Пътеката за Газей от Демяница
Здравейте,
искам да попитам дали някой се е качвал тази година към Газейските езера от хижа Демяница и как е пътеката сега? Преди 2 или 3 години ходих по нея и се зарекох да не минавам повече оттам. Беше много обрасла и неподдържана, а на места се губеше и изчезваше всякаква маркировка.
Та въпросът ми е дали е оправена?
Пътеката не се поддържа и не е маркирана тъй като минава през резервата "Юлен" (защитена територия от 1994 г.), който се води с максимално строг режим (откъм забрани).
Аз лично, тази година не съм ходил по нея (пътеката), и не бих огъл да споделя впечатления за състоянието. Но все някой от форума го е правил, и може да даде сведения.
Последната промяна е направена от Speedy на Пет Окт 19, 2012 11:40 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Окт 19, 2012 11:39 am
raver
То до там и преди беше що-годе ОК, ама нагоре нещо не личеше на къде върви.
А под маркировка имах предвид пирамидките, да, май нямаше друга...
То излиза май, че за да ида на Газей по-добре да мина от Добринище, лифта и през Полежан вместо през Демяница, така ли?
Пет Окт 19, 2012 12:03 pm
dido
Пътеката личи съвсем добре, но може би колегата Z се е заблудил нейде около разклона за Ушиците. Там пътеката завива вляво за Ушиците. Ако се продължи леко надясно през клека, следва леко изкачване към каменистото корито на Газейската вода до най-ниските Газейски езера. Оттам пътеката вие по тревата и камъните, излиза на Долното Газейско езеро и финално изкачва прага на Горното Газейско езеро.
През цялото време има пирамидки, а и самата пътека е добре утъпкана.
На качване от х.Демяница целия участък в клека до към 2000мнв е прясно просечена пътеката заради ланшния пожар под Каймакчал. Обърквацията на качване Дидо я е обяснил къде може да се случи. На слизане обърквацията е след Долно Газейско езеро към циркусния праг - там визуално пътеката води на право, но ако човек е внимателен ще забележи завоя и в дясно. Често хората се заблуждават в този участък.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети