ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
По Старопланинските пътеки,разкази с картинки.
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
По Старопланинските пътеки,разкази с картинки.
Автор Съобщение
Живота

Мнение По Старопланинските пътеки,разкази с картинки. Отговорете с цитат
Здравейте колеги планинари,решил съм да ви разкажа как протече един чудесен ден сред уникалната Българска природа.Въпреки прогнозите за дъжд реших да тръгна в планината,да вали да вали,колко да вали Wink,я да не приказвам много че две седмици не е спирало Sad ,крайната ми цел беше да стигна хижа Равнец защото ми се беше прияло гъбена супа,а който е ходил на тази прекрасна хижа и е опитвал от гозбите на леля Мария знае за какво става дума Wink,тръгнах по една пътека от Сушица която излиза директно на връх Китката.

В началото на пътеката има чешма за зареждане с прясна вода.

От тук тръгва и самата пътека.

Понеже нямах компания реших да се снимам сам Very Happy

Половината пътека върви на открито по скалите,но другата половина е малко по стръмна и е зашумена,преди години се е поддържала когато е имало повече животни в балкана но сега не е така,миналата година я открих и още не съм я възстановил на цяло,вие на серпентини и където се виждат скалите минава покрай тях.

Нагоре започва НПЦБ,тук е границата.

Поглед към Карлово.

Още малко скалички преди безкрайните поляни.

Вече съм на Китката,но да се изкача на самият връх трябваше да го подсека защото право нагоре си е доста стръмно.

Започнаха да се откриват доста внушителни гледки,но жалко че имаше мъгла и не всичко се виждаше,в далечината се вижда Самара,така се нарича защото ако се загледате скалите образуват самар за кон,там има пътека която води за Петолъчката.

И вече от по близо,бях преминал от северната страна на Китката.

Тук има заслон който вече не се използва,но точно на 300м над него има колиба която става за живеене.

Следващата ми цел е Арапчанската мандра,ех да знаете само какво сирене правеха тук.

Мрачно време и само мъгла.

Отгоре е връх Кочмара,но не иска да бъде сниман Sad

Тук е малко по добре Wink

Дървото което се вижда е бреза и е израстнала на скалите.

Тази местност се нарича Коритото,преди години се пълнеше с вода и ставаше езеро, тук има страхотна колиба,чудно местенце.

Река Никулишница,доста е пълноводна.

Малко заигравка с фотото Very Happy

Цъфналият здравец ухаеше страхотно.

Последно деренце преди хижата,на високото е коловата маркировка.

Започна да вали и хижата не се е заснела хубаво,слабичко е фотото но върши работа.

До 19ч си валеше доволно но пък и аз доволно си хапнах и пийнах Laughing,щом забравих да снимам хижата отпред Cool,сетих се когато бях тръгнал но вече не се виждаше,но пък снимах пътеката и малко природа.

От мен толкова,когато се оправи времето ще има по вълнуващи кадри,до нови срещи.

Последната промяна е направена от Живота на Нед Май 27, 2012 2:22 am; мнението е било променяно общо 4 пъти
Нед Май 27, 2012 1:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
Дано да сме заедно и да видим вр.Равнец и Кочмара. Гледките ти са страхотни, но следващите до Кочмара знам че ще бъдат неописуеми.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Май 27, 2012 1:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Нещо не излизат някой снимки и ще трябва някак си да ги оправя.
Нед Май 27, 2012 1:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svetli_yo

Здравей, чудни снимнки си направил.
..и понеже аз се каня да ходя до х.Равнец (като се оправи времето) можеш ли да ме упътиш точно откъде се хваща тази пътека, в смисъл от центъра на Кралово накъде се тръгва и има ли маркировка по тази пътеката до хижата?

Ще се радвам на отговор.
Нед Май 27, 2012 11:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

svetli_yo написа:
..и понеже аз се каня да ходя до х.Равнец (като се оправи времето) можеш ли да ме упътиш точно откъде се хваща тази пътека, в смисъл от центъра на Кралово накъде се тръгва и има ли маркировка по тази пътеката до хижата?
Ще се радвам на отговор.

Аз също ще изляза до Равнец и от там до Ботев. Ако ми се обадиш, можем да тръгнем заедно. Минавал съм до Равнец. Ще чакам да се извали.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Май 27, 2012 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Neno Nedelchev

Местожителство: Карлово

Конкретно за снимките - при оскъдна дневна светлина, скоростта на снимане рязко пада. Това значи, че и най-малкото трепване на ръцете размазва снимката. По-новите апарати имат т.н. "оптичен стабилизатор". Моят също размазва снимките, затова при подобна ситуация ползвам статив. Другият начин е да се облегнеш на нещо (дърво, камък) и много плавно натискане на спусъка. Целта е, апарата да не мърда изобщо! Случвало се е, да го поставя на някой камък, пускам на самоснимачка и ... резултата е налице. Дано да съм бил полезен с този съвет.
Нед Май 27, 2012 1:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Живота

svetli_yo написа:

Ще се радвам на отговор.

До хижа Равнец има две стандартни пътеки които тръгват от едно място,разделя ги една рекичка,от ляво на рекичката е пътеката която не се използва много защото е по стръмна,от дясно е най масово използваната,нарича се Пенсионерската,маркирана е не може да се обърка,когато стигне до поляните започва колова маркировка,право нагоре е маршрута за връх Ботев а пилоните които се отделят на ляво са за хижата и след 10 минути е самата хижа.От центъра на Карлово се тръгва по улица водопад това е улицата която е от ляво на банката с часовника,по тази улица се върви до като от дясно се види мост преминава се по него и от ляво е бившият завод винпром и на едно дърво се вижда табела за хижата и посоката,продължаваш напред до като стигнеш рекичката и нагоре по нея,където започва балкана от дясно е пътеката която ти препоръчвам.
Нед Май 27, 2012 1:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Neno Nedelchev написа:
Конкретно за снимките - при оскъдна дневна светлина, скоростта на снимане рязко пада. Това значи, че и най-малкото трепване на ръцете размазва снимката. По-новите апарати имат т.н. "оптичен стабилизатор". Моят също размазва снимките, затова при подобна ситуация ползвам статив. Другият начин е да се облегнеш на нещо (дърво, камък) и много плавно натискане на спусъка. Целта е, апарата да не мърда изобщо! Случвало се е, да го поставя на някой камък, пускам на самоснимачка и ... резултата е налице. Дано да съм бил полезен с този съвет.

Нямам си никаква представа от снимане но когато ги кача в компа си вадя определени изводи,това го бях забелязал но от теб го научавам каква е причината,апаратчето е слабичко 2 мегапиксела,не го пускам дори на светкавица че ми падат батериите много бързо,когато е хубаво времето горе долу снима,не мога да си позволя друго и се налага с него да се задоволявам,иначе ако бях снимал с истински апарат снимките щяха да са потресаващи но и това е нещо,аз съм на мнение че е по важно да бъде документирано,ако е само разказ няма този чар,затова разкази с картинки е по добрият вариант.
Нед Май 27, 2012 3:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Neno Nedelchev

Местожителство: Карлово

За документирането си абсолютно прав! Само разказ без снимки е като таратор без кисело мляко! Хубаво би било да седнем на по чаша кафе и да разменим по някой съвет.
Нед Май 27, 2012 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Живота написа:
svetli_yo написа:

Ще се радвам на отговор.

До хижа Равнец има две стандартни пътеки които тръгват от едно място,разделя ги една рекичка,от ляво на рекичката е пътеката която не се използва много защото е по стръмна,от дясно е най масово използваната,нарича се Пенсионерската,маркирана е не може да се обърка,когато стигне до поляните започва колова маркировка,право нагоре е маршрута за връх Ботев а пилоните които се отделят на ляво са за хижата и след 10 минути е самата хижа.От центъра на Карлово се тръгва по улица водопад това е улицата която е от ляво на банката с часовника,по тази улица се върви до като от дясно се види мост преминава се по него и от ляво е бившият завод винпром и на едно дърво се вижда табела за хижата и посоката,продължаваш напред до като стигнеш рекичката и нагоре по нея,където започва балкана от дясно е пътеката която ти препоръчвам.

Абе и пътеката отляво на дерето е маркирана ама по-отдавна-с червено..верно може да се обърка на няколко места но бързо се поправя грешката-има и табели даже тук-таме..
А я да те питам-явно познаваш района-каква е тази нова сграда в дерето под хижата с българското знаме-мандра ли е било или...
Пон Май 28, 2012 9:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Малко допълнения. Някъде по средата на изкачването за хижата, със синя боя пише "Още малко". Wink
Долу в подножието ориентира след моста е онова нещо наречено Руската вила. Ще ми бъде интересно някой да сподели подробности за нея, нищо не знам!
От хижа Равнец нагоре съм вървял и покрай дерето в гората до някъде, само да не съм на слънце, през лятото. Който гони график хич да не тръгва оттам, не е работа в такъв случай вървене без пътека!

Пон Май 28, 2012 12:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

[/quote]А я да те питам-явно познаваш района-каква е тази нова сграда в дерето под хижата с българското знаме-мандра ли е било или...[/quote]

Овчарска колиба само че с категория три звезди Laughing,демек перфектна си е за живеене,името и е,на баба Ивана колибата,така се знае от местните,ако си забелязал от Пенсионерската пътека има една отбивка на ляво,там излиза.
Пон Май 28, 2012 2:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
many_ten

Може ли да ми кажете маршрута за връх Вежен,разбрах че се тръгва от Рибарица.Къде точно се пада тази отбивка,ходила съм в Рибарица и се сещам че доста дълго се минаваше през нея?
Вто Май 29, 2012 12:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Овчарска колиба само че с категория три звезди Laughing,демек перфектна си е за живеене,името и е,на баба Ивана колибата,така се знае от местните,ако си забелязал от Пенсионерската пътека има една отбивка на ляво,там излиза.[/quote]
Да ве-направо изглежда по-добре от хижата Laughing виждал съм отбивката-даже тръгнах по нея за да я видя по-отблизо...
Вто Май 29, 2012 8:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

many_ten написа:
Може ли да ми кажете маршрута за връх Вежен,разбрах че се тръгва от Рибарица.Къде точно се пада тази отбивка,ходила съм в Рибарица и се сещам че доста дълго се минаваше през нея?

Това мисля че е най подробно описвания маршрут до сега.
https://sites.google.com/site/vrahvejen/
Вто Май 29, 2012 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.