ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком от Петрохански проход?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Ком от Петрохански проход?
Автор Съобщение
ilio

Мнение Ком от Петрохански проход? Отговорете с цитат
Здравейте,
Ходил съм на вр.Ком от х.Ком зимата и познавам условията.
Ходил съм и от петроханския проход до старата хижа( на там пътя е ясен) , обаче без сняг.Тръгнахме около 5 6 км след прохода в посока телевизионната кула, като там оставихме колата.

Въпроса ми е някой ходил ли е при зимни условия от Петрохански проход, и колко е като време , понеже планувам да ходя този уееекенд(5-6.02) с неопитни туристи и се чудя дали Петрохански проход е добро начало.
Благодаря предварително.
Вто Фев 01, 2011 1:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Toncho

Мнение Отговорете с цитат
Виж картата на този адрес: http://mapy.mk.cvut.cz/show/data/Bulharsko-Bulgaria/Stara%20Planina/Stara%20Planina%201-100000/Stara%20Planina%2001.jpg[/img]
Вто Фев 01, 2011 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dimitashki

Местожителство: софия

Привет,да ,трима човека направихме страхотен поход в неделя-30.01.-оставихме колата на Петрохан и атака!Около 3 км. снега беше утъпкан от голяма машина,след това не, но се понасяше-гети задължително!При Малък Ком хванахме надясно,към хижите/стара и нова/,от там нагоре го знаеш.В 15 часа бяхме на върха. /А сутринта тръгнахме в 8 от Петрохан/ Голямата ни грешка беше че решихме да се върнем през южния склон на малък Ком!Направо се разбихме,пропадахме почти до кръста,но го преборихме с редуване отпред.Брутално беше ,изцеди ни силиците,но се справихме.А времето беше страхотно през целия ден.До колата вървяхме около 1 час на челници !И като равносметка навигацията показа-27.5 км. за 11 часа ! Вярвайте беше страхотно ! Дано съм бил полезен и ви пожелавам добро време ! Митко !
Вто Фев 01, 2011 2:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilio

dimitashki, благодаря за описанието. С трима човека въобще не се и замислям, но този път ще е от х.Ком.
Пък след седмица две може да пробвам и от прохода.
Поздрави.
Вто Фев 01, 2011 5:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
JWalker

Местожителство: Ботевград

dimitashki написа:
Привет,да ,трима човека направихме страхотен поход в неделя-30.01.-оставихме колата на Петрохан и атака!Около 3 км. снега беше утъпкан от голяма машина,след това не, но се понасяше-гети задължително!При Малък Ком хванахме надясно,към хижите/стара и нова/,от там нагоре го знаеш.В 15 часа бяхме на върха. /А сутринта тръгнахме в 8 от Петрохан/ Голямата ни грешка беше че решихме да се върнем през южния склон на малък Ком!Направо се разбихме,пропадахме почти до кръста,но го преборихме с редуване отпред.Брутално беше ,изцеди ни силиците,но се справихме.А времето беше страхотно през целия ден.До колата вървяхме около 1 час на челници !И като равносметка навигацията показа-27.5 км. за 11 часа ! Вярвайте беше страхотно ! Дано съм бил полезен и ви пожелавам добро време ! Митко !
От север има лавиноопасни места... как беше снега?

Сря Фев 02, 2011 7:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dimitashki

Снега беше добър,в смисъл-пухкав и не се набиваше /то сутринта си беше -12,13 градуса/От обяд натам отново се понасяше.Дори по южната част на малък Ком на връщане /вече около 15.30 часа/беше със добра кора която позволяваше поне една крачка без пропадане/само за снегоходки,но нямахме/Да ,по северния склон на малък Ком на отиване си беше притеснително ,а също и горе след изкачването на старата хижа Ком.След като се измъкнахме на отиване от малък Ком с радост установихме че ни чака утъпкан от моторна шейна път и така чак до старата хижа Ком.За съжаление не зная имената на местностите ,за да съм по-точен !Следва Мургаш !Поздрави .
Чет Фев 03, 2011 9:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilio

Ако си търсиш компания за Мургаш, пусни едно лс.
На тоя баир съм му набрал, че в края на ноември скъсах ангр ремък преди Бухово и два месеца оправях каруцата.Съответно никаква планина....То върха най-малко ми е виновен ама с него си свързвам кахърите.
Чет Фев 03, 2011 10:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
kaleeff

Местожителство: Sofia

dimitashki написа:

Имащ ли някви снимки, че ми стана интересно?
Чет Фев 03, 2011 3:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dimitashki

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2877/19002785294327595241296758196EF25vcjBMVgUsQLn48bN.JPG http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2589/11693142417048769571296758245g2eFU6EuQKfVFsIA6qVl.JPG http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2830/28643106321454430531296758482dMEjb6OMIb7lxH8kIKXu.JPG http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2287/5813955372034496155129675889730U4XXFsNoJLL96cM2ua.JPG http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2503/2038999026473778851296759038GT1eth6HADoRKMbXWiT7.JPG http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2902/171878722918917529491296759102WQfE2iu2M9gwgJSjJKiT.JPG http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1831/19127352473631278701296759213IvjNFMF6XuO2T8fNIYpd.JPG - Това са част от снимките, за първи път качвам и вероятно не това е най-добрият начин на качване за което съжалявам !Поздрави .
Чет Фев 03, 2011 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Местожителство: София

Здравей

понеже пише, че ви е за първи път..... а като хванахте надясно от Малък Ком, минахте ли покрай табелките за лавинна опасност по пътя? И от къде се отклонихте нагоре от старата ли?

Та следващият път да си знаете преди Малък Ком от ляво от юг се минава лятно Laughing , и отгоре зимно Smile
Може би ако сте качили Малък Ком е щяло да ви бъде много по-лесно, но това сега е лесно да се каже, а дали са били подходящи условията не се знае....
Първата снимка къде точно е правена???

Поздрави
Пет Фев 04, 2011 9:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dimitashki

Привет,първата снимка я правих точно на един участък по северната страна на малък Ком/табела не видяхме/,дължината му беше около 500 метра и след него вече беше утъпкано от моторна шейна.Качихме се към Ком от старата хижа.Сега като се замисля ако бяхме се върнали по билото на малък Ком щеше да е по-лесно.На пролет пак ще го направим за да добием добра представа за района.А за зимно-връщането по билото си е нормалния път така ли? Поздрави.
Пет Фев 04, 2011 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Местожителство: София

Значи така както ми казваш тия 500 м трябва да е пътя, който минава през лавиноопасната зона, не вярвам сега да е имало досатъчно сняг, но все пак. Само там има на открито такъв наколон и след това да стигнете по утъпкано от шейни и до старата хижа. Ама не беше чак 500 м?
Нали по пътя сте се движили? То няма другаде голо място... под Малък Ком.
Та за Малък Ком от Петрохан не съм минавал отдавна но определено би било по-лесно, май трябваше първо на ляво по лятната в началото да се тръгне и после към върха (едва ли се вижда са ако не я знеш). То зимнава маркировка там май се покриваше с лятната, но вие точно там сте минали доколкото разбрах, подсичането на връщане. Та от друга страна на Малък Ком е най-безснежното място, защото в начало на улея на лавината там са най-силните ветрове и там обределено би ви било по лесно и бехте спестили според мен доста от пътя до старата хижа и после нагоре.... Но всичко е с уговорката, че не съм бил там при конкретните условия.....
В тая връзка да спомена, че според зависимост от количеството сняг е по-лесно от хижата да се мине през лавиноопасната зона по лятната маркировка (но трябва досбре да се преценят обстоятелствата) отколко по зимната през Среден Ком ако сте без снегоходки.
Пет Фев 04, 2011 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
viachi

Местожителство: Монтана

Мнение iliooooo :) Отговорете с цитат
Някой да има контакти на ilio?
Че ме заинтригува с това ходене до Ком, искам да видя какви точно са им плановете. Писах му ЛС, но не го е прочел.
Пет Фев 04, 2011 6:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ilio

Мнение Re: iliooooo :) Отговорете с цитат
viachi написа:
Някой да има контакти на ilio?
Че ме заинтригува с това ходене до Ком, искам да видя какви точно са им плановете. Писах му ЛС, но не го е прочел.

Аз му имам контактитеSmile
НЕ виждам л.с., но така или иначе късно влизам тук.
Иначе с две три думи , топло за сезона време ясно обаче горе имаше такъв вятър че един два пъти се наложи да клекна за да не ме отмести.
Иначе прехода беше от х.Ком-нова до върха за по-малко от два часа.Аз очаквах да е по-тежко но се получи приятно..

Малко снимки, надявам се да са достъпни през фб:

http://www.facebook.com/album.php?fbid=1669266084691&id=1028495168&aid=2082463
Пон Фев 07, 2011 12:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Re: Ком от Петрохански проход? Отговорете с цитат
Здравей, в неделя може би сме се разминали някъде по върха.

Тръгнахме в неделя сутринта от Мордор. Над Костинброд лежеше мазна мъгла и температурата беше минус 6 градуса. На Петрохан обаче беше с 11 градуса по-топло. Решихме да оставим снегоходките в багажника на колата и мисля, че никак не сбъркахме.

В началото имаше хубава твърда пъртина, но после мина един джип, също на път за Ком (това е то техническият прогрес, а не да бъхтиш пеша като нас! Smile ) и направи едни доста хлъзгави коловози. Така или иначе, снегът беше малко, а като излязохме от гората, на практика изчезна. Времето беше слънчево, много топло, приятно и с добра видимост (макар в събота да беше много по-бистро, но за съботата ще разкажа по-късно). С две думи - време само за ходене! В началото на голямото изкачване преди Мали Ком седнахме на тревата (имаше суха трева в изобилие) зад един камък на завет да обядваме. На това място по бай Тошово време имаше фургон с постоянен граничен пост, който ме арестува с приятеля ми на самия старт на похода ни от Ком до Емине - не бяхме си направили труда да ходим по канцелариите и да си извадим т.нар. открит лист, без който никой простосмъртен нямаше право да припарва на по-малко от 10 километра от границата, за да не би да му хрумне злощастната мисъл да напусне оттам "нашето мило отечество - Народна република България" Shocked Оттогава е останал един каменен зид за подравняване на терена, където някога беше фургонът.

На Мали Ком бях тръгнал по инстинкт, без много да мисля, към самия връх, но булката строго ми посочи стълбовете, подсичащи малко под върха от югозапад. Наистина, оттам беше по-пряко, а и не духаше, колкото на върха (а на върха духаше доста, вятърът вдигаше сняг и го хвърляше в лицето, което не е приятно). Подчиних се - къде ще ходя? - ама сбърках. Тук беше довят доста сняг и започнах да затъвам в едни дълбоки дупки, а твърдата снежна кора ми натърти краката. Как да е, прегазих и се озовах пак на стълбовете под Среден Ком. Трите дами обаче, с които бях, се бяха изморили и решиха да се върнат, пък и времето напредваше - наближаваше 14 часа. Така че продължих сам до върха. Разминах се с трийсетина души, които току-що бяха се качили от хижата и сега слизаха обратно.

Към 14:30 бях на върха - сам, защото всички други бяха вече слезли. Гледката беше възхитителна и възнагради усилието по цялото ходене дотук. Беше ветровито на пориви, но иначе много топло - по самия връх имаше локви, кал и течаха някакви ручейчета. Стара планина се виждаше от след Миджур до след Ботев. Виждаха се също Рила, Витоша, Осоговската планина, Руй (на който бяхме предния ден) и разни непознати за мен планини в Сърбия.

На връщане ме чакаше неприятна изненада - вятърът за няма и час много старателно беше засипал дупките, които така къртовски бях дълбал на идване, правейки пъртина. Пак ме доядя, че не се върнах през Мали Ком, но нали разчитах на пъртината, мислех, че отдолу ще е по-бързо. Наложи се отново да дупча, хем по нагорнище. Както и да е, още преди края на слизането към разклона за хижата настигнах дамите и кротко се върнахме заедно обратно до Петрохан. Вече на свечеряване тръгнахме обратно за Мордор.

Снимки - тук
Пон Фев 07, 2011 1:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.