ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
BGMountains - планинарската GPS карта за GARMIN!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 59, 60, 61  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
BGMountains - планинарската GPS карта за GARMIN!
Автор Съобщение
Todor

Мнение Отговорете с цитат
netman220 написа:
Тръгнахме от проблем с Етрекс 10, преминахме през GPSmap 62s и накрая се стигна до решение за подобрение на картата. Това последното е добър резултат от дискусията, но не знам дали тя помогна на Todor, за да си реши проблема (ако въобще може да се реши този проблем).

Поздрави!

Извинявайте, етрекс 20 ми е модела и си поддържа карти и има всички чешми, паметници, тунели и не знам какво още, но няма гари...
Сря Мар 05, 2014 3:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Todor написа:
netman220 написа:
Тръгнахме от проблем с Етрекс 10, преминахме през GPSmap 62s и накрая се стигна до решение за подобрение на картата. Това последното е добър резултат от дискусията, но не знам дали тя помогна на Todor, за да си реши проблема (ако въобще може да се реши този проблем).

Поздрави!

Извинявайте, етрекс 20 ми е модела и си поддържа карти и има всички чешми, паметници, тунели и не знам какво още, но няма гари...

При зум 20-80 метра излизат ли гарите?

Сря Мар 05, 2014 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
netman220

Много интересно. Аз преди време имах Етрекс 20, но нямах споменатия от Вас проблем. Опитахте ли това, което писа Ведрин? Въпросът на Дидо беше в същата посока.
Цитат:
В eTrex 30 с настройки по подразбиране спирките се показват при ниво на zoom 80m или по-близо. Това може да се промени през Menu --> Setup map --> Advanced map setup --> Zoom levels --> Map points. По подразбиране настройката е "Auto", но може да се промени, например на 800m.

Етрекс 30 и Етрекс 20 не се различават по софтуер, така че написаното се отнася и за Етрекс 20.
Каква е настройката за детайлност на картата? Трябва да бъде в 'нормална'. Да не би да сте дали ниска детайлност и затова да не Ви изобразява гарите.... Може би сте опитали всички тези неща... Аз само се опитвам да нахвърля идеи.
Поздрави.
Сря Мар 05, 2014 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Извинете, бях болен и не можах да се занимавам. Да - при нива от 80 метра надолу гарите се виждат. Проблем е, като я търсиш по линията на теснолинейката, но не е така страшно, като знаеш, че на 80 ще ти излезе, а не, че нещо се е скапало. Пробвайте да намерите жп спирка Острец с устройството. От Цветино по посока Велинград е.
Нед Мар 09, 2014 9:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr

Местожителство: София

Позволявам си да направя някои бележки относно обекти на картата BGMountains, намиращи се в близост до южната граница.

Първо става въпрос за някои от бившите гранични застави. По-долу съм изброил някои такива, които са с неправилни етикети. По принцип наименования като Орел и Войвода са били позивни на дадена застава в определен период от време, така че не е коректно те да бъдат наименования на заставата на картата. Правилният подход според мен е повечето от заставите да бъдат с етикет просто Бивша гранична застава. Ако има интерес или целта е да се даде малко повече информация за една застава, то коректно е да се изпише и нейният пощенски адрес, т.е. населеното място към което се е водила, защото то е било неизменно едно и също през всичките години на функциониране й. По този начин четвъртата застава дадена по-долу би следвало да се означи като Бивша гранична застава с. Камилски дол или само като Бивша гранична застава Камилски дол. Както се вижда някои от заставите са носели и имена на хора. Те също са имали позивни и са се водили към определени населени места. Ако представлява интерес, бих могъл да дам пощенските адреси на всички застави нанесени на картата.

Координати: N41 44.131 E26 05.912
Наименование на обекта на картата: Бивша гранична застава
Коректно наименование: Бивша гранична застава „Георги Георгиев (Пирдопски)”

Координати: N41 42.998 E26 03.631
Наименование на обекта на картата: Бивша гранична застава Орел
Коректно наименование: Бивша гранична застава „Асен Илиев”

Координати: N41 40.681 E26 02.771
Наименование на обекта на картата: Бивша гранична застава Круша
Коректно наименование: Бивша гранична застава „Стоил Косовски”

Координати: N41 38.198 E26 04.244
Наименование на обекта на картата: Бивша гранична застава Войвода
Коректно наименование: Бивша гранична застава

Координати: N41 37.132 E26 05.438
Наименование на обекта на картата: Бивша гранична застава Асен
Коректно наименование: Бивша гранична застава „Георги Стоименов”

Координати: N41 19.654 E25 54.433
Коректно наименование: Бивша гранична застава „Йордан Георгиев”

Координати: N41 20.529 E25 46.564
Коректно наименование: Бивша гранична застава „Младен Калеев”

Координати: N41 20.189 E25 32.037
Коректно наименование: Бивша гранична застава „Таню Енчев”

Координати: N41 23.537 E24 48.598
Наименование на обекта на картата: ГЗПанама(бивша)
Коректно наименование: Бивша гранична застава

Координати: N41 22.038 E23 11.209
Наименование на обекта на картата: Гроб граничари
Коректно наименование: Паметник на граничари

Координати: N41 20.431 E22 59.532
Наименование на обекта на картата: Овчарника
Коректно наименование: Заслон „Овчарника”

Пътеките/пътищата между точки с координати:
(N41 33.350 E24 34.625) и (N41 32.926 E24 34.926)
(N41 24.459 E24 48.201) и (N41 24.756 E24 49.500)
(N41 24.758 E24 49.531) и (N41 25.098 E24 50.703)
(N41 24.383 E24 47.953), (N41 23.661 E24 47.567) и (N41 23.744 E24 46.842)
(N41 23.615 E24 46.849) и (N41 23.704 E24 45.915)
всъщност са участъци от трасето на съоръжението (бившият кльон), които са труднопроходими заради паднали дървета и саморасли такива. Препоръчително е или тези участъци да се обозначат като „бивш кльон” или да се махнат от картата, защото някой ще се види в приключение там.

Отбелязаното като „WithoutPath” от с. Бориково до с. Горово между точки с кординати (N41 29.450 E24 36.843) и (N41 25.835 E24 43.970) също е трасето на съоръжението.

Отбелязаното като „WithoutPath” започващо в близост до пътя Смолян-Мугла от точка (N41 34.413 E24 32.443), минаващо покрай селата Кестен, Водни пад, Кожари и стигащо до точка (N41 33.465 E24 18.076) западно от Буйново също е трасето на съоръжението.

В района на с. Пловдивци пътят между точки с координати (N41 23.544 E24 48.534) и (N41 22.095 E24 48.323) покрай р. Искрат отдавна го няма в буквалния смисъл на думата. Мостовете са отнесени, а трасето на пътя го няма. Всичко е обрасло. Налага се многократно преминаване на реката. Склоновете наоколо са стръмни и ходенето по тях над реката също не е вариант. Ние го брахме тоя миналата пролет. Laughing Пътека между точки с координати (N41 22.090 E24 48.328) и (N41 21.382 E24 48.907) също няма. И тая я брахме миналата пролет. Laughing
Нед Апр 06, 2014 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Ивайло, благодаря за уточненията -- ще ги отразим в картата.

Маршрутът от Съдилището към Искрат, бившата застава и с. Пловдивци сме го минавали с приятели през юни 2008 г. Пътечка в началото на слизането имаше, по-надолу (в участъка означен на картата "без пътека") я̀ загубихме, добирането до реката наистина не беше никак лесно по доста стръмните склонове, може би затова и бая обраслия стар път покрай нея с отнесените мостове ни се видя направо царски, а реката не беше никак трудна за пресичане в този сезон. Най-интересното в тази лудория беше пристигането към полунощ в чашата на недостроения язовир, за чието съществуване тогава не знаехме, та доста се чудихме, маехме и обикаляхме докато хванем правилния път за заобикаляне на стената... На следващия ден се върнахме по тези места за да видим на дневна светлина в какво бяхме попаднали...

Все пак, приключението си заслужаваше заради чудесните гледки и редките цветя, например като това (някой може ли да разкаже нещо повече за него?):

Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 1:11 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Апр 06, 2014 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr

Местожителство: София

vedrin написа:

........................................................................

Все пак, приключението си заслужаваше заради чудесните гледки и редките цветя, например като това (някой може ли да разкаже нещо повече за него?):

Мисля, че е Родопски крем.
Цъфти през юни. В района със сигурност знам, че се среща под пирамида 55 в гръцка територия и на ЗМ Сивински ливади.
Пон Апр 07, 2014 12:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rincewind

ZCEZBPM написа:
Забелязах, че хижа Пробойница и хижа Лескова все още не е отбелязани на картата на бг Маунтайнса, а готова карта за тези участъци има отдавна,само хижите ги няма.

О, то и Петрохан я няма, или казано по-точно я има като неизвестно каква "постройка", но не и като хижа Петрохан. Мургаш е безименна "хижа" (не че в момента има някакво значение).

Вто Апр 08, 2014 2:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

@Ивайло, Rincewind -- добавих ticket-и в issue tracker-a за споменатите хижи. Би било хубаво да се регистрирате и описвате всякакви грешки, неточности, допълнения и т.н. там (може дори само с препратка към съответен коментар във форума).
Вто Апр 08, 2014 2:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Rincewind

vedrin написа:
@Ивайло, Rincewind -- добавих ticket-и в issue tracker-a за споменатите хижи. Би било хубаво да се регистрирате и описвате всякакви грешки, неточности, допълнения и т.н. там (може дори само с препратка към съответен коментар във форума).

Vedrin,
Иначе аз съм регистриран, но отде толкова акъл да споделям такива неща. Просто като видях поста на Ивайло, се сетих, че преди месеци бях установил същото, та се изоках и аз.

Вто Апр 08, 2014 2:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Я да забия два въпроса. Когато маркирате коловете усреднявате ли точката или просто си я маркирате? Не разбрах от темата, картата рутираща ли е? Не, че някога съм рутирал извън пътя.

Вто Апр 08, 2014 9:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

didogen написа:
Я да забия два въпроса. Когато маркирате коловете усреднявате ли точката или просто си я маркирате? Не разбрах от темата, картата рутираща ли е? Не, че някога съм рутирал извън пътя.

По първия въпрос: Когато маркирам точка обикновено я̀ усреднявам с 10-ина измервания, особено ако условията за приемане на GPS сигнал са затруднени (гъста гора, дълбока долина и т.н.). Коловете от зимната маркировка рядко ги усреднявам, но не мисля че това е кой знае какъв проблем като се има предвид че те почти винаги се намират в открити местности и изпъкнали части на релефа, т.е. там обикновено има отличен GPS сигнал. Понякога усреднявам някоя точка много по-дълго (например ако постоя повече да се любувам на гледките от на някой връх), но впоследствие съм установявал че от това няма видима полза, поне за машинките от потребителския клас, които не са предвидени за измервания с геодезическа точност. Данни за картата идват от много източници, тъй че в общия случай не е ясно дали дадена точка е била усреднена при маркирането ѝ.

По втория въпрос: BGMountains е рутираща, но засега отделяме сравнително малко време за проверяване и настройване на маршрутизацията, така че е възможно да има доста грешки в нея. Когато някой ден картата стане достатъчно всеобхватна, подробна и точна, може би бихме обърнали повече внимание и на маршрутизацията, ако все още има ентусиазъм за това.
Вто Апр 08, 2014 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Благодаря за отговора. Значи, може и да не помага, но и не пречи усредняването. Това ме подсети, че хижа Буздлуджа (стара) е отбелязана на грешно място. През пътя е. На следите където съм пратил, следата Мазалат-Буздлуджа свършва на около 15 метра от входа на хижата, отклонението от основния път е по стъпала ( около 20 с площадка по средата) и свършва на паркинга на хижата (която е на отстояние 30-50 метра от него). Следата Буздлуджа-Предела започва от новото крило на хижата. Това го помня защото ZCE... вярваше на навигацията повече, от колкото на мен и искаше да ходи в друга посока. Smile Предполагам, че до месец ще ходя в района и ако засека нещо ще дам подробности.

Вто Апр 08, 2014 10:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

didogen написа:
Благодаря за отговора. Значи, може и да не помага, но и не пречи усредняването. Това ме подсети, че хижа Буздлуджа (стара) е отбелязана на грешно място. През пътя е. На следите където съм пратил, следата Мазалат-Буздлуджа свършва на около 15 метра от входа на хижата, отклонението от основния път е по стъпала ( около 20 с площадка по средата) и свършва на паркинга на хижата (която е на отстояние 30-50 метра от него). Следата Буздлуджа-Предела започва от новото крило на хижата. Това го помня защото ZCE... вярваше на навигацията повече, от колкото на мен и искаше да ходи в друга посока. Smile Предполагам, че до месец ще ходя в района и ако засека нещо ще дам подробности.

В BGMountains са отбелязани 3 точки в този район:

1) N42°43.8279' E25°24.0749' -- х. Бузлуджа
2) N42°43.8330' E25°23.8844' -- Бузлуджа (хотел?)
3) N42°43.7944' E25°24.0543' -- ловна хижа Бузлуджа

Точка (1) съответства на местоположението на х. Бузлуджа на ЕТК М1:5000. Точки (2) и (3) са нанесени с 20-40 метра отклонение от реално разположените там сгради и описанието им е непотвърдено до този момент. От написаното по-горе оставам с впечатление, че didogen говори за една от тези две точки (2 или 3), тъй като (1) изглежда си е на мястото:

Вто Апр 08, 2014 11:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Говоря за 1 (стара хижа), 2( нова, към момента е под аренда и работи като хотел) си е на мястото, за 3 не знам. Под 1 има някаква база (между основния и отклоняващия се път, на който пък има бариера) на една линия с 3. Стана малко навързано, но дано не е объркващо. Пак за едно, намира се до чешмата, която е на картата. Това с няколко метра точност.
П.С. Интересно, има разлика м/у картата при мен и твоята снимка. При мен пътищата са по-точни.

Вто Апр 08, 2014 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 59, 60, 61  Следваща
Страница 16 от 61

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.