Доломити, виа ферата Липела - абе хард си беше!
Това е втората стъпка от августовското алпийско пътешествие. Виа фератата Джовани Липела е обхождащ върха Тована ди Розес маршрут. Предварителните проучвания казваха, че е доста тежка, най-вече защото е дълга. На места беше и доста надвесена.
Взе ми акъла тая ферата! Сякаш си в телевизионна игра и само тръпнеш каква страхотия още ще последва. Смразяващо и потресаващо!
Юнаци сте, няма пет - четири!
Благодаря, че разказваш, показваш и разкриваш нови, непознати светове.
Пазете се!
Пон Сеп 29, 2014 1:36 pm
Plamen К
Много безкрайно и страшно, но пък красиво!
Ако някога стигна до тази ферата или друга подобна ще гледам през цялото време да съм с човек от групата, ще ми бъде по-спокойно, ей тъй да си разменяме по някоя дума, пък и неговото присъствие ще ме успокоява.
винаги има и малко лудост(авантюризъм)
-Е как иначе?>
а и си трезво мислещ,щом си заобиколил преспата..
Сря Окт 01, 2014 3:29 am
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Re: Доломити, виа ферата Липела - абе хард си беше!
Dolomites in Italy - 17-20.08.14
1 ден: 17.08.14г.:
След успешното изкачване на Монтаж в Юлианските Алпи, успяхме до вечерта да се придвижим до Кортина д'Ампецо.
Camping Rocchetta in Cortina D'Ampezzo
2 ден: 18.08.14г.:
Оставихме колите до хижа Анжело Дибона.
преди тръгване...
снимка от края на стълбата и началото на 500 метровия тунел, оборудван с въжета
бавно и внимателно минаваме по преспата
фератата става сериозна
катеренето е по почти отвесна скала
поглед отгоре надолу...
първите трима са с около един час преднина пред мен
Силен и Еми се появяват на около един час след мен
идват още хора...
Като стигнах разклона за Rifugio Camillo Giussani, реших да изчакам Свилен и Еми за да решим как да продължим. Моята първоначална идея бе да не ходя до върха (Tofana de Rozes).
снимам птички, докато чакам Свилен и Еми
появиха се най-после
хората се виждат като мравки...
След като Свилен и Еми пристигнаха, тръгнахме в посока на Rifugio Camillo Giussani, но след като видях, че трака ми не беше в тази посока се върнахме.
мислехме, че към върха няма повече ферата, но погледнете за какво става дума...
тук няма сигурно място за да стъпиш и трябва да разчиташ предимно на ръцете си...
след като фератата свърши, се видя това:
Преспата не изглежда толкова страшна, даже Свилен ходи да я види отблизо... Минаваше вече 17.00 часа и ни предстоеше около 1500 метра слизане, затова решихме да не ходим до върха...
Направихме почивка до Rifugio Camillo Giussani и около 20.00 часа бяхме при колата. Иван ни чакаше, докато Пенчо с неговата бе отпътувал за къмпинга.
3 ден: 19.08.14г.:
Не е нещо запомнящо се. С лифт /две прекачвания/ се качихме на 3191 м.н.в. От там по затворената пътека /от съображения за сигурност/ се качихме на Tofana di Mezzo - 3244 м. На ниска надморска височина валеше дъжд, а по-високото – сняг...
4 ден: 20.08.14г.:
На път за следващия къмпинг в Трафой минахме по една ферата - Via Ferrata Giovanni Barbara.
001-003: 17-18.08.14г. - Camping Rocchetta in Cortina D'Ampezzo;
004-075: 18.08.14г. - Via ferrata Giovani Lipella;
076-115: 19.08.14г. - То Tofana di Mezzo - 3244 м.;
116-150: 20.080.14г. - Via Ferrata Giovanni Barbara.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети