Здравейте ,
Понеже съм в Словакия до края на май / началото на юни бих искал да направя някой преход из Татрите. Така че всякаква информация ще ми бъде полезна : маршрути , хижи , като цяло всичко , което знаете Ще се радвам да се намери някой , който да помогне Мерси предварително
Пътеките в словашките Високи Татри са затворени в периода от 1-ви ноември до 15-ти юни и нарушенията се санкционират от служители на парка. Пълен списък на затворените участъци има тук. Ходил съм само веднъж там именно в забранения период (в началото на юни) от Strbske Pleso нагоре към Pleso nad Skokom -- стигнахме до мястото, от където беше забранено да се продължи нагоре. Времето беше мъгливо и снежно-дъждовно, срещнахме една любопитна лисица. Снимки от тази разходка можете да разгледате тук.
Що за олигофрения? Затворени да не би някой да умре горе?
Като основни причини са посочени усилия за защита на природата (ограничаване на човешкото присъствие) и опасности (лавини и др.). Има изключения, например за катерачи, но само по участъците от пътеки за достъп до даден връх, при условие че имат членска карта в съответния съюз (например SLOVENSKÝ HOROLEZECKÝ SPOLOK JAMES или Cesky horolezecky svaz CHS). Предполагам че биха признали също и членска карта от БФКА, но е добре да се провери това. Забавно е че в полските Високи Татри подобни забрани няма, въпреки че планината е същата...
Не е чудно. Разказвали са ми, че там мерките за опазване на природата са изключително строги. Може би трябва да се поучим в някаква степен от тях.
Или...вече е късно.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Мар 06, 2013 3:34 pm
mircho
Ако и тук можеха да ограничат поне малко пичовете с джиповете и АТВ щях да съм щастлив до безкрай. Изсякоха гората тези хора.
Сря Мар 06, 2013 7:00 pm
Bil
Високи Татри е красива планина. Но наистина през зимният период, високата част е забранена. / Мен лично щяха да ме арестуват преди няколко години/. Най-добрата дестинация е връх Риси. Подхожда се от Щтръбско плесо до Попрадско плесо - 2 часа и от там през Жаби езера до заслона Шата под Рисми още 1 час. От тук или се връщаш или продължаваш до Риси, още 2 часа. Ако изкачиш върхът , ще се насладиш на неповторима гледка към долината на Закопане, Полша. Екипировката е задъжително зимна за този сезон.
А, може да се отиде и до Ниски Татри с изходна точка Липтовски Микулаш в раьона на Ясна. Там е пещерата Демановска.
_________________ Слънчев ден
Пет Апр 26, 2013 11:57 pm
diantsvetkov
Здравейте ,
Благодаря , че се отзовахте , чак сега видях отговорите ви , но май май ще ми се размине този преход
В крайна сметка имаме много планини , коя от коя по-хубава
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети