В Словения ги носят много и са доволни.
В Бг имам няколко познати с такива от около 6-8 месеца и се държат досега доста добре.
Нед Яну 11, 2015 11:35 pm
vladofff
Ако подбиването е основната грижа, защо не пробваш друго - по голям номер, здрава кожена обувка, но натрупай например две дебели еластични стелки/не тип кора/, а като тези дето едно време бяха единствените за български маратонки. Почти съм убеден, че проблемът ти ще се реши.
Иво не са ми сваляли кожа от краката. Обясних причината за пришките отпред на пръстите и тя не е в обувките, а в начина им на употреба. И друг път съм ти казвал, че никога не може да имаш най-доброто. Първата причина е, че не знаеш кое е то.
Владов изглежда това им е детска болест, защото вече сме трима с този модел обувки с прокъсване на кожата, а да призная изглежда солидна. За подметката така беше в началото. При мен винаги подметките дават фира и след не особено износване започнаха да се пързалят. По мои наблюдения всичко от групата на Adolf Dasler след 2000 г. е с незадоволително качество. За 8 години активна спортна дейност съм ползвал преди всичко Adidas.
Много е паднала цената на 5.10 , моите ги взех за 200 лв.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пон Яну 12, 2015 12:38 pm
vladofff
затова - италиански марки, правени в Италия. Те все още не са освинили качеството, освен изнесените в Румъния /гармонт и асоло се сещам като примери/.
А иначе, на най-стария ми Саломон, много здрав, по производство 1991г, пишеше, че е правен в Италия. беше оня с жлебовете отпред и отзад за автом. котки/autentic 9/. сега изобщо европейски соломон май няма едни са корейски, други китайски и какви ли не още ...
Пон Яну 12, 2015 12:51 pm
DHG
Епа карайте колело и забравяте за тия проблеми
Пон Яну 12, 2015 3:52 pm
pl27
Иво от опита ми в продължение на години да минавам по 25-35 км на ден установих, че умората в краката зависи почти директно от твърдостта на подметката. При високи обувки с твърда подметка многото км уморяват най-много. Скъсал съм и чифт Salomon Eskape Aero. Леки и удобни са, не са толкова твърди и подметката им е стандартната за фирмата Contagrip. Определено с тях е много по-удобно от високите, но като се натрупат км и с тях се усеща. Най-доволен съм бил, когато ходех по планините с маратонки Nike Lunar Glide. Става дума и за Рила например. Споменатите маратонки са за бягане и имат допълнителни екстри за продължително натоварване по твърди повърхности. Удоволствието от ходенето с тях е несравнимо спрямо туристическите обувки - много леки, омекотяват при стъпване и не на последно място като ги събуеш вечерта нямаш проблемите с подбиването. Недостатъка на подобен вариант е, че не са предвидени за ходене по хлъзгави терени. Лично за себе си съм решил ако ходя някъде на дълъг преход да е с такива маратонки. Туристическите обувки са задължителни на камъните на Пирин, но на нормална повърхност не виждам ползата от тях - говоря за летния сезон.
Пон Яну 12, 2015 5:49 pm
raider
Аз си държа на стабилната бекпак трисезонка. Висока е пази от змии, подметката е твърда и си газим наред, вода зор пуска. Единствено,че спарва доста, ама то пък на жегите и сандалите спарват.
Пон Яну 12, 2015 7:29 pm
raider
Абе сухи му те, повярвах ти. Има такива полу сандал полу маратонка и те спарват и те са мокри. За тичане ползвам едни Соломонски баклюци. За твоя бюджет можеш да си вземеш много добри. Но каквито и да вземеш ще се късат бързо, аз затова по евтинки вземам за планинско бягане. Ако ми се даваха по вечео пари бих взел La Sportiva Raptor GTX или ултра .
Пон Яну 12, 2015 9:12 pm
momchilov
Нещо като S3 на the notrh face?
Купих си s4 на the notrh face - на промоция за 345 лева. Искам да реша проблема по най-добрия начин.
За съжаление мерцедес или не излезнаха дефектни и след промоцията нямаха мой номер да ги сменят.
Предложиха ми щедро да ми ги сменят с s3, които са на нормална цена 375, но някак си не ми стана приятно да ми заменят по-горния клас модел за по-долния.
Подозирам от s3 на s4 нямаше да има спор, че трябва доплащане.
Та следкато the notrh face вече не ме кефят и по политически причини, някой може ди да сподели има ли бувка с подобни на s3 или s4
характеристики?
Пет Апр 17, 2015 10:23 am
Yan4o
Старите ми обувки, с които ходих повече от 10 години най-после сдадоха багажа и почнах да си търся нови, които да отговарят на следните условия:
- 3-сезонни обувки, за по няколко ходения годишно, предимно из Балкана, чат-пат Рила или Пирин;
- да не са скъпи, което ще рече до 150 лв (повече не е оправдано за моите ходения);
- по възможност - да не са и много тежки;
Оглеждайки се насам-натам се спрях на 2 модела, които отговарят на критериите и сега се чудя кои да взема, затова приемам съвети, ако някой ги е ползвал или е чувал отзиви за тях:
1. Olang Tarvisio Tex - пробвах ги в един магазин, от който и преди съм купувал Оланг (ниски), от които съм доволен. Удобни са ми на проба, но странното е, че не намирам никакво инфо за тези обувки, сякаш отдавна са спрени от производство, а преди половин година съм сигурен, че имаше един английски сайт, в който се продаваха модели на Оланг и то няколко. Това, което знам със сигурност е, че тези конкретните са произведени в Румъния. Жена ми има също Оланг, високи, купувани преди повече от 10 години и въпреки , че не ходи много (по обективни причини, а не поради нежелание ) е доволна все още от обувките.
2. LOMER Montello MTX - италиански обувки, този път от Китай. Не изглеждат зле, по-разпространена марка е, но ми се струва, че Оланг-а печелят с подметка. Не намерих моя номер наличен във Варна и е трудно да преценя дали ще са ми удобни. В един магазин ми обещават ако поръчам конкретен номер при тях и не ми станат, да им останат да си ги продават, т.е. не съм длъжен да ги купя. Но не съм убеден, че са с нещо по-добри от предните.
Та с две думи накрая - някой може ли да ми предложи за подобна цена нещо по-добро или изпитано или да грабвам Оланг-а?
Пон Апр 20, 2015 4:17 pm
alexvan
Виж и в Декатлон.
Пон Апр 20, 2015 4:51 pm
t.hristov
Класиката от Вихрен-Благоевград или стария модел на Дахщайн само за 40лв. Естествена кожа отвън и отвътре. Минимално количество шевове.
След подходящо импрегниране, са в пъти по-добри от по-скъпите обувки. На мокри камъни и скали имат впечатляващо добро сцепление.
Пон Апр 20, 2015 5:48 pm
vladofff
Сега за Оланг - ниските им маратонки, особено по-старите модели са може би най-здравото нещо правено и доставяно в България. Свидетел съм на тежка 8 годинна ежедневна експлоатация - подметката се изтри, но не се сцепи /и не е Вибрам/. Само кожата на сгъвката вече е нацепена и това бе причина за замяна с нови. Наобратно обаче стои въпросът с високите модели - които изглеждат като кецове - там където кожата е надупчена и се подава някакъв "текс", още на третото обуване тексът се скъса и разнищи. Подметката пък е Вибрам, същият като този на друга една куца марка - Литос, и на мокро се хлъзга зловещо, все едно сте на кънки. Така, че за точно този Оланг имам съмнения, че може и да не е читав. Разгледай и Гри спорт, от специално и добре информирано място получих "вътрешна" информация, че заради само една бракувана партида, която "предприемчиви" бизнасмени са пуснали точно на българския пазар, днес тук имат мрачна, но напълно незаслужена слава:
http://gunshop.vertex-bg.net/product-597.html
Вто Апр 21, 2015 8:55 am
Yan4o
vladofff, благодаря ти много за мнението. Между другото Оланг-а имат и почти същия модел като показания, но не с Вибрам, а с тяхната си, стандартна подметка - същата, с която са ми ниските обувки и от която нямам никакви оплаквания, даже напротив. Бях се насочил към "вибрамския" модел единствено заради подметката, но като споделяш тези опасения (а и от друго място май съм чувал нещо подобно), мога да взема другия модел. Както писах - жена ми има също висок Оланг, който е с още по-старата подметка (Shock Absorber май я водят) и въпреки, че изглежда малко груба и недодялана, всъщност тя е много доволна от нея. Оставам с усещането, че това с Вибрам-а е само, за да отговорят на "търсенето" и модата.
Относно ниските им обувки - от моите както писах съм много доволен, но с жената си купихме заедно такива и на нейните се отлепиха подметките (и на двете ) още на първото ходене , без малко да жляпа по джапанки от Тодорина порта надолу . Добре, че беше в гаранционния срок и ги подмениха без проблем, като продавачката беше супер учудена, че за първи път вижда такова нещо. Така че явно има партиди и партиди. Със сменените няма проблеми.
Относно GriSport-a - ще разгледам, не изглеждат зле. Нямах достатъчно отзиви и инфо, затова не съм ги гледал досега.
За предложението на alexvan - нищо по-добро не виждам в Декатлона за тези пари, но благодаря все пак.
Вто Апр 21, 2015 9:30 am
Hristoa76
Някой да е виждал обувки Kefas?
.....или да е чул нещо за тях?И,въобще,ако някой има голям крак като мен,да сподели откъде си намира чепици!Оказва се голям проблем!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети