|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Jonnie_Walker
|
|
Избор на слънчеви очила |
|
Здравейте,
не видях никъде такава тема, затова мисля да открия такава и все пак да попитам. Спрял съм се на три модела от "Стената". Единият е скъпичък (поне за мен) и плюса му е, че има ниво на защита 3 до 4, има поляризация и някаква система за мъгла. И трите неща не са ми ясни, затова моля някой ако може да даде информация какво означават тези неща? И нужно ли е да дам 304 лв за очила?
Ето и моделчетата на които съм се спрял :
Първото е :
Explorer Soft Alti Spectron X6
Вторият модел :
Nomad Zebra
http://www.stenata.com/ochila/produkti/nomad-zebra
Третото моделче :
Advance Zebra
http://www.stenata.com/ochila/produkti/advans-zebra
И последното :
Explorer Cameleon
http://www.stenata.com/ochila/produkti/eksplorer-cameleon
Това са, като първият и последният според мен са малко грубички, но пък ако вършат работа...
п.п. И последно въпросче, ако някой може да сподели какво значи следното : "NXT Cameleon - фотохроматични и поляризирани лещи. Промяна в степента на филтриране на видимата светлина, в зависимост от интензитета. " Това също всички от изброените го имат, обаче немога да вдяна какво точно трябва да е? Благодаря ви предварително!
_________________ Take the first step and keep walking |
|
|
Съб Юли 25, 2009 10:02 am |
|
 |
Чичка
|
|
|
На мен не ми отваря линковете, но ако все пак си се решил да дадеш 300 лв. за очила виж и най-добрите за екстремни спортове - оригинален Oalkey за тези пари може да се намери, а доколкото знам технологията им на производство е една от най-добрите
_________________ Усмивката е подписа на Господ, удостоверяващ връзката ни с божественото! |
|
|
Пон Юли 27, 2009 11:21 am |
|
 |
Myrzel
|
|
Пон Юли 27, 2009 7:47 pm |
|
 |
Jonnie_Walker
|
|
Дам |
|
Това PDF-че определно ми помогна, но пак опираме до Експлорера, то ако ще дам 200, по-добре да дам и 300 и да си има всичките екстри. Благодаря ти много за инфото! 
|
|
Пон Юли 27, 2009 10:26 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Наскоро купих Micropores PT (130 в стената). Доста удобни цаки са. Като недостатък пред старото ми CEBE Cecchinel - отвътре плаките нямат антирефлексно покритие и отразяват външната светлина, която прониква покрай кожичките. В резултат понякога се виждат два виолетови отблясъка встрани, които лично мен ме дразнят.
Странното е, че цаките с подобен дизайн на Julbo на цена 200-250+ лева прилепват много по-слабо в участъка между веждите (т.е. пропускат светлина оттам).
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пон Юли 27, 2009 10:46 pm |
 |
 |
Jonnie_Walker
|
|
|
|
 |
 |
Наскоро купих Micropores PT (130 в стената). Доста удобни цаки са. Като недостатък пред старото ми CEBE Cecchinel - отвътре плаките нямат антирефлексно покритие и отразяват външната светлина, която прониква покрай кожичките. В резултат понякога се виждат два виолетови отблясъка встрани, които лично мен ме дразнят.
Странното е, че цаките с подобен дизайн на Julbo на цена 200-250+ лева прилепват много по-слабо в участъка между веждите (т.е. пропускат светлина оттам). |
И сега какво ме съветвате, да ги взимам ли, или не. То другите като ги гледам пък хептем ще пропускат светлина. Бях се навил, сега се разубеждава. А пък тези Oalkey под 400 не слизат, за мен по-скоро са за мамини и татини синчета, а не за в планината. На мен ми трябват очила, които ще ми пазят очите, не ми трябват да изглеждат добре, или да ми пазят веждите, или пък мястото под очите, искам да ми пазят само и единствено очите.
Dido дай съвет, да си ги взимам ли? Освен да рискувам пък, винаги мога да си взема нови, нали така? Дай идея какво да правя.
|
|
Пон Юли 27, 2009 11:09 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Цаките са модел Drus Alti Spectron X6, не Micropores PT. За 130 лева са си много добро нещо.
|
|
Пон Юли 27, 2009 11:21 pm |
 |
 |
Jonnie_Walker
|
|
|
|
Ще отида и на място ще пробвам всичките моделчета, което ми хареса това взимам. Ако ли не другото лято нови, докато не намеря готини очилца.
|
|
Пон Юли 27, 2009 11:36 pm |
|
 |
Чичка
|
|
|
 |
 |
А пък тези Oalkey под 400 не слизат, за мен по-скоро са за мамини и татини синчета, а не за в планината. На мен ми трябват очила, които ще ми пазят очите, не ми трябват да изглеждат добре, или да ми пазят веждите, или пък мястото под очите, искам да ми пазят само и единствено очите. |
http://en.wikipedia.org/wiki/Oakley,_Inc.#Materials
Това им е историята, но все пак са си спортни цайси и основното им предназначение е в спорта Можеш да видиш как се тестват в параграфа "Материали" само че е на английски
Лично аз ако трябваше да избирам бих взел по евтините като компромис - само при мисълтта, че може да седна неволно върху тях или да ги счупя в някой камъняк и се газирам 
_________________ Усмивката е подписа на Господ, удостоверяващ връзката ни с божественото! |
|
|
Вто Юли 28, 2009 10:30 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Не видях типично планински очила в каталога на Oakley. Май са ориентирани повече към байкъри и прочее по-масови спортове.
|
|
Вто Юли 28, 2009 10:43 am |
 |
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4324 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Re: Дам |
|
 |
 |
Това PDF-че определно ми помогна, но пак опираме до Експлорера, то ако ще дам 200, по-добре да дам и 300 и да си има всичките екстри. Благодаря ти много за инфото!  |
300 лева за очила.
В София има два фирмени магазина на Polaroid. На Попа.
120 лв. струват последните модели, 100 и надолу са миналогодишни. С клас на защита - затъмнение 3, 4 /4 забраняват с нея да се шофира - моите са такива/.... Със стандартна за всички уважаващи се производители на очила UV защита 400nm, полязиризации...
300 лв. за очила
За над 4000 м.н.в - да, ама...
> Спортна серия на Polaroid <
Начи 300 лв. за нещо, дето при изпускане мога да го повредя/надраскам или счупя...
Предпочитам арни чепици за тия пари 
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Юли 28, 2009 11:06 am |
|
 |
polezan
|
|
Re: Дам |
|
 |
 |
Начи 300 лв. за нещо, дето при изпускане мога да го повредя/надраскам или счупя...
Предпочитам арни чепици за тия пари  |
и дори за каса бира ще остане 
|
|
|
Сря Авг 05, 2009 10:05 am |
|
 |
Jonnie_Walker
|
|
|
|
Ще видим, много мнения станаха. В понеделник отивам в "Стената", но варианта да си тръгна без очила е немислим! Но иначе придобих представа, ще послушам всичките съвети, и ще си взема нещо! А ако остане за каса бира, ще Ви черпя всички! 
|
|
Пет Авг 07, 2009 10:14 am |
|
 |
Sinanitsa
|
|
|
Ти си знаеш какви очила да си избереш, но когато ги пробваш помоли да излезеш на вън на слънце как ги усещаш.
Според мен трябва да оцветяват в сиво а не в кафяво( самото стъкло), когато е в сиво окото се чувства по- спокойно.
Аз си взех очилата от "Стенат" и пробвах около 10 модела преди да се спра на този който ми допадна най-много. Очилата ми са Micropores PT много са добри.
Лошото е ,че като ги пазарихме бяха последните.
Успех!
_________________ Sinanitsa |
|
|
Пет Авг 07, 2009 10:27 am |
|
 |
Jonnie_Walker
|
|
Дам |
|
 |
 |
Очилата ми са Micropores PT много са добри.
Успех! |
За втори път излизат тези, но така като гледам сайта, май не се продават вече или пък аз не ги виждам. Написвам модела и в търсачката, но и там не ми дава резултати. Впрочем времето се съкращава, отивам утре. А колкото до тези, виждам, че имат добра защита, но мен друго ме притеснява, за някакви си 50 лв, да не си взема очила с поляризация, а до колкото чета в една статия, това е доста добра екстра, а и другото, което е, че тези Micropores PT нямат и покритието срещу мъгла, а до колкото чувам и това е в доста голям плюс. Честно да си кажа бая ми "БРЪМНА" главата покрай тия очила! Ще ги пробвам всичките, които ми предложихте, но като знам какъв гъз съм си и като си наумя нещо... Някой от вас предполагам ме разбират! Благодаря за всички мнения, утре ще споделя какво съм си купил! 
|
|
Пет Авг 07, 2009 10:26 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|