Здравейте,
Може би за някой този въпрос е глупав, но аз неможах да си отговоря на него.
След като изчетох многото пътеписи (снимкописи) за джендемизма и след като отворих картите и схемите за да си сверя местоположението на някой обекти немога да си обясня кое точно е Канлъдере и кое е местоположението на Хайдушката воденица.
В някой места пише че се намира на водослива на Канлъдере с Бяла река. Другаде пише че е по Джендемска река преди Големия Джендемски водопад. И тъй като бяла река и Джендемска в началото поне са различни немога да го свържа това дере с две различни реки
Бих се радвал на отговор ( ако е посочено и на карта - като за слабоумни - по-добре )
Мене ако питаш отивай на място, очесвай района и местните хора и овчари най-добре ще те осведомят. И като се върнеш ти ще разкажеш и уточниш. За един излет колебанието в топонимите не е от съществено значение, освен ако не е само излет, а ще копаеш за имане. При което положение вече си е важно.
Пон Дек 13, 2010 6:28 am
killborn
Незнам защо топонимията задължително трябва да се свърза с имане и иманяри.
А името ме интересува защото се споменава като ключов момент при някой от пътеписите за Джендема, а немога да го свържа с конкретно място.
Добре, де! Канлъдере от тур. означава Кърваво дере. Приятен излет!
Вто Дек 14, 2010 2:45 pm
killborn
Не разбирам защо е толкова трудно да получа точна информация.
Канлъдере (Кървавото дере) е:
а/ дерето на изток от кафадикилди
б/ дерето на запад от кафадикилди
в/ дерето на изток от изворите на р. Джендемска при Сините камъни, което е срещуположно на Башмандренското и перпендикулярно на
р. Джендемска
P.S Превода мога да си го направя и сам проблема е че не е обозначен на нито една издадена до момента карта / Поне не на такава която има/
Вто Дек 14, 2010 7:59 pm
planinar
Пич, тоя район не е за всеки и аз поне, не обяснявам за какво иде реч на хора, които не познавам.
Все пак, гледам че си упорит, ще ти дам един жокер: Задай ПРАВИЛЕН въпрос на чичко гуугл.
Вто Дек 14, 2010 10:09 pm
killborn
Planinar,
Благодаря ти, че си толкова загрижен за моята безопастност, както и на Mediator37 за загрижеността му за "просперитета" на иманярите.
Най-верочтно не ме познаваш, въпреки че може и да сме се виждали по планините. Независимо от това един приятелски съвет - не се обръщай към непознат с обръщението "Пич".
За пореден път се убеждавам че във форумита като цяло всеки пише каквото си поиска, но станели въпрос за нещо полезно всички получават титли от инструктор и професор нагоре. Имайки предвид темата която си пуснал ("Из Джендема") явно не те е грижа кой къде ще ходи толкова много. От отговора на моят въпрос разбирам че просто ти е забавно да се правиш на интересен.
Съжалявам че трябваше да прибегна до Вашата помощ.
Ще помоля Админа да изтрие/заключи темата да не би някой да си счупи врата от география или топонимия.
Със здраве!
Вто Дек 14, 2010 11:15 pm
dido
Чакай не бързай де Ако искаш да пусна тук едно парче от карта, за да уточниш кои точно дерета подозираш. Евентуално после ще поразровя в по-едромащабните карти ...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Дек 14, 2010 11:30 pm
planinar
Тъй, тъй, тъй... практиката е показала, че отговарянето на такъв тип постове е загуба на време и лош тон, но нападаш ме – ще се защитавам. Така и така си обиден вече, още малко, няма да се забележи.
Първо: От въпроса ти ми стана ясно, че с района си на Вие. А с тези познания е малко притеснително, ако ще тръгваш натам.
Второ: Цялата нужна информация я има в темата, която съм пуснал (изглеждаше ми, че не си я чел), но е нужно да имаш базови понятия за мястото.
Трето: Опитах се деликатно да ти подскажа, че интернет търсачките вършат чудесна работа. Да, ама е по-лесно другите да ти смелят информацията. Още по-лесно е да ги обвиняваш, че не ти дават информация (по подразбиране са длъжни).
Четвърто: След като не си се справил с наличното, значи наистина нямаш работа там.
Пето: Има неписано правило сред ходещите по тия места да не се споделя публично.
Шесто: Ако след всичко написано горе имаш желание, мини на някоя сбирка да се запознаем и да ти кажа каквото те интересува.
Пьрво се извенявам че се намесвам.Познавам спасителите на Калоферския отряд от части на Карловския всичките .Просто сьвет ако несте подготвини за там невлизаите.Миналата година свалиха разложен труп от там.Бил е закачен човечица на един клон над самата река.Това са много тежки картини.Просто бьдете предпазливи има много др случаи.
Сря Дек 15, 2010 3:16 pm
planinar
За този случай ли става дума?
Ако да, то той не е в джендема.
Ако не, би ли дал повече инфо?
Целият "съмнителен" район, в който предполагаш, че е Канлъдере, на моята карта е обозначен като местността "Пъклото". Голям е около 5х3 км=15квадратни км. и би могъл за 3 дни с една раница храна и палатка да го очешеш спокойно съчка по съчка, камъче по камъче, но не по това време на годината. Гледайки по картата в "Пъклото" има поне 7-8 пропастни участъка (огромни скални откоса), които вероятно са доста зловещи и биха могли да вземат жертви, и това да оправдае название като Кърваво дере. На тема произход на име имай пред вид, че Кърваво дере се казва и едно дере в Севлиевския Предбалкан, където е разбита четата на Стефан Караджа, а той е заловен жив. Т.е. основание за произход на име може да е станало сражение с много жертви и пролята кръв. Разсъждавам на глас. От друга страна, за да взема жертви това дере (не от битка, а от злополуки), все пак трябва да има поне пътека от там, т.е. да не е съвсем непроходима джунгла. От трета страна "дере" е място от където минава река. Реката копае дерета и е удобна за вървене покрай нея. Така че търси дере на река с пътека и голям скален откос поне от едната й страна. Като гледам Башмандренска река (гугъла там ни насочва за Канлъдере) няма много страховито дере в горната си част. Така че аз гласувам против дерето на река Башмандра в горната й част. А Сините камъни, които споменаваш, са горе на платото на Равнец. Догодина съм планирал да открия сезона с масива Равнец. От там само би могъл да наблюдаваш Пъклото и с карта да умуваш, както се опитвам в момента аз.
Колеги, предлагам да му кажете на човека. И понеже вие знаете, но само знаете, без да сте ходили в Резерват "Джендема" , защото ходенето в резерват е абсолютно забранено, може да му обясните започвайки с "Чували сме че...", "Стари хора са ни разказвали..." и пр.
Защото виждам, че човекът се обиди, а не трябва така да става, поне тук в нашия форум. Мисля, че някой като пита нещо трябва тутакси да му се отговаря и то подробно. Поне аз съм добронамерен, но некомпетентен да му кажа къде точно е Канлъдере в РЕЗЕРВАТ Южен Джендем, където той, сме уверени, че никога няма да стъпи, понеже е абсолютно забранено да се ходи в резерват, а иска да знае къде е Канлъдере единствено с гносеологична цел.
Американски форум- Питаш нещо и получаваш отговори.
Руски форум- Питаш нещо и получаваш нови въпроси.
Български форум- Питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Чет Дек 16, 2010 8:24 am
kibik
редакция : добре де, наистина стана забавна тема
Последната промяна е направена от kibik на Чет Дек 16, 2010 2:14 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Дек 16, 2010 9:49 am
izvetrql
kibik, не четеш внимателно. mediator37 пише увлекателно, забавна тема стана.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети