... В 10-12 кг. може да се побере всичко необходимо за да минете по пътеката. С добро планиране се минимизира и количеството носена храна и вода. И 'друго' се намира.... Имаше момент покрай Мургаш-миналото лято, когато ми се искаше тези 2-3 кила ракия да бяха вода....
Ще се опитам да си направя раницата около 12 кг. Поне ония "2 - 3 кила ракия" няма да ги мъкна. Опитвам се от 40 дни да отказвам него пущиняк. Дано да успея.
'
в план -програмата ми е залегнала много вода ,а на хижите бира няма да липсва
споделям за храната - бебешките каши Слънчо , картофеното пюре на прах са добра резерва ,лека и питателна храна ,мляко на прах -въобще къде какво сушено има . Фурмите са супер заместител на шоколада -не се топят и не тежат - все пак е храната на Христос !
Пон Фев 18, 2013 6:48 pm
Pagane
аз лятото все съм с 3 л. вода ,има -няма чешми аз си нося ,а тук и аз разчитам на темата от колегите с упътване къде има вода , иначе повече от 12 кг за себе си не мога да нося , за това и премислям кое ще е най-леко малко на дивачка ще съм това лято по-примитивно
Пон Фев 18, 2013 10:18 pm
botev
кво става има ли навити за този поход че намерих само една организирана група с абсурдна такса 700 лв. на човек
Сря Фев 27, 2013 11:10 pm
Pagane
l
botev написа:
кво става има ли навити за този поход че намерих само една организирана група с абсурдна такса 700 лв. на човек
нали за това списваме има навити,но всеки е с различно време и бързина на ходене , ше се обособят малки групи ,а и кои на палатка ,кои на хижи -всякакви варянти -но не и група за 700 лв.
Чет Фев 28, 2013 1:01 am
Mariana1000
Ще се учудите колко малко неща наистина са нужни на човек 14 килограма бива за двудневен преход, но за този е излишно натоварване.
Храна не трябва да се носи в големи количества, от пътеписите може да прецените къде е имало, а с едно предварително обаждане до хижите може да си осигурите храна почти през целия път.
Ако тръгна пак на подобен поход не бих тръгнала с повече от десет килограма и това го считам с два литра вода.
botev, ако не можеш да си намериш спътници можеш да тръгнеш с организираната група на БФТ, докъдето те устройва и после да продължиш сам. Така поне половината път ще има с кой да минеш. И този вариант съм го мислила, не е лош, така ще видиш и двете страни на похода - организирано и самостоятелно
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Фев 28, 2013 1:02 pm
donzezo
Re: '
Pagane написа:
споделям за храната - бебешките каши Слънчо , картофеното пюре на прах са добра резерва ,лека и питателна храна ,мляко на прах -въобще къде какво сушено има . Фурмите са супер заместител на шоколада -не се топят и не тежат - все пак е храната на Христос !
Това за бебешките каши въобще като цяло нещо не ми се връзва, нито на вкус, а за питателност да не говорим. Толкова са питатени, че 2ч. след храненето малкия звяр мен ще изяде, а за да добият някакъв вкус им трябва доволно количество захар.
Чет Фев 28, 2013 3:55 pm
boris_borisov
Хора, mikesli направи една прекрасна тема за водата по КЕ, четете я внимателно, мислете, планирайте правилно и няма да имате никакъв проблем! Да носиш 5 кила вода със себе си - що за глупост...
А относно храната, ще ви споделя една идея от миналото лято, която моят спътник Митака приложи със 100% успех на практика - при предварителните си походи из Балкана може да заравяте трайни храни на някои места по Пътеката, които после, по време на прехода, да си изравяте и да пълните стомасите, без да носите Сухари, консерви, компоти, каквото ви хрумне (и няма да се развали) - увивате го в достатъчно на брой пликове, опаковате го добре и го заравяте, да кажем... в Темната гора, примерно После, като минете оттам, си го изяждате. Просто и ефективно!
Чет Фев 28, 2013 4:25 pm
mikesli
boris_borisov написа:
.................може да заравяте трайни храни на някои места по Пътеката, които после, по време на прехода, да си изравяте и да пълните стомасите, без да носите ......
Това доста ме развесели, не е лоша идея но може би за преди стотина години....Нека споделя и моят опит:
На КОМ в раницата ми имаше около 3 кг храна и ракийката беше поне толкова. Това е 5+ кг излишен товар. Не стига че мъкнехме тежки раници, ами и на хижите ядяхме стара суха храна за да я намаляме. Някъде около Ехо беше останало парче пъстърма над 500 гр. което носехме за успокоение, че имаме резерв, а си хапвахме прясно. На свиждането в Котел почерпихме с "носеното мезе" и продължихме без резерв. Не сме оставали гладни.
Чет Фев 28, 2013 7:31 pm
Tito
boris_borisov написа:
Хора, mikesli направи една прекрасна тема за водата по КЕ, четете я внимателно, мислете, планирайте правилно и няма да имате никакъв проблем! Да носиш 5 кила вода със себе си - що за глупост...
Силно изказване. Я попитай точно mikesli за отсечката Тръстена-Мургаш дали 5 литра вода биха се счели за глупост. Всичко е въпрос на планиране, подготовка и не на последно място на организъм. Но специално по отношение на водата компромисите са си руска рулетка. Без храна се издържа, но едно обезводняване на организма директно тегли чертата на прехода, ако не и нещо по-сериозно. Особено що се касае за Балкана и тъй като аз не съм бедуин се придържам към максимата, че по-добре да имам вода и да не ми трябва отколкото да ми трябва и да я нямам. Особено първите 5 дни, докато вървях сам.
В подкрепа на това, което е написала Mariana1000 за теглото на багажа ще допълня, че това е изключително важен фактор за крайния успех/провал на К-Е. Наистина човек не трябва да тръгва с къщата си на гърба, както например направих аз през 2011 и логично не стигнах кой знае до къде. Отделете сериозна част от подготовката си именно в съставянето на багажа и бъдете много взискателни към всичко, което влиза в раницата.
Re: '
donzezo написа:
Pagane написа:
Това за бебешките каши въобще като цяло нещо не ми се връзва, нито на вкус, а за питателност да не говорим. Толкова са питатени, че 2ч. след храненето малкия звяр мен ще изяде, а за да добият някакъв вкус им трябва доволно количество захар.
честно казано Слънчо не съм купувала , на Нестле са супер, но в БГ са доста солени цените им
явно трябва да пробвам Слънчо , а това го имах като резерва ,ако някъде нещо се случи да останем без храна , иначе на хижите ще разчитаме.
Пет Мар 01, 2013 1:53 am
botev
Pagane, мисля че преди похода една добра физическа подготовка е задължителна. А до юни мисля да напусна работа за да имам време. (На 20 съм, студент редовно)
Mariana1000, точно че поне по форумите досега не съм чел добри коментари за тези групи (бфт бтс..). Нямам опит и не бих тръгнал сам в планината, затова си търся хора. За приятелите ми това е голямо предизвикателство и никой не се нави.
Пет Мар 01, 2013 10:09 am
mikesli
Tito написа:
boris_borisov написа:
Силно изказване. Я попитай точно mikesli за отсечката Тръстена-Мургаш дали 5 литра вода биха се счели за глупост. Всичко е въпрос на планиране, подготовка и не на последно място на организъм. Но специално по отношение на водата компромисите са си руска рулетка.................
Аз мисля, че с 2 литров съд за вода може да се мине Ком-Емине. Задължително е обаче да се проучи и планира добре.
дано това помогне
Пет Мар 01, 2013 10:18 am
boris_borisov
Моите съдове лани бяха с общ обем 2,5 л, но обикновено пълнех само 1,5-литровата бутилка, която се носеше от колелото. Е, да, като си с колело, по-бързо се придвижваш и съответно стигаш до следващата вода, вярно е и това... Но да не забравяме, че освен съдовете в раницата имаме и още един съд - собствения търбух Стигнеш ли вода, оводняваш се добре, до сливиците и после пълниш и бутилките
mikesli, на мен нещо друго ми стана интересно от темата с водата. За района на бившия горски дом Бутора става въпрос. Ти си написал "Преди стръмното изкачване на Бутурски чукар, вместо по пътеката се тръгва по пътя в южна посока, след 360 м се завива по път вляво (моя бележка: там има една бариера), след още 800 м е чешмата. После може покрай заслона да се излезе на пътеката. Аз препоръчвам да се продължи по пътя и след 1200 м се завива вляво"
Тая чешма я знам, там има и една бивша спалня наблизо, макар и без врати и прозорци, покривът е здрав и може и да се преспи. Въпросът ми е - по кой път да се продължи 1200 м и къде е после това ляво? Можеш ли да го покажеш на карта? Да не би по този начин да се избягва минаването по една пътека с много нападали листа, подсичаща стръмен склон? На тая пътека се намира и онова, бременното дърво
Пет Мар 01, 2013 11:34 am
Tito
През целия преход аз си носех едно 2.5-литрово шише, единствено като тръгнах от Тръстена налях още едно. В края на юни се качвах на Мургаш и всички чешми в района бяха пресъхнали и очаквах по време на прехода, който започна месец по-късно нещата да са още по-зле. Освен това чисто физиолофически доста се потя съответно бързо се дехидратирам и си знам, че имам нужда от повече вода. Като стигнах на Чешковица едното ми шише беше празно, а второто беше на около половината. Това при положение, че от онова изворче преди Лескова могила ,където срещнах двойката с мотора и платката тръгнах с две пълни шишета, от Тръстена до там бях пил малко под литър вече.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети