Радвам се,че водим цивилизован спор,но той започва да става леко безмислен и има опасност да досадим на останалите колеги.За повече яснота ще кажа,че х.Левски е една от любимите ми хижи,а бай Вълко е чудесен човек и хижар,когото аз уважавам.Тихомир Томанов ми е приятел и също е мъж на място.Това обаче не променя мнението ми,че на тези срещи трябва да се редуват хижите.Според мен значението на организацията е доста преувеличено и ще обесня защо.Опита ми от двете срещи показа,че почти всички, които присъстваха бяха наблегнали на походите,а не на софрата.Затова и организацията за повечето от хората се състоеше в това да се каже къде,кога и колко хора ще присъстват, за да може да се направи резервация.От тук нататък повече организация е необходима ако се приготвя нещо специално, което изобщо не е задължително.Освен това не отиваме на детски лагер, за да се налага някой да бъде воден за ръката до хижата.Сбирката все пак е за планинари и всеки трябва да прецени дали може да стигне до уреченото място, или не.Хубави предложения са дадени от няколко колеги.Това са: Момина поляна,Дерменка,Козя стена,Тъжа,Узана( с много уговорки и Вежен).Аз мисля,че традицията трябва да се развива,а не да тъпчем на едно място.С казаното до тук не искам да умаловажавам усилията, които положиха на срещите до сега,Тихомир,Цецо(за курбана) и Краси.В заключение ще кажа,че мнението ми е такова,защото споделям първоначалния замисъл на тези срещи.Той беше следния-хора които обичат планината и пишат в този форум, но не се познават лично, да се срещнат,запознаят,да споделят своя опит,премеждия,маршрути и тн.Яденето и пиенето са съпровождащи мероприятия, които не са задължителни(това е лично мое мнение и не ангажирам никого с него).
Съб Яну 04, 2014 9:49 pm
t.hristov
Стара Планина е така устроена че най-съблазнителните и места са все покрай Карловския и Калоферския балкан
На срещата през Октомври присъстваха точно 76 човека без да броя 3 души от СК Диамант-Карлово.
Срещата не се проведе съгласно предварителните заявки за участие.
Никой не се отзова на моите призиви за помощ при изнасяне на провизиите от с.Черни Осъм до х.Амбарица. Наложи се Дидо, Жоро и Емилия да пренесат всичко сами и затова хижарката я нямаше в 14.00ч в хижата.
Вечерта край масите всички бяха доволни и засмени. На следващата сутрин само Стефан и Бойко разчистваха в столовата.
След няколко дни имаше недоволни колеги от храната и чистотата в хижата.
Подобни мероприятия не се организират дистанционно и по телефона. Отстрани нещата изглеждат лесни, но реалността е друга.
Организаторът на срещата, носи отговорност за нейното провеждане и безопасност на всички участниците.
Последната промяна е направена от t.hristov на Съб Яну 04, 2014 10:26 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Яну 04, 2014 9:56 pm
НИКОЛАЙ Т.
Краси моето мислене е такова,защото като съм в планината,всичко което ми трябва е в раницата,а като си тръгна след мен не остава и хартийка от бонбон.Затова няма нужда никой да върви след мен.Поради това и не виждам нужда от специална организация.Що се отнася до сигурноста, отговорност носи всеки сам за себе си.Все пак сме възрастни хора,а не ученици тръгнали на детски лагер.
Съб Яну 04, 2014 10:21 pm
Balkandjiq
Николай,човека над тебе казва че има проблеми и ако е някое по-шибано място няма да може да дойде.А Мечо е един от уважаваните членове на форума...Да Мечо-за тебе се отнасяше поста ми.Затова и апелирам-зима е-нека мястото да е достъпно.Не казвам да се съобразяваме с прищевките на всеки-просто мястото да е достъпно.Деня е къс.Всички сте от разни краища на страната,пристигате с коли и влаци пообед на изходен пункт,сега е меко ама не се знае дали Малък Сечко няма да се озъби...Имайте ги тия неща в предвид.Част от хижите които предлагаш не бих казал че са леки като маршрут,било от север,било от юг(най-вече ние сме ощетени).За Дерменкая да не говорим-нали сбирката ще е в съботен и неделен ден,няма да е през седмицата?
Ти знайш кво става там уикенда!?Нито ще има места за всичките да не говорим че няма да мигнете цела нощ...Въобще както хубаво го е казал Краси-"организация по телефона дистанционно не се прави".
P.S.Иначе кат казваш да се "понабутаме"-не е така-не знаеш кой какви пари пръска за хобитата си...Гъбите са ми краста,по-голяма и от планинарството...Сека зима ходя за гъби....Колкото и да ти е чудно и януари и февруари има гъби...Стига да знаеш къде и какви...Троша пари та си правя излети-по Искърско-така че ако сбирката е найде там ще ми е най-добре щот ще е две в едно.Бая софиянци има-за тях също...Правя си излети и на още едно място,ха познай къде....по русенско...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Отказвам се,с теб на глава не се излиза.Само ще добавя,че ако най-важния за избора критерий е лесния достъп то Узана е най-подходяща.
Съб Яну 04, 2014 10:46 pm
Balkandjiq
Нямах впредвид достъп с МПС.Нали целта е и да се походи.
От юг за човек без собствено МПС дето разчита на рейсове и влаци е малко сложно(просто района от който се захожда е такъв).Но пак е напълно приемлив вариант де-в сравнение с доста други които си дал които са цял ден одене от юг.
Всичко над 4-5ч. по книга било от север,било от юг е много...Даже и пет са много.Прай сметка-огромни групи,които се проточват-аз на Левски кога идвахме-имаше хора ядееха чорба на Хубавец,имаше други в същото време дремеха следобеден сън на Левски...Пише ли четири,като е и зима и голяма група-сложи ги осем.
Кой ще дойде с рейс,кой с влак,влака му късно-ще влезе в балкана тепърва в единайс сутринта ...В пет-пет и половина е мръкнало...
P.S.Няма да има места,иначе на 2ри февруари на Дерменкая е добра идея-пада се хем събота срещу неделя баш...
Между другото-за Амбарица бях обещал от 30годишната анасонлийка...Забравих я тогава...Към 2кила-2кила и половина има завардени за тази среща...Обещаното си е обещано...
Николай,човека над тебе казва че има проблеми и ако е някое по-шибано място няма да може да дойде.А Мечо е един от уважаваните членове на форума...Да Мечо-за тебе се отнасяше поста ми...
Много ви моля, не ме слагайте на топа на устата. Ако мога, където и да е, ще отида.
Само дискутирайте разумно и решете правилно.
И моето мнение е, че не бива на едни и същи хижи. Няма да казвам нищо повече.
Всичко зависи от мнението на болшинството.
Мечо,ми ти сам го каза-"ако е там и там-ще се извиня и няма да ида...".
И кво значи въобще болшинство-колективните решения водят до колективна отговорност,а тя е най-върлата и размита форма на безотговорност.Ако с вишегласие се избере да е някое място дето никой няма да се наеме с организацията кво прайм тогава?Или е нейде на гъзо на картата неудобно примерно за южняци или софиянци(или северняци-без значение)....
На първата сбирка Томанов каза-отиваме там и там.Точка.
На втората мъдрувахме сумати време и всеки си мрънкаше нещо под носът.Амбарица тогава аз я предложих.Накрая дойде Краси и каза "отиваме на Амбарца".Точка.
Сега Томанов я е пуснал тая тема израно уж да се дискутирало повече.От такива дълги дебати съм забелязал че се стига до бозплодни резултати и накрая няма да идем нийде...Дотук се джанкаме 2-3души и сме напълнили 3 страници...Изписахме повече от Достоевски...Ми в темата не са се включили бая от уважаваните членове на форума дето идват на сека сбирка-ко се вкючат и те отидохме на 83та страница и сигур за определяне на крайния отговор къде ще ходим ще трябва и формули висша математика да ползваме...
Затва който се ангажира да организира срещата(да пази места,ако има цър-пър да помага с организирането му,да има винаги актуална информация за пътища,обстановка-сняг,да води група,да се ангажира някой ако изостане от тая група щот не мой да оди или прекали с ракията из пътя и т.н. и т.н.),та който се ангажира с тия неща да ги организира-без значение Томанов или друг да си казва тежката дума-"тая и тая дата отиваме там и там".После-кат хан Аспарух-"Казах!!!" и точка по въпроса....Който не е съгласен и иска другъде има един лаф-"кон му бръз,*уй му в гъз!"
Иначе накрая нема да идем нийде ми намирисва...
Пък аз с квото мога ще помогна ако ми е в близките райони...Ако ми е далеч-сори...
Живота, извинявай че се намесвам, но това не е мислъл на Христо Проданов.
Може и да го е казал, но не е негова мисъл.
Нед Яну 05, 2014 9:58 pm
mirosllaw
Изглежда отпуших някакъв спор, на който не се вижда края. А не исках това. Принципно не разбрах с какво Момина поляна от юг е по-труднодостъпна от Васил Левски от север, но знам, че на първата сбирка имаше хора дошли от север през билото на х. Васил Левски. По принцип минаването на билото през зимата си е трудно и до голяма степен успеха му зависи от това какво ще се случи времето. За да се избегне риска половината от хората да не дойдат ако времето е лошо, нека наистина да е по-достъпна хижа. Струва ми се, че от обсъжданите хижи, единствено Дерменка, Козя стена и Узана (тя малко ми малее) отговорят на условието да са сравнително леснодостъпни и от юг и от север и достатъчно големи. А и май само за тях нямаше категорично отрицание от нито една от спорещите страни. Към тях се включва и Мургана, тя става за среща и купон, но там пък няма особено много възможности за ходене. Като така аз давам глас за Козя стена.
Пон Яну 06, 2014 1:26 am
Balkandjiq
mirosllaw написа:
Струва ми се, че от обсъжданите хижи, единствено Дерменка, Козя стена и Узана
ДерменкаЯ както вече казах НЕ става.Даже не знам що я включих в анкетата ами не сложих примерно Рай на нейно място(тя не че Рай е особено смислена като вариант заради достъпността си от север).Събота и неделя на Дерменкая си е фрашкано от местни,правят се джамборета до зори-нито ще има място,нито ще мигнете цяла нощ,ако решите да подремнете.Мисля че тази хижа трябва да я изключим като вариант за каквото и да било,освен ако не се планира сбирката да е делничен ден...
Рай е добро място за сбирка, а и мястото е доста красиво.
Козя стена - лесно достъпна зимата? Кой е лесния маршрут при изобилие от сняг?
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Яну 06, 2014 1:57 am
bugcho
А за кои дати е идеята?
Пон Яну 06, 2014 10:10 am
НИКОЛАЙ Т.
Дидо,така погледнато то и Рай при много сняг не е лесно достъпна и такива остават само хижите с асфалт до тях.Сравнително лесно достъпна при повече сняг (без път ) е Плевен,а и там място колкото искаш.Както върви тази зима май много сняг по балкана няма да има.Освен това на зимните срещи едвали ще тръгнат хора,които стъпват за първи път в планината.Ако има такива то те винаги могат да се групират с по-опитни колеги.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети