Автор |
Съобщение |
raskoll
|
|
|
Сря Апр 14, 2010 9:09 pm |
|
|
dido
|
|
|
Сря Апр 14, 2010 9:27 pm |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
На Карлуково има и доста други неща да се видят, освен голямата пещера. Заслужава си районът да бъде сканиран подробно.
|
|
|
Сря Апр 14, 2010 9:35 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
|
да, има доста неща, не успях да ги видя хижата не работи...но ще се върна някой ден )
|
|
|
Сря Апр 14, 2010 9:38 pm |
|
|
loudidd
|
|
|
|
Колко отнема от паркинга на геопарка до въпросното "кафе" под скалите и обратно, че ще водя там едни приятели тип "и до WC-то ходя с колата", да съм подготвен колко ще мрънкат? Благодаря
|
|
|
Вто Апр 02, 2013 5:08 pm |
|
|
Svetlix
|
|
|
Грубо 40 минути с ходене от пишман-туристи в едната посока. Ходи се само по равното. Гледайте само да не е валяло предния ден, защото реката тотално губи красотата си, става една мътилка и е голяма кал.
Хижата последно работеше. Човекът който я стопанисва говори с руски акцент и спомена, че приема турсити само през топлата част на полугодието, поради липса на отопление.
В пещерата Проходна е единственото място в България, където можете да скочите с бънджи в пещера.
В този район има около 600 пещери
|
|
|
Вто Апр 02, 2013 8:17 pm |
|
|
loudidd
|
|
|
|
Благодаря, Svetlix
А за каньон "Калето" близо до с.Реселец, нещо да знаете - в нета е пълно с инфо за първа копка на нова еко-пътека опреди 9 месеца и дотам...Друго няма
|
|
|
Вто Апр 02, 2013 8:37 pm |
|
|
tanjai
|
|
|
Има ли сега такса вход?
Че де що има интересно и достъпно го заградиха, сложиха надпис "Екопътека" и искат пари да го разгледаш.
Иначе е прекрасно място, аз по-рано съм ходила, преди 15 години и пак му се каня.
|
|
|
Сря Апр 03, 2013 3:20 pm |
|
|
Svetlix
|
|
|
tanjai, ако питаш за Искър-Панега - няма вход за нищо. Оставяш колата на паркинга (безплатен е) и отиваш да се разхождаш.
loudidd, за Реселец нямам никакво инфо. Чувал само разкази от приятели, че било много красиво. Чакам малко да се раззелени гората и отиваме
|
|
|
Сря Апр 03, 2013 6:55 pm |
|
|
tanjai
|
|
|
Svetlix, благодаря ти за отговора и за информацията за безплатния паркинг!
|
|
|
Сря Апр 03, 2013 7:06 pm |
|
|
Mariana1000
|
Re: Геопарк „Искър-Панега“ |
|
|
|
Не съм сигурен дали е за "Стара Планина" или не.... ))
|
Точно за тук си е
Много е красиво в района на Реселец, а и ако имате късмет може да откриете съкровището на Цар Шишман, което е скрито там
Проходна е много красива, но на мен ми беше по-интересно да вляза в една от другите пещери, даже пълзях в един тесняк
Също така е хубаво човек да се качи при каменните фигури и да види камъка с дупката - провъртеник.
(А някой ходил ли е на пионерски лагер при Профилакториума до Реселец? Имам много хубави спомени оттам )
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Сря Апр 03, 2013 10:22 pm |
|
|
Svetlix
|
|
|
|
|
|
Не съм сигурен дали е за "Стара Планина" или не.... ))
|
Точно за тук си е
Много е красиво в района на Реселец, а и ако имате късмет може да откриете съкровището на Цар Шишман, което е скрито там
|
Да не бъркаш каньоните? Върти ми се, че това съкровище е в каньона на р. Чернелка
|
|
|
Чет Апр 04, 2013 9:04 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
|
Да не бъркаш каньоните? Върти ми се, че това съкровище е в каньона на р. Чернелка |
Може и да бъркам, доста време мина откак го закопахме с бай Шишман, позабравила съм вече Ама след това ядохме лучник с прочутия реселешки лук и лют пипер, та край Реселец ще да е било
А каква е легендата за р. Чернелка? Това е близо до Плевен, нали?
|
|
Чет Апр 04, 2013 10:28 pm |
|
|
Tito
|
|
|
|
Там е. Провъртеникът там е вертикален тунел поне 20м в скалата на място, където реката е издълбала дълбок подмол. Не съм сигурен дали е легенда, но доколкото си спомням е от турско време и е издълбан от монаси от някогашен манастир в околността за да си набавят вода от реката, защото им е било забранено да слизат в каньона.
_________________ От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак |
|
|
Чет Апр 04, 2013 10:37 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
|
|
Там е. Провъртеникът там е вертикален тунел поне 20м в скалата на място, където реката е издълбала дълбок подмол. |
Къде там? Реселец или р. Чернелка, защото се обърках? Защото Провъртеникът край Реселец е един камък с дупка, който се вижда даже от влака. Не е тунел.
|
|
Пет Апр 05, 2013 12:01 am |
|
|
|