Днес бях в района на БАК - в кулоара между Орловец и Злия зъб няма сняг.Снегът е долу в основата им и стига до пътечката от БАК за Злия прелез.Освен това е твърд и по него може да се мине. Има малко сняг на 2 места по 2-3 м и 4-5 м в улея между Безименния Купен и Голяма Попова капа, също добре се върви по него.Снегът е някъде по средата на отсечката Страшното - билото. И други хора го минаха, проходим е. Имаше табела на паркинга на ЦПШ, че платен, аз не можах да си намеря място и затова не знам дали наистина са платили хората.Паркирах на паркинга на хотел Мальовица, по-долния паркинг, който не е пред входа на хотела.Нямаше проблеми и имаше доста място.
_________________ Всичко е възможно.
Съб Юли 11, 2015 10:42 pm
natchobg
Около Мальовица - въпроси
Здравейте,
Следващите няколко дни ще се помотая из Мальовишкия дял на Рила. Засега плановете са за:
1. Мальово поле - /първи ден/ - Овчарския улей, Езерата, М. Мальовица, Орлето, Ушите, Еленино Езеро...
2. Траверс Орловец - Еленин връх - /втори ден/
Въпроси:
Относно 1:
Има ли слизане за нормален човек от Орлето (или алтернативно М. Мальовица) към Еленино Езеро?
Относно 2:
Има ли сняг по кулоара към Прозореца (м/у Злия Зъб и Орловец), въобще възможно ли е качването на Орловец от гореспоменатия нормален човек без котки, с летни обувки?
Сигурно ще има и други въпроси впоследствие, но предварително благодаря на включилите се.
Поздрави!
_________________ Never Stop Exploring
Пон Юли 20, 2015 1:09 pm
excalibur
Re: Около Мальовица - въпроси
natchobg написа:
Здравейте,
Следващите няколко дни ще се помотая из Мальовишкия дял на Рила. Засега плановете са за:
1. Мальово поле - /първи ден/ - Овчарския улей, Езерата, М. Мальовица, Орлето, Ушите, Еленино Езеро...
2. Траверс Орловец - Еленин връх - /втори ден/
Въпроси:
Относно 1:
Има ли слизане за нормален човек от Орлето (или алтернативно М. Мальовица) към Еленино Езеро?
Относно 2:
Има ли сняг по кулоара към Прозореца (м/у Злия Зъб и Орловец), въобще възможно ли е качването на Орловец от гореспоменатия нормален човек без котки, с летни обувки?
Сигурно ще има и други въпроси впоследствие, но предварително благодаря на включилите се.
Поздрави!
Има слизане без никакъв проблем от малка Мальовица и от Орлето. Можеш и директно да минеш от малка....към Орлето и е по-бързо но има една гладка скала около 3 м. през която си на Орлето. Абе няма как да се объркаш в ясно време. Минава се през мястото където са пометени алпинистите (филма "Лавината")...
https://photos.google.com/u/0/photo/AF1QipOxiKW2BgWD4xg_ISkn21C_7g_887JOhOT1-SM
И улея между Орловец и Злият зъб се минава вече...
Вто Юли 21, 2015 8:41 am
natchobg
Благодаря за инфото, excalibur!
То си имало цяла тема по въпроса, ама чукча писател а не читател. М/у другото, много добри снимки сте направили от последната ви обиколка из района.
_________________ Never Stop Exploring
Вто Юли 21, 2015 3:56 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Какво е билото на вр. Върла?
Интересува ме какво е билото на вр. Върла. Изглежда заоблено гледано откъм Голямо пазардере, а не мога да намеря снимки на билната част на върха.
Смятам да чувалувам там тези дни и затова питам.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Чет Юли 23, 2015 12:36 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Ще кажа, може и пътепис да напиша, но да видим първо какво ще стане.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Чет Юли 23, 2015 2:35 pm
tanjai
И понеже дойде думата за този район и аз от няколко дни търся подходяща тема да си задам въпроса:
Как е слизането от Калините по пътят надуло към Пастра - интересен, с хубави гледки или монотонен, дълъг, скучен и набиващ краката?
Чет Юли 23, 2015 7:18 pm
Rich
Рила
По-скоро е досадно. Интересна е гледката на долината със серпентините на пътя и няколко водопадчета по реката. Много по панорамно е слизането по билото към Дупница, но някой трябва да обясни пътеките след Богдая.
Пет Юли 24, 2015 7:59 pm
tanjai
Благодаря, Rich Може пък да опитам този път към Пастра. Търся някакво различно слизане от Иван Вазов.
Иначе по Калините, Поличите, Богдая и към Бистрица слизах миналата неделя. Бая зор си е след Богдая, всичко е обрасло в хвойна, къпини и коприва.
Пет Юли 24, 2015 8:13 pm
Лари
Изминалата неделя - 01.11.15г. се спуснахме от Зелени рид към Урдиния циркус
(три от Урдините езера - Рибното (Дамга), Триъгълника и Долната Паница)
по Урдина река и разклона между хижа "Вада" и ЦПШ до асфалтовия път преди ЦПШ.
Като цяло терена на някои места беше мочурлив, а на други не липсваха замръзнали участъци.
Най-хубавата изненада за уморените ни крака беше новият мост по долината на Урдина река.
Здравейте,
имам едно питане. Виждам че има малко сняг на Мусала... дали в момента може да се изкачи безопасно без котки върха? Много е малко снежната покривка.
Благодаря.
Сря Ное 11, 2015 10:08 am
vladofff
Мусалах е така "екипиран" щото и в най-големия лед да не ти трябват котки.
Сря Ное 11, 2015 10:36 am
bugcho
Ок, ако ме пишат по новините ще разберете как е било хаха
Чет Ное 12, 2015 2:04 pm
tortomanin
Времето и условията са прекрасни, не се гипсирай! Ако ти стане гадно, което не вярвам, просто се откажи! Нали правим всичко за кеф?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети