ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маршрути с кола около Банско
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Маршрути с кола около Банско
Автор Съобщение
Гергана

Мнение Маршрути с кола около Банско Отговорете с цитат
Планираме кратка семейна почивка на Банско./5 дни/
Ще бъдем 2 възрастни и 3 деца.
Решила съм всяка сутрин да ходим до някоя природна/ историческа/ културна забележителност в района. Да речем отиваме до някъде с колата и ако се налага да се върви след това да е не повече от 40-60 мин., хайде час и половина.
Също така и самото Банско ще разгледаме- известни къщи и музеи...
Тоест идеята ми е сутрините да си правим кратки екскурзии/ походи, а следобедите да сме си в хотела.
Зная, че в района има много интересни места. Но аз не ги познавам. Не ми е известно как се стига до тях. Освен това ще бъдем и с малко дете, затова ще използваме колата възможно най- много.

Моля помогнете да направя маршрути с интересни за посещение места в Банско и околностите достъпни и за деца!

Тъй като не сме планинари единственото, което успях да измисля от ровене в нета е единия ден да отидем до х. Вихрен и от там да поемем нанякъде. Кои от изброените по- долу маршрути са в една и съща посока?
1.Х. Вихрен/ Разположена на левия бряг на р. Бъндерица на 16км. от гр. Банско
Маршрути (в часове и минути)
Байкушева мура - 0. 20.
Бъндеришка поляна - 0. 50.
Пещера Хана - 0. 55.
х. Бъндерица - 0. 20.
х. Вихрен - 0. 30.
Местност Шилигарника - 1. 00.
Езеро Окото - 0. 15.
Бъндеришки езера - 1. 00.
Дончови караули - 1. 30.
Тодорин превал - 1. 30.
Муратова порта - 1. 30.

Втория ден да отидем с кола до х. Безбог , но май няма нищо наблизо, което да се стигне за час?
Вто Юли 17, 2012 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Може би най-добрата разходка в района е качване с кола до хижа Вихрен, оттам нагоре ходите колкото имате желание. Става за деца, теренът не е особено труден.

Вто Юли 17, 2012 8:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Гергана

Видях, че х. Бъндерица е близо.
А знаеш ли пещера Бъндерица дали е отворена за посещения и колко е далече? А също имало и водопад наблизо? Дали са лесно достъпни?

Благодаря ти, че се включи! Very Happy
Вто Юли 17, 2012 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Пещерата е пропастна, не я знам къде е, едва ли ще ви бъде атракция. Водопадът е в ждрело, труднодостъпен е.

Вто Юли 17, 2012 8:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Гергана

Благодаря за препратката. Много е полезна.
Като гледам май няма да можем да посетим нито пещера, нито да видим водапад. Sad
Вто Юли 17, 2012 9:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Хъм, абе една половинчасова разходка над хижа Вихрен ще ви даде доста повече простор и гледки от Бъндеришката пещера или оня малък водопад Бъндеришки скок.

Вто Юли 17, 2012 9:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

Гергана написа:
Като гледам май няма да можем да посетим нито пещера, нито да видим водапад. Sad

Very Happy Няма страшно, това е най-малкото, което можете да изпуснете в района.
Иначе можете да мръднете и до Безбог с лифта над Добринище някой от дните.
Вто Юли 17, 2012 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гергана

Добре!
Няма да съжалявам щом е така.
Вто Юли 17, 2012 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гергана

Не съм сигурна за малкия ми син.
Колко часа е изкачването?
Иначе на останалите много ни се иска да се качим на в. Вихрен.
Вто Юли 17, 2012 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudidd

И имайте предвид, че качването от Банско до х.Вихрен е около 45мин., нищо, че са малко километрите, и то когато няма трафик. След 8, в почивните дни, качването с кола нагоре си отнема около час, а паркирането е като в центъра на София - по-нахалния оцелява Smile
Вто Юли 17, 2012 11:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гергана

3часа!!! Rolling Eyes Със сигурност ще го оставим за след няколко години. Зная, че малки деца ходят с родителите си по планините, но хората са планинари, а ние пълни аматьори. За мое съжаление аз нямам опит. Големият ми син/10год/ обаче започва да се запалва. В момента е на екскурзионно летуване в Родопи. Записан е с група, защото аз не мога да му осигуря това удоволствие. Сори за спама.
Да се съсредоточа върху кратките преходи около Банско. Smile
Вто Юли 17, 2012 11:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Оставете по-добре връх Вихрен за по-нататък. Very Happy
Над х. Вихрен мога да ти препоръчам една разходка до Рибното Бъндеришко езеро - едно от любимите места на Банскалии. Стига се за около 45 мин-1 час от хижата, пътьом за х. Демяница и заслон Тевно езеро.

Вто Юли 17, 2012 11:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
radi

Местожителство: Варна

Ако тръгнете района на долна станция на кабинката, или по-добре от хотел Танне или кръчмата Бай Миле по улиците в посока Добринище се излиза в селските градини по много хубав път. Буйната растителност там е атракцията, поляните с билки, пътя между поляните и долчетата. Но 30 минути е много малко време за ходене. Да не сте ограничени поради някакви проблеми? Ако не, вземете си по два домата, сирене и такива работи и отидете някой късен следобед или рано сутрин там. Ще видите отдалече Добринище, Рила, Родопите и Пирин.
Като казах Добринище се сетих да ви препоръчам да пътувате насам натам с теснолинейката. Рядко има такъв влак по света.
Също в Банско има неголям брой, но все пак налични, водачи, специалисти по билки, лечебни масажи, и други такива по-хотелски полезности. Познавам и специалисти по яденето Smile
Вто Юли 17, 2012 11:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гергана

Най-сърдечно благодаря на всички!Много ми помагате.

Реших живот и здраве:
1 ден
Х. Вихрен- Рибното Бъндеришко езеро -Байкушева мура

2. ден
Транспорт до х. Гоце Делчев- лифт/30м./ се пристига на х. Безбог, разходка около брега на Безбожкото езеро

3. ден
Църквата в Добърско
И какво още? Rolling Eyes

4 ден
Банско- културно- исторически забележителности

Ако пък се сетите какво интересно може да се види по пътя София- Банско ще е супер!

Ради, благодаря за идеята с теснолинейката. Задължително ще я потърсим.
Нямаме здравословни проблеми, но малкия ми син е голям хленчо, не съм сигурна дали няма да спретне някой номер да иска да го носим или да откаже да ходи, затова предпочитам да не планирам големи преходи.
Вто Юли 17, 2012 11:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Гергана, с кола не може да се иде до хижа „Безбог”!
С колата се стига от Добринище до големия паркинг на хижа „Гоце Делчев” /около 10 км./ и оттам до хижа „Безбог" с лифта.
Това за деца си е приключение, ще харесат и езерото. Не забравяйте връхните дрехи за лифта!

Байкушевата мура и няколкото Бъндеришки езера в циркуса наистина са най-леснодостъпната и приятна разходка за деца.
До Муратово езеро също е хубаво, но ще ви отнеме поне 2 часа от хижата и обратно.
В събота и неделя, както вече споменаха, е трудно паркирането на хижа „Вихрен” и е добре да се тръгва натам по-рано.
Направо става автосалон.

Това с прибирането следобед в хотела не знам как ще го постигнете!?
Горе е вълшебно и не е лесно да стигнеш до някъде в Пирин и „по график” да тичаш обратно надолу!
Затова не тръгвайте без някаква храна! С водата е лесно - пие се от бързите потоци.

В Пирин няма пещери, с достъп за масовия турист, така че няма за какво да съжаляваш.

Може да съчетаете планината и с хубав минерален плаж в Гулиина Баня, която е само на 5 км. преди Банско.

Следващият път ще искате 5 дни да сте в Пирин, не в Банско. Успех!

Сря Юли 18, 2012 12:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.