ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Петканови водопади
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Петканови водопади
Автор Съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Мнение Петканови водопади Отговорете с цитат
В събота сътворихме един излет от село Тъжа през Бозалък тепе до Петкановите водопади.

Клип: Петканови водопади - близък план
Малко ми трепереше ръката, та и образа подскача, ама височко е...

Клип: Петканови водопади и панорама на околността

Всъщност, не знам дали този единичен водопад е правилно да го наричам "Петканови водопади", но така пише по картите. Някъде го споменават и като Големия петканов водопад. Тогава кои са другите, там водопади има доста. Не знам и името на реката, ако някой ми го каже, ще бъда благодарен.

Останалите снимки са тук
Пон Апр 29, 2013 3:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Според мен са само това, макар, че в следващото дере също има водопад, който през късно лято вероятно пресъхва(вижда се отсреща от пътя с въоръжено око).

Пон Апр 29, 2013 4:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
danin94

Местожителство: Карлово

Привет , страхотни снимки , след този има и още един , Пенчовското Пръскало на Пенчовската река, която е от другата страна на преслапа ходили сме там от х.Тъжа , Но ще ти бъда благодарен ако ми кажеш от къде започва пътеката за водопада от с.Тъжа ,интересно ми е .... там имаше един път в началото асфалтов по който сме карали до паниците , а от него се разклоняваше след моста на дясно черен път към дерето на р. Тъжа , или има вариант да е от вододайната зона ...Мерси
Пон Апр 29, 2013 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
danin94

Пенчовската планина горе е едно огромно плато,което се ограничава от дълбоката долина на река Тъжа и широката долина на река Тунджа от изток и запад,на север достига огромния връх Юрушка грамада.От Юрушката грамада извират две реки,наричат ги Пенчовските.Първата е по-малка,но мястото,където тя се пресича от т.н.Русалийски път е връх на красотата.Втората река е по-голяма,като на мястото,където тя пресича Русалийския път е имало нещо като сграда на местната власт през лятото,кято да решава спровете на овчарите за пасища.А стоката е била толкова много,че тия безкрайни пасища не са достигали.Днес там има импровизиран заслон от тенекии.Тези две реки по платото продължават надолу,но започват да завиват към река Тъжа и скачат в нея чрез две разкошни пръскала близо едно до друго.По-южно разполженото пръскало е с по-голям дебит.Придвижването по това тревисто плато е трудно,заради пластовете неоползотворена трева и площите с ярдъч.Ако този ярдъч се остави,след 50 години планината ще стане непроходима от хората.Ако се продължи по рида между двете Пенчовски реки се стига до мястото,където те скачат.Пропастта е толкова дълбока,че приближаване до ръба й е немислимо.Вместо Пенчовските пръскала се вижда обаче страховитото Бабско пръскало насреща.
Пон Апр 29, 2013 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Plamen К

danin94 написа:
Привет , страхотни снимки , след този има и още един , Пенчовското Пръскало на Пенчовската река, която е от другата страна на преслапа ходили сме там от х.Тъжа , Но ще ти бъда благодарен ако ми кажеш от къде започва пътеката за водопада от с.Тъжа ,интересно ми е .... там имаше един път в началото асфалтов по който сме карали до паниците , а от него се разклоняваше след моста на дясно черен път към дерето на р. Тъжа , или има вариант да е от вододайната зона ...Мерси

Ето схема:

Последната промяна е направена от Plamen К на Сря Май 01, 2013 6:53 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Апр 30, 2013 1:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Re: Петканови водопади Отговорете с цитат
Plamen К написа:
В събота сътворихме един излет от село Тъжа през Бозалък тепе до Петкановите водопади.

Клип: Петканови водопади - близък план
Малко ми трепереше ръката, та и образа подскача, ама височко е...

Клип: Петканови водопади и панорама на околността

Всъщност, не знам дали този единичен водопад е правилно да го наричам "Петканови водопади", но така пише по картите. Някъде го споменават и като Големия петканов водопад. Тогава кои са другите, там водопади има доста. Не знам и името на реката, ако някой ми го каже, ще бъда благодарен.

Останалите снимки са тук

Хайде и аз да те похваля, нали съм ти добър ШЕФ. Имам една Забележка, почти никъде не видях цялата част от творческите планове на ООД-то ни - ВиК "Водопади и Каньонинг"!!! Трябвало е да съм покрай теб, да се вкараме здраво във филма. Иначе всеки уважаващ себе си Джендемист трябва да ги мине Петкановите водопади поне веднъж!!! Wink

пс. Като я гледам на клипа рекичката - Петканова Вада....... как ми се ще да я нагазя! Smile Петканови водопади, по-големи има под този, който си снимал (2 ), слиза се с въже в подножието им. Те са също Петканови водопади!

Вто Апр 30, 2013 3:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

http://martinpetrov555.blogspot.com/2011/06/2011_25.html

Последната промяна е направена от martin555 на Чет Май 02, 2013 5:39 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Вто Апр 30, 2013 5:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
todor__x

направо са прекрасни, приказни.за снимките личи си майстора!
Вто Апр 30, 2013 6:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
danin94

[IMG]http://media.snimka.bg/s1/1231/028706277-thumb.jpg?r=0[/IMG] мерси за инфото, за втората част на маршрута от паниците ....това е снимка от най приближения до ждрелото на р.тъжа завой , и безименната кота би трябвало да е това близкото каменисто хълмче , а водопода е под него...
Вто Апр 30, 2013 9:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mislesht

Завоят е характерен, няма как да го сбъркаш. От същото място бях снимал и аз преди 2 години: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3140

Сря Май 01, 2013 4:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Ivaylo_Goranov

Местожителство: Sofia

До кой град се намира това в близост ? Снимките са страхотни.
Сря Май 01, 2013 7:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Ivaylo_Goranov написа:
До кой град се намира това в близост ? Снимките са страхотни.

Най-близо е Калофер.

Чет Май 02, 2013 2:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Plamen К

...

Последната промяна е направена от Plamen К на Пет Май 17, 2013 6:35 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Чет Май 02, 2013 4:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Plamen К написа:
martin555 написа:
[

пс. Като я гледам на клипа рекичката - Петканова Вада....... как ми се ще да я нагазя! Smile Петканови водопади, по-големи има под този, който си снимал (2 ), слиза се с въже в подножието им. Те са също Петканови водопади!

"Над каскадата, която си заснел на клипа са тези хубавци, те също са от поредицата Петканови водопади!!! Красиви са, подхода също! Wink "

Шефе, винаги съм се прекранял пред величието на твоето познание, но все пак бих ли могъл да помоля да ми насочиш към източника на горепосочените твои силни твърдения. Или просто принципа е всеки водоскок е водопад и всяко дере е каньон?
ПС: Петканова вада е друг поток, а не този , който е на клипа, хвърли едно оЧо на картата. Smile

Спирам да коментирам, по-голям си от мен, с теб на глава в последно време трудно се излиза! Допитай се до други източници, в хижа Тъжа има схема на Чорчопов, там отговора ще бъде най-красноречив!

Чет Май 02, 2013 5:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Plamen К

...

Последната промяна е направена от Plamen К на Пет Май 17, 2013 6:36 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Май 03, 2013 4:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.