Автор |
Съобщение |
izvetrql
|
|
Пръскала разни |
|
с.Тъжа - х.Тъжа - з.Маринка - вр.Ботев - х.Рай - х.Левски - Карлово
Снимки
|
|
|
Вто Юни 15, 2010 8:02 am |
|
|
Lawina
|
|
|
|
Ех,как се изкефих!
В тази жега си уцелил баш снимките за разхлаждане!Браво!
|
|
|
Вто Юни 15, 2010 6:01 pm |
|
|
hristoz
|
|
|
|
Това там не е Пенчовското пръскало. То се намира непосредствено зад малката Козя стена и не се вижда от пътя.
_________________ SLOWLIGHT.BG |
|
|
Сря Юни 16, 2010 1:15 am |
|
|
Евгени
|
|
|
Там е малко мътна историята с имената. Това трябва да са Петкановите водопади, но някои им казват Пенчовско пръскало, в което няма много логика защото Пенчовска река наистина тече точно зад Малка Козя стена т.е. малко по на изток и на нея също има водопад.
_________________ http://evgeniyonkov.blogspot.com |
|
|
Сря Юни 16, 2010 7:24 am |
|
|
izvetrql
|
|
|
|
Lawina, и там си беше жега, но спор няма, кефът е голям, когато стигнеш до студените поточета и се понаплискаш.
За пръскалото, най-вероятно не съм разбрал правилно човека от охраната на парка. Това е едното пръскало, пада се вдясно, може би се пада на Дълбока река? Обърках се леко. По-наляво от пътя се вижда още едно. Уви, изтрил съм снимката, където ги имаше и двете, много ми беше изгоряло небето. На тази не се вижда добре, но...
Това при червената стрелка ли е Малката козя стена? Някъде при синята се падаше второто пръскало, може би то е Пенчовското?
|
|
|
Сря Юни 16, 2010 10:34 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Евгени е прав, това трябва да са Петканови водопади. Особено ако се гледа от хижа Триглав. Колко са точно - не е ясно, зависи как се мерят и броят. Имам планове за по-натам да отида в този район и да видя от близо, ако е възможно. Да, на снимката първото скалисто нещо, което изглежда много впечатляващо от към пътя е Малка Козя стена, по-натам е Пенчов пряс. Пенчовско пръскало(пак не е ясно един ли е или каскада от водопади) не би трябвало да се вижда от пътя.
Ето тук на картата съм отбелязал приблизително мястото на въпросните водопади, синята точка Петканови водопади, розовата - Пенчовско пръскало:
Всъщност Стоян знае най-добре, ако се появи да поясни.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Сря Юни 16, 2010 5:37 pm |
|
|
hristoz
|
|
|
|
Пенчовското, или поне това, което аз знам, че се нарича така, се намира непосредствено зад върха на Козя стена (червената стрелка) и е един водопад, който изтича в малка горичка. Реката тече на Юг, след което завива на Изток и образува каскада от водопади, до някои, от които може да се слезе. Изгледа към тях има от едни огромни камъни, които са като кули - 42 42' 41.28'' N; 25 01' 00.49'' E - това са координатите в Google Earth на камъка, от който ги гледахме миналата година. До по-долните водопади предполагам, че може да се катери от долу на горе, но не съм го правил и не знам дали е възможно.
|
|
Чет Юни 17, 2010 1:21 am |
|
|
izvetrql
|
|
|
|
Благодаря на всички за информацията, явно ще се ходи пак натам.
|
|
|
Чет Юни 17, 2010 7:15 am |
|
|
Евгени
|
|
|
Кратък разказ със снимки от февруарското ми ходене. Тогава пробвах да стигна до Петкановите водопади отдолу нагоре, но както съм писал дори и без сняг катеренето по улея, по който тече реката след като мине водопадите предполагам е невъзможно без алпийска екипировка. По снимките, които съм гледал се виждат едни тераси в скалите покрити с дървета и трева на нивото на водопадите. До там може да се стигне предполагам ако се тръгне отгоре надолу, но докъде може да се стигне по тях надявам се да проверя скоро. Наскоро се спускахме от х.Тъжа по чакълирания път към Паниците и за съжаление нямаше време да се наврем в тази река, но пък разгледахме горната част на Пенчовска река.
_________________ http://evgeniyonkov.blogspot.com |
|
|
Чет Юни 17, 2010 11:51 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Значи ще се ходи Калофер - Паниците - х.Тъжа с оглеждане на водопадите. Само да се стабилизира времето, че този месец е капризен.
|
|
Пет Юни 18, 2010 12:05 pm |
|
|
Stoyan
Регистриран на: 30 Май 2007 Мнения: 14 Местожителство: София, Казанлък, Пловдив |
|
|
|
|
|
Евгени е прав, това трябва да са Петканови водопади.
Ето тук на картата съм отбелязал приблизително мястото на въпросните водопади, синята точка Петканови водопади, розовата - Пенчовско пръскало:
Всъщност Стоян знае най-добре, ако се появи да поясни. |
Ами прави сте - от пътя за х.Тъжа и от поляната на х.Триглав се виждат двете ивици на Петкановите.
Пенчовото пръскало отнийде почти не се види, ако не се навре човек до него.
И аз още тоз мерак не съм осъществил.
Ето една картинка на слизане от Малка Козя стена към Калофер - мернахме му само горния край замалко - намира се в долния десен ъгъл - зеленкото там където е.
Предполагам hristoz за тия камъни-кули говори.
Чувал съм - следи от тракийско светилище имало там, но не съм слизал да огледам.
Иначе преди години се бяхме навряли до един друг хубав водопад, под Пенчовското, малко над р. Тъжа в дерето й, ама там тунелите ги затвориха с решетки и сега вече не пускат.
Тука има снимки:
http://planinari.info/200406_triglav_sn4.htm
|
|
|
Пет Юни 18, 2010 6:26 pm |
|
|
mihaela10
|
|
|
Невероятни места! Прекрасни снимки! Поздрави!
|
|
|
Пон Юни 21, 2010 11:13 pm |
|
|
hristoz
|
|
|
|
Това са въпросните камъни - гледката е на изток-югоизток:
това е Пенчовското пръскало:
а това е каскадата, която се образува под него, след като реката завие на изток и почне да пада:
До тези последните идея си нямам как се стига. Над тях има още няколко водопада, които са достъпни от горе надолу и са интересни.
|
|
Сря Юни 30, 2010 2:46 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
Като гледам, то няма и нужда да се снимат и гледат отдолу сякаш. Това е хубава гледна точка. Абе ще се ходи, ясно е...
|
|
Сря Юни 30, 2010 8:17 pm |
|
|
hristoz
|
|
|
|
Тука е малко зуумнато, инче са по-далече. Но да, много е приятно да се кацне там на скалата и да се зяпа
Утре може да постна една снимка, от която става по-ясно...
...ам вече е утре
ето една горе долу на нормално фокусно разстояние:
и една, за да се добие по-реална представа къде сме застанали:
|
|
Сря Юни 30, 2010 11:53 pm |
|
|
|