ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Златишко-Тетевенска планина (около Свищи плаз)
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Златишко-Тетевенска планина (около Свищи плаз)
Автор Съобщение
ivailo.hr

Местожителство: София

Мнение Златишко-Тетевенска планина (около Свищи плаз) Отговорете с цитат
Една кратка неделна разходка с моето куче Неро: https://picasaweb.google.com/100192390292037299599/evixu#

Последната промяна е направена от ivailo.hr на Чет Фев 14, 2013 5:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Ное 21, 2011 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ГеоргиМ

Мнение Отговорете с цитат
Много хубава разходка!Скоро ходих до Свищи плаз и мога да кажа, че нещата с маркировка стоят много зле.На места липсва, на други е покрита от клек като цяло трагедия! Sad Иначе тази част от Стара планина е много хубава и мисля, че нещо трябва да се направи по въпроса.
Пон Ное 21, 2011 9:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ГеоргиМ написа:
Много хубава разходка!Скоро ходих до Свищи плаз и мога да кажа, че нещата с маркировка стоят много зле.На места липсва, на други е покрита от клек като цяло трагедия! Sad Иначе тази част от Стара планина е много хубава и мисля, че нещо трябва да се направи по въпроса.

Toва за маркировката е вярно. Още като се върнах от Ком Емине го писах това. Като се започне от хижа Свищиплаз, самата хижа, пътеката, маркировката е в окаяно състояние. Маркировка почти липсва, клека и боровите дръвчета са напълно превзели пътеката. И това продължава от Свищиплаз през Булуваня, Братаница, Старопланинското конче до Вежен.

Балкана символ на цял полуостров
Пон Ное 21, 2011 10:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Е хора, убивате ме! При хубаво или не дотам хубаво време и поне бегла идея за района трудно можеш да имаш проблем точно там. Пък да не говорим за клека ...
Пон Ное 21, 2011 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
meco puh

igurbev написа:
Е хора, убивате ме! При хубаво или не дотам хубаво време и поне бегла идея за района трудно можеш да имаш проблем точно там. Пък да не говорим за клека ...

igurbev, много те уважавам като турист, но не мога да разбера, защо те убиваме. Никой не ми сложи ножа на гърлото, за да напиша, че хижата и пътеката са в окаяно състояние. Това е моята констатация при минаването ми на Ком Емине. Мислиш ли че хижата е добре поддържана, пътеката е в същото състояние, каквото е състоянието на пътеката след вр.Вежен. Това съм го написал и в моя разказ за КомЕмине.

Пон Ное 21, 2011 11:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Как да кажа, има една граница в разумните приказки, която все пак не бива да се прекрачва. В противен случай нещата преминават в друга сфера. Първо клек в района няма. (е може да има някое скрито гнездо зад камъните под Картала, стига да има кой да ти го покаже, което обаче няма отношение с темата). Второ, специално за Ком - Емине маршрута, какво те притеснява след Свищи плаз? Малко под върха започва коларски път до хижата. В другия вариант, ако не искаш да слизаш, върви зимна колова маркировка по билото. След х.Свищи плаз, кеф ти дирекно нагоре, кеф ти с подсичане в посока х.Паскал с поне два варианта за излизане на билото отново по колова маркировка и безброй кози, крави и конски пътечки. По билото чак до Вежен, освен зимната маркировка, пътеката е различима. Е вярно, може да се наложи да се погазят треви и хвойна на места, но просто не е нещо, което следва да се споменава. Не е паркова алея.
Вто Ное 22, 2011 12:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
boris_borisov

Изцяло подкрепям мнението на igurbev в случая. За мен също маркировката в тази част на планината не е лоша и пътеките са изцяло различими. Прилагам като доказателствен материал по делото снимки от моето Ком-Емине тази година в подкрепа на казанотоSmile

http://chelopek.snimka.bg/mountain/no-name.635831.25662361
http://chelopek.snimka.bg/mountain/no-name.635831.25662365
http://chelopek.snimka.bg/mountain/no-name.635831.25662366
http://chelopek.snimka.bg/mountain/no-name.635831.25662369
Вто Ное 22, 2011 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Съжалявам, че нямам снимки от х. Свищиплаз до билото и от Братаница през Кончето до вр. Вежен, за да ви докажа обратното. Не казвам, че този преход е непреходим, но на места няма маркировка и пътеката е обрасла с клек и борчета. Там не ми беше до снимки. И аз мога да покажа със снимки, места където всичко е "бижу", но както казах не ми беше до снимки на местата "ужас".
Например, на този стълб, някога е имало указателни табели, сега накъде да вървя?
http://media.snimka.bg/9323/024901151.jpg?r=0

Вто Ное 22, 2011 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Еех, Мечо, ти, туристът с повече години опит в планината, отколкото е възрастта на сигурно половината пишещи в тоя форум, та ти питаш накъде да вървиш? Laughing Според мен самият факт, че на мястото, което си показал, изобщо има маркировъчен кол, вече трябва да означава спокойствие за душата на туриста. Има кол, значи си на пътеката, не си се объркал. Ако пък туристът е тръгнал по Ком-Емине и има компас, то наличието на червено-бялата маркировка върху кола трябва напълно да изключи всякакви съмнения относно посоката, в която трябва да продължи.
Виж, ако някогашната табела върху кола е сочела отклонение към някоя хижа, то липсата й сега би могла да бъде проблем за новаците, които не познават маршрута и са тръгнали към съответната хижа. На тях няма какво друго да се каже, освен да разучават предварително местата, до които искат да стигнат, да си отварят очите и да мислят с главата си. С GPS-а е твърде лесно и затова не го обсъждам тоя вариант Laughing
За пътеката от хижа Свищи плаз към билото не мога да говоря, защото не съм минавал по нея, но вярвам, че вероятно е запусната, все пак не е много използвана от туристите. Кончето наистина е доста обрасло в хвойни, но пък участъкът не е дълъг, а и релефът не позволява да се объркаш там. При изкачването към Вежен, пък и при слизането от него, пътеката пак не е приятна, но имайки предвид какви са пороите и ветровете там, го приемам за напълно нормално.
Вто Ное 22, 2011 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Вярвам във вашата истина дотогава, докато някой изпищи в този район.

Вто Ное 22, 2011 5:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr

Досега съм си правил експерименти по три маршрута. Червените не са маркирани, а синият е маркираната пътека за х. "Свищи плаз". Снимките, които съм качил са правени от горния край на левия червен маршрут. С 1 е отбелязано безименното връхче под Венковия егрек.
Между другото хижата е в окаяно състояние. Това лято ходих до там с кучето. Хижарят нямаше дори чай. Исках да ми даде някакъв телефон, но каза, че го е загубил. След това може и да се сдобил с такъв, знам ли?!

Вто Ное 22, 2011 6:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbev

meco puh написа:
Вярвам във вашата истина дотогава, докато някой изпищи в този район.

Very Happy Ех човек, някак не ти подхожда на възрастта да се инатиш като малко дете. Разбирам, че си случил на кофти време, но в подобна ситуация същото важи и за всеки не подчертано комерсиалиен маршрут, в която и да е планина. Между другото някъде около 2002, когато се бях въодушавил да правя Ком - Емине (също сам, но с 35 и повече килограмова раница, включително 4,5 килограмова китайска палатка, пакети с варива, бутилка олио, тенджера, тесте вестници за палене на огън и какви ли не други скалъпени екипировки, при все че тогава нямаше (или поне аз нямах) ГСМ-и, ГПС-и, нямах и съпорт екип и изобщо никой не ме знаеше къде съм, а и също се държах встрани от всякакви хижи), та тогава точно в този раойн ме въртяха едни ужасни бури: първо преспах в горичката малко преди Кашана, където през нощта гръмотевиците буквално ме подхвърляха в палатката (щом като посред нощ ставах в дъжда да изхвърлям всичко, което можех да се сетя метално около мен, навън) и тогава на следващия ден по билото пред Свищи плаз вятърът беше толкова свиреп, че след като си оставих раницата, без да преувеличавам, ме повдигаше, докато притичвах нагоре към върха, и тогава на последващото било като ме подхвана бурята отново, е, трудно ми е да опиша как се тича с огромната раница надолу по камънака. И което в крайна сметка исках да кажа е, че когато в края на деня се добрах до Планински извори и се озовах в единствената пригодна стаичка с един кравар от Антон, той ми разказваше как при мъгла сам се губи като тръгне да търси кравите из района, при все че месеци наред през лятото седи само там, ами истината е, че лошото време в планината си е винаги опасно. Уф, малко дълго се изразих Smile
Вто Ное 22, 2011 9:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kibik

Не питай старило, питай патило!

няма нужда от ментори и медиатори!
Вто Ное 22, 2011 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Мълча и ви благодаря за добрия тон и за пословиците. Пък ако съм ви обидил с някаква лоша дума, извинете ме. Ние старите хора сме бетер от деца.

Сря Ное 23, 2011 12:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Последно, каква е маркировката, че нещо не стана ясно ?
Хубава била, ама в мъгла и лошо време можела да не се вижда;
Имало маркировка, ясни били пътеките, ама чак местните овчари се губели в мъгла.
Хубава била маркировката, ама на разклона имало само кол, без стрелки, спокойно, значи сме на пътеката. "Дотук добре!"- казал онзи дето падал от десетия етаж , като стигнал до втория!
Та кое й е хубавото?
Който иска да види хубава маркировка, да повърви Орлово гнездо- Добрила. Колове на през 25 метра , номерирани , с табели и стрелки, на тях азимути. Дори в мъгла, като следваш стрелката идва следващия кол, на всеки разклон стрелки с надписи.
Има специална тема за маркировката в Стара планина и на всеки е ясно, че е под всякаква критика, няма смисъл от празни приказки и казване на черното бяло. Пълно е с пътеписи на хора, които за 10 км. 5 пъти се губят, бъркат пътеките, замръкват. Или какво, те са балъци, планината не е за тях, да си седят дома и пр...
Чет Ное 24, 2011 9:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 1 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.