7-е Рилски езера
В чудене къде да отскоча за разходка на 31-и реших, че няма да е зле да отскоча до 7-те Рилски езера. И без това лятото не ми е приятно там заради тълпата, помислих че сега ще е добра идея.
И така след като по стара традиция се замотахме сутринта, на паркинга пред х.Пионерска бяхме към 10.00ч и тръгнахме около 10,10ч.
Хванахме пътеката нагоре през гората, която следва стръмен черен път, който и той сега го играе нещо като писта. След 20-30 мин се излиза на по-голям път, който надясно води до Зелени Преслап а на ляво за 7-те езера. Решихме да вървим по пътя а не през гората направо, понеже не ни се губеше време в затъване и газене на преспи. Пътят беше добре обработен и всъщност беше пистата за спускане. От един момент нататък се движехме изцяло под лифта, не помня дали и пътя минаваше от там, но няма значение. Така по него за около 1,45 мин бяхме при новата хижа. По пътя до хижата се откри добра гледка към Мальовишкият траверс. Не сме лсагали помощни средства за вървене, карахме си с обувките и се поддръжаше добро темпо.
Витоша:
Хижата съвсем е заприличала на хотел. Поне имаше морсалски чай срещу 0,70 лв. В столовата кипеше трескава подготовка за вечерта. Места имало само в общите стаи. Почти всички гости, които видях бяха предимно сноубордисти и скиори (предимно начинаещи, то с тази „писта”). Имаше и лица, който можеби никога нямаше да са там ако не беше лифта. Тази хижа преди по такива дати пращаше от туристи. Виждал съм общото помещение, където преди стоеше единствения телевизор, а сега е част от столовата, да е пълна със полегнали туристи, поради липса на места. Спал съм в склада и къде ли още не. Толкова за тази „хижа”.
Отправихме се към старата хижа по зимната маркировка и за около 45 мин бяхме там. Една баба, която беше хем любезна хем малко досадна, питаше всеки пристигащ още от пътя „иска ли нещо?” и държеше всеки да си носи боклука с него, дори ако можело и този породен от нейните продажби. Хижарят Павлин май се е изкалпазанил. Хем с помощник, хем и боклука хижата от чашката ти за чай надолу!?! Хм, знам че конете са скъпи, но така и така зареждат, не пречи надолу да пътува боклука. Той и преди е правил тънки сметки, като в някакъв кучи студ не искаше да запали печка преди много години. Аз реших, че не искам нищо от там, и бабата каза, като стана от масата да я върна обратно върху другата, откъдето предните туристи преди мен са я свалили. Става въпрос за масите отвън. По някое време се появи гупа млаежи, които бяха оборудвани с котки , добри обувки и щеки. Зарадвах им се. Те дойдоха да питат какви са тези надуваеми снегоходки, които надуваме. За тези снегоходки вече имам някакви впечатления, но ще ги пиша в темата за надуваемите снегоходки. Че темата ще стане мазеляк ако ги коментираме тук.
Улеите за сноубордисти на хребета до новата хижа:
По пътеката към старата хижа:
Долното Езеро ->7-то езеро под старата хижа:
Назад към новата хижа на фона на Витоша:
Рибното Езеро->6-то езеро пред старата хижа, все още почти неотъпкано:
Връх Харамията:
Тук започна голямото писане по езерото с надуваеми снегоходки. Дъщеря ми я екипирахме с едните и тя веднага намери първото им приложение:
to be continued
Вто Яну 01, 2013 2:34 am
Emil
Обратно от старата към новата хижа през Бъбрека
След доста размотаване на х.7-те езера (старата хижа), че пропуснах да спомена за тези, които не знаят. А новата се казва х.Рилски езера. Реших да тествам снегоходките първо на хора, които никога не са слагали подобни нещица на краката си. Избрах един по-стръмен пряк път към 5-то езеро Трилистника. После обиколихме езерото по края, че нещо ми подсказваше да не минаваме през средата. Зад трилстника набелязах възможно най-стръмния склон към хребета, който видях, за да тестваме снегоходки. Уви не стана. Снегът беше почти лед в един момент и дори TSL-ките се отказаха. Беше от най-неприятния. Нито ръба се закантваше, като хората а ако си с котки ще пропадаш. Според мен можеше да се качи само фронтално с TSL-а но с вдигнати пети и здраво забиване на предните шипове. Реших да не пробваме повече и слязохме обратно малко надолу до езерото и продължихме на пряко към пътеката за 4-то езеро Близнака. И там баира на зимния маршрут към 3-тото езеро Бъбрека, по желоните, дойде в повече за Дария и имаше голямо буксуване и драпане завършило с лежане по лице от безпомощност и най-вече от инат.
Дария почти бяга със smallfoot-a:
Така потъвах аз с TSL-ките:
А така потъваха с другите (вярно по-леки хора от мен, но все пак реално нямаше потъване):
Отново старата хижа:
Тук малко проблеми с котките на снегоходките:
Ето го и Трилстника и баира зад него, който бях набелязал за качване:
Няма да слагам снимки от опитите тук, затова продължавам нататък
Отново Харамията:
Около големите камъни вятърът беше изваял коридори дълбоки по 1-2 метра:
Към Близнака:
Следите от нас:
Падна сянката и всичко се вледени за минути. Тук Дария искаше да се връща, но нямаше смисъл, оставаха 100-200 метра до желоните вървящи от Бъбрека към новата хижа. :
След това продължи така:
Студът нарастна и сложихме по още едно яке:
Малко изгледи от хребета:
Към Мальовишкия дял:
Слънцето залязва зад Отовица:
Странни извявания, като от сметана:
И още две снимки на Харамията:
В 16,30 бяхме на новата хижа решихме да хванем лифта, че трябваше да се бърза а и студа растеше прогресивно.
Пътят до Пионерска беше заледен, но се опясъчаваше сутринта. Аз занасях дори с 4х4.
Последната промяна е направена от Emil на Сря Яну 02, 2013 12:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Яну 01, 2013 3:40 am
Emil
Не знам колко е дебел, затова реших да не сме първите през средата на Трилистника.
Нямаше и с какво да проверя, понеже не носехме пикели.
Иначе на Слънце беше екстра приятно. Студентите по хижата даже се бяха разхвърлили до кръста на терасата на припек.
Ааа ние бяхме там само за през деня. Посрещането беше на терасата в София, гледайки безумните гърмежи продължили около час. Чак кучето ми се възмути, че го притесняват.
Но трябва да се помисли кое да е първото ходене за 2013.
Емо да те питам за тези снегоходки ТСМ от къде ги взе?
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Вто Яну 01, 2013 4:51 pm
Mitko
чудно е било, снега изглежда колкото беше и преди седмица, ама сигурно се е втвърдил и заледил значително.. Да те питам, имаш ли някоя снимка в посока към билото на Отовица, и на склона от Бъбрека нагоре към Кабул и Отовица? Чудя се дали да си направим един тур със ските натам идните дни, та събирам шпионски сведения
Нашето е ясно-в другиден тръгваме за Ботев-Тъжа-Мазалат...ааако не пиша в понеделник-дигайте спасителите да ни търсят телата...
Вто Яну 01, 2013 10:08 pm
Emil
fena73 написа:
Emil написа:
Нашето е ясно-в другиден тръгваме за Ботев-Тъжа-Мазалат...ааако не пиша в понеделник-дигайте спасителите да ни търсят телата...
Айде сега глупости
Иначе е хубаво някой да знае всеки ден по два пъти къде сте и ако не се обадите да вдига накрак ПСС.
Вто Яну 01, 2013 11:20 pm
Emil
Mitko написа:
чудно е било, снега изглежда колкото беше и преди седмица, ама сигурно се е втвърдил и заледил значително.. Да те питам, имаш ли някоя снимка в посока към билото на Отовица, и на склона от Бъбрека нагоре към Кабул и Отовица? Чудя се дали да си направим един тур със ските натам идните дни, та събирам шпионски сведения
Ами тези дни си пече здраво и в момента, в който Слънцето се скрие, за минути ситуацията с горния слой на снега се влошава. Особенно на южните склонове, като този по който искахме да се качваме със снегходки до Трилистника, всичко става в лед.
Сега ще видя дали съм снимал нещо в посоката, в която казваш.
peca написа:
От маг. Стената, че ако стане нещо с гаранцията да мога лесно да ги оправя. Ако си купуваш от там обади се имам отстъпка.
Тези са модел 325 Escape с бързо закопчаване и сваляне, става и с ръкавици. Дават ги до 120 кг, но аз си потъвах сериозно.
От 5 до 47 номер.
Вто Яну 01, 2013 11:23 pm
ПАВЕЛ
Emil написа:
peca написа:
От маг. Стената, че ако стане нещо с гаранцията да мога лесно да ги оправя. Ако си купуваш от там обади се имам отстъпка.
Тези са модел 325 Escape с бързо закопчаване и сваляне, става и с ръкавици. Дават ги до 120 кг, но аз си потъвах сериозно.
От 5 до 47 номер.
Вероятно peca смята ТСМ за нова марка на пазара, защото е чувал само за TSL
Вто Яну 01, 2013 11:41 pm
Emil
Mitko написа:
Ето ти Кабул, според мен става за ски:
Ето ти и улея от Окото надолу към Бъбрека, беше с достатъчно много сняг:
В предните снимки има една към Отовица.
Според мен единственото място където може да има издухване на снега е под Отовица от североизточната му страна, където има малко качване преди да се излезе над Окото, малко преди пътеката от Кабул (зимна) да се слее с тази от Вазов за Окото(лятна).
Пусни снимки ако го направиш това.
Вто Яну 01, 2013 11:43 pm
Mitko
благодаря! отиваме натам утре, така че със сигурност ще обиколим района, нямам очаквания за особено приятен сняг, както и ти каза - в момента тече един процес на ежедневно нагряване и замръзване, а снежните условия са 'радост' за колената , но поне на гледки ще случим надявам се .
Вто Яну 01, 2013 11:47 pm
Emil
Грешката е моя, правописна е, явно снощи доста ми се е спяло та съм ги прекръстил.
Извинявка за което. Това са си най-популярните в БГ снегоходки, френски и се пишат TSL.
Така е като пиша посред нощ, даже ям цели думи.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети