Е, няма сръдня, просто искам да канализираме дискусията в нещо по-лесно проследимо.
Това с железата в планините тук във форума вече сме го преговорили - проследи темите назад чрез търсачката.
Не забравяй все пак, че всеки брат българин има очи и душа да се радва на планината и ние на стремежите му пранги не можем да сложим.
Виж, в каузите дето Ристе посочи, дейно участие може и трябва да вземем.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юли 23, 2015 11:17 pm
аngel
Извинявайте, ако съм вкарал доста категорични мнения, но така като видя такива безобразия по хубавите ни места издивявам....карал съм сума ти народ да си вдига хлърления боклук от земята, дано вдене че не требе така. Иначе све у реду....опа тва беше на српски, да не ме светне и мен некой в тъмното(:) Оня верно си го заслужи.
Въжето е откраднато за скрап от жители на с. Влахи, издърпано с коне/ Яне сигурно се обръща в гроба, до какви висоти се достигна от съселяните.../. Имаше публикации в пресата, вижте в интернет.
Тия от пресата дали са наясно колко човека живеят във Влахи? Че и с коне да ходят на Кончето въже да крадат!
dido написа:
Яне беше просръбски агент, светиха му маслото наще, ама късно - да им се слави името!
Нямаше да Ви занимавам с това, но ми го казаха точно с тези думи, сериозни планинари от Бавария.Те също са оакали изцяло Цугшпице още от имперско време и много съжаляват за това че е разбит и разбушен целия връх превърнат в гаров площад, но пазят точно такива подобни на Конче места като Вацман и около Блуайсглетчер и не разбираха защо сме го направили, такова красиво място извън Алпите няма.
Преди 4 лета наминахме покрай Вацман, но се задоволихме само да го обиколим набързо от изток, юг и запад, без да минаваме същинския билен маршрут, който оценяваме като леко над нашите възможности:
Ето какви съоръжения видяхме по подсичащите обиколни пътеки около Вацман:
По билния маршрут изглежда също никак не липсват железарии, макар и да не сме ги виждали с очите си:
Споменавам всичко това най-вече в името на фактологическата точност. Описанието в Summit Post уточнява че, цитирам: "През 1898 г., на Hocheck [северния връх на Вацман, 2651 m, бел. моя] е построен заслон. През същата година са издялани стъпала в скалите и са поставени обезопасителни въжета. Така Вацман става една от първите виа-ферати в Алпите. През 60-те се появяват планове за строителство на лифт до Hocheck, но за щастие идеята не се осъществява и така Вацман (за разлика от Zugspitze) остава планина за планинари и катерачи." Тъй че на баварците е могло да им кажете да си мерят приказките и да не разказват небивалици за Вацман поне. Въжето на Кончето нито е поставено още през 19-ти век, нито включва толкова дълги участъци като тези на Вацман, нито е нужно да се чудим как да заобиколим заслон Кончето вървейки по билото, нито пък е имало някога в по-далечното минало планове за строителство на лифт до някоя от котите на Кутело, Бански суходол или други части на Пиринското мраморно било. Друг е въпроса че това последното би могло тепърва да се случи, ако не успеем да бъдем достатъчно убедителни...
Иначе в Пирин, включително и в непосредствено съседство с Кончето, има редица други необезопасени места, за които по-опитните всред нас твърдят че всъщност предлагат по-големи предизвикателства в сравнение с Кончето. Може би понякога немотията е полезна и ни предпазва да не допускаме някои от грешките или залитанията на по-богатите... Тук нямам предвид толкоз много наранените естетически усещания, а по-скоро неизбежното увеличаване на злополуките в места с твърде улеснен масов достъп за недостатъчно подготвените.
Пет Юли 24, 2015 12:18 am
EXIIIT
[quote="Speedy"]
nabludatel50 написа:
Въжето е откраднато за скрап от жители на с. Влахи, издърпано с коне/ Яне сигурно се обръща в гроба, до какви висоти се достигна от съселяните.../. Имаше публикации в пресата, вижте в интернет.
Тия от пресата дали са наясно колко човека живеят във Влахи? Че и с коне да ходят на Кончето въже да крадат!
Във Влахи живеят повече от двама души, но не вярвам те да са свалили въжето. Все пак там си живеят братя Седефчеви имат си стопанство за аборигенни породи овце, кучета, кози и коне,уважават планината и са направили много повече за запазване на породата за повече от 10 - тина години отколкото държавата е направила........за 50- тина.
Пет Юли 24, 2015 9:23 am
аngel
Благодаря, Ведрин, направо швейцарска точност и прецизност в твоя репортаж! Може и аз да не съм разбрал правилно, баварският е много завален и двусмислен диалект, а там са и единствените германци-майтапчии. Ходихме тогава само до Айскапеле, нагоре беше мъгла. Предполагам да се видя с него и да му натрия носа с твоя подробен репортаж, по нета от разстояние не става, не е прието.
Ти сам пишеш, че тези изчуквания са от времето на кайзера. Той и в БГ си е правен път за него, че бил малко нефелен....по времето на империята много върхове там градомански са прочукани, а Цугшпице е взривен, заравнен и сега отгоре му има нещо като колизеум от алуминий и стъкло.
Информацията имам неофициално от човек от институциите в Благоевград, че кражбата на въжето 100 м. и 200 м парапет от Кончето /има и др. по-малки, тази е най-мащабната/ е извършена от двама или трима индианци с коне от Разлог, които се били разположили на катун около с.Влахи. Те са доста мобилни и регистрациите не важат за тях. Както и да е, имаме си рекорд: Най-високата кражба на Балканите !
Сега съобщиха по новините за Пирин.....лошо, лошо.....
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети