Автор |
Съобщение |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Скакавците и езерото Йозола от с.Мала Църква |
|
Задоволих два стари мерака този уикенд - да кача Скакавците с начална точка село Мала Църква и да "пипна" апокрифното езеро Йозола.
На акъла ми се нави Емо.
Разходката започна в петък ок.18.30 до почивната станция на Енерго-то в горната част на с.Мала Църква.
Последва тревиално ходене по черния път покрай Леви Искър до охрана1. Заобиколихме я. Заобиколихме и втората. Заобиколихме и водохващането и на 15-тина минути след него хванахме забележима пътека посока западно стоящия рид на р.Аланица. На една от затревените полянки по неговото „теме“ опънахме палатката на ~ 1900м.
На другия ден – събота поехме нататък по реброто. Наснимахме виждащите се като на длан върхове Мечит и Будачки камък:
На една от котите по пътя се появи и Скакавец:
Продължихме по трака, който бях направил от GE, като постоянно дебнех за хубава светлина за да направя някоя и друга снимка:
в.Погледец:
Едноименния циркус:
Йосифица и Канарата се показаха:
Неусетно стигнахме до реброто към Скакавците. Около билото му пресякохме един 100-150м. участък с клек и се озовахме от другата, "чистата" страна. Нататък - як баир
Така постепенно се качихме до Сакън дупката към 13.00ч:
Последва траверса по Скакавците с едно слизане до втория циркус за вода.
Времето се закрепи слънчево, влагата от въздуха изчезна и ударих по някое сполучливо фото:
Йосифица:
към Близнаците, Манчо и Маришки чал:
Общо взето нататък заобиколихме Долна Лева река от Юг и частично от Запад като качихме и Погледец. Този връх не случайно носи това име. Завъртях едно видео от него на 360 и се виждаха само рилските чукари - голям кеф... Подминахме го и слязохме под него в циркуса на бивак при едно изворче, което е на малко слизане от билото.
В неделята продължехме по погледецкия рид, като се движихмe около ръба му. Отново по правен в GE трак слязохме към езерото Йозола:
На слизане по трасето дори имаше пирамидки за наша изненада.
Нататък – КЛЕК.
На езерото се озовахме в южната му част. Заобиколихме го от Запад, досами водата, където по една просечена пътека /явно бракониерска/ видяхме няколко огнища и място за преспиване. Преджопахме оттока на езерото и се озовахме в СИ му част.
Слизането от езерото го осъществихме отново по предварително начертан трак в GE.
Като подробност ще отбележа, че го осъществихме по Източния склон на този рид посока Долна Лева река.
Доста внимавахме по големите наклони там, но слязохме до реката в сухо време точно преди да се извали летния 15-минутен дъжд.
За наш късмет се оказахме точно на пътеката, която ни отведе на водослива на Долна Лева река и Леви Искър. Ама разкошна пътека. Общо взето там по поречието на реките има чудни горски пътеки – жалко, че са затворени заради вододайната зона.
След това пресякохме Леви Искър, хванахме пътеката по поречието му и неусетно стигнахме до познатите ни вече водохващания и охранителни къщи. От там нататък – скука – даже в горната част на черния път нямаше вода в коритото на реката – всичко явно отиваше в чешмите на жадните софиянци. Водата се появи чак на първия дървен мост надолу по „течението“
GE - Google Earth
Всичките снимки в Пикасата
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Нед Авг 01, 2010 10:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Нед Авг 01, 2010 9:17 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Страхотно! На мен също напоследък ми се върти подобна идея. Случайно да имате трак?
|
|
|
Нед Авг 01, 2010 10:06 pm |
|
|
irina
|
|
|
|
Това е много интересно маршрутче!
|
|
|
Нед Авг 01, 2010 10:09 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Брей, Йосифица голямо прасе изглежда от северната страна
Много изкушаващо изглежда тоз убав клек. За съжаление не мога да стъпя в района, откакто ми наложиха забрана ...
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Авг 02, 2010 9:14 pm |
|
|
jordy
|
|
|
|
"За съжаление не мога да стъпя в района, откакто ми наложиха забрана ... "
|
|
|
Пон Авг 02, 2010 9:36 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Пон Авг 02, 2010 10:28 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
|
|
|
Зимата се изнесохме аварийно по долината на Бели Искър и налетяхме на охраната ...
|
|
Пон Авг 02, 2010 10:57 pm |
|
|
Niksi
|
|
|
|
|
|
|
|
Зимата се изнесохме аварийно по долината на Бели Искър и налетяхме на охраната ... |
Каква забрана бре...
Тогава бяхме цяла тумба...само на теб ли са ти я наложили тази забрана
Ха така...нарушители, а ?? Разхождате се из забранена вододайна зона, ?
Хм...на тва погледецко ребро и Йозолата им се каня от време оно.
По-здрави...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Пон Авг 02, 2010 11:48 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Ами аз обрах парсата, жертвах се за общото благо - Вальо и той беше в кюпа, и още някой май ...
|
|
Пон Авг 02, 2010 11:53 pm |
|
|
anadel
|
|
|
|
На 1 август имахме "юбилей" - Скакавци!
Супер, че сте извъртяли района! Но много бегло пишеш за 100 - 200 м. клек, а той все още цъфти, явно сте си уцелили просеки. Езерото Йозола как е - с тинесто дъно ми изглежда - кажи още нещо...
|
|
|
Вто Авг 03, 2010 11:41 am |
|
|
Ристо Туристо
|
|
|
|
|
На 1 август имахме "юбилей" - Скакавци!
Супер, че сте извъртяли района! Но много бегло пишеш за 100 - 200 м. клек, а той все още цъфти, явно сте си уцелили просеки. Езерото Йозола как е - с тинесто дъно ми изглежда - кажи още нещо... |
Привет - сетих се аз, че същия уикенд миналата година уважихме Скакавците, ама после дозиран забравих да спомена в описанието.
Клека е екстра - цъфтежа му е минал - става за газене под 300 м.
Навсякъде минавахме през възможни петна в клека и просеки. Клековия мазохизъм не ми е присъщ.
Йозола, ех Йозола - има нещо магично в това езеро с тоя плътен клек около него - струи дивост.
Западната част от езерото е дълбока, южната е по-тинеста с видими подводни растения.
Така и не разбрахме дали има качване към езерото от долината на Леви Искър и притоците му...
По стари карти има пътека, която следи оттока на езерото, източно, която не открихме.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Авг 03, 2010 9:04 pm |
|
|
vasil111
Регистриран на: 20 Мар 2008 Мнения: 183 Местожителство: велинград |
|
|
|
е "разчекна" я тая Рила отвсякъде, нема вече девствено Христе дето не си пипнал. То като му чуеш само името на това езеро и те залива магическо усещане.
|
|
|
Сря Авг 04, 2010 8:35 am |
|
|
Ристо Туристо
|
... и наобратно |
|
Една година по-късно отново почетна билна обиколка на Долна Лева река, този път наобратно.
Тони с езерото:
сите Скакавци от запад:
долнолеворечките езера и част от околните върхове:
Драганица:
и др. в Пикасата
|
|
Нед Сеп 11, 2011 8:40 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Е!, сега. Що не свирна по-рано?!
|
|
|
Нед Сеп 11, 2011 8:55 pm |
|
|
Ристо Туристо
|
|
|
|
|
Е!, сега. Що не свирна по-рано?! |
Щот го реших/ме/ в петък късно вечерта... Писах ти и на лс тогава, ама бехте вече решили за Пирин.
|
|
Нед Сеп 11, 2011 8:59 pm |
|
|
|