ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Свищиплаз откъм Кашана
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Свищиплаз откъм Кашана
Автор Съобщение
todor__x

Мнение Отговорете с цитат
Браво на бати Петьо! Хубаво!!!Поздрави на последната група,добре сте походили!
Проблем към билото от чешмата не би трябвало да има,така съм запомнил поне.
Пет Яну 10, 2014 8:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix

Местожителство: Плевен

След като поразгледах снимките в тази тема, в Петък (вчера) взех решение, че ще направя същия преход. Е днес се качихме с приятели и на всички много им хареса. Мястото си заслужава! Снимки ... като си почина малко Wink

Благодаря!
Съб Яну 11, 2014 10:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Само да вметна, че картата на Домино има неточности в този район, ако някой ще я ползва.
Не знам защо, но от Домино са решили където могат Е3 да го прокарат по черните пътища, вместо по пътеките. Така и тук са показали червената маркировка по земен път, който прави един много голям завой и излиза на билото при Капалу. Това в действителност изобщо не е така - маркировката тръгва от чешмата, много малко се върви през гората и излиза на билото малко преди Свищиплаз. Първо си помислих, че може в миналото маркировката да е вървяла вярно само по билото, но първо - в гората има от жълто-червените марки, и второ - търсих по черния път стари марки - няма.
На картата я няма и коловата маркировка, която от Кашана върви право нагоре към Капалу.
Единственото ми обяснение е, че от Домино са прекопирали директно от Картография без да проверят как е в действителност Sad

Сря Яну 15, 2014 12:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Mariana1000 написа:
...... маркировката тръгва от чешмата, много малко се върви през гората и излиза на билото малко преди Свищиплаз.

Хм, сигурна ли си, че става дума за Свищи плаз? Question Да не излиза преди Кордуна? Very Happy
Сря Яну 15, 2014 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

boris_borisov написа:
Mariana1000 написа:
...... маркировката тръгва от чешмата, много малко се върви през гората и излиза на билото малко преди Свищиплаз.

Хм, сигурна ли си, че става дума за Свищи плаз? Question Да не излиза преди Кордуна? Very Happy

Да, Mariana1000 е напълно права.
Сря Яну 15, 2014 2:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
boris_borisov

Хора, нямам картата на Домино, но в момента гледам снимките в Wikimapia. Къде е Кашана, къде е Свищи плаз!?! Вярно е, че досега не съм се качвал по маркировката от чешмата на Кашана нагоре, а само по заобиколния черен път, по който няма маркировка, но все пак... Първата лятна маркировка, която съм виждал след Кашана, е на подсичащата пътека на Кордуна, която наистина излиза малко преди Свищи плаз. Но за да хванеш тая подсичаща пътека, трябва преди това да си бил на билото преди Кордуна или поне при пен винаги досега така се е случвало Laughing Или има и друг начин и не е нужно да се качваш на билото преди да стигнеш до седловината между Кордуна и Свищи плаз?
Сря Яну 15, 2014 3:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Има се предвид ето тази пътека:

Впрочем на моменти пътеката се следва малко по досещане, най-вече между Капалу и Курдуна, но точно при подсичането на Курдуна и излизането на седловината между него и Свищиплаз е повече от ясна. Впрочем има един тънък момент на югоизточния склон на Курдуна, при който хоризонталната към този момент пътека се разделя на две - едната продължава по хоризонтал, а другата тръгва полуналяво и косо нагоре. "Вярната" в случая е тази наляво и нагоре; доколкото успях да се ориентирам, ако се продължи по хоризонтал, ще се обиколи от все страни дерето под югозападните склонове на Свищиплаз и ще се излезе на Мачешкия рид.
Сря Яну 15, 2014 3:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
boris_borisov

ОК, предадох се, когато фактите говорят, дори и аз трябва да замълча Smile
Това наистина е интересно. А като степен на трудност дали качването по тая пътека е по-лесно, отколкото по черния заобиколен път?
Сря Яну 15, 2014 3:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Пътеката е тази, която е показал Rincewind. Наистина излиза на билото преди изкачването към Свищиплаз. Понеже като правихме КЕ се качихме право нагоре към Капалу, а сега следвахме стриктно маркировката мога да направя сравнение и да кажа, че маркираната пътека е по-лесна за пешеходци, качва се доста плавно нагоре.
Пак казвам - на връщане гледах и в гората, и по коловете които водят към Капалу, качих се малко и по черния път, за който мисля че говори Борис (и по който Домино са дали маркировката) - стари червени марки нямаше.
По тази подсичаща пътека марките са леко избледнели на места, сега се следят лесно, но предполагам лятото ще е по-трудно като има трева. Друго ми направи впечатление, че маркировката е правена повече да може да се следи посока Кашана - Свищиплаз, в обратната посока марките са по-пестеливо слагани.

Борисе, не знам за колело дали пътеката ще е по-лесна от пътя, все пак си е само пътека, която подсича склон, а пътя доколкото видях си е хубав, макар че доста заобикаля. Ще кача снимки довечера или утре сутрин, снимах на доста места пътеката и марките Smile Струва ми се, че с колело ще е трудно докато се излезе от гората, макар и кратко като разстояние, през лятото обраства с трева и храсти и не е приятно за минаване.

Сря Яну 15, 2014 5:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Аа, то и по пътя, пък и нагоре по билото почти не се кара, а само се бута... Но пък по пътеката, за която говорите, е по-кратко и по-бързо, така че сигурно е за предпочитане.
Гледай, значи, какво нещо е това Ком-Емине - четири пъти го минах, а има още толкова места, където не съм бил и толкова пътеки, по които не съм минавал... Като си помисля: Към Зелена глава през гората, където скоро маркирахте, не съм и знаел, че има маркирана пътека, все по пътя сме минавали; в Лакатник след гарата се минава по някакви поляни, от които съм виждал снимки, а ние все по асфалта; през Етрополските зъбери не съм минавал, все отдолу на скорост по подсичащия път; тая пътека от Кашана нагоре, за която сега разбирам от вас; между Шипка и Бузлуджа през гората още не съм минавал; така и не разбрах къде е тая нова х.Бузлуджа, все покрай старата минаваме, а и откъде върви маркировката след хижата, ние все по ски-пистата се катерим; до мина Лев не помня да съм стигал, все по римския път и направо в Кръстец; в долината на Радюва река (или както там се казваше, след Ивановия път) не съм слизал; от Буковец до Чумерна през гората още не съм минавал; от Околчестата поляна до Котел ми е бяло петно; след Котел по поляните, Черния нос - също; от Рижкия проход идея си нямам откъде върви маркировката, та чак до Рупча; сигурно има и още...
Яснооо, ще трябва пак да се стягам за път Laughing
Сря Яну 15, 2014 5:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JWalker

Местожителство: Ботевград

Rincewind написа:
boris_borisov написа:
Mariana1000 написа:

Да, Mariana1000 е напълно права.

Пътеката за малко излиза на билото и преди Кордуна, но след малко разстояние започва да подсича от юг.
Пред подсичащата пътека предпочитам по коловете нагоре от Кашана към Капалу. На четвъртия кол се излиза на пътя и се продължава по него.
(снимка

Сря Яну 15, 2014 9:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Mariana1000

JWalker написа:

Пътеката за малко излиза на билото и преди Кордуна, но след малко разстояние започва да подсича от юг.

Question А маркировката и тя ли излиза на билото?

Чет Яну 16, 2014 4:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Местожителство: Димитровград

[quote="JWalker"][quote="Rincewind"][quote="boris_borisov"]
Mariana1000 написа:
.
Пред подсичащата пътека предпочитам по коловете нагоре от Кашана към Капалу. На четвъртия кол се излиза на пътя и се продължава по него.
(снимка

Доста е стръмно и за качване и за слизане. За всеки друг по - кратък преход от Ком - Емине става. Аз не видях маркировка между Капалу и Кордура.
А този склон по който има зимна маркировка, при това доста стара, не е ли лавиноопасен?
Чет Яну 16, 2014 5:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JWalker

Mariana1000 написа:
JWalker написа:

Question А маркировката и тя ли излиза на билото?

Честно казано, не съм обръщал внимание там за маркировка има ли, няма ли - много ми е познато, често ходя там.

За пътеката от чешмата. Тръгва между чешмата и падналата вече сграда. Там качвам нагоре: надясно, наляво, докато изляза на едно равно място, края на път, който пък тръгва от черния път, който тръгва от седловината. Има къпини, малини там. Съвсем малко по него на изток, десетки метри, и се тръгва над него по пътеката с леко качване и се излиза от гората. Личи си къде е. После се траверсира склона с качване, докато се излезе на билото преди Кордуна. Следва малко качване по билото и на едно място тръгва пътеката да подсича отдясно - южно.

Чет Яну 16, 2014 6:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
JWalker

[quote="Йосарян"][quote="JWalker"][quote="Rincewind"]
boris_borisov написа:
Mariana1000 написа:
.
(снимка

Доста е стръмно и за качване и за слизане. За всеки друг по - кратък преход от Ком - Емине става. Аз не видях маркировка между Капалу и Кордура.
А този склон по който има зимна маркировка, при това доста стара, не е ли лавиноопасен?

По коловете между Капалу и Кордуна не мисля, че има лавинна опасност. Вярно че билото е широко, но на качването към Кордуна все пак някакво било се оформя. Според мен опасност може да има на подсичащата пътека след Капалу към хижа Стражата. Тя подсича един стръмен северозападен склон/улей на Кордуна. Лятна маркировка между двата върха не съм виждал.

Чет Яну 16, 2014 6:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.