ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Красива е Стара Планина
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Красива е Стара Планина
Автор Съобщение
Живота

Мнение Красива е Стара Планина Отговорете с цитат
Здравейте планинари,птичките запяха,дърветата се разлистиха и във вчерашния слънчев ден се пробудих и аз,погледнах Балкана и усмивката ми грейна на лицето.Ясно беше че ще се посети планината,да ами маршрут,е маршрут-маршрут,с два погледа веднага го начертах,реших да се кача по пътеката през Боровия триъгълник и да стигна да Алай бозан,а от там според зависи от времето,или по точно казано,на където ми видят очите.Абе я стига съм ви разправял ами да започвам със снимките,ех снимкитееееееее,направо си станаха екстра,но ще ви ги пускам на части че са над 100.
И така,улица Равнец в Карлово ме изведе точно на пътеката.

Каиклийското дере,от него започвам и по късно ще ви го покажа и в горният му край,там от където извира.

Изглед от малко по високо,умишлено така снимам да обърнете внимание на комина на бившата фабрика Теодосий Марков,пътеката върти суче и до горе все е срещу комина.

Първата рекичка която се пресича и започва Боровия триъгълник.

Един подарък за дамите във форума,нищо че е виртуален.

Върхът на триъгълника.

Коритото на Стара река.

Това водопадче се намира до пътеката и е по рекичката която пресякох по нагоре в темата.

Седлото.

Пътеката за Баража.

Поглед на юг.

И снимка на автора,малко е забравил да се избръсне ама това е друга тема.

Водната кула.

Спомняте си какво ви споменах за комина.

От границата на Централен Балкан,пътеката започва да се губи но в общи линии посоката е нагоре,става и с импровизация,важно е крайния резултат да се достигнат единствените борове в този район.

Тук пътеката пак се вижда,боровете остават в дясно.

Останки от овчарска колиба,огнището е било точно в скалата.

И жълтата маркировка Равнец-Баража.

Алай бозан е достигнат,времето е чудесно и продължавам нагоре по ръба на коритото на Стара река.

В горният десен ъгъл Сакарица,малко по надолу е началото или краят на пътеката Ишек-бардана или магарешката пътека която слиза в Малката река.

Амбарица се крие в мъглата,натиска се и още не ми разрешава да я снимам.

Пак Сакарица и по нагоре връх Ирилтията.

Я да видим какво си имаме тук,май е хижа Хубавец,ама от птичи поглед.

Я малко зум.

Дааааааааааа определено е тя.

И Купените се инатят но ще се покажат няма къде да идат.

Амбарица започва да просветва.

Рида Хубавец с приближение.

Малко по на Изток.

И на запад.

Опа,още малко и ще се изчистят нацяло.

Връх Хубавец,малко над него се намира Дъбенски игрек с прекрасната колиба категория 5 звезди.

Купените вече се виждат цели.

Ооооооооооо,връх Кочмара.

Това е пред мен,трябва да ида там където започва снегът.

Гледка на юг.

Следващия хребет е лятната пътека от хижа Равнец.

Времето се променя през 5 минути,голяма романтика е.

Поредното връхче което трябва да изкача,нищо работа.

Както ви споменах в началото,това е Каиклийското дере само че в горният му край.

Ето от къде извира,местността се нарича Каварджийка.

За сега толкова от мен,продължавам след рекламите,някой ако има въпроси да пита.
Пет Апр 12, 2013 1:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Доста интересни гледки се откриват от тази пътека, слагам я в плановете за обхождане за 1 ден. Никога не съм виждал хижа Хубавец от такава гледна точка.

Пет Апр 12, 2013 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

mislesht написа:
Доста интересни гледки се откриват от тази пътека, слагам я в плановете за обхождане за 1 ден. Никога не съм виждал хижа Хубавец от такава гледна точка.

Определено си заслужава 5 часа от Карлово до Булката,гледки на корем,после по зимната маркировка до Равнец и от там надолу.
Пет Апр 12, 2013 2:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Живота написа:
mislesht написа:

Определено си заслужава 5 часа от Карлово до Булката,гледки на корем,после по зимната маркировка до Равнец и от там надолу.

Пак си се поразходил доста добре!
Пет Апр 12, 2013 4:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Plamen К написа:
Пак си се поразходил доста добре!

Бях го замислил най накрая да открия тази пуста пътека която слиза на Балкански рози но пак неуспех,снега беше дълбок и на каша и се отказах,но нищо,тъкмо предизвикателството ще стане още по интересно,ще ме чопли отвътре.
Пет Апр 12, 2013 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Така продължавам нататък,както вече споменах гледките са уникални,и една с една не се повтарят заради променливото време.

А ето ме пак,малко съм се маскирал но излезе студен вятър,сигурно 10 пъти свалях и обличах якето но това е нормално за месец април.

От дясно е дере,от ляво е джендем,страхотна комбинация.

Надолу е мамата си трака,резерват Стара река.

А тази стъпка досещате ли се от какво е,дааааааа от меееееееееечка,добре че не е прясна.

А тук за първи път видях вълк в балкана,беше на 200м от мен,обаче като ме видя на огромни скоци се скри в боровете.

Някой ако знае какво означават цифрите ще ми е интересно да сподели.

Най накрая видях Амбарица напълно изчистена.

На Жълтец е валял пресен сняг.

А аз стигнах по реброто до тук,по нататък снегът започваше от коляното нагоре и не ми се нравеше идеята трамбоване,иначе плана ми беше да открия пътеката за хижа Балкански рози и да сляза там.

Какво следва по нататък ще разберете в продължението.
Пет Апр 12, 2013 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Поех курс на юг с цел да стигна пътеката която излиза по Тънкия рид преминава през чамлъка и стига до Булката.
Открих стари следи,и се досещам от кой са,та дори открих едно яке закачено на един бор което ми изкара акъла,приличаше на човек който е загинал до бора,ама бързо размислих че не е той защото са го открили.Я поне да ви разкажа историята за да я знаете,преди 3 седмици някакъв тръгнал да се самоубива и е бил точно в този район,срязал си вените и зачакал,да ама от студа кръвта се съсирила и работата не станала,та колко време е престоял в планината не е известно но сам слезнал в Карлово,после се крил по някои тавани,когато го открили бил в окаяно състояние,ампутирали са му и двата крака.Историята ми я разказа брат му с който се засякохме един ден на хижа Равнец,беше тръгнал да му търси личната карта че оня я изгубил.

А табела,я да видя какво пише на нея.

Ясно,надолу е Тънкият рид.

Ето я и пътеката която ще ме отведе до Булката,табелата беше паднала та малко я отремонтирах да добие този вид.

Да ама мъките започнаха,сняг 1м че и отгоре,то не сняг ами по точно каша,ама твърдо бях решен че ще премина,участъка е само 400м.

Наличие на стара маркировка.

Добре че краката са ми големи,45 номер та служат като плавници,та измислих нова техника за ходене по сняг,ако направех крачка затъвах целият затова краката ги движех с приплъзване един до друг и така успях да премина,като пингвините.

Така,изпълзях и пред мен се откри Кочмара.

Ето го и Самият камък.

Булката е достигната,след премеждието в Чамлъка ми се изпариха всички идеи за продължаване,нямаше смисъл да поемам излишни рискове,на изток снега започваше от Кочмара,на север където ми беше замисъла да продължа трябваше да премина поне 1км участък с не мръднал от зимата сняг.

Взех най разумното решение и започнах спускане по коловата маркировка към хижа Равнец.
Кочмара сниман от югозапад.

Синият минзухар е цъфнал където снега се е стопил.

Тънкият рид отдясно.

Ооооооо красота.

Кончета на Кара-мандра.

Опа.

Ето я хижа Равнец.

А ето кой ме посрещна с усмивка,хижаря Камен,от тук нататък работата беше ясна,менюто беше хижарски боб и копривена супа,оха както бях гладен,да ви издам една тайна,мен по хижите с това ще ме запомнят,маниак съм на тема хижарски супи.

Нахраних се хубаво,казахме си довиждане и до нови срещи,и от там атака към Карлово.
Брей,толкова е силна водата че не може да се прибере в коритото.

Последен поглед нагоре да си взема довиждане с прекрасната природа.

Реших да ползвам за слизане дясната пътека от хижата.

Вече в подножието на Балкана,сливите са разцъфнали и много приятно ухаят.

Кът за отдих в местността Беш-бунар.

Това е от мен,надявам се да сте останали доволни.До нови срещи.
http://youtu.be/QcA49EPg_cA
Съб Апр 13, 2013 9:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Живота, не знам как ги правиш тези снимки и с какъв фотоапарат, но са много въздействащи, като стигнах докрая на разказа имах чувството, че и аз съм се разходила из Стара планина Smile
Благодарности за виртуалните хубави цветя Very Happy

Съб Апр 13, 2013 11:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Улица Равнец сигурно е някоя малка уличка, вижда ли се на третата снимка?

Съб Апр 13, 2013 11:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
тихомир томанов

Местожителство: карлово

mislesht улица "Равнец" започва веднага след моста на Стара река който е от северната страна на текстилна фабрика "Теодоси Марков".Началото и почва от входната врата на старият "Винпром"и се движи по източният бряг на реката посока Балкана ,а от другата страна на реката е парка на Христо Проданов.
Съб Апр 13, 2013 1:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

mislesht да вижда се улица "Равнец". Започва веднага след моста на Стара река който е от северната страна на текстилна фабрика "Теодоси Марков".Началото и почва от входната врата на старият "Винпром"и се движи по източният бряг на реката посока Балкана ,а от другата страна на реката е парка на Христо Проданов.
Съб Апр 13, 2013 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Ох, че хубаво, благодаря ти много, така изплакнах окото с хубостта на любимата ми Стара планина!
Там при вас и пролет вече има, и зеленина, пък тук, в Мордор, няма такива работи - гнус, кал и студ...
Нед Апр 14, 2013 9:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tito

Че няма по-красива от Стара планина две мнения няма. Може би е редно да се създаде специално тема, където да се съберат кадри от различните й краища. Междувременно ще открадна малко темата на Живота за да изряза своето признание към Балкана от събота, макар и малко по-друга светлина - от въздуха. Открих летателния сезон с парапланера на Беклемето, че лифтът на Сопот ще е в ремонт поне още месец.

Поглед на запад към Вежен и Юмрука, тия облаци не предвещават нищо хубаво...

Постоянното присъствие по откритите части на Балкана:

Я да излитаме по бързия начин, че на Арката вече се излива:

Ето ме и мен Smile От горе изглежда още по-красива планината. По-нататък ще си взема и фотоапарата при полетите да снимам от въздуха.

Нед Апр 14, 2013 10:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Mariana1000 написа:
Живота, не знам как ги правиш тези снимки и с какъв фотоапарат, но са много въздействащи, като стигнах докрая на разказа имах чувството, че и аз съм се разходила из Стара планина Smile
Благодарности за виртуалните хубави цветя Very Happy

Апарата е Canon А540,6 мега пиксела,старичък е но не е Китайска сглобга,подариха ми го едни приятели от Полша,наистина има уникални кадри които запечатва но много зависи от снимачните умения,а при мен липсват,аз например някой път забравям че срещу слънце не се снима и там разни други техники,но когато кача снимките виждам грешките и се стремя да ги изчиствам.
Пон Апр 15, 2013 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

mislesht написа:
Улица Равнец сигурно е някоя малка уличка, вижда ли се на третата снимка?

Вижда се част от нея,като прав ъгъл,иначе Тихомир е направил точно описание.
Пон Апр 15, 2013 8:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.