Автор |
Съобщение |
milena
|
идеен маршрут в Рила |
|
здравеите имам идея за следния маршрут дали е добър? сепарева баня,хижа седемте езера,хижа скакавица ,хижа пионерска.Дали е удачен и за деца над 6 години,като се има в предвид че ще нощуваме на всяко място.
|
|
|
Пон Юни 25, 2012 10:12 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Така както си го написала излиза, че ще катерите от Сапарева баня до 7-те езера, ако правилно разбирам? Което по-добре да не ти казвам, колко часа е.
Предполагам сте с кола, затова ти предлагам да оставите колата на Зелени Преслап или на х.Пеонерска.
От двете места можете да отидете на х.Скакавица и там да спите. Ще си разгледате циркуса с водопада, който е на 10 мин от хижата.
Даже ако се чувствате подготвени и има кой да ви води можете да завъртите по пътеката вътре в циркуса. Тръгва отдясно покрай гората, като влаезеш в циркуса и после хваща една площадка и върти наляво и излиза на водопада отгоре. Достатъчно широка е между 10-30 метра, просто не ходете по ръба. Като излезете там откъдето водата пада, можете да забиете към ез.Бъбрека, ако мислете да спите на х. 7-те Рилски Езера (старата хижа) или направо към новата, но тогава посоката е по-друга.
Ако обаче няма кой да ви води без маркирани пътеки, т.е. само описание и карта, по-добре си вървете по маркировките.
Ако колата ви остане там където ви предложих, въобще не си правете труда да спите на Пионерска. Останете горе един ден повече.
Да не говорим, че има и лифт от езерата и бързо можете да сте при колата.
Горе на езерата можете да ходите на много места. Засега толкова.
|
|
|
Пон Юни 25, 2012 10:32 pm |
|
|
milena
|
|
|
Благодаря за съвета .Колите ще ги оставим на хижа пионерска.
|
|
|
Пон Юни 25, 2012 11:08 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Там паркинга е платен, просто да знаете.
Само да вметна, че оная пътека през скакавишку циркус съм я минавал с няколко деца, само трябва да слушат.
Маркирана е с каменни пирамиди. Горе обаче може да има сняг все още по площадката.
Така че ако не ви води човек, който може да преценява дали е опасно или не, заради преспите, не минавайте от там. Отидете пак след 6-и септември. Есенна Рила е страхотна.
На 7-те езера си направете излет до Чанакгьолските (Чанакските) езера, известни още като Паниците или Чанаците. Питайте откъде се минава за Съзерцанието и ще ви покажат. Пътеката е зад старата хижа и минава през "селището" на Бялото братство. Само побързайте, че скоро места там няма да има. Има смисъл да стане до макс 2 седмици иначе ще се разочаровате от навалицата.
Връх Харамията (2465 м) също е интересен, но не стойте много горе, според някои от там излиза цялата негатвина енергия на района и се изстрелва в космоса, ако вярвате на такива неща.
Качете се до първото езеро от 7-те рилски езера, Сълзата.
|
|
|
Пон Юни 25, 2012 11:19 pm |
|
|
milena
|
|
|
каква е цената на паркинга на пионерска
|
|
|
Пет Юни 29, 2012 8:58 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Преди беше по 2 лв на ден, но откакто бачка лифта и стана магистрала, не знам колко е.
Предполагам и места вече не се намират лесно. Трябва да каже някой, който е ходил скоро с кола до там.
Идеята да оставите колите на Зелени Преслап също не е зле. Отбива се вдясно преди Пионерска по друг път.
Така изглежда мястото:
https://sites.google.com/site/toristclub/mesta/zeleni-preslap
Надявам се не са измислили такса паркинг и за там.
От там се върви по черен път докато стигнете пътеката за х.Скакавица.
Аз другия месец в средата ще мина от там за х.Вазов и ще пиша как е ситуацията, но пишете и вие ако ходите преди това.
|
|
|
Пет Юни 29, 2012 11:17 pm |
|
|
milena
|
|
|
А от зелени преслап как да стигнем до хижа седемте езера старата,далече ли е и труден ли е маршрута.Благодаря за отговорите.
|
|
|
Съб Юли 07, 2012 4:11 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Единият вариант е през х.Скакавица и х.Рилски езера и от там е 30-40 мин. Така ще можете да се отбиете да видите и водопад Скакавица с лека отбивка. Общо около 5 часа, зависи как вървите и колко ще се мотатае покрай водопада. От Зелени Преслап тръгва черен път и само трябва да внимавате да не пропуснете отбивкаата от черния път към х.Скакавица.Отбивката се пада вдясно и е пътека.
Друг вариант е да вървите до лифта, който да ви качи до х.Рилски езера.
И трети вариант е да вървите направо до х.Рилски езера.
|
|
|
Съб Юли 07, 2012 6:50 pm |
|
|
vandu
|
|
|
|
някой може ли да ми даде трак за маршрута : хижа Скакавица седемте рилски езера през водопада. Отдавна искам да мина по този маршрут, но преди 1 месец ходих до водопада и не видях някакви маркировки. Предполагам се изкачва по някаква пътека в дясно от водопада
|
|
|
Нед Юли 08, 2012 10:57 am |
|
|
milena
|
|
|
а колко време се върви до лифта и стръмно ли е нагоре до ножата хижа
|
|
|
Пон Юли 09, 2012 8:28 am |
|
|
milena
|
|
|
добри ли са маркировките и колоко студено е вечер
|
|
|
Пон Юли 09, 2012 8:30 am |
|
|
milena
|
|
|
идеятя ми е 2 нощувки на старата хижа 7 те езера и от там за скакавица отново престои и след това надолу обратно към колите
|
|
|
Пон Юли 09, 2012 8:36 am |
|
|
Emil
|
|
|
Milena, ако не се чувстваш сигурна, как да намериш пътекатва в циркуса и да минеш по терасата над водопада само по моите описания в тази тема, не тръгвай от там, още повече ако има деца с теб. Пътеката за мен е достатъчно безопасна, за човек който е уверен откъде минава, но все пак има вероятност да се умотате.
Дори да стигнете горната част на водопада, изниква въпроса накъде точно е х.Рилски езера? Точно там няма маркирани пътеки и ако нямаш ориентация в коя посока е пътеката от старата хижа за ез.Бъбрека също можеш да си помислиш, че си се изгубила.
За тракове на пътеката през циркуса не съм чувал някой да има. Може някой от пичоете от Дупница да има, но не съм се чувал с тях скоро.
Аз този петък би трябвало да мина от там и ако намеря време да сложа карта на GPS си, ще я тракна. (ако се справя с всичките функции на машинката , че ми отлежава от години в къщи и е крайно време да се модернизирам.)
Относно колко е от новата до старата хижа на 7-те езера, го пише на много места (30-40 мин) и за мен е равно.
А на какво разстояние е лифта от Пионерска или някъде другаде, честно не знам, защото не съм минавал точно от там откакто го пуснаха и нямам намерение.
|
|
|
Пон Юли 09, 2012 4:36 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Пропуснах че от х.Пионерска към х.Рилски езера е сръвнително стръмно в началото.
За пътеката в Скакавишкия циркус, не е в дясно от водопада а както съм написал буквално: Веднага покрай гората отдясно, след като влезеш в циркуса от към х.Скакавица.
Защото то и Варна е вдясно от София на картата, но всъщстност е до морето.
Ако не бързаш много изчакай да мина този уйкенд от там да го наснимам и да пусна един пътепис. Само трака не е добра идея, по-добре да си го визулизираш, специално в този случай.
|
|
|
Пон Юли 09, 2012 4:48 pm |
|
|
milena
|
|
|
приключението завьрши,беше страхотно...
|