Мислех, че повече няма да се включвам, вчера се зарекох за това, но породени въпроси и тълкувания искат някакъв отговор. За мен дали Иван, Драган или Петкан и точно кои са отказали, или са се притекли на помощ, не е най-важното нещо в случая, а кое доведе до там. Важното е това, което казва Ведрин, и затова се включих в този разговор:
[/quote]
В случая хижаря и помощника му са изнесли един хубав урок и са дали добър пример за следване.
[quote]
А иначе не съм казвал, че съм присъствал на място и съм бил пряк свидетел, времето в което бях писал първият пост, говори ясно за това. Просто, в понеделник се обадих на Георги, и той ми разказа всичко. След това видях, че сме говорили точно 25 минути по телефона. Не съм му адвокат и не бих искал да се разглеждат по този начин нещата. Познавам го добре, вярвам му напълно, а мнението си за него, съм го дал още преди време във форума, когато името му беше замесено с някакви измишльотини и скандали.
В действителност на неговата молба за помощ се отзовават само момчета от една група, по негова преценка най-малко подготвените, но вече седнали на маса, като решават да тръгнат с него. Други хора или групи, едните негови познати, на Георги, както и такива, които изглеждат, тъй да се каже стари вълци, разказващи бодро за подвизите си из планините на майката Земя, решават, цитат:"...че не са длъжни, или не са те хората, които трябва да вършат работата на псс-то...". Цялата работа е много спешна, тъй като от разговора на ПСС с пострадалия турист, става ясно, че той може да издържи на място още 30-40 минути, хлъзнал се и се задържал за скалите. Това налага да се бърза още повече, и затова Гошо тръгва, без да губи време. Стигайки до върха и разбирайки, че не могат да слязат до пострадалия, за да му помогнат, момчетата с него се паникьосват какво да правят, ситуацията се усложнява, започва паника, безсмислено звънене по телефони, суетене, след което се връщат в хижата. Страхът е нормална човешка реакция, аз не бих ги подложил на критика за това специално, да имаш куража да помогнеш, не е малко в ситуацията. Георги и момчето от Пазарджик, за което писах преди, решават да слязат по реброто до язовира, и оттам да се опитат да го достигнат отдолу. Нататък вече е ясно, качват се до него и го изтеглят до върха, а всеки може да си направи изводите сам.
Е, освен хора, за които да спиш на чисти чаршафи и да ти гори печката, е повече от това да спасиш нечий живот. Това признавам си, на мен след всичко, което чух, ми дойде наистина в повече. .......бедни ми Андрешко.
Последната промяна е направена от iozkan на Сря Яну 21, 2015 5:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Яну 21, 2015 4:57 pm
vladofff
Ведрине, изказаното от мен, както мненията и на всички останали тук, са и си остават ЛИЧНИ мнения. Никъде не съм предявявал претенции за статистическа представителност, нито желание да си налагам своето. Даже напротив, бих се радвал да греша. Така, че приемам с благодарност функцията ти на мой личен рецензент, но с уточнение, че на такива люде нямам обичай да предоставям възнаграждение за добре свършена работа.
Ведрине, изказаното от мен, както мненията и на всички останали тук, са и си остават ЛИЧНИ мнения. Никъде не съм предявявал претенции за статистическа представителност, нито желание да си налагам своето. Даже напротив, бих се радвал да греша. Така, че приемам с благодарност функцията ти на мой личен рецензент, но с уточнение, че на такива люде нямам обичай да предоставям възнаграждение за добре свършена работа.
Ще кажа още един път че твърденията ти съдържат необосновани обобщения. Това е и причината да си позволя да ги оспоря, а не например защото са твои.
И аз мислех повече да не пиша ама....
за своята пасивност вече писах-няма нужда да се завтарям-посипвам си главата с пепел и толкоз!
Някои от случилите се неща обаче би следвало да се покажат:
>ПСС говорят с Гошо,след което той дава телефона на един от групата на т.н. от iozkan "стари вълци",който обяснява че са със ски обувки и т.н. и не могат да помогнат
>Гощо отива и говори ЕДИНСТВЕНО със споменатите младежи-естествено те вече подпийнали излъчват няколко бабаити които желаят да участват...
обръщам внимание че до този момент Гошо не заявява че той ще участва-това се случва чак след като уплашено момиче от групата го пита защо И той не отиде с тях-че те са пияни и неопитни и т.н....
>никой не е споменал че човека ще издържи само 30-40мин.-просто че не може да слезе защото е попаднал на заледен участък(все пак помощта е при него чак след 3-4 или повече часа)
>малко след като тръгват човек от групата на "вълците" заявява с разговор по телефона с псс че ако се наложи може да излезе и да помогне-не знам какво е получил отсреща като отговор,но не излиза-явно "няма смисъл"(между другото същия сутринта повдига въпроса за печката чаршафите и цените в хижата-т.е.-на лице е двоен стандарт-хем е от "планинарите" хем е от "туристите" на Мариана...
*та така-истината винаги има толкова страни, колкото са участниците в диспута
Сря Яну 21, 2015 9:34 pm
ieronimus
vladofff
"...ми се наложи и успях да отърва едно момче от падане във фирна по улейте на Росоватец нямах абсолютно никакъв опит - бях на 17 години и сам по маратонки - Бягахме дистанцията Беклемето -Узана/нещо като 100км за 24 часа/ и през нощта, поради огромната умора, се наложи да подсичаме Росоватец по южната лятна пътека....".
Личните мнения и на Владофф и на Ведрин за мен в повечето случаи са полезни, та...моля не спирайте да ги изразявате .
Извън темата - за лятната подсичаща от югоизток Росоватец и водеща към Пеещите скали и пр. пътека ли говориш?
Питам, тъй като имахме спор с приятел за тази пътека, преди дни.
Сря Яну 21, 2015 9:45 pm
mom4i
Направо съм ви благодарен, все едно съм бил там вече, след всичките разкази
Не виждам за какво спорите, планинарите са малцинство, туристите винаги ще са повече. И все повече...
За разлика от времето от вестника на Ведрин, когато е имало само планинари. Но е имало и много малко хора в планината.
Внимавайте с фейсбук групите! Най-добре е да си останат виртуални, а преди тръгването в планината да има малко по-голям подбор, че иначе някои няма да могат да стигнат до осъзнаването и организирането по по-адекватен начин...
Сря Яну 21, 2015 10:26 pm
Mariana1000
fena73 написа:
>малко след като тръгват човек от групата на "вълците" заявява с разговор по телефона с псс че ако се наложи може да излезе и да помогне-не знам какво е получил отсреща като отговор,но не излиза-явно "няма смисъл"(между другото същия сутринта повдига въпроса за печката чаршафите и цените в хижата-т.е.-на лице е двоен стандарт-хем е от "планинарите" хем е от "туристите" на Мариана...
Не го познавам този човек (макар че светът е малък и не се знае), но съдейки само от твоите думи - няма двоен стандарт. Турист е, а като се има предвид това, че е вече "стар вълк", турист и ще си остане. Най-много да е калфа-планинар, но не и майстор
Друго ми се искаше да кажа - прави ми впечатление, че не ни е много приятно да обсъждаме подобни теми. Не за нещастията, а как трябва да се постъпва в определени ситуации. На мен например са ми много интересни случките, които vladofff разказва и като цяло неговите мнения винаги са интересни (макар че наистина се увлича понякога и става краен, но това е вярвам поради емоциите, не с лошо чувство). Обаче се почват едни - да не спамим, да не разводняваме темата, няма смисъл да се обсъжда, тя истината не е истина и прочие...
Напротив - има шанс някой да прочете, да си вземе поука, да разбере че през зимата има лед, да помогне на друг човек и да осъзнае, че не може да върви и да не се обърне да види дали човека зад него все още е там
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Оформя се някакво общо мнение около това че в планината могат да бъдат срещнати различни хора, разпределени най-общо в следните видове: идиоти, фейсгрупаджии, форумджии, картографи, писатели, случайни туристи, добре екипирани туристи с някакъв опит, пистови скиори, пантаджии, спортисти (с важен подвид маратонци), велосипедисти, метеоролози, хижари, ПСС-ари, водачи, алпинисти, самотници (списъка може и да не е изчерпателен). Планинари може да има във всяка една от тези групи. Някои хора може да принадлежат и на повече от една група. Съгласен съм че планинарите са малцинство, мисля си че има много какво да се прави за да се увеличават или поне да не изчезнат. Не одобрявам нито проявите на противопоставяне между различните групи, нито обявяването на принадлежащите към някоя от тях за безнадежден случай (поне що се отнася до планинарството).
Оформя се някакво общо мнение около това че в планината могат да бъдат срещнати различни хора, разпределени най-общо в следните видове: идиоти, фейсгрупаджии, форумджии, картографи, писатели, случайни туристи, добре екипирани туристи с някакъв опит, пистови скиори, пантаджии, спортисти (с важен подвид маратонци), велосипедисти, метеоролози, хижари, ПСС-ари, водачи, алпинисти, самотници (списъка може и да не е изчерпателен). Планинари може да има във всяка една от тези групи. Някои хора може да принадлежат и на повече от една група. Съгласен съм че планинарите са малцинство, мисля си че има много какво да се прави за да се увеличават или поне да не изчезнат. Не одобрявам нито проявите на противопоставяне между различните групи, нито обявяването на принадлежащите към някоя от тях за безнадежден случай (поне що се отнася до планинарството).
Е нема по-добро обобщение и завършване на темата!
Между другото поздрави лично на Ведрин за точността,умереността,конкектността коректността и смелостта (боже колко много думи с двойно Т измислих) винаги да бъде между чука и наковалнята!
Сря Яну 21, 2015 11:10 pm
vladofff
Изкачвал съм Белмекен по описаните улеи и мога да твърдя, че ги познавам сравнително добре. "Пострадалият" е можело да падне и да се пребие, но е можело и само да се хлъзне и попързаля, без да му стане нещо, тъй като в основата си улеите полягат, а скали има само горе, т.е. положението му не би могло да се определи като изключително тежко. Тъй като бях по това време на Трещеник, имам и горе-долу представа за вятъра и температурата в района.
Не съм обучаван специално за спасител, така че ако има професионали да ме поправят, но според мен оптималното, което е можело да се направи е следното: първо - установява се точното местоположение. Щом пострадалият говори сравнително адекватно - да му се обясни, че може да направи опит на първо време да направи хоризонтална площадка за двата крака - за да осуети евентуално подхлъзване - най-страшното, което може да му се случи. След това да се посъветва да прерови раницата си и ако имо кинжал или лъжица да започне да се окопава и да разширява площадката поне до седнало положение. Докато се занимава с мирен труд, малоумственото напрежение и стрес може да отшумят, а с тях и вероятността да направи следваща по-голяма простотия ще намалее. След това да се навлече с всички дрехи и по избор където му е най-студено - да си нахлупи празната раница - или на празната глава, или на краката. Да започне да яде и пие, ако има съответно какво, за да запази/възстанови форма. Да се определи само един номер с когото да разговаря - това може да бъде например или ръководителя на акцията или централния дежурен - така ще спести батерия и по-дълго ще може да предава вести за състоянието си. Да се разпита за сравнителни отстояния от сигурни опори до местонахождението си - така спасителите ще знаят от какво точно се нуждаят и съответно да предвидят по-точно само необходимия инвентар. Това пък ще ги направи по-леки и съответно ще цъфнат по-бързо на мястото на закъсвацията. После вече може да му се тегли и един заслужен бой /да се стопли де, вие какво си помислихте/, според незнам каква си "планинарка" хижарят май имаше стаж и опит и в това отношение... Пък след това, на спокойствие да се правят квалификации кой от какъв еснаф е в обобщение и завършек на темата. Айде лека нощ на всички. Ведрине, рецензии моля само на ЛС!
28 Януари 2015 | 08:06 | Агенция "Фокус"
София. Четири часа екипи на Планинска спасителна служба (ПСС) издирваха изгубил се турист в планината. Това каза за Агенция „Фокус” председателят за Български червен кръст Христо Григоров. „Поредна безумна постъпка на турист в планината вдигна на крак ПСС към БЧК. Към 17.00 часа след употреба на алкохол турист напуска хижа „Алеко” в посока база „Академик”. Към 22.00 часа той се обажда, че е в безпомощно състояние”, обясни Григоров. По думите му, целият екип на ПСС тръгва да го търси и след 4 часа издирвания наистина го намират в безпомощно състояние. „Сутринта туристът е подаден на професионалните екипи и в момента се транспортира към „Пирогов” със сериозни измръзвания”, допълни Григоров.
„Призоваваме всички, които посещават планините да бъдат разумни, да не употребяват алкохол и да не бъдат самонадеяни, защото това може да коства много”, каза още председателят на Български червен кръст Христо Григоров. [1]
09:29 на 28 яну 2015, Дневник
В понеделник срещу вторник ПСС спаси друг турист, който се загуби в района на писта "Конярника", между Черни връх и хижа "Кумата", без да е достатъчно добре екипиран. [2]
"3 момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”, съобщават от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”. Според ПСС това е било грешка, тъй като лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър." http://www.blitz.bg/news/article/317120
"3 момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”, съобщават от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”. Според ПСС това е било грешка, тъй като лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър." http://www.blitz.bg/news/article/317120
ПСС: 3 момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”
1 Февруари 2015 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. 3 момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”. Според ПСС това е било грешка, тъй като лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър.
Майката на едно от момчетата е осъществявала периодична връзка с тях. Вечерта към 20:00 часа връзката е изчезнала, а след това те са успели да се свържат с един от хижарите около местност „Раздела”. Момчетата са имали проблем с намирането на пътя надолу към Иван Вазов, а след това връзката с тях е изчезнала.
От 05:00 часа сутринта екип на ПСС от 5 души е започнал да издирва момчетата. По-късно се очаква и втора група, която евентуално ще се включи в акцията.
Към 13 часа момчетата не бяха още открити от двата екипа планински спасители, които проверяват района между Седемте рилски езера и хижа "Иван Вазов”, към която са поели трите момчета. Акцията по издирването им обаче е временно прекратено заради лошото време. Спасителният отряд е попаднал на лавина, обяви пред "Хоризонт" дежурният в Планинската спасителна служба Камен Якимов: Поради много лошите метеорологични условия и висока степен на лавинна опасност, в резултат на което групата е попаднала в лавина и има частично затрупани, се взе решение да се върне в хижа "Рилски езера". Ще се прегрупира и ще се изчака, докато при първа възможност от страна на времето се продължи издирването на загубените момчета. Източник: http://fakti.bg/bulgaria/129909-tri-momcheta-izcheznaha-v-rila
01.02.2015 | 13:36
Втори екип е тръгнал да издирва изгубилите се, които са от Пловдив. Източник: http://tinyurl.com/mjht47k
Последната промяна е направена от vedrin на Нед Фев 01, 2015 5:49 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Хубаво де, защо не са звънили на ПСС, а на майките си?
Кой кому е звънял не става ясно. Някой е вдигнал на крак ПСС все пак.
ZCEZBPM написа:
Всъщност само единият е звънял, другите телефони нямали ли са?
Може на него да са му звъняли, а не той да е инициирал обаждания. Другите и да са имали телефони, и да са нямали, от това голяма полза няма, тъй като из Пазардере обхват така или иначе почти липсва.
ZCEZBPM написа:
Колко големи са момчета, също никой не казва.
Засега е ясно че са големи на самочувствие и малки на акъл.
ZCEZBPM написа:
Пълно затъмнение.
Вероятно роднините вече са уведомени, така че няма смисъл от игра на криеница от страна на медиите и издирващите ги.
За затъмнението си прав. Недопустимо е в 21-ви век ПСС да не предоставя актуална информация, най-малкото защото повече хора търсят по-добре и по-бързо. Какво се е случвало в периода от 20:00 до 05:00 също е интересен въпрос -- 9 часа време за реакция не е никак впечатляващо.
Откриването на хижа Иван Вазов в тези условия и без GPSr е луд късмет. Дано са се движили през нощта, дори и да е било в грешна посока -- иначе може да ги намерят чак напролет...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети