ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Стенето през есента, ждрелото на река Черни Осъм.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Стенето през есента, ждрелото на река Черни Осъм.
Автор Съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Стенето през есента, ждрелото на река Черни Осъм. Отговорете с цитат
Резерват Стенето в Стара планина убягваше доста години от зоркият ми поглед. Чак сега през есента му дойде и на него времето. Стенето е опасно място и само факта, че е погребало доста хора трябва да дава поне едно на ум. Изпълнено с множество пещери, в Стенето се намира една от най-дългите карстови пещери в България - Куманица, за която ще стане въпрос след малко. В Стенето е разположена и най-дълбоката пропастна пещера у нас - Райчова дупка.

Не е да не сме правили дълги еднодневни преходи и този също се очертаваше такъв. Дните през есента са къси, теренът в резервата много труден, а разстоянието което изминахме и неясният подход на две от местата в ждрелото, почти ни свариха на ръба на тъмнината! Не е хубаво да се нощува на подобни места, въпреки че в раницата си бях заделил място и за този вариант! Smile
Оставихме колата малко след ВЕЦ Черни Осъм и поехме по дългият път към махала Нешковци и пътеката за хижа Дерменка. През резервата минава маркирана туристическа пътека, която е занемарена, пресича опасни участъци и е за по-амбициозните. Нашите амбиции обаче се сведоха до това да свърнем вляво на разклонението от пътеката и да тръгнем на обход по самото ждрело, пък докъдето пробием! Smile

По река Черни Осъм спирахме често примамени от есенното изобилие. Въпреки слабият дебит на реката, всичко се вписваше добре и еуфорията ни завладя!

Последната бариера по пътя и навлизаме в дебрите на планината. Бяхме наложили сериозно темпо, неусетно изминахме десетина километра по пътя, който е затворен за автомобили, защото е вододайна зона.

Натъкнахме се на този извор с минерална вода насред пътеката, от който течеше почти топла вода.

Есента по пътеката се изливаше богато.

Слизането по реката не ни се размина. Smile

По дълбоките и скрити вирове се спотайваха листа, които се въртяха интересно от течението на реката.

Вървейки се отделихме от пътеката, която се изкачва вдясно през гората, подсичайки стръмните скали на резервата и продължихме плътно вляво, следвайки поречието на река Черни Осъм.

Ждрелото на река Черни Осъм оттук изглежда внушително. Сантиметри ни делят от пропастта.

Стигнахме каптажа на реката, дотук води и що-годе човешка пътечка, на която с изречения тук-там бе упоменато - тук не е туристическа пътека! Ами сега..... Изгубихме се! Smile И то не къде да е, а в каньона на резервата! Оттук преминаването е опасно и изобщо няма да излъжа ако кажа, че нямахме работа тук. Smile

Нападали дървета покрити с мъх, пълна дивотия.

На места ясно личаха знаци, че резервата е взел и своите жертви по екстремният терен.

Влязохме в съвсем различен свят.

А дивотията и красотите нямаха край.

Улисани стигнахме малкият Казан, водопад който е сух, тъй като по-нагоре водата на реката пропада в пещера Куманица и излиза в каптажа (снимката с наклоненото мостче) от по-горните снимки след близо два километра! Без тази иманярска стълба, преминаването оттук би било невъзможно, въпреки че разбрахме как хора се качвали с катерене по хлъзгавият мъх..

Двама трудно вдигнахме тежката стълба и продължихме нагоре в каньона!

След всеки следващ завой изникваха красоти след красоти и предвижването ставаше все по-трудно и опасно поради хлъзгавите камъни и изгнили дървета, по които преминавахме.

Поглед назад, обграждаха ни скали великани и накацали, крепящи се неясно как дървета по тях.

Крещящите цветове на есента се сливаха контрастно със студените скали. Психария си е да се движи човек по такива места... Smile Тясното ждрело отключва фобии.

Ненадейно, движейки се по сухият каньон започна да се чува силно падаща вода. Изненадани стигнахме до този красив водопад - големият Казан. Тук водата пропада в пещера Куманица и излиза долу на каптажа, на снимката с мостчето!

Трудно излязохме над водопада и поглеждайки часовниците решихме, че повече нямаме работа тук, освен ако не искаме да нощуваме в каньона! Нагоре според картата и гпс-а, официалната пътека се слива за малко с реката и продължава към местността Хайдушко игрило. Според други източници, има участък, по който без плуване не можело да се премине, пълна психария! В дясно по улей опитахме да излезем над водопада, но без особен успех, а и не бяхме адекватно екипирани, не ни се рискуваше, не и този път! Гпс-а през цялото време губеше обхват, високите скали пречеха на спътниковия сигнал!

Хапнахме да се подсилим след изтощителният преход и бързо се озовахме по пътеката, където реката есенно отново ни приветства. Спокойни, че сме на безопасно място, се поотпуснахме и извадихме отново стативите. Цял ден не преставахме да ги прибираме и вадим от раниците. В търсене на красота и екстремно предвижване, се оказа, че не бяхме пили вода до сега.

Тридесет километра ходене в този къс октомврийски ден, подсилихме се по този повод с Кола и вафли Боровец! Кърваво червеният залез ни изпрати малко преди да захапем прохода Троян-Кърнаре! Smile Есенната еуфория скоро ще залезе, но докато цветовете предлагат, ще се възползваме! До скоро! Smile

Чет Окт 23, 2014 11:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво сте походили, че времето се скапва! Завиждам.
Тя работата скъсява живота (ми) с 8 часа на ден. Confused

Чет Окт 23, 2014 4:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
martin555

mislesht написа:
Хубаво сте походили, че времето се скапва! Завиждам.
Тя работата скъсява живота (ми) с 8 часа на ден. Confused

Аз сега като/ако почна на новото място, ще ми се скъсява живота с 12 часа на ден! Twisted Evil
Иначе ме е яд за времето, ще скапе и цвят, и всичко! Confused Тъкмо бяхме понабрали скорост! Smile

Чет Окт 23, 2014 5:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joropc

Супер!
На някои снимки има места, през които в ранна пролет, когато вода тече отвсякъде - няма минаване.
Една от най-красивите части на Стара планина, в която има толкова "храсталясване", че не е истина. Smile
Чет Окт 23, 2014 7:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Направили сте чудесни снимки, особенно първата и двете с водопада. Уловили сте и хубавото време, какво повече!

Чет Окт 23, 2014 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
danin94

Местожителство: Карлово

Браво Марти . Куманица си е класика в жанра ...уцелил си момента за такова ходене в тоя троянски джендем...Ходиш си ти с късмета... доста дигна летвата....тия Казани са си адреналин и водата я има , не е като през август сухо ....сещаѝ се кво е там ако завали...
Чет Окт 23, 2014 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Antoon

danin94 написа:
Браво Марти . Куманица си е класика в жанра ...уцелил си момента за такова ходене в тоя троянски джендем...Ходиш си ти с късмета... доста дигна летвата....тия Казани са си адреналин и водата я има , не е като през август сухо ....сещаѝ се кво е там ако завали...

Имаше един колега Viachi, ако не се бъркам, дето се беше срещнал с придошлата Куманица през лятото на 2005г. с доста неприятни последствия. Помня случая, защото минавах непосредствено след това, имаше немалко адреналин.
Чет Окт 23, 2014 11:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
obla4e

Местожителство: на изток от Плевен

Чудесно! Любимата ми част от Стара Планина! Благодаря martin555 за снимките, че и на мен ми е в повече само намерението да ходя отколкото осъществяването. Пролетта походих в района с идеята да достигна Кралимаркова дупка от тук, но така и не стигнах по-далеч от изоставената минна галерия. В райна наистина има много "дивотия", което мисля го прави очарователен.
Съб Окт 25, 2014 1:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

obla4e написа:
Чудесно! Любимата ми част от Стара Планина! Благодаря martin555 за снимките, че и на мен ми е в повече само намерението да ходя отколкото осъществяването. Пролетта походих в района с идеята да достигна Кралимаркова дупка от тук, но така и не стигнах по-далеч от изоставената минна галерия. В райна наистина има много "дивотия", което мисля го прави очарователен.

+1 Smile

joropc написа:
Супер!
На някои снимки има места, през които в ранна пролет, когато вода тече отвсякъде - няма минаване.
Една от най-красивите части на Стара планина, в която има толкова "храсталясване", че не е истина. Smile

Живот и здраве с колегата на лято, ще пробваме с въжетата от горе до долу, през другото време не знам дали е изпълнимо!

Нед Окт 26, 2014 2:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
danin94

Местожителство: Карлово

Antoon написа:
danin94 написа:

Имаше един колега Viachi, ако не се бъркам, дето се беше срещнал с придошлата Куманица през лятото на 2005г. с доста неприятни последствия. Помня случая, защото минавах непосредствено след това, имаше немалко адреналин.

Да , знам го ...и него и случая , Вячеслав Стоянов се казва и ми е колега , в една фирма работим ...имаше спасителна акция , намериха го някъде около Казаните полужив....
Вто Окт 28, 2014 8:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido

Поздрави Марто и групата за прехода и интересните гледки!

Преди около месец минахме с Камбата напреки на Осъма, трасирайки една непозната пътека от Дерменка към Дългия рид и Маркова дупка.
Дола ми направи впечатление дори в онази му част, която всъщност не е толкова вкопана колкото участъка дето сте ходили.

Всъщност някой разхождал ли го е напред-назад и дали познава добре мястото - Жоро примерно, групата от Троянското ПСС и прочее?
Мястото ми е доста интересно заради топонимите наоколо, които са меко казано странни. Горе има една камара овчарници и мандри. Кой ги е държал, дали българи, дали власи или юруци? Долу в дола на Осъма, веднага на СИ от Дерменка има едни стари останки от зидове. Дали това са останки от воденица или нещо друго? Онази полуразрушена хижа Стенето - каква и е историята?

Вто Окт 28, 2014 10:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Dido, ако ти трябва информация за местността иди в Черни Осъм. Там има много хора които са на ТИ с околието. Изброявам ти няколко без да ги степенувам

Мая Занкова - учителка в Училището за планински водачи и дъщеря на големия Минко Занков
Емил Христов - работи в парковата охрана. Познава целия район прекрасно. Готин човек
Радю и Пепа Минкови - планинари от пантивека, държат хотелчето дом Шерпа
Петко Кънъков - работи към ВиК. Поддържа район Нешковци и Стенето. Знае всяка пътека

Качи се до Амбарица и говори с Ема или иди до Зелениковския и се виж с баба Дана. И двете са бродили из дебрите на Куманица и могат да разправят цял ден.

Всички тези ми помогнаха при моите скитания с информация и компания по пътеките. И останах доволен, пък и доста научих от тях. Ако искаш някакви телефони пиши ми на лична и ще ти ги кажа.
Сря Окт 29, 2014 10:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

dido написа:
Поздрави Марто и групата за прехода и интересните гледки!

Преди около месец минахме с Камбата напреки на Осъма, трасирайки една непозната пътека от Дерменка към Дългия рид и Маркова дупка.
Дола ми направи впечатление дори в онази му част, която всъщност не е толкова вкопана колкото участъка дето сте ходили.

Всъщност някой разхождал ли го е напред-назад и дали познава добре мястото - Жоро примерно, групата от Троянското ПСС и прочее?
Мястото ми е доста интересно заради топонимите наоколо, които са меко казано странни. Горе има една камара овчарници и мандри. Кой ги е държал, дали българи, дали власи или юруци? Долу в дола на Осъма, веднага на СИ от Дерменка има едни стари останки от зидове. Дали това са останки от воденица или нещо друго? Онази полуразрушена хижа Стенето - каква и е историята?

Димо ти е отговорил до някъде, Smile не бях влизал тук тези дни! Има много иманярския пътечки, но си е хард Стенето, най-добре с някой водач/местен. По път срещнахме местен от съседно село, който ни обясни как дядо му на времето бил единственият човек, който преминавал планината зимата през Стенето и слизал през Джафардере в Кърнаре...

Чет Окт 30, 2014 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joropc

Вижте сега, вие само се навийте за Стенето, пък водач ще се намери. Wink. Като си отделите три дни.

@Dimo Kolev
От изброените от теб хора, само двама познават Стенето.

@Дидо
Добре си дошъл лятоска!
Чет Окт 30, 2014 8:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Много диво ходене сте направили, по тези дерета как не сте се запознали с някоя Меца Laughing Laughing Laughing Laughing Shocked

Чет Окт 30, 2014 9:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.