|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
alexander86
|
|
|
Нед Ное 13, 2011 2:36 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4324 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Re: Въпрос за изпотяването и "дишащата" екипировка |
|
 |
 |
...
Уж и бельото, и блузата, и раницата са от дишащи материи, а след 500 метра гърбът ми беше стабилно запотен и направо мокър. Според мен беше заради раницата, защото останалата част от тялото ми беше съвсем леко влажна. Дайте мнение и съвет. |
Няма начин там, където раницата опира в гърба, да не си мокър. Изпотяването на това място се втечнява по плата и мембраните не действат.
Просто стегни кръстния колан и охлаби презрамките така, че раницата в горната си част да се отдели от тялото ти. Така ще си само мокър на кръста. Но НЕ ползвай този метод при катерене и технични участъци, щото раницата става нестабилна на гръба.
Това правя аз.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Нед Ное 13, 2011 4:05 pm |
|
 |
geagleiam
Регистриран на: 04 Юли 2011 Мнения: 216 Местожителство: С. Дагоново |
|
|
|
Най-доброто бельо за отделяне на влагата е от полипропилен и плетено в два слоя. За подробности: http://www.carpbg.com/details.php?id=74.
И на мен потенето е от обичайните проблеми. Раницата ме смущава и с люлеенето върху гърба, при което не мога да се движа свободно- ако пък я стегна откъм презрамките и гърдите се потят. Няколко пъти бъбреците ми се оплакаха от това. За това си купих чантичка за кръста ( http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=68 ) за еднодневните походи. В началото ми изглеждаше лудост да дам 40 лв. за нещо, подобно на пазарска кесия, но тя събира водата, храната за един ден, даже и дискмена, с който слушам музика и няма потене, клатушкане; едва я усещам. И по-рано споделих това и имаше и несъгласни - кръстът се поти или пък цената е висока. На мен кръстът не се поти от колана на панталоните (коланът на чантичката стои върху него). Някои може да не са доволни, на мен е една от сполучливите ми покупки.
_________________ http://wiki.bgmountains.org/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0 |
|
|
Нед Ное 13, 2011 5:30 pm |
|
 |
lauta rulez
Регистриран на: 21 Юни 2011 Мнения: 34 Местожителство: Джендем тепе |
|
|
|
Саше, Саше...
Дрехите и екипировката са ти супер, поне що се вижда от това, което си качил, проблемът е съвсем другаде:
потенето е основен охладителен механизъм на тялото, ако ще и гол да си, като се юрнеш по баирите, пак доволно и предоволно ще се изпотяваш. Вярно, че екипировката е доста важна, но и най-добрата 'дишаща' мембрана, най-добрия материал( който естествено би трябвало да е подходящ за сезона), като им сипнеш повече от колкото трябва, е естествено да изнемогват с вентилирането на телесните пари. Няма такова животно, дето като като вдигнеш телесната температура за по-дълго и по-постоянно, да ти държи тялото сухо, пък и другите споменаха за проблема с раницата. По- важно е да се разбере, че едно от основните предимства на тия материи е, когато тялото е в покой- да съхнат супер бързо! За това се препоръчва и 'кромидения' принцип- няколко дрешки върху тялото- да се свалят или слагат в зависимост от моментното натоварване.
|
|
|
Пон Ное 14, 2011 9:25 pm |
|
 |
dobber
|
|
|
|
Лично аз не бих сложил полар при изкачване. От хората съм, които много се потят и топлият полар винаги ме прегрява при движение. Дори на минусови температури в сняг ходя с леко термо бельо и ветровка. Разбира се, там където раницата опира до гърба се потя, но няма начин. Най-важното е когато спреш за повече от глътка вода или хапка вафла - веднага да си слагаш полара, за да не изтиваш. Мократа и студена ветровка и термо бельо са много неприятно нещо.
|
|
|
Вто Ное 15, 2011 11:35 am |
|
 |
geagleiam
Регистриран на: 04 Юли 2011 Мнения: 216 Местожителство: С. Дагоново |
|
|
Вто Ное 15, 2011 12:11 pm |
|
 |
latzi
|
|
|
Да се изкажа и аз. Та едното от термобельото дето ползвам е 100% мериносово на Ortovox а за ветровка на Sierra Designs. Ветровката е с 10к воден стълб и 10к дишане (или там както беше). Та когато нямам нищо на гърба мога да кажа че като цяло тялото и бельото са ми леко влажни до леко мокри в зависимост от натоварването. Но сложа ли някоя от раниците ми гърба винаги е на 100% мокър. Старата ми раница беше на Dakine а сегашните ми са на Camelback. Дайкина е байкарски модел както и едната на кемълбега а вторият кемълбег си е туристическа. Всичките модели имат от тези гърбове с гърбиците за да минава въздух между раницата и гърба но пак си запаряват. За опит взех от другар раницата на дойтер с мрежестият гръб но работата беше съща като с мойте си раници. Та извода е че ако искаш гърбати да не е подкиснал в пот не трябва да имаш нищо на него освен дрехите ти. Затова risto_turisto е написал как да си отпуснеш раницата. Така правя и аз когато е възможно при ходене в гората. Но ако съм с колелото обичам раницата да ми е плътно към тялото стегната.
|
|
|
Вто Ное 15, 2011 12:50 pm |
|
 |
ПАВЕЛ
|
|
Re: Въпрос за изпотяването и "дишащата" екипировка |
|
 |
 |
Няма начин там, където раницата опира в гърба, да не си мокър. Изпотяването на това място се втечнява по плата и мембраните не действат.
Просто стегни кръстния колан и охлаби презрамките така, че раницата в горната си част да се отдели от тялото ти. Така ще си само мокър на кръста.
Това правя аз. |
+1 ! Това правя и аз ! Дори в студено време не мога да избегна изпотяването под кръстният колан на раницата( при изкачвания). Ако разплагаме с топла дреха когато спираме за почивка, всичко е ОК............
|
|
|
Вто Ное 15, 2011 8:10 pm |
|
 |
alexander86
|
|
|
|
Благодаря на всички за отговорите. Знам, че въпросите ми са малко глупави, но съм много начинаещ планинар и тепърва навлизам в нещата. 
|
|
|
Сря Ное 16, 2011 9:02 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
И носиш цялата тежест на ремъците ли ??? 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Сря Ное 16, 2011 11:04 pm |
 |
 |
ivo@home
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
... Но няма как да стане номера с дишането, ако се ровиш като диво прасе в 150 санта тежък сняг на място, където нямаш работа, подухва хубав ветрец и последното нещо за което се сещаш е някаква си терморегулация ..... |
,
Ей това е най-голямата истина. И според мен, нещо което не пуска, всъщност нещо което работи по добре да не се пипа, било то дрехи, обувки или техника  |
+100 
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 12:51 am |
|
 |
igurbev
|
|
|
Не успях да ви проследя мисълта. Ако ще трябва да бера грижа на терморегулацията, аз лично първо бих си спестил нялколкостотин лева за мембрана.
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 12:57 am |
|
 |
ПАВЕЛ
|
|
|
|
 |
 |
Не успях да ви проследя мисълта. Ако ще трябва да бера грижа на терморегулацията, аз лично първо бих си спестил нялколкостотин лева за мембрана. |
Ами няма магия при дрехите, това исках да кажа Но това ти го знаеш много добре ....При усилено потене няма шанс която и да е мембрана .........
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Вто Яну 17, 2012 1:05 am |
|
 |
ivo@home
|
|
|
|
 |
 |
Не успях да ви проследя мисълта. Ако ще трябва да бера грижа на терморегулацията, аз лично първо бих си спестил нялколкостотин лева за мембрана. |
Гърбев, ти си човек, който ходи много и често по чукарите. Таа ... ти може би най-добре ще разбереш за какво става дума.Квинтесенцията на цялата дискусия е ,поне според мен, че мембраните НЕ са панацея!
Действат в определени условия и ДО ВРЕМЕ. Моят опит е следният:
1.Започва да вали. Якето под раницата така и така е мокро, както ти сам написа.
2.След 30 минути ( ПОНЕ) раменете са подгизнали!
3. След час си мокър до кости! Пробвал съм го с Dermizax, eVent, Gore-tex,Simpa-Tex,Ne-Znam-Si-Kyw-Tex, Bah-Li-Go-Tex и т.н.
За мен решението е яке с много, ама много! ципове! Поне под мишниците и на гърдите. Няма какво да се лъжем , при преход от 3 дена и нагоре и мощно изкачване мембраната е излишна, просто не върши работа! Почти всяка фирма предлага якетата в 2 разновидности - с Гортекс и без. Аз съм за второто!И не само заради (поне) 2 пъти по-ниската цена.
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 1:18 am |
|
 |
ivo@home
|
|
|
|
Я къде ми било мнението. Ми ОК, щом Ристе е решил .... 
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 8:32 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|