В Стара планина с Петър - с. Църквище - пр. Кашана - седловина Кабата (по алтернативното трасе на Е3) - с. Църквище
Панорама на изток от началото на пътеката Връвища (алтернативното трасе на Е3) към навъсения Свищи плаз (Свещи плас) с Мачешкото било, Мачеш и Кулгур (Курбула)
Петър търси пътеката между шипките.
След като качих в урудката няколко пътеки, сечащи напряко големите серпентини на пътя в Златишкия проход (Кашана), по закона на Мърфи бях забравил да кача следата на pelitko. Подсъзнателно съм си мислел, че тя е в картата и затова не съм я качил с тънката подробност, че тя е качена в картата след 29 май, откогато е последната й версия. Смях... Е, който няма глава има крака. Наложи ни се да търсим пътеката от нулата.
Няколко панорами от връхчето Белите камъни:
На север към Свищи плаз (Свещи плас)
На запад-северозапад към Златишкия проход
На юг-югоизток към долината на Велесек дере с Кабата и Кулгур
На югоизток, отляво надясно: Орльова скала, Кузуелеси, долината на Балъм дере, Кабата, долината на Велесек дере скалистото безименно връхче североизточно от Кулгур
Май най-сполучливата снимка за деня; изглед от ЖП линията към южните склонове на Стара планина (Златишко-Тетевенска планина) с върховете Кулгур, Кабата, Кузуелеси, Главеш, Калето, както и Свищи плаз (Свещи плас) и Косица в облаците
Нед Юни 28, 2015 8:03 pm
Лари
На 27.06.15 г. се разходихме из Рила - по една чисто нова маркирана пътека - започваща от Мусаленска пътека
през скалата Иконостаса - до хижа "Ястребец".
Малко преди залеза се натъкнахме на интересно оптично явление...
Интересна дъга!
Ъгълът, под който се "забива" частта от дъгата, показва, че вероятно е снимана доста отвисоко. И май с увеличение, защото е доста широка. Цветовете са твърде ярки, браво! А откъде тръгва пътеката, която споменавате? Аз знам само скипътя, който направиха от Маркуджиците през една чешма и долу до двореца.
А откъде тръгва пътеката, която споменавате? Аз знам само скипътя, който направиха от Маркуджиците през една чешма и долу до двореца.
Мусаленска пътека , около 110-120 м. преди разклона за Ситняково , който е от ляво (има маркировка към него - зелена) , в дясно , до един голям бор , който е белязан тръгва въпросната пътека през Иконостаса към Ястребец . Трудно го открих и аз мястото , откъдето тръгва , но сега вече е ясно
Има и хубави гледки от таз пътечка
Пон Юни 29, 2015 9:06 pm
dido
Re: Интересна дъга!
dobrifin написа:
Сотиров написа:
А откъде тръгва пътеката, която споменавате? Аз знам само скипътя, който направиха от Маркуджиците през една чешма и долу до двореца.
Мусаленска пътека , около 110-120 м. преди разклона за Ситняково , който е от ляво (има маркировка към него - зелена) , в дясно , до един голям бор , който е белязан тръгва въпросната пътека през Иконостаса към Ястребец . Трудно го открих и аз мястото , откъдето тръгва , но сега вече е ясно
Има и хубави гледки от таз пътечка ...
Сега са сложили добре видима табелка и зелена марка, която показва отклонението вдясно към х. Ястребец (посока качване).
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 29, 2015 9:21 pm
Сотиров
Трябва да се види!
Открих, че заедно с Ристо сте писали и преди за Иконостаса:
Носталгия по старите пътеки
Много привлекателен изглежда тоз маршрут! Живот и здраве...
Ай, стига бе.
Са некой да ми каже, че форума не е популярен и не се чете. Кога асахме натам, кога се прочисти, че и маркира с табела даже
Апропо - гледам вече я има в онлайн версията на BGMountains - http://www.kade.si/#map=16/2626101.79/5197153.94/0
Още ютре отивам да я проверя, че по спомени беше леле-мале.
Сега са сложили добре видима табелка и зелена марка, която показва отклонението вдясно към х. Ястребец (посока качване).
Ей , имало още добри хора , Бравос
Евала на управата на Нац. парк Рила - чудна алтернатива на Мусаленската пътека са опънали
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 29, 2015 9:42 pm
Mariana1000
Re: Интересна дъга!
dido написа:
Евала на управата на Нац. парк Рила - чудна алтернатива на Мусаленската пътека са опънали
Ще слушате кака ви Мариана1000 като ви казва, че институциите не са умрели
Минах и аз с Деси по тази пътечка, не ни беше в плановете, но беше лоша прогнозата и се мотахме в ниското. Бях приятно изненадана, типична рилска пътека, разнообразна, има разни големи камъни край нея, каквито харесвам, включително и Иконостаса (който не знам дали заради името, но ми хареса от пръв поглед и ще се връщам да го катеря). Най-хубавото е, че пътеката наистина е "царска" - т.е. качва се плавно, няма стръмнини дето да вадят душата на туриста Само накрая преди Ястребец по пистата е стръмно, ама там пък има гледки, та не е грешка човек и по-често да спира да си поема дъх. Маркировката е добра, клека е просечен. Вода няма, но разстоянието не е голямо, не е проблем.
Дъгата, която видяхме беше странна, защото не приличаше на дъга, а на някакво голямо шарено парче от черга, метнато горе
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Юни 29, 2015 10:10 pm
Алекс.Йо
Поради лошите прогнози и нашата група решихме да се държим из "ниска Рила". Тръгнахме от вили Костенец по червената маркировка към Венетица. Позагубихме се няколко пъти, но все пак стигнахме. Хижарите ни настаниха, оставиха ни ключовете и си тръгнаха. Много мили хора! След кратка почивка на хижата, планът ни бе да хванем зелената марка към Ибър, но няма и следа от нея. Стигнахме "Ечемиците", табелка има, но пътека и маркировка, не.
ПП: Всички сайтове с прогнози се изложиха. Не капна дори капка дъжд.
Вто Юни 30, 2015 1:22 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Алексйо написа:
Поради лошите прогнози и нашата група решихме да се държим из "ниска Рила". Тръгнахме от вили Костенец по червената маркировка към Венетица. Позагубихме се няколко пъти, но все пак стигнахме. Хижарите ни настаниха, оставиха ни ключовете и си тръгнаха. Много мили хора! След кратка почивка на хижата, планът ни бе да хванем зелената марка към Ибър, но няма и следа от нея. Стигнахме "Ечемиците", табелка има, но пътека и маркировка, не.
Извод: Маркировката трябва да се подновява! Особено зелената!
П.П. Не сте търсили дъжда, иначе щяхте да го намерите.
П.П.П. Мислехме и ние (аз, Mariana1000, Лари и останалите двама с нас) да отидем на хижа "Венетица" и да обединим двете групи на КПДМ, но след залез на Ястребец и слизане по Мусаленската пътека до 23 часа вече ни беше почти невъзможно да стигнем до "Венетица".
Вто Юни 30, 2015 9:09 am
Todor
Алексйо написа:
През 2011г. се качвахме по тази пътека - нормално се следваше. Тогава нямахме GPS и се справяхме с картата на Домино (всъщност до преди няколко редакции мисля, че пътеката я нямаше в бгмаунтайнс). Проблем беше по-скоро това, че беше затрупана на места от натрошени дървета. После в клека също не се ходи лесно с големи раници, защото е просичан отдавна. Много мухи има през юни, ама много! Тежък е прехода или на мен ми се увидя, защото тръгнахме в 9-9,30ч. от Долна баня с бивачни раници - към 17-18ч. бяхме до езерото под върха.
И да - хижарите на Венетица бяха много любезни. Въпреки, че само минавахме ни почерпиха с топли бухтички
Вто Юни 30, 2015 10:37 am
SHOGO
Ето и малко мой снимки от последния месец из Рила и Балкана.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети