От вр.Ботев до х.Левски по билото - къде и колко?
Може ли малко да ме ориентирате колко е преходът (слизането) от вр.Ботев до х.Левски, но като се мине една част от билото, да речем Дюзчал и Жълтец? Идеята е, ако може да не хващаме стандартната пътека от заслона към Левски, а да походим по билото малко (ако времето е подходящо). Гледам по картата, че от Жълтец надолу има маркирана пътека, предполагам, че ще е по-екстремно слизането, но ме интересува като време колко ще го направим от Ботев до хижата? Става въпрос за група от може би 4-5 души, не от най-бързите, но няма и да се влачим.
А колко възможен е вариантът да продължим и до Костенурката и след него да се пуснем към пътеката от Левски към Купена, т.е. от към запад да излезем на хижата? Доста се удължава, но ми е трудно да преценя като време колко ще е?
Планът като цяло е сутринта да качим Ботев от към Рай и тъй като вечерта ще сме на Левски, ако времето позволи, да се порадваме максимално на красотите горе.
Сря Юни 26, 2013 4:16 pm
НИКОЛАЙ Т.
Няма никакъв проблем да минеш по който искаш от двата маршрута.И при двата би трябвало да стигнете рано на Левски.Ако тръгнете към 6.30-7Ч. можете дори да стигнете до Г.Купен и от там да слезете на хижата,така ще направите един летен траверс и ще се насладите на много повече гледки.Най-важното условие това да се случи е да уцелите време без мъгли,дъжд и най-вече без гръмотевици.Миналото лято тръгнахме в 6.00ч. от паркинга на х.Плевен през Млечния чал,Жълтец,Костенурката,Кръсците,Купена и към 17ч.бяхме на Левски.Ние вървим със средно темпо но снимаме доста .Мисля,че би трябвало и вие да се справите,най-малкото,защото ще тръгнете от 1500м.нв.Ако изберете обаче варианта до Купена и от там до Левски имайте предвид,че часовете стават доста и ако не сте свикнали и се притеснявате дали ще се справите изберете по-кратките маршрути.
Сря Юни 26, 2013 5:22 pm
mikesli
Тръгваш на запад от заслона и може да слезеш преди Жълтец по зимната маркировка, преди Кръстец или след Купена. за времената, не смея да кажа нищо. Тази седмица на слизане към Равнец настихнах едни колеги, които бяха подведени от и-нет пост и критично закъсняваха!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети