Със закони, забрани и милиция нещата не се оправят. Нито дрът човек се превъзпитава.
Ако /колко бяха за колективен имунитет/ ...% от родителите си възпитат децата на правилно поведение, може би след още 20-30 години нещата биха се променили. Но и тук май нещо няма особена надежда, защото тези проценти, на възпитаните де, май и те се движат пропорционално на нивото на ваксинация у нас...
Пет Фев 18, 2022 12:11 am
kaloyanv
vladofff написа:
Със закони, забрани и милиция нещата не се оправят. Нито дрът човек се превъзпитава.
Ако /колко бяха за колективен имунитет/ ...% от родителите си възпитат децата на правилно поведение, може би след още 20-30 години нещата биха се променили. Но и тук май нещо няма особена надежда, защото тези проценти, на възпитаните де, май и те се движат пропорционално на нивото на ваксинация у нас...
Да, това е така ... Което е по-мъчното ... Но все пак, отнякъде нещо трябва да се започне ..
Пет Фев 18, 2022 1:45 am
vaskoo
kaloyanv написа:
Вие как предлагате да се случат нещата с шейните и другите моторни превозни средства, които се качват там горе и нарастват главоломно ?? ... И затова питам, понеже темата е такава, а не кой наркоман рекъл на друг и подобни простотии.
Стига с тоя запад, че много на запад отиваме на изток. Споделям на Владоф мнението, че със забрани не става.
Регулации има, дали не трябва да се започне от органите, които са упълномощени да следят за спазването на правилата, а следващата стъпка да е ревизиране на правилата. Ванката на Чакъра обикаля и дебне, колегите му от парка (от околните райони) му се присмиват, че си гледа работата, това е само пример.
Иначе е лесно - определят се зони за шейни, мотори, джипки и т.н., със съответните контрол и такси, воля само трябва. Не разбирам и истерията с парковете, нима извън тях природата не страда от човешката дейност. Те са просто пример за неспазване на правилата.
За моделиране на бъдещето чрез възпитанието на децата е тема необятна.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Фев 18, 2022 10:39 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
kaloyanv написа:
... Но все пак, отнякъде нещо трябва да се започне ..
И Словото беше у Бога, и Словото бе Бог...
Пет Фев 18, 2022 11:36 am
EXIIIT
Кво толкова трябва да се направи не ми е ясно просто трябва да се глобят няколко пъти.
Абе хора, абе всички ги знаят шейнарите от Петрич, Банско, Паничище и още 2- 3 села- да не са хиляди нали в цяло Банско има 12 шейни бе.
Достатъчна е що годе читава снимка на шейната и готово знае се кой е. Кво вадим от десет кладенеца вода как да стане пък така неможе, пък еди кво си. Бахти и службите и държавата и хората дето не знаят кой кара шейните по Рила и Пирин. Бе аз, че съм от гъзъ на географията знам по именно 5 човека джипкаджии дето качват хора на Рилските езера и пет човека шейнари, че ходя в Рила и Пирин два пъти в годината и то не всяка, пък тези дето са си там не ги знаят айде моля Ви се.
Това малко като снощи по новините.... испанските изтребители се вдигнали да видят кой обикаля в Черно море, щото нашите не могли,че било малко мъгливо времето............ и това е обяснение на генерал по национална телевизия.
Пет Фев 18, 2022 11:38 am
vandu
20 години не могат да се справят с незаконните превози на рилските езера искате да решат проблема с моторните шейни на Вазов.
Пет Фев 18, 2022 1:19 pm
kaloyanv
vandu написа:
20 години не могат да се справят с незаконните превози на рилските езера искате да решат проблема с моторните шейни на Вазов.
Що да са проблем джиповете на Рилските езера .. ? Както виждаш от дискусията "в планината има място за всички", това ще стане нарицателно като от рода на"всеки сам си преценя"
П.С - Все пак така като гледам , към едни неща сме непримирими, а към други, които са по-важни .. сме ги приели за нормални. То и затова планината става все по популярна. Хората искат да избягат от кочината които сами са си създали и тепърва ще става още повече, съответно и планината ще се превърна в някои си част в такова нещо, ако не се вземат адекватни мерки
Пет Фев 18, 2022 1:31 pm
pirx
Сотиров написа:
Благодаря за споменаването, защото моят пример наистина е христоматиен. Да, с четиримата внуци спим на палатка в клековете. Да, децата се топят в езерата. Да, случва се да се отклоним от официалните пътеки в парка, макар и твърде рядко. И както всеки престъпник има своето оправдание, така и аз: нямаше да влачим огромните тежести, ако в хижите намирахме спокойствие, а не хорово пеене посред нощ. Спали сме на бунгала, но това са изключения, защото подходящи условия за малки деца има на малко места. Готвели сме си с вода от езерата, като сме гледали тя да е по-горе от конските лайна в Мальовишката река. Прескачали сме коловозите над "Бъбрека", изорани от АТВ-та и мотори. Не сме заклеймявали танцуващите боси дъновисти, защото тъпчели тревата. Събираме чуждите пластмасови бутилки, които други са хвърлили. Но и те, и ние сме нарушители, нали? Някакъв нещастник го бяха снимали как се къпе, та впрегнаха ФБР и ДАНС да го търсят, но никой не засне бракониерите рибари в същото езеро. Та така де, всички сме нарушители...
Да една не малка част от нас сме, или били нарушители, вкл. и някои от подвизаващите се тук професионални водачи, ето с ръка на сърцето си признавам.
Аз самият съм палаткувал и по Рила и по Пирина, тъкмо заради песните и танците на народите по хижите, все пак отивам на планина да разпускам и търся тишина и спокойствие, а не дискотека.
Сега въпросът има ли малко нарушение или всяко трябва да се наказва....защото от една страна има страни, в които дивото къмпингуване е разрешено, стига да е на прилично разстояние дори от частен дом, а от друга има и пълна забрана като в Татрите, където се преследва сериозно.
Поне за мен палаткуване за няколко часа без дивотията окопаване на палатка , палене на огън и вдигане на невъобразим шум е несъпоставимо с шейнаренето, АТВеенето, къпането в езеро, да не говорим за бракониерски изпълнения като лов и риболов в резерват.
А тези със шейните и моторите в някои по бели страни щаха да видят кон боб яде ли.
Пет Фев 18, 2022 5:33 pm
vaskoo
Калояне, правилно ме цитираш и грешно ме четеш - като пиша планината, имам предвид цялата, не я деля на паркове, резервати и останалото.
Така или иначе, винаги пиша собственото си мнение, с което не искам да съгласявам някой!
Нарушенията извън парковете и резерватите са неизмеримо по-големи, но за тях не се пише и говори. А самата дискусия е хубава, аз се опитвам да погледна нещата по-общо. Иначе на пешеходците ни/им пречат колоездачите, скиорите, мотористите, шейнарите, джипките и така до безкрай. С присъствието си на места, където се осъществява някаква активност, различна от моята, аз най-вероятно преча на другите. Иначе и колело карам, и подтичвам, пантя, риба ловя, билки бера, и знам как в доста моменти преча на другите. Да захващам ли модерните напоследък ултра-мега-гига планински маратони, дето оставят накована пластмаса за маркировка дето пада след година, пречупени млади дървета, всякакви боклуци по трасетата, както и начална ерозия по някои пътеки, че и шум се вдига? Искам да кажа, че за всяко нещо има начин и място, така че всички да са сравнително доволни.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Фев 18, 2022 7:50 pm
kaloyanv
Добре Васко, но тук става въпрос за движението на шейни в национални паркове, в нарушение на законите. То даже няма и какво толкова да се обсъжда .. Просто като мине група шейни се чуват на 10ки километри из цялата планина.
Аз съм съгласен ако специалистите кажат че това е ок и няма проблем за природата и животинския свят, да ги допуснат. Не че те са питали въобще и имат желанието да се съобразяват.
То ако беше така, нямаше да водим такава дискусия
П.С - въпреки че ще ми е тежко, аз съм за това да има стриктни забрани и контрол при движение в парковете. Да е като в Татрите и други места. Дефакто, който иска да катери на Водопада в скакавица, да си взима разрешение ...
Но това ако може да се сетите си има и много плюсове. Няма да има народ там ... Та те хората са го измислили ... както ще кажа пак.. Само ние искаме да си правим каквото ни е на нас. ..
Като искаш да ходиш по Джамджиев ръб или пътеки извън маркираното, ще питаш и ще искаш разрешение, много е логично даже.
Ама така са май всички страни .. Що не се ходи в Хималаите ей така ? и на много още други места е така .
Пет Фев 18, 2022 8:28 pm
ДИАНА
Помня, в едни далечни години се говореше за бъдещето на хели - ските в Пирин. Сега скъпият спорт с хеликоптер го няма в Банско.
А пързалянето с моторни шейни и хели - ските са недопустима практика в националните паркове в Европа.
Нали сме в Европа? У нас кой се е заел и как ще се справи с нарушителите шейнари?
И тази зима полека си отива, само си пишем...
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Фев 18, 2022 9:16 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Венцислав Златарев:
..., аз ще кажа, че една шейна ще вдигне повече шум от 1000 пешеходеца и 2000 скиора. ...
Като се замисля, джиесемът ми звъни по-силно, отколкото шумът, който са вдигали моторните шейни-нарушители, които съм виждал...
kaloyanv написа:
Като искаш да ходиш по Джамджиев ръб или пътеки извън маркираното, ще питаш и ще искаш разрешение, много е логично даже.
През 2012 г. едни ком-еминейци след 650 км блъскане пеша стигнали до военното поделение преди фара на нос Емине и попитали постовия дали могат да минат през поделението, за да стигнат до фара. Познай какво им е отговорил постовия.
П.П. Няколко часа след тях по-умни ком-еминейци не питали постовия, ами заобиколили по страничната пътечка, минали през полугътнатата бодлива ограда и стигнали до фара. Познай дали военните не са ги забелязали и дали не са си затворили очите.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Венцислав Златарев:
..., аз ще кажа, че една шейна ще вдигне повече шум от 1000 пешеходеца и 2000 скиора. ...
Като се замисля, джиесемът ми звъни по-силно, отколкото шумът, който са вдигали моторните шейни-нарушители, които съм виждал...
Аз сега не знам ебаваш ли се сериозно ли говориш. Ако наистина така мислиш и си вярваш е нужно да отидеш да си провериш слуха, понеже с години човек започва да не дочува.
kaloyanv написа:
Цитат:
През 2012 г. едни ком-еминейци след 650 км блъскане пеша стигнали до военното поделение преди фара на нос Емине и попитали постовия дали могат да минат през поделението, за да стигнат до фара. Познай какво им е отговорил постовия.
П.П. Няколко часа след тях по-умни ком-еминейци не питали постовия, ами заобиколили по страничната пътечка, минали през полугътнатата бодлива ограда и стигнали до фара. Познай дали военните не са ги забелязали и дали не са си затворили очите.
Относно това, даже няма и какво да го коментираме, затова сме на целия този хал в държавата
П.С - в този стил, за тези ненорм ... дето са блъскали 650 км и са искали да се качат на к ... на фара даже няма и да коментирам. Това е като голите каки дето се качват по Вихрен и се катерят нагоре по железата
Пет Фев 18, 2022 9:40 pm
stefan_iliev38
kaloyanv написа:
...
Относно това, даже няма и какво да го коментираме, затова сме на целия този хал в държавата
П.С - в този стил, за тези ненорм ... дето са блъскали 650 км и са искали да се качат на к ... на фара даже няма и да коментирам. Това е като голите каки дето се качват по Вихрен и се катерят нагоре по железата
Уау! А снимки имаш ли?
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети