ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на пикел, котки, снегоходки - съвети
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 40, 41, 42  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на пикел, котки, снегоходки - съвети
Автор Съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
Ясно, мерси!

Пон Яну 05, 2015 1:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

По същата причина ще забележиш, че при обърнатите, почти без изключение, горната част е заострена като нож, а при класическите пикели, горе е най-дебело.
Пон Яну 05, 2015 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whiskey

Трудно ми е да преценя за какъв тип ходене са ми нужни снегоходки и за какъв - котки или е задължително да се разполага и с двете при посещение във високата планина. Примерно искам да направя качване до Мусала през зимния сезон - мога ли да мина без едно от двете?
Съб Яну 10, 2015 10:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Whiskey написа:
...

За Мусала можеш да минеш и без двете , миналата събота го качвахме . Снегоходките ги сложихме от кумова срама за малко преди хижата , че само ни тежаха . За въжето е по-добре с котки , че беше много заледено , но минахме и без .
При всички положения обаче е добре да имаш и котки и снегоходки в екипировката си и в зависимост от условията и терена ще решаваш кога какво да носиш и да слагаш .
Съб Яну 10, 2015 11:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tyunkata

Привет! Обмислям да си си взема нещо от сорта на котки/шпайкове за преминаване на заледени участъци по пътеки и фирновани наклони и прочие през зимата. За туристически цели. Не ми се купуват пълнофункционални котки, защото са обемисти и скъпи. Обмислям нешо от сорта на STUBAI ANTISLIP:

http://www.vratzata.velbor.com/pikeli.htm

Какво ви е мнението, има ли други варианти за целта?
Нед Яну 11, 2015 12:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

tyunkata написа:
Привет! Обмислям да си си взема нещо от сорта на котки/шпайкове за преминаване на заледени участъци по пътеки и фирновани наклони и прочие през зимата. За туристически цели. Не ми се купуват пълнофункционални котки, защото са обемисти и скъпи. Обмислям нешо от сорта на STUBAI ANTISLIP:

За пътеки стават, за фирновани наклони също стават, ама ако имаш пикел и нямаш акъл Wink
Вече без шега - ще си ги вземеш тези котки, но ако си решил да ходиш зимно във високата планина ще ги обуеш един път, ще береш ядове и ще си купиш истински. Така вместо да дадеш сто лева, ще дадеш сто и петдесет и ще имаш едни излишни железа у вас.
Защото човек си казва - аз няма да се набутвам в страшното, ама апетитът идва с яденето Very Happy
Варианти няма много - колкото повече спестяваш от важна екипировка, толкова повече се увеличава риска да те четем в темата за нещастните случаи.

Нед Яну 11, 2015 2:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

tyunkata написа:

По-добре вземи да навиеш видии от вътрешната страна на подметката. Така, че върховете им да се покажат навън. Хем ще е без пари, хем няма никакъв обем. Носиш само една отверка за да ги сваляш и слагаш. А на по-къси и по леки маршрути може да си носиш и винтоверт.
По този начин си 100% готов за зимната висока планина. Както и за шейните на ПСС. Успех!
Нед Яну 11, 2015 8:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

joropc написа:
tyunkata написа:

По-добре вземи да навиеш видии от вътрешната страна на подметката. Така, че върховете им да се покажат навън. Хем ще е без пари, хем няма никакъв обем. Носиш само една отверка за да ги сваляш и слагаш. А на по-къси и по леки маршрути може да си носиш и винтоверт.
По този начин си 100% готов за зимната висока планина. Както и за шейните на ПСС. Успех!

Между другото, до към средата на 90 - те години подметкита на вибрам, ако си забелязал имаха едни странни дупки по всеки от страничните грайфери, много приличащ на дупките, които остават от извадени шпайкове на зимни гуми за кола. Това очевидно е наследство от времената на трикуните. Така, че идеята е многократно отработвана в миналото... А инак си прав, че с трикуни на стръмен склон, ходенето странично, в най-лекия случай ще те отведе в болницата.
Нед Яну 11, 2015 10:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ieronimus

Моля за мнение за тези котки - http://www.gooutdoor-bg.com/product/ice-traction-xl , благодаря.
Нед Яну 11, 2015 7:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raider

ieronimus написа:
Моля за мнение за тези котки - http://www.gooutdoor-bg.com/product/ice-traction-xl , благодаря.

За какво ти трябват ? Това са градски котки за лед. Идеални са за нашите непочистени и заледени тротоари.
Нед Яну 11, 2015 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tyunkata

E, чак да си продупча подметки, не ми се прави. Искате да кажете, че ще тези Stubai Antislip ще ми създадат доста неудбства, отколкото истински котки, така ли?
Пон Яну 12, 2015 12:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ieronimus

raider написа:
ieronimus написа:

За какво ти трябват ? Това са градски котки за лед. Идеални са за нашите непочистени и заледени тротоари.

В сайта дават това описание за предназначението на котките - "Десет точкови котки за преходи
Осигуряват допълнително сцепление при заснежени, заледени, затревени пътеки или при пресичане на снежници и ледници.
Идеални при необходимост от допълнителна сигурност, когато носенето на алпийски котки не е оправдано.
Силиконовите ленти осигуряват лесно използване с всякакви обувки;
Вериги от неръждаема стомана и подсилени стоманени зъби;
Пристягане с велкро за плътно прилепване към обувката;"

Трябват ми за пешеходен туризъм.

Тук - http://carrerasdemontana.com/2013/03/27/trail-montana-crampones-para-carreras-de-montana-ice-traction-37e-470gr-de-climbing-technology-analisis-y-prueba-de-campo-por-esperanza-ruiz/ четох ревю, че ги използват за планинско бягане, т.е. логично е да се предположи, че биха могли да се ползуват и за туризъм.

Та...конкретният ми въпрос е дали стават за туризъм или изтеглих късата клечка Smile.
Пон Яну 12, 2015 10:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

ieronimus написа:
ieronimus написа:

Та...конкретният ми въпрос е дали стават за туризъм или изтеглих късата клечка Smile.

Според мен, ако ходиш по пътеки, внимателно, и ако знаеш как да се самозадържаш при подхлъзване дори с щека/ако не носиш пикел/, котките са си много добри, да не казвам идеални. Все пак всичко е въпрос на умения. При обикновен туризъм по-късите шипове, спрямо алпийските, даже са предимство. В зората на моя алпинизъм, нямах пари за котки и си направих сам от онези допотопните туристически такива - като винкел с три шипа, които се слагат точно преди петата на обувката. Та с този примитив и без пикел успях да сляза по половин километров стръмен склон в състояние на разтопен и след това обратно заледен фирн/сега бих го нарекъл чист лед/. Проблемите бяха два - на качване трябва да ходиш заднишком за да захващат, а на слизане - много внимателно на къси крачки за да сведеш вероятността от всяко подхлъзване до минимум. В такива случаи трябва да мислиш като оня психопат дето уж все оцелява - грил ли беше, скара ли, не помня.. - Намираш остър камък и ли нещо, друго подходящо нещо /подръчно/, което да забиваш за да се самоосигуряваш. Така между впрочем раницата става много лека, защото не носиш куп боклуци с епизодично приложение...
Пон Яну 12, 2015 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ieronimus

vladofff, много благодаря за отговора. Допотопни, като описаните от теб съм ползувал и аз, вършили са ми работа, естествено по маркирани пътеки и внимателно. Наясно съм с възможностите си и не правя експерименти в зимната планина ( и в лятната). Стана ми интересно това - "ако знаеш как да се самозадържаш при подхлъзване дори с щека". Някакво видео за този тип самозадържане би ли пуснал, ако имаш време, естествено. Да не би да имаш предвид, пристъпване, след като щеката е забита отстрани на обувката, един вид като опорна точка, нещо от този сорт или друго. Благодаря.
Пон Яну 12, 2015 10:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

ieronimus написа:
vladofff, много благодаря за отговора. Допотопни, като описаните от теб съм ползувал и аз, вършили са ми работа, естествено по маркирани пътеки и внимателно. Наясно съм с възможностите си и не правя експерименти в зимната планина ( и в лятната). Стана ми интересно това - "ако знаеш как да се самозадържаш при подхлъзване дори с щека". Някакво видео за този тип самозадържане би ли пуснал, ако имаш време, естествено. Да не би да имаш предвид, пристъпване, след като щеката е забита отстрани на обувката, един вид като опорна точка, нещо от този сорт или друго. Благодаря.

И това, със застъпването/така съм качвал зимата Вихрен по западния гребен, само със щеки/, но и другото - сгъваш щеката, и освобождаваш темляка. Държиш я в готовност и ако се хлъзшеш, я забиваш като копие и с двете ръце натискаш подобно на задържането с пикел, острието на щеката заорава и така евентално спираш. Пак казвам, няма 100 процента гаранция, но ако си го правил/оттренирвал веднъж, вече ще си знаеш възможностите. Като ходихме на Елбрус по принцип пише, че не трябват пикели, но падането от траверса Косая полка при заледен участък е причина за множество смъртни в повечето случаи инциденти. Та за там носих само острие от ледено сечиво, вързано с връв за ръката - хем е леко, хем ако се наложи-напълно достатъчно за да те спре.
Пон Яну 12, 2015 10:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 40, 41, 42  Следваща
Страница 27 от 42

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.