Из върховете на Витоша
Неделя 23.12.2007, след фирмен банкет до никое време се събуждам едва, едва към 6.30 ч. и след половин час вече съм в колата на път за хладилника. Там ме чакат Поли, Витя, Никси и Камен. В 7:50 хващаме 66 и пътуваме около час до хотел Морени. Скоро след това вече сме на Алеко, където си привеждаме във вид на планинари. Слагаме гети, снегоходки, шапки, ръкавици и тръгваме по стената нагоре. Много бързо обаче се усеща това, че не съм си доспал и че не съм ходил от месец нагоре. Формата ми е плачевна, другите ми дърпат много бързо. На къщичката на ПСС при Малък Резен ме изчакват и минути след това с Никси се изкачваме на най-високата скала, която се води и самият връх...
Правим по няколко снимки и потегляме към Голям Резен. Забравих да кажа, че времето е прекрасно, видимостта е уникална - Рила се вижда перфектно, Камен ми показа Ботев, Любаш и Руй се показват от запад, въобще условията са перфектни за разходка и за снимки. Към 11.30 ч. вече сме пред постройката но Голям Резен. Никси се насочва към скалите, които се водят за най-висока точка, ние обаче пропускаме този момент - не ни се махат снегоходките. Черни връх е сякаш на крачка от нас....
Бързо стигаме коловата маркировка, която идва от Витошкия първенец. Замислям се, че като го правя това лятото от Голям Резен дотук ми отнема много повече време заради газенето във всякаква растителност. На разклона за Ярлово се отделяме от коловете и поемаме към Скопарника...
Към 12.30 сме вече там, като се спираме да отдъхнем за няколко минути. Следващата ни цел по билото е Карачаир, или Безименния връх, както го назовават някои карти. В 12.50 стигаме връхната му точка и започваме да снимаме в посока Рила....
Ще ми се да я докосна, но за жалост не се получава. Оттук поемаме на югоизток в посока Купена. Истински кеф е да си със снегоходки да не пропадаш и срещу теб да се извисява Рила. В 13.15 се събираме на Купена....
Следващата ни цел е любимият ми връх на Витоша - Ярловски купен...
Много скоро след това сме и там. Витя драска някой ред в книгата, сядаме да хапнем. Правим не една и две снимки. Обаче като не се движим е студено и след около 25 минути тръгваме надолу към Железница. По пътя с Никси и Поли се отбиваме до Голям Котор, или вр.Сиврикая, както е обозначен на някои карти.....
След стръмно слизане оттам се събираме с Витя и Камен на вр.Шаро, където се подлъгваме и сваляме снегоходките-виждаме, че има оголени участъци. Много бързо след това обаче съжаляваме - в гората преди заслона снегът е доста и нагазваме сериозно, но както се казва това са бели кахъри. На заслона си доизяждаме храната и поемаме с неголямо желание към цивилизацията. Добре, че поне рейса беше на спирката, та да не мръзнем чакайки.
Това беше една полезна разходка, която ми показа в каква форма съм и какво трябва да направя за да излезна от нея. Без пропуск му е цаката....
Весела Коледа!!!
Жоро
[
На Малък Резен..:
На Голям Резен...
..на Скопарника
..на Карачаир
..на Ярловски Купен
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Чет Дек 27, 2007 5:47 pm
dido
Въх как си се размазал баси кефа
Чет Дек 27, 2007 6:07 pm
natam-nasam
Цитат:
Въх как си се размазал баси кефа
Позира за снимката
Пет Дек 28, 2007 11:16 am
d_genov
Супер маршрут ми се струва! Мисля да и аз да го проходя до вр. Ярловски купен. Въпросът ми е обаче от него до с. Железница има ли удобна пътека или трябва да се върна през хижа Академик?
Чет Май 22, 2014 6:10 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3403 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
d_genov написа:
Супер маршрут ми се струва! Мисля да и аз да го проходя до вр. Ярловски купен. Въпросът ми е обаче от него до с. Железница има ли удобна пътека или трябва да се върна през хижа Академик?
По високото няма ясни пътеки, но за сметка на това има камъни, смрика и хвойна.
По в ниското започват земни пътища, разбира се - с разклонения и без табели и маркировка.
И по-конкретно:
stefan_iliev38 написа:
Уточнение:
Маршрутът през връх Сива грамада и Ярловски купен не го препоръчвам при лошо време,
защото е труден и не си заслужава, ако няма гледки. Лично аз съм губил пътеките там 2 пъти,
докато ги опознах добре. Но районът е приказен и си струва усилията.
Все пак - чисто информативно:
От последната спирка на автобус 69 по шосето, пряката пътека, която спестява големия завой на пътя
покрай връх Ножичовица, и отново по шосето до ханче "Ярема" е около 45-55 минути бърз ход пеша.
От Ярловски купен при влошаване на времето (силен насрещен вятър!) може да се слезе аварийно
през връх Купена и Белчева скала до заслон Синята стрела (по оранжевата линия), откъдето да се
слезе точно до последната спирка на автобус 69. Или да се направи отклонение (по жълтата линия)
към пътеката Железница-Черни връх, по която се слиза до центъра на с. Железница и автобуси 69 и 98.
ЗАБЕЛЕЖКА: Пътеките на картата на Витоша на "Домино" са приблизителни и по-скоро ориентировъчни!
Пет Май 23, 2014 3:09 pm
Gamina
Може да се направи и врътката през Железница - з. Синята Стрела - вр. Белчева Скала - Ярловски купен и по колците към Скопарника, а връщане по стандартната пътека през Академик.
Последният път (преди година и половина) като слизах по червеният маршрут на Стефан към Ярема намирането на пътеката малко преди пресичане на границата "хвойна - гора" беше леко проблематично. Погазих из хвойната докато намеря пътеката, която след това прераства в път.
Пет Май 23, 2014 5:06 pm
Gamina
Аз го качвах в края на миналото лято - след черния път из хвойната и боровинките пътека въобще не видяхме, пълзяхме нагоре както успеем.
Значи май не ми се рискува да се губя в търсене на пътечката.. Освен от Ярловски купен да се върна до хижа Академик и от там надолу.
Пет Май 23, 2014 9:15 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3403 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
d_genov написа:
Значи май не ми се рискува да се губя в търсене на пътечката.. Освен от Ярловски купен да се върна до хижа Академик и от там надолу.
При ясно време рискът не е толкова голям.
При връх Белчева скала вече има земен път, който минава покрай двата заслона "Синята стрела" и слиза до с. Железница, а и жълтият вариант със слизането от въпросния земен път до радиалната пътека от хижата на НСА до с. Железница не е труден, трябва само да се намери пътечка (а може и без пътека), по която да се пресече кратката гора.
И изобщо слизането не е като качването. Все ще се излезе на някой земен път, по който да се стигне до асфалтовия път за селото, дори и да не се излезе в самото село.
Както неведнъж съм споменавал - губил съм пътеките в местността неведнъж, но така пък районът се опознава много добре.
Успех!
Пет Май 23, 2014 10:18 pm
dandan
Gamina написа:
Аз го качвах в края на миналото лято - след черния път из хвойната и боровинките пътека въобще не видяхме, пълзяхме нагоре както успеем.
И тази година (12.06.2014) - пълзенето не се губи .
Днес набързо преди работа направих: Ярема - Войчинов рид - Сива грамада - след черния път - кой от където му хареса, въпреки показаната на картата пътека. Следима пътека, след стигането на коловете от Ярлово.
За сметка на това е прекрасен район на Витоша. И най-вече празен!
Последната промяна е направена от dandan на Чет Юни 12, 2014 6:17 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети