Каква храна си носите като ходите на планина, където не разчитате да ядете в хижа и няма кой да ви готви или да си купувате нещо готово. Става дума за 3-4 дни. Аз имам в предвид доста неща които мога да взема (като консерви, ядки, вафли и т.н.) но бих искал да чуя и мнението на пишещите тука, като по-опитни планинари.
Пон Юли 16, 2012 12:02 am
loudidd
Регистриран на: 14 Юли 2011 Мнения: 330
Чак опитен планинар не съм, но съм посъбрал мнения от форума и ето резултата :
"сол; пакетчета чай, кафе; захар; витамини, други енерджайзери; сухари или царевичен хляб; бекон; мед; лимон и мед във водата вместо енерджайзери; шоколади; ядки (непечени); сухо месо (не много солено), пастърма; обезсолено сирене; плодове за първия ден; сушени плодове; крема сирене; кашкавал; течен шоколад; протеинови шоколадчета; марети; сандвичи"
Иначе се убеждавам след всеки поход, че храната трябва да ти е по вкуса, за да ти даде и сили, да ядеш нещо насила......сякаш ти пречи
както каза loudidd трябва и да ти харесва това което ядеш-понякога мисълта за хапването ти дава повече сили да вървиш отколкото самото ядене...
Така че-вкусните неща които обичаш(естествено разумно оптимизирани)не трябва да ти липсват-аз поне предпочитам кило-две повече на гърба,отколкото дискомфорт на софрата...ама всеки си решава кое е за предпочитане за него!
Мисля че ще след 2-3 ходетета с различни кг в торбата сам ще вземеш правилното(за теб)решение...
Пон Юли 16, 2012 8:54 am
Yassen
Регистриран на: 03 Дек 2006 Мнения: 42 Местожителство: София
Привет!
Ако човек отива някъде за една нощ, може да носи и боза. Храната за един ден не тежи. Какво става обаче, ако тръгнем нанякъде за повече дни без да спим по хижи?
Мхм, става вкусно
Абсурд е да носим палатка, чувал, дрехи и т.н. + суха храна за 4-5 дни. Тоест не е абсурд, ако искаме да се превърнем в мулета и да открием що е запичане Но, ако не искаме туй знание и катъровата трансформация, е време да помислим за топли манджи.
Готвенето на лагерен огън/примус има две огромни преимущества:
1. Вкусна топла котлова храна;
2. Теглото на храната намалява в пъти.
Първото мисля ясно. Второто - 150 гр ориз, щипка сол, стрък копър и малко гъби (може сушени) нахранват 5 човека. Цялата манджа тежи колкото една консерва. Идеята, мисля, е ясна вече
Ето някои предложения за манджи:
Леща - увира бързо, 0.4 кг едва се изяждат от 5 изгладнели туриста. Лично аз обичам да я готвя с малко ситно нарязани пресни чушки, морков, маслини, и дори 1 картоф. Подправям с магданоз.
Ориз с гъби. Копър трябва тук. Гъбите понякога варя и нарязвам вкъщи. Готвя това първата вечер.
Кус-кус с риба тон и кашкавал. Трябва лимон и препоръчвам листа целина. Тежка и скъпа манджа, но винаги носи комплименти.
Всякакви макарони, мидички и прочие тестени неща подлежат на сготвяне на лагерен огън/примус. Само спагетите са проблем. Вярианти за сготвяне безброй.
Овесени ядки със сирене и чубрица. Не бих нарекъл това вкусно, но е леко и засищащо. Готвя го при дълъг преход в името на разнообразието.
Качамак. Това е гадост според мен, но се готви лесно и засища. Ако на някой му е вкусно, няма да сбърка да го вземе.
Готово картофено пюре на прах. Тези се продават навсякъде и са учудващо удачни. Чудесна гарнитура.
Всичко това готвя с масло, което нося в пластмасова кутия за бебешка манджа. Лъжицата ми е голяма и дървена
Използвам "намалението" да питам хората, които редовно носят сухар, вместо хляб, колко сухар, колко хляб заменя?
Аз все си нося хляб, та не съм на ясно. Става дума за нормален ръчен хляб, а не за някакъв тип "въздух под налягане" или пък другата крайност - ония "без брашно", които не се дъвчат направо.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юли 16, 2012 3:20 pm
Yassen
Регистриран на: 03 Дек 2006 Мнения: 42 Местожителство: София
mislesht написа:
Използвам "намалението" да питам хората, които редовно носят сухар, вместо хляб, колко сухар, колко хляб заменя?
Аз все си нося хляб, та не съм на ясно. Става дума за нормален ръчен хляб, а не за някакъв тип "въздух под налягане" или пък другата крайност - ония "без брашно", които не се дъвчат направо.
Отговорът, ако питаш мен, което не правиш, е нула. Сухарът не е хляб
Сериозно: Търси някакъв тежък небял хляб. Тези хранят повече, заемат по-малко място и са по-трайни. И да, повечето не са вкусни, но по-добре от сухар.
Регистриран на: 27 Мар 2012 Мнения: 1073 Местожителство: Sofia
Потвърждавам мнението на Yassen за хляба на Слънце-Луна, че е дълготраен и питателен.
Те го правят със закваска и няма дори мая, камо ли набухватели и подобрители. За мен лично най-вкусен е този с добавени орехи вътре.
Само не знам каде извън София правят такъв хляб.
Искам да споделя и още нещо за хляба. Хляб приготвен в домашна фурна, сега станаха доста популярни, при добра рецепта, се получава нещо уникално. Държи над 1 седмица почти без да мръдне като качество.
Пон Юли 16, 2012 3:44 pm
баир–будала
Регистриран на: 16 Ное 2011 Мнения: 86
Ккъф хляб ве хора ,ми мухлясва и тежи .Сухари основен източник на въглехидрати-храна за мускулите ( и шоколад-течен качествен ,не менте).И ядки .Суха супа + крутони идеална вечеря ,нали си носите газово котлонче да си сварите кафе/чай.........Е, и твърдото де... .... .За 3-4 дена стават и консерви и фафлички (задължително-жив въглехидрат).И бонбони (може бучки захар) ,така знам от планинари.
Аз подкрепям идеята, че храната трябва да храни не само тялото но и душата, за да се чувства човек добре.
За това всеки да си носи това което ще му достави по голям кеф, 200-300гр. не са нищо пред това да мога да си хапна хлебец с масло.
Аз лично нося от онези малки тежки хлебчета които намазани с масло и мед (на малки дозички като по заведенията) си е супер хранително и вкусно.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Пон Юли 16, 2012 5:03 pm
joropc
Регистриран на: 25 Яну 2011 Мнения: 649
Тц, тц, тц...като гледа човек к'во сте написали, почва да се чуди с какво си пиете ракията вечер в хижата.
Преди време един човек, който ходи яко и то през зимата ми каза, че си носи кашкавал. От тогава и за минах на тази храна и честно казано кашкавала доста засища. Аз си взимам вакумни опаковки по 200 гр. и така на едно ядене изяждам по една опаковка. Иначе освен това си бъркам тахан с мед и по едно торбичка с орехи. Това е за бързо усвояване преди някое яко катерене.
Тц, тц, тц...като гледа човек к'во сте написали, почва да се чуди с какво си пиете ракията вечер в хижата.
Най-интересния въпрос!!! Мога с всичко, но никога с вода.
Yassen написа:
Привет!...Готвенето на лагерен огън/примус има две огромни преимущества...
Не нося примуси, котлони и т.н. защото предпочитам да стоя гладен вместо да готвя. Ям всичко, което става за ядене.
bst написа:
Преди време един човек, който ходи яко и то през зимата ми каза, че си носи кашкавал. От тогава и за минах на тази храна и честно казано кашкавала доста засища. Аз си взимам вакумни опаковки по 200 гр. ...
Нося и сух Горно Оряховски суджук, Но никога без вакумиран кашкавал.
loudidd написа:
... сухари или царевичен хляб;...
Хляб не нося, ако има по хижите, 1-2 филийки си купувам. Като няма, мога да изкарам без хляб, докато намеря (от 1 до 30дни).
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 14, 15, 16Следваща
Страница 1 от 16
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети