с. Скобелево - Аладжик - Демиркапия - вр. Вълчи камък
След като в събота имаше преходче в Средна гора, неделя беше чудесен ден за такова и в Стара планина.
В горната част на Демиркапия. В ляво минава поизтърканата стара маркировка за с. Скобелево. Слизал съм обаче по поне още 3-4 подхода към поляните Аладжик - има доста стари пътечки между скалните образувания. В дясно от поляната след 50 м. е едноименната скална арка.
Скалната арка.
Горната част на Демиркапия. В ляво от близката скала се вижда островърхия вр. Вълчи камък. Не изглежда толкова близко, но от тук до върха се стига за 20-25 мин.
От вр. Вълчи камък - поглед на север и юг.
Последната промяна е направена от Драка на Пон Апр 15, 2013 4:41 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пон Апр 15, 2013 1:09 pm
Ilko
Страхотен маршут, колко време ви отне?
този връх колко е висок?
1652 м. е върхът - по-известен в района е с турското си име Курткая.
До там от с. Скобелево през местността Демиркапия се стига средно за 2 ч. и 30 мин.
Маркировката е стара, от селото няма как да я намериш, ако някой не ти каже от къде започва (западно от селото). Аз до поляната Аладжик стигам без маркировка по един мой си измислен пряк път и там се срещам с маркировката.
Пон Апр 15, 2013 4:46 pm
Ilko
Ясно, а оттам може ли да стигне на х. Соколна, смисъл близко ли е? Върти ми се нещо да направя там, с нощуване на Соколна...
Ясно, а оттам може ли да стигне на х. Соколна, смисъл близко ли е? Върти ми се нещо да направя там, с нощуване на Соколна...
Да, ще се получи хубав кръгов маршрут. На север от вр. Вълчи камък има един овчарник в местността Синаница. От там почва една пътека която върви надолу в дясно по дерето (Кюйдере) и точно преди реката да влезе в гората се отклонява надясно - пресича склона и излиза 30 мин. над х. Соколна. По тази пътека времете за минаване между х. Соколна и вр. Вълчи камък се съкращава двойно.
Успя ли да минеш покрай локвата? Над овчарниците.
Миналата година , така и не услях да прескоча до там, а едно от любимите ми места.
_________________ Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!
Ами не, не се отбих до там. Но скоро ще мина през локвата и ще продължа по цялата северна страна на Триглав над гората.
Вто Апр 16, 2013 2:42 pm
didkopitko
Повдигам тази стара тема, защото и мен ме заинтригува Демиркапия и връх Курткая. Явно не е особено популярен маршрут, защото не намирам много инфо. В bgmountains край Аладжик е отбелязано "неподдържана ".
Явно вследствие на този тикет, който е скорошен: http://mountain.bajhui.org/trac/ticket/4
В какво се изразява непроходимостта и за цялата пътека ли става дума, или при поляната е обрасло? Защото другият вариант за Курткая е от хижа Соколна по немаркирани пътечки през "Празното място" и "Синаница", които също не е ясно в какво състояние са, да му сляза "отгоре".
Жалко, не се ли посещава този край на планината?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети