, 2013 10:20 am |
|
 |
kokoboko
|
|
|
|
Ади де дайте още малко инфо 
|
|
|
Пет Мар 15, 2013 6:37 pm |
|
 |
Petar
|
|
|
|
Здравейте,
За да не отварям нова тема реших да пиша направо в тази. Сега за почивните дни 1-3 май мислим да се поразходим, но още не съм решик кой маршрут да хванем. Спрял съм се на маршрута с. Рибарица - х. Бенковски - х. Ехо - с. Рибарица. Интересува ме какво е състоянието на снега по пътеките ако някой е минавал скоро по този маршут, тъй като ми се ще да си щъкам по къси гащи и да не ми се пълнат обувките със сняг. Ако някой има актуална иформация и за цените на споменатите хижи също ще ни е от полза.
|
|
|
Пон Апр 29, 2013 2:45 pm |
|
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
 |
 |
От Рибарица се тръгва нагоре по пътя покрай река Заводна .... подсича вр. Ушите, като минава последователно през гора и полянки. |
Тоест пътеката от х.Бенковски до Рибарица се използва ? Дали може да пуснеш всички снимки, че ме вълнува терена какъв е?
Интересува ме дали пътеката по Тънката рътлина е много обрасла и дали е това жълтото на картата https://lh3.googleusercontent.com/-gLEAVu39iaI/UgOewlDTJsI/AAAAAAAAEUs/gOHXjhG5beY/w958-h665-no/Vezhen+district.jpg
Всяка информация ще ми е полезна.
Също гледам че е отбелязана на картата и една пътека от х.Вежен директно до наблюдателницата на Екопътека Царичина - тази лилавата отбелязана на картата. Има ли такава пътека, проходима ли е .... някой ако е ходил някога там да сподели
мерси
_________________ Not All Who Wander Are Lost |
|
|
Чет Авг 08, 2013 4:38 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|