ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
з. Ботев и Купена
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
з. Ботев и Купена
Автор Съобщение
Gamina

Мнение з. Ботев и Купена Отговорете с цитат
Малко почти спонтанно хукнахме и тоя уикенд нагоре. Така и не успяхме да си направим заплануваното Добрила - Ботев цяла зима, в петък се реши, че поне по-хахавата част ще я минем. Както се случи - от изток на запад.

Карлово - хапване и бири на Хубавец и газ към х. Левски. Нещо тримата младежи не ми вярваха, че съм минавала Карлово - Левски за 3.30 часа (всъщност 3.15), та хукнахме по Стара река в опити да ме опровергаят. Без да броим спирката на Хубавец го заковахме точно на толкова май Laughing Стигнахме х. Левски с мераците за още по една бира, ама нямаше Confused Помръхтяхме на слънцето и подпалихме към з. Ботев. И тук гонехме време, цялата идея беше да гледаме горе мач. Иначе за к'во ти е толкова газене и лазене, ако няма мач накрая? Какво по-естествено от това да се вдигнеш до майната си, за да гледаш мач? Rolling Eyes Предвид страшната жега и подозренията за малко и кишав сняг, аз оставих снегоходките в колата. Малко съжалих за което, щото воеводите решиха, че няма да обикаляме по билото, ами ще сечем напреко деретата. Точно по залез бяхме на заслона. Изгледахме си мача и преди 12 се трупясахме. И там беше свършила всичката бира Confused

Неделя - около 8 и малко тръгнахме по колците нагоре... цел - Купена, ако ни стиска... До след Костенурката се движехме доста прилично, докато не се почнаха Кръстците. Там беше едно... а отгоре, а отдолу, а тук дали може да подсечем, я да откатерим това, в общи линии следвахме нечии следи, явно минали в обратна посока (знаехме за голяма група, минала от Добрила до заслона, а имаше и следи на някакви нинджи, които бяха минавали, катерили по разни места, дето не си ги и помисляхме)... Всъщност имахме само един по-зловещ момент по Кръстците, в един излъскан и изгладен улей, по който трябваше някак да слезем... там ми се поразтрепераха крачката... В общи линии - сняг от юг почти няма, а където имаше беше разкашкан от слънцето, от север - има много! На места е за котки, за щастие и четиримата бяхме с читави котараци. Тук вече се радвах, че оставих снегоходките, само те щяха да ми липсват, качени по раницата, в цялата тая лудница.

По Купена въжето си беше открито, но качването, идвайки от запад - само с котки. Качихме се доста бързичко, починахме малко, някоя и друга снимка и заслизахме. Свалихме котките още на върха - снегът на юг никакъв го нямаше. Имаше малко лед в улейчето с въжето, но се минава лесно, даже без да стъпваш по него. Та след като се свалихме от Купена захапахме по Хубавец и тръгнахме към едноименната хижа и бирата. Тук аз забавих нещата, защото от цялото газене в снега едно коляно се разсърди и чак ми се плачеше от болка. Бавно и славно си куцуках и все пак се смъкнах до реката. По равното вече можех да ходя, а след почивката, омлета и биричката на Хубавец съвсем се оправих. После до Карлово почти нямах проблеми Razz

Ей снимките:

https://picasaweb.google.com/stamenovalv/QADrlB#
Вто Мар 15, 2011 12:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
metro

Местожителство: с.Куртово

Мнение Отговорете с цитат
Браво както винаги страхотни снимки .И супер преход.

Вто Мар 15, 2011 12:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Весела Ягодова

При това положение всички думи бледнеят, с изключение на една - "евала".

п.с. Ако ме обвинят, че не е българска, мисля, че и "браво" не е Wink
Вто Мар 15, 2011 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ИВОКОЛЕВ

Местожителство: ТРОЯНът

Това е мечтата на туриста,хубаво време,приятна компания и мерак.Снимките по Купена са номер 1.Поздрави.
Сря Мар 16, 2011 10:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ferdi_mruvkata

малийй, как няма сняг Sad
и все пак де са ви пикелите ?!
Чет Мар 17, 2011 1:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Имахме си един пикел Razz

Да, срам, аз цяла зима се каня да си купя пикел (даже си избрах един и почти всеки ден си го гледах в нета), щото ще минаваме траверса, тя зимата свърши, така и не търгнахме към Добрила и аз не си го купих... и тогава взехме, че потеглихме... но пък, както разбрах - мога и с щека да се самозапра, ако не съм си сложила едната котка като хората. С това последното не се гордея особено.

Наистина, малко несериозно сме подходили откъм наличие на пикели и осигуровка, но пък бяхме достатъчно сигурни в силите и възможностите си. Под Костенурката мислехме дали да слизаме, или да продължаваме - продължихме. Условията не изискваха пикел на всяка цена, ако температурите бяха по-ниски - нямаше да продължим след Костенурката. Нацелихме страхотно време, което ни го позволи, това е Smile
Чет Мар 17, 2011 1:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Re: з. Ботев и Купена Отговорете с цитат
Мммм, хубаво ходене, хубави снимки... Браво и благодаря!
И пръчо, гледам, ви е посрещнал!
Насълзиха ми се очите, като гледах, какво окаяно безснежие е било. Аз много му се бях наточил на тоя траверс тая зима - от декември чакам да стане зима, за да ида. Е, така и не дочаках! Да е живот и здраве - догодина.
Пет Мар 18, 2011 12:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

И ние от Нова година му се точим... накрая се примирихме да е полу-зимно Confused
Пет Мар 18, 2011 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gollum

Местожителство: Видин

страхотно темпо до х.Лавски и хубав траверс.Ама мисля,че с пикела компромис не бива-аз го предпочитам пред котките.Не,че не е имало и с мен хора по тоя траверс без пикели.Той и за друго става-някоя заключена през зимата например хижа да се отвори . Не ми е навик,но се е налагало.Имаше към 3000 руски пикели-едни жълти,ама май свършиха за 15-на години.Иначе бяха по 30-лева парчето.Мога да попитам тоя,оня дето знам,че не ги ползват...
Пет Мар 18, 2011 3:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Gamina

Аз пикелче съм си избрала Razz
Ма ще е за другата зима Smile

Ама без котаци не тръгвам Smile
Пет Мар 18, 2011 4:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ferdi_mruvkata

Gamina написа:

ами да, то не си ли стъпил здраво на земята . .. пикели микели . . .все тая
Пет Мар 18, 2011 7:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

ferdi_mruvkata написа:
Gamina написа:

ами да, то не си ли стъпил здраво на земята . .. пикели микели . . .все тая

Извенете, че не е точно по темата, но според мен пикелите са абсолютно задължителни за всички, които ходят в билните части на зимна планина, където има наклони над 20%. Също така е задължително всеки да отдели 1-2 дни на подходящ склон и да тренира техниката на самозадържане.
Всичко е много хубаво, докато "си стъпил здраво на земята", но ползването на котки не ти дава 100% гаранция. Всъщност само с пикел ще се справиш далеч по-удачно отколкото само с котки.
Съб Мар 19, 2011 1:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gollum

Местожителство: Видин

Абсолютно подкрепям мнението на Тодор.Не съм сигурен преди доста години дали четох някъде или някой стар алпинист разправяше,че се случва като се хлъзнеш с котки и се опиташ да спреш като ги забиеш с удар в склона от инерцията се отлепяш от склона,минаваш през перпеникулярно положение спрямо него и падаш надолу с главата.Айде спирай след това.
Доколкото съм чул и официалната версия за смъртта на Людмил Янков и Стоян Наков е,че като са изкачили стената на Камилата са продължили по стръмен снежен склон до върха и са прибрали пикелите в раниците.След това единия се е хлъзнал повлякъл е другия и са заминали. Разправяха,че е имало следи от драскане с котки,като са опитали да се спрат,но уви.
Пон Мар 21, 2011 4:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slavei

Поздравления за преходчето и това, че си открила зимната планина Smile
Чет Мар 24, 2011 12:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Не отричам необходимостта от пикел, напротив. Доста безотговорно, че не си купих преди да тръгна по тоя маршрут. Пък и ако взема да се науча да боравя с такова хладно оръжие... Razz

Иначе зимната планина си я открих преди време, лошото е, че все нямаше с кого да щъкам зиме и да си троша главата.
Хлъзгането в оня улей по Кръстците още ми държи влага. Пък като разправям на моите мързеливи и предпазливи другарчета, единственото което получавам е "Ти не си добре, къде си тръгнала, ще се убиеш..." Само че като не си бил в такава ситуация - трудно е да видиш и лошата, и добрата страна. Ама то - докато не опиташ да се претрепеш, няма как да знаеш дали ти харесват такива изпълнения или не.

Аз за себе си вече знам Twisted Evil
Чет Мар 24, 2011 2:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.