ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мусала - излет за един ден
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Мусала - излет за един ден
Автор Съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Мусала - излет за един ден Отговорете с цитат
Здравейте,
Ще драсна най-вече за тези, които се чудят може ли и как да си организират Мусала в един ден. Very Happy

Ние тръгнахме с коли от София, пътят е около час до Боровец, зависи колко е трафика.
Там оставихме колите на паркинга пред лифта, учудващо имаше свободни места. Струва 5лв на кола, но въпреки това дори през лятото се пълни.
На 200 м преди долната станция на лифта има голям паркинг, който е безплатен, но нас ни мързеше да ги вървим. Very HappyVery Happy
Лифта струва 10 лв общо за двете посоки и работи от 8,30ч до 18,00ч. Еднопосочни билети не продават.
За 30-на минути кабинковия лифт ни качи на горната станция. Гледките от лифта са супер.
От горната станция, като излзете има няколко кръчмета и от последната се разклоняват двата пътя. Летния маршрут е по диагонал вляво, и с просто око се вижда, че отива почти по равно към хижата.(ако знаете накъде еSmile)))))

Наляво и надолу е към реката, където е зимната пътека.

А направо по билото са Маркуджиците откъдето се върнахме.
Ето поглед малко по-отгоре за да се разбере добре:
(пътят в средата на снимкта, който тръгва надолу е за реката. Трябва да се хване пътят, който тръгва хоризонтално наляво от разклонението и после се вижда как пресича улеите на Маркуджиците)

При хижата в момента е работна площадка. Надявам се като завършат новата сграда (хижа или хотел не знам) ще си почистят както трябва. За повече вижта темата:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3887&postdays=0&postorder=asc&start=15
До хижата е 30-40 мин.нормално ходене.

Последната промяна е направена от Emil на Нед Дек 02, 2012 6:47 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Нед Юли 01, 2012 5:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

Мнение От х. Мусала до заслон Еверест (Ледено езеро) Отговорете с цитат
От х.Мусала до Леденото езеро е около час-час и половина, според ходенето и колко се подмотваш да снимаш.
Ето и снимки как изглежда маршрута:

Посредата вдясно е вр.Мусала:

Връх Мусала зумнат от пътеката:

Заслон Еверест:

Леденото езеро едва сега е взело да се размразява:

Заслона и езерото, поглед отгоре:

На заслона има вода, която е отвън, точно откъдето тръгва пътеката към връха.
Тоалетна няма и е голяма мъка да се скриеш някъде Very Happy
Нед Юли 01, 2012 5:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

Мнение От заслон Еверест до вр.Мусала Отговорете с цитат
По лятната пътека все още имаше по малко сняг на места и опасността от подхлъзване си е реална. Понеже по каманаците не всеки иска да върви, някои тръгнаха по лятната пътека. Най-добрият начин за минаване на 2-3 метра сняг на пътеката е да се събуете по чорапи и така да минете. Very Happy Но това е само ако снега е малко и няма опасност от свличане на лед и сняг, иначе въобще не минавайте по такива неща ако нямате опит и не сте подготвени.

Аз лично минах по зимната (по желоните) понеже обичам да вървя по камъни.

Изглед към Трионите:

Изглед към две от Мусаленските езера и рида Маркуджик с върхове Безименен и Алеко:

Изгледи от самия връх Мусала:

Общо време от горна станция на лифта до вр.Мусала го направих 3 часа, в които влизат по 20 мин на хижата и заслона, докато чаках последните да се появят.

Връщането е по същия път ако нямате много опит в планината и няма кой да ви води.
Целия маршрут е пълен с хора навсякъде, през цялото лято. Трудно можете да се объркате.

Ако ви се иска да пробвате нещо по-нестандартно можете да се върнете по билото, което тръгва на север през вр.Алеко, Маркуджиците и право на лифта. Отнема 3 часа без почивки, само с кратки спирания на снимки.
Малка част от групата минахме от там, като тръгнахме заедно отгоре от Мусала.
Останалите се върнаха по същия път, като единият беше стигнал 30-на минути преди нас на кръчмите до лифта и ни чакаше. Very Happy
Затова ще пиша по-късно.
*Извинявам се за некачествените снимки, но пак снимах с видео камерата а и за тук им свалих резолюцията двойно. Very Happy
Нед Юли 01, 2012 6:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
мисля да водя цената и децата-ще мина по този маршрут(добре си го описал).Интересува ме цените на лифта-за големи,за малки! Smile Благодаря!

Нед Юли 01, 2012 6:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Мнение Вариант II за връщане или стигане до вр.Мусала от лифта Отговорете с цитат
Ние решихме да се върнем по Маркуджишки рид през върховете Безименен, Алеко и Маркуджиците.
Пътеката се отбива на 50 м от върха, там където лятната пътека за заслон Еверест свива надясно и надолу.
Всъщност пътека е много силно казано, че има по този рид, но на места наистина се появяват някакви утъпкани участъци но има и доста разклонения, понеже официална маркирана пътека не е правена. На места има и пирамиди. Почти изцяло е чисти каманаци, дори като стигнеш клека на Маркуджиците, пак има доста камани по земята.

Пътеката не е за хора, които имат проблем с глезени, колене, мускули и др.
Не е и за хора, който ги е страх от високо и от пропасти.
Не е и за хора, които нямат достатъчно опит с терени, като Кончето Пирин да речем или Рилското Конче към Белмекен, като идваш от вр.Ибър.(някой веднъж го нарече така, но не съм сигурен, че така му е името.)

Участъка става особенно труден за чист пешеходен туризъм, когато вземете да слизате вр.Алеко в посока Маркуджиците.
Налага се включване на 4х4 Very Happy и даже 5х5 (т.е. и задника участва) Very Happy Very Happy

И така, от Мусала първо е едно по-голямо спускане:
Маркуджишки рид, в дъното се вижда лифт станцията:

Това сме аз и дъщеря ми Very Happy:

Някой беше маркирал пътеката с шапката си Very Happy :

Поглед назад към Мусала:

Понякога се налага да ходиш по ръба:

Поглед към Безименен и Мусала от Алеко:

Пътеката по Алеко:

5х5 в действие Very Happy :

Целия траверс, като се вижда добре острия ръб на Алеко:

Преминалата част от групата:

Това мисля, че е влек на х.Мусала, малко преди самите Маркуджици:

А тук вече са влековете на самите Маркуджици и в дъното горната станция на лифта:

Както вече писах от вр.Мусала до първата кръчма преди станцията на лифта го взехме за 3 часа, без почивки освен по нужда или да щракнем накой и друг кадър.Very Happy
Вода по пътя не видях никъде.
30-юни-2012

Последната промяна е направена от Emil на Вто Юли 03, 2012 11:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юли 01, 2012 7:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Гунди

Местожителство: Стара Загора

оф,извинявай,написал си го в началото(пропуснал съм го)!Още веднъж-прекрасен и подробен пътепис,с много хубави снимки!

Нед Юли 01, 2012 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Aleks

Местожителство: София

Мнение Мусала Отговорете с цитат
Емо,страхотни снимки и страхотен изглед
Аз все още съм в Кипър но края на септември се прибирам и ще се радвам да се запознаем и да правим излети и походи Very Happy
Нед Юли 01, 2012 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ROCKALEX

Местожителство: София

Браво,Емо !!!
Супер пътепис и фотоси !
Бъди сигурен,че ме зареди и ,ако не ми мине котка път на 20.07. мисля да тръгна по стъпките ти с приятели и със семейството.Пожелавам си всички да сме здрави и времето да е О.К.
БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ !!! Respect Respect Respect

Вто Юли 03, 2012 8:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

Мнение Re: Вариант II за връщане или стигане до вр.Мусала от лифта Отговорете с цитат
Emil написа:

Пътеката не е за хора, които имат проблем с глезени, колене, мускули и др.
Не е и за хора, който ги е страх от високо и от пропасти.
Не е и за хора, които нямат достатъчно опит с терени, като Кончето Пирин да речем или Рилското Конче към Белмекен, като идваш от вр.Ибър.(някой веднъж го нарече така, но не съм сигурен, че така му е името.)

Участъка става особенно труден за чист пешеходен туризъм, когато вземете да слизате вр.Алеко в посока Маркуджиците.
Налага се включване на 4х4 Very Happy и даже 5х5 (т.е. и задника участва) Very Happy Very Happy

Както вече писах от вр.Мусала до първата кръчма преди станцията на лифта го взехме за 3 часа, без почивки освен по нужда или да щракнем накой и друг кадър.Very Happy
Вода по пътя не видях никъде.
30-юни-2012

Не ги плаши така хората, човече Sad ! На 90% проблемите изчезват ако го качват това, а после си слязат по Мусаленска магистрала. Не е проблем за нормално ходещ човек...
P.S. Добре си го ходил, снимал и написал Наздраве! !
Вто Юли 03, 2012 11:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

С нас имаше две жени, които се върнаха още преди Безимен а имам и един приятел, на който му става лошо от високо, когато е близо до отвес и въобще непожела да тръгне с нас от там.
Ако изпитва някакъв страх човек, може би е по-добре да не си прави експеримент.
Прав си наистина, че на обратно ще е по-лесно, тогава катериш ръба на Алеко и е по-удобно за 4х4. Very Happy
Между другото пътеката си подсича някъде по-надолу май, но аз не знам защо все на ръба отгоре се появявах и даже 1-2 пъти се наложи да правя леко връщане за да заобиколя някои малки участъци, че все пак след мен вървяха и други хора Very Happy
Предполагам, че ако се следва пътеката, която виждах от време на време по-долу встрани, неата ще стоят по-друг начин.
Съветите са по-скоро за такива, които решат да тръгнат по самия ръб, което си и доста по-интересно, но и по-опасно. Ако вали няма минаване по-начина по-който и откъдето минахме отгоре надолу.
Вто Юли 03, 2012 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
excalibur

Emil написа:

Предполагам, че ако се следва пътеката, която виждах от време на време по-долу встрани, неата ще стоят по-друг начин.
Съветите са по-скоро за такива, които решат да тръгнат по самия ръб, което си и доста по-интересно, но и по-опасно. Ако вали няма минаване по-начина по-който и откъдето минахме отгоре надолу.

Като вървиш нагоре, т.е. от Ястребец през Алеко, Безименен и Мусала не можеш да сбъркаш Very Happy . Пътеката подсича отдясно Алеко, заобикаляш го като набираш височина и си го качваш без особен проблем като се върнеш назад, т.е. лифта е срещу теб. Безименен няма какво да го качваш, понеже билото минава през него. Кофти участък са камъните /от типа навехни глезенче, ожули краче/преди да излезеш на Мусаленската пътека. До Мусала се ядва... Sad После идва дървото през Трионите до Иречек Shocked Ако е сухо и не те ужасяват урвите се минава. Но ако вали не е за туристи там...
Сря Юли 04, 2012 8:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Тези Триони само им се каня. Сега като бях съвсем се заканих Smile)))))
Я кажи каква е разликата в минаването им в двете посоки?
Гледам, че повечето от към Мусала тръгват, но може аз просто да съм чел такива пътеписи.
Даже зимното на огнедишащ, което гледах, е пак от към Мусала. Но засега ме интересува лятно време има ли някаква разлика?
Сря Юли 04, 2012 11:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
excalibur

Emil написа:
Тези Триони само им се каня. Сега като бях съвсем се заканих Smile)))))
Я кажи каква е разликата в минаването им в двете посоки?
Гледам, че повечето от към Мусала тръгват, но може аз просто да съм чел такива пътеписи.
Даже зимното на огнедишащ, което гледах, е пак от към Мусала. Но засега ме интересува лятно време има ли някаква разлика?

Ами зависи от коя страна предпочиташ да са ти урвите /вляво или вдясно/ Very Happy . Миналата година, когато ги минах от Мусала към Малка Мусала една жена изпълзя, а след нея и мъжа. Казаха, че стигнали Малка Мусала и се връщат. Погледнали към Иречек и решили да се връщат, което препоръчаха и на мен. Но аз леко и полека ги налазих. Беше много топло и никаква вода по камъните за жалост и в шишето бе малко. Ми то като тръгнеш с две дамии сапуна ще ти изядат. На проблемните места има въже, което те успокоява донякъде. Минават се за около 20 мин. доколкото си спомням. Наградата е да погледнеш от Малка Мусала Rolling Eyes
Мисля, че няма значение откъде ще подкараш Трионите. Ако ги подкарваш давай целия Венец...За ден в хубаво време си става от Алеко до Сфинкса и после към хижата слизаш...
Сря Юли 04, 2012 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Точно така. Мисля всичко на куп да мина. Ама ще видя дали на х.Мусала ще сляза или ще забия някъде по-нататък. Smile
Само трябва да видя къде ще го вкарам в графика, че стана страшно. През седмица на някъде, но това е суперско и ще събера 3-4 подходящи люде да дойдат с мен. Едната ще е дъщеря ми предполагам. Като всеки тинейджър я влече екстрема. Very Happy Very Happy
Сря Юли 04, 2012 2:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
outfaced

Хора, лифта работи ли в момента ?
Че миналата година го хванахме баш в някаква профилактика и на някои им дойде много зорно маршрутчето от долу Laughing

п.п. ... намерих инфо
http://www.borovets-bg.com/bg/prices/rabotno_vreme
Вто Юли 10, 2012 9:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 1 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.