Здравейте,искам да споделя наблюденията си от похода ни в Стара Планина миналата седмица.Надявам се думите ми да се разберат правилно.От дълги години правим походи в планините на България,но такова нещо,което ни се случи в Стара Планина никога не ни се беше случвало.За шест дена прекарани там се загубихме три пъти.Маркировка и трасиране,според мен не е правено през последните 20сет години май.Избледняла без табели,а да не кажа ,че има участъци от километър,два където въобще липсва.Искам и да добавя,че по хижите срещахме и чужденци,който се оплакваха също от трасетата.Конкретно ще споделя трасетата : х. Добрила - х.Левски,вр.Ботев - х.Тъжа,и наи големия ужас споредмен е трасето х.Тъжа - х.Соколна. Надявам се че ще се предприемат спешни мерки за да не се допускат нещастнни случай.
Пон Авг 23, 2010 11:57 pm
Mariana1000
Здравей, nenowrc, разбирам те напълно
Винаги, когато сме ходили в Стара планина сме се губили Едно, че често липсват табели и маркировка, друго, че има повече пътища.
Например миналия месец слизахме от Мургана към Челопеч и освен една табелка при хижата друга маркировка надолу не видяхме, и разбира се слязохме не по пътеката, а по един път. Пак беше красиво, а и не бързахме да се приберем в София още наобяд, но ако бързахме, щяхме много да се прецакаме.
Или през февруари като ходихме на Мургаш на два пъти се позабъркахме накъде да тръгнем, че се и връщахме, абе срам голям
Честно казано за Рила и Пирин не ме е страх и сама да тръгна, но в Стара планина - никога
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Да ето затова говорим,значи не сме единствените.......Права си колешке в Рила и Пирин направо са магистрали там и маркировката е на ниво.Незнам дали знаете но Стара планина е планината взела най много човешки животи.....Затова вчера писах E-mail ли до БТС да се предприемат някакви мерки,за освежаване и трасиране.
Май е работа на парковата управа да се занимае с маркировките. Преди беше работа на БТС...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Авг 24, 2010 5:10 pm
JimBoj
Е като рече Соколна та се сетих, че от там към Мазалат като се минe през „Тънката Ратлина“ и маркировката просто свършва на около половин час от дерето ииии ... Ами боята свършвала, лошо време дошло и маркировачите се прибрали и повече не се върнали там, това се случило пред има няма 25-30 години, така че и където има маркировка пак няма.
Подобна е и съдбата на Билната пилона маркировка около връх Жълтец и сега всеки път като минавам от Тъжа към заслон Ботев правя една широка дъга, въпреки че знам тази особеност, но водоравно тръгва една прекрасна пътека, маркирана при това с червена боя и смело води към Дюза и като се стигне до пилоните от Дюза към Млечни, аааа мама му стара нагоре трябваше да се ходи и това всеки път, ама хубава пътека с билна маркировка как да я оставиш и да тръгнеш почти без пътека по стръмния Жълтец, ама пак пилоните свършили малко преди да слязат от върха и така си останало.
А за пътеката от Дерменка към Иганово дето на всяка поляна човек се кръсти ... е не успяхме да слезем по нея, преди години успяхме да се качим, нямаше я и на картана на Джи Пи Еса и ... със зор уловихме пътеката от Гердека до Иганово, но как успяхме да минем от едната в другата .... ами трудно.
Вероятно има хиляди такива пътеки и за последно ще спомена от Копривщица през въртопа до Вежен, ами след като веднъж ходихме на зиг- заг из балкана ама с големи зигзази и за близо 12 часа (двойно повече от това което пише в пътеводителите) през които и ни валя и ни духа, е добрахме се до Вежен и сега вече я знаем и си ходим редовно по нея ...
Ами много трябва да се внимава в Стара Планина, това е. Особено по непознати маршрути само в хубаво време, с достатъчно вода и храна в раницата, подробно проучване на маршрута от пътеводители и хора които са го минавали, ранно тръгване с достатъчно време за стигане и проблеми няма да има.
Това лято 2 пъти "изследвам" шубраците по склона над Клисура. Кога по желание, кога не... Търсих горе един водопад, дето юнаците са рисували на картата на Тетевенски балкан наизуст, но това е друга тема. Въпросът е че никога до сега не съм улучвал мистериозната пътека със синя маркировка Клисура-х.Вежен. Видно е, че не ме бърка особено, ясно е че съм карък, ама пък чак толкова...
Сря Авг 25, 2010 6:00 pm
Mariana1000
То и маршрутите Клисура - Богдан не са отбелязани както трябва, поне в началото. Малко на късмет тръгваш, пък на слизане се разбира коя пътека къде излиза точно
Поне вижда човек неща, които не си е набелязал да види
Но може по една табелчица да се сложи в началото на пътеката, да не се дзвери човек накъде да тръгне
(то не е много по темата, защото става въпрос за Средна гора, съжалявам за което, но понеже стана въпрос за Клисура... )
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Авг 26, 2010 10:09 am
Antoon
пътеката над Клисура
И аз ходих това лято по пътеката над Клисура за Вижен (отива на билото при вр. Каменица). Началото й при подбалканския път (откъдето я хванах) е много близо до една станция на GSM оператор. Там на подпорната бетонна стена има пирамидка от камъни. Имало е и колове някога, но тези сравнително близо до пътя са откраднати всичките. Маркировката е стара, и наистина трудно се следи. На качване я изгубих при едно място, където пътеката прави рязък десен завой и тръгва към (мисля, че беше) Хайдушки дол. Така че минах напряко по страничното било. На връщане успях да мина по цялата маркирана пътека, но по ливадите покрай дола пак имаше места, на които човек да се колебае.
Чет Авг 26, 2010 10:10 am
JimBoj
пътеката над Клисура
Тази която тръгва от станция на GSM оператор, вероятно щото я знаем си ходим с лекота по нея. Тя излиза на Влашката чешма и Каменишки превал, но какви гъби сме брали там не истина кралска печурка едната едно кило ама само веднъж ги уцелихме (сори за спама с гъбите)
Чет Авг 26, 2010 12:25 pm
киро
mislesht написа:
Май е работа на парковата управа да се занимае с маркировките. Преди беше работа на БТС...
То хубаво доброволци, но как е уреден въпроса?
Едва ли всеки може да тръгне с една баданарка и да освежава маркировките.
Честно казано не разчитам много на маркировките, винаги си планирам маршрутите, търся тракове за ГПС-а и т.н.
То това важи и за автомобилните ни пътища, където указателните табели са обикновенно след кръстовището а не преди него.
То хубаво доброволци, но как е уреден въпроса?
Едва ли всеки може да тръгне с една баданарка и да освежава маркировките.
Точно това!
Вто Авг 31, 2010 8:22 am
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Маркировка- доброволци......
Здравейте!
Преди да започна ще ви посоча, че най-важнато е желанието, когато човек има желание да свърши нещо той търси начини, когато няма изравя хиляди причини -стара неръждясала истина.
Накратко как се правеше някога:
Желаящите да опреснят или поставят нова маркировка заявяват това в тур д-во в което членуват. Съставяше се работен план в който подробно се описваше района подлежащ за маркиране и тнтн. От ТД съответно им се отпускаха по възможност средства,( бои,четки,метални готови табелки-в зависимост от трасетата за маркиране- и др.) също така отпускаха им се пари за транспорти разходи, спане, храна и др.С тях се изпращаше лице запознато с правилата за маркиране и естественно всичко това се съгласуваше с БТС.По принцип в годишния план на всяко едно тур. д-во имаше залегнати конкретни мероприятия от този вид естество-маркиране,почисване и поддържане на пътеки, заслони, питейни водоизточници и др.
Понякога нашето дружество поемаше част от разходите ни, понякога не.Но както за мен така и за приятелите ми които участваха в тези мероприятия от същественно значение беше крайния резултат- удоволствието от добре свършената работа-участъка ни основно беше билната маркировка и някои второстепенни.
Един от моите приятели имаше интересно хоби по онова време-откриването на водоисточници (по специално по Балкана в близост около билната маркировка или по основните пътеки към нея, както възтановяването на стари такива, също и изграждането на нови)- следваше щателно вземане на проби и след като ХЕИ докажеше годноста им за пиене,той ги каптираше и маркираше пътя към тях.Тези негови каптирани изворчета, чешмички,кладенчета и сега могат да се видят в районите на Агликина поляна, по протеженито на билната маркировка от х „Буковец” до вр.Шипка,районите та тревнеската,габровската и троянската планини.Много от тези пътечки към водоизточниците отдавна са се заличили други стоят и до днес. Но не знам дали сега има такива хора,ей така на добра воля и с огромно желание да направят нещо, което ще е от полза за другите след тях.
Доста отдавна бях се срещнал с един планинар, който беше изработил карта на всички временни и постоянни водоизточници по протежението на Балкана както от северната така и от южната му страна.Преди 25-30 г. можеше да се срещнат често доброволци с четка и боя в ръка, помогноли в последствие на много да намерят вярната посока.
Сега във времето на GPS-системите, всичко е много по различно и скучно..........
Загуби се онова” удоволствие” оная тръпка да си „загубен” или изгубен....
ОСЗ
Сря Сеп 01, 2010 6:23 am
ferdi_mruvkata
nenowrc написа:
Да ето затова говорим,значи не сме единствените.......Права си колешке в Рила и Пирин направо са магистрали там и маркировката е на ниво.Незнам дали знаете но Стара планина е планината взела най много човешки животи.....Затова вчера писах E-mail ли до БТС да се предприемат някакви мерки,за освежаване и трасиране.
Стара планина тези животи ги е взела защото хората я подценяват.
Добре, ето аз мога да помогна в маркирането, само дето нито знам правилата какви са, нито членувам в някое дружество.
Едно време членувах, обаче тогава се занимавах със спортно ориентиране и пак не знам какво се е правело.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети