Автор |
Съобщение |
KingOfPain
|
Поредната тема за маршрут :) |
|
Здравейте!
Тази седмица се каня да отивам на Пирин. Изходна точка или Попина лъка, или хижа Пирин. До х. Пирин не знам как е пътя, не ми се губи време да ходя пеша по друго освен пътеки Ако е хубав пътя до там с кола, ако не от Попина лъка.
Целта е Тевно езеро, но ми се иска през Каменишкото било да мина - Зъбът, Яловарника, Каменица и от там на Тевно. Т.е. която и изходна точка да хвана качване до портата между Зъбът и Куклите го има. Въпросът е колко време би отнело това ходене по билото? И дали някой скоро е бил да каже как е снегът, да не ме изненадат някои снежни преспи на лоши места.
На Тевно мисля да преспя, а неделя по главното било към Превала и към заслон Спано поле. Ако има време и сили Спанополски или Башлийски чукар да кача... май много се силя
Разбира се, всичко това е с едно голямо "ако"... времето, моментното състояние на мен, терена и т.н.
Всички приятели, с които си говорим на маса се отазаха и май ще ходя сам. Ако някой от вас отива по тия места предстоящата седмица дано се засечем.
П.С. Предстояща седмица имам предвид 9/10 юли
|
|
|
Вто Юли 05, 2011 11:55 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Аз също се интересувах от пътя до хижа Пирин преди време. С две думи - кофти е. Ето повече инфо
Ето и седловината между Куклите и Зъбът преди месец:
Колкото до участъка между Яловарника и Каменица (не съм го минавал) - имай предвид, че не е безобиден.
|
|
|
Сря Юли 06, 2011 12:21 am |
|
|
KingOfPain
|
|
|
igurbev мерси за инфото. Остава от Попина лъка, х. Беговица и нагоре.
Относно участъка между Яловарника и Каменица... бил съм на Зъбът, но ми се искаше да премина цялото било, ще помисля може до Беговишки превал и от там до Каменица. Там не съм бил и много ми се иска да го кача, поне за тази "пътека" съм чел, че не е толкова опасна.
|
|
|
Сря Юли 06, 2011 12:31 am |
|
|
lubitel
|
|
|
От Беговишкия превал до вр. Каменица, пътеката ми се стори много приятна с чудни гледки, а от самата Каменица се откри невероятно обзорна панорама. Колеги пишат, че проблемен е участъкът на слизане към Малка Каменица и там много трябва да се внимава. Разгледай темата на dido - тук - на картата можеш да проследиш маршрутите, които те интересуват.
Приятно ходене!
|
|
|
Сря Юли 06, 2011 9:48 am |
|
|
virgen
|
|
|
Аз по миналата седмица пътека след малка Каменица не видях или поне не такава по която може лесно да се слезе с раница, добре че успях да се спусна към езерото под върха.
|
|
|
Чет Юли 07, 2011 10:35 am |
|
|
dido
|
|
|
|
А, абе май се видяхме с тебе и едно момиче тогава на заслона. Жоро тогава се мота към Каменица с едно бяло куче ...
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Юли 07, 2011 11:40 am |
|
|
virgen
|
|
|
Явно сме се видели ама не сме се познали! )))))))
точно така, и той не беше го свалил кучето от онова кофтито място
Но кучето на следващия ден си беше на х. Каменица явно е намерило пътя.
|
|
|
Чет Юли 07, 2011 12:11 pm |
|
|
KingOfPain
|
|
|
Планът се промени коренно, след като решихме с жената да се качваме. Мерси на всички за отговорите. Ще ходим по пътеката от х. Беговица до Тевно и там може да се разходим по Момин двор, Кралев двор и т.н.
Ако някой се качва може да се засечем на по бира
|
|
|
Пет Юли 08, 2011 11:34 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Ще бъдем на заслона с Калата събота вечер.
|
|
Пет Юли 08, 2011 12:23 pm |
|
|
KingOfPain
|
|
|
Да не пускам нова тема, тук да опиша какво стана всъщност. Много обичам една стара славянска поговорка: Не кавай хоп преди да си скочил. Та и моята идея така се получи.
Уж заради жената зарязах катеренето, да си вървим по пътеката. Тръгнахме към 7 от Попина лъка, посока Беговица. Още преди хижата мен дясното коляно взе да скърца (травма, получена преди месец при каране на колело). До Даков мост добре и малко след това по-добрата ми половинка си контузи глезена. И двама почти сакати се оказа, че сме за никъде. Тръгнахме обратно и към 12 бяхме на хижа Беговица. Оставих багажа и съпругата ми да почиват ама мен не ме свърта въпреки контузения крак. Тръгнах към Солището, 'щото ми се видя най-близо пък и никога не съм отивал през този маршрут. Пътеката доста занемарена, на два пъти да я загубя, добре че носех Пътеводителя на Николай Даутов, наистина добре е обяснено къде да се внимава и ориентирите са добри. Сигурно съм бил много смешен като се лутам и вадя книга да чета къде трябва да ходя После се натъкнах на едни смотани крави, та там през копривите и много изпопадали дървета се промъкнах и почнах катеренето. С много зор и много почивки, и много борба през гадния клек се качих на Солището. И уж това ми беше целта... като видях тва било на Куклите ей го къде е айде нагоре и до връх Голена. Даже мислех да заобиколя по южните склонове Куклите и през превала да сляза до Кукленско езеро и надолу. Ама се поуплаших с тоя крак да не направя някоя беля. Прибрах се по пътя, по който съм се качил... доста болка ма все пак качих един връх
И да отбележа, за първи път ползвам GPS на планина (телефонен GPS) и разликите за надморската са доста големи. Връх Голена по карта е 2633м., а по GPS ми го отчете 2681м при 10 метра точност на измерването...
снимки: https://picasaweb.google.com/100561249851559197345/09072011#
|
|
|
Пет Юли 15, 2011 12:17 am |
|
|
Velio
|
|
|
|
лошо, че и двамата сте се контузили, но поне си спасил деня със Солището
хубави снимки
|
|
|
Пет Юли 15, 2011 10:26 am |
|
|
Весела Ягодова
|
|
Въпрос за Солището |
|
Хайде сега да те питам, къде се натъкна на тези смотани крави , че мислим да ходим натам, а аз имам силен уплах от крави ?
За колко време горе-долу стигна от Беговица до Солището ?
Къде е последната водичка по пътя за Куклите (ако си обърнал внимание, разбира се).
Благодаря !
|
|
|
Сря Юли 27, 2011 9:37 am |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
Re: Въпрос за Солището |
|
|
|
За колко време горе-долу стигна от Беговица до Солището ?
Къде е последната водичка по пътя за Куклите |
За 1:45-2 ч. се отива от хижата до Солището. Последната вода е на 10 мин. след х. "Беговица" при беседката След нея, до Куклите няма.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Юли 27, 2011 6:23 pm |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Мерси !
Това с водата-лошо. А около Куклите, освен на Кукленското езеро ? Има ли водичка ?
Аз също го имам описанието, даже ще си го снимаме, ама ще видим дали ще нацелим пътеката...
|
|
|
Сря Юли 27, 2011 8:36 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Води има по деретата под Солището посока Кельова мандра/Голена, на около 100 м по-ниско. Оттам нейде извира Кельовата река.
|
|
Сря Юли 27, 2011 8:50 pm |
|
|
|