.
G_P_S написа:
Вчера на сутрешното кафе в Троян се запознах с един човек ,който има двадесетина коня, които отглежда в планината в района на Беклемето. Разговорихме се,че се моля да е хубаво времето в сряда,защото смятам да се разходя от Беклемето до заслон Орлово гнездо и обратно,апосле да си хвана стоп до Пловдив. Споменах,че единственното ,което може да ме спре е мъглата,която в неделя срещу понеделник беше много гъста в района на билото.Той твърди ,че няма седмица без да е имал проблеми с мечките. Каза,че мечките постояно натискали конете по ръбовете на пропастите, а в края на лятото били много активни в нападенията,особенно,когато има гъста мъгла. Казах му какво си пишем ние с Вас тук,а той ми отговори,че това е почти същото като в Созопол. Всеки ден има по един удавен заради някакви течения в този район ,но за повече от едно-две не се споменавало. Ей сега вече се замислих,защото въпросния човек ми изглеждаше доста сериозен,а не някой перушан,който си е намерил слушател .
явно се запасяват за зимния си сън , дано не сме от запасите )
Вто Сеп 18, 2012 3:37 pm
Plamen К
G_P_S написа:
Вчера на сутрешното кафе в Троян се запознах с един човек ,който има двадесетина коня, които отглежда в планината в района на Беклемето. Разговорихме се,че се моля да е хубаво времето в сряда,защото смятам да се разходя от Беклемето до заслон Орлово гнездо и обратно,апосле да си хвана стоп до Пловдив. Споменах,че единственното ,което може да ме спре е мъглата,която в неделя срещу понеделник беше много гъста в района на билото.Той твърди ,че няма седмица без да е имал проблеми с мечките. Каза,че мечките постояно натискали конете по ръбовете на пропастите, а в края на лятото били много активни в нападенията,особенно,когато има гъста мъгла. Казах му какво си пишем ние с Вас тук,а той ми отговори,че това е почти същото като в Созопол. Всеки ден има по един удавен заради някакви течения в този район ,но за повече от едно-две не се споменавало. Ей сега вече се замислих,защото въпросния човек ми изглеждаше доста сериозен,а не някой перушан,който си е намерил слушател .
Защо не се замислиш малко? Ако в Созопол през активния сезон има средно по един удавен на ден, това прави само за активния сезон 50-60 човека, ами ако това е така на Златните, Слънчев Бряг, Албена, Варна, Бургас, Несебър, то значи че ние през лятото отиваме не на почивка на море, а на сигурна смърт. И как си представяш да се скрие информацията за толкова удавени хора. Това е смешно и тъпо. Тия пастири лъжат, та се късат и по мои наблюдения извън пътеките, където се люшкат на седлата на конете и извън пасищата въобще не знаят какво става, камо ли какво има. Те си имат съобръжения ние туристите да не сме там и умишлено ни плашат с небивалици. Ние сме други тесто хора и не сме им симпатични, затова и не спират кучетата си, когато те скачат срещу нас. Те егоистично си искат планината само за тях и техните животни. Разбира се не всички са тикива, има и много добри хора между тях.
Отделно, съм чувал, че макар и много рядко в планината се качват крадци на месо, убиват някое теле, слагат в раницата месо от бутовете, колкото може да носят и изчезват. Понякога крадели, кончета, коне и ги продавали, но колко е истината в всичко това, колко е лъжата не знам. Та пастирите като ни гледат отдалеч не знаят дали не сме от лошите. Те сякаш гледат да ни наплашат с страшни истории и да ни отдалечат от пасищата на техните животни.
Ами добре да, замисли се, ако мечките му убиват на този "сериозния" не на ден, а на седмица по едно животно, за едно лято стадото му ще изчезне, къде му е келепира тогава? И той има повече от двадесет коня, най- малко 40-50 бр, както и да е.
Обмисляй какво чуваш преди да му повярваш. аз спрях да вярвам на пастирски истории, те са горе - долу като ловджийските и рибарските, елените са с най-големите рога, а рибите с най-големите очи. А пък мечките според тях са бизмилостни машини за убиване на крави, телета и коне.
Защо не се замислиш малко? Ако в Созопол през активния сезон има средно по един удавен на ден, това прави само за активния сезон 50-60 човека, ами ако това е така на Златните, Слънчев Бряг, Албена, Варна, Бургас, Несебър, то значи че ние през лятото отиваме не на почивка на море, а на сигурна смърт. И как си представяш да се скрие информацията за толкова удавени хора. Това е смешно и тъпо. Тия пастири лъжат, та се късат и по мои наблюдения извън пътеките, където се люшкат на седлата на конете и извън пасищата въобще не знаят какво става, камо ли какво има. Те си имат съобръжения ние туристите да не сме там и умишлено ни плашат с небивалици. Ние сме други тесто хора и не сме им симпатични, затова и не спират кучетата си, когато те скачат срещу нас. Те егоистично си искат планината само за тях и техните животни. Разбира се не всички са тикива, има и много добри хора между тях.
Отделно, съм чувал, че макар и много рядко в планината се качват крадци на месо, убиват някое теле, слагат в раницата месо от бутовете, колкото може да носят и изчезват. Понякога крадели, кончета, коне и ги продавали, но колко е истината в всичко това, колко е лъжата не знам. Та пастирите като ни гледат отдалеч не знаят дали не сме от лошите. Те сякаш гледат да ни наплашат с страшни истории и да ни отдалечат от пасищата на техните животни.
Ами добре да, замисли се, ако мечките му убиват на този "сериозния" не на ден, а на седмица по едно животно, за едно лято стадото му ще изчезне, къде му е келепира тогава? И той има повече от двадесет коня, най- малко 40-50 бр, както и да е.
Обмисляй какво чуваш преди да му повярваш. аз спрях да вярвам на пастирски истории, те са горе - долу като ловджийските и рибарските, елените са с най-големите рога, а рибите с най-големите очи. А пък мечките според тях са бизмилостни машини за убиване на крави, телета и коне.
@G_P_S друже, заеби мечките, пази се повече от пастирските кучета!
_________________ Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!
Вто Сеп 18, 2012 5:56 pm
joropc
G_P_S написа:
.....
Градски, и ти ме развесели да знаЙш.
Вто Сеп 18, 2012 9:42 pm
Сотиров
Държавата срещу мечките
Това съобщение от вчера е съвсем по темата:
От Европа защитават българските мечки
Не искам отново да разлайвам кучетата дори с най-малкия намек за нехайствата на българската държава. Можете сами да се полюбувате на профила на мутрополитика, който е най-известният лобист срещу българската природа и чиито масрафи ние ще плащаме (а и горките мечки!):
Емил Димитров
ми незнам, според бай Дончо от Амбарица били мечки
Нед Сеп 30, 2012 8:32 pm
joropc
xxxxx13 написа:
Е, то според бай-ти Дончо, на езерцето зад Купена всяка вечер се събират извънземни......
Нед Сеп 30, 2012 9:04 pm
NikTod
xxxxx13 написа:
Бай Дончо освен огнена вода и нещо друго на муфта, трудно вече може да различи. Тази хижа беше емблематична за Троян и региона, а в годините за жалост тя все по-усилено запада.
Нед Сеп 30, 2012 9:08 pm
isometrus
Миналата година на преход в пл.Пиндос,централна Гърция,с 14 годишния ми син видяхме не много голяма мечка.Всъщност тя ни беше усетила първа,въпреки че от умората се движехме мълчаливо.Пък и не предполагах че ги има толкова на юг.Движейки се по пътека на горист склон,която прави доста завои и няма голяма видимост напред,чухме шум от падащи камъни по сипеи някъде под нас и с любопитство надзърнахме надолу по склона.Видяхме я да бяга с невероятна за този терен скорост и да изчезва отсреща в гората.Спогледахме се тъпо без да можем да повярваме на очите си,след което продължихме свиркайки и удряйки щеките в камънаците.Притеснихме се малко,но по-големи притеснения ни създадоха този ден пастирските кучета.Вечерта малко преди да стигнем хижата под връх Коракас минахме през стадо крави без пастир но пазено от 5-6 едри песа които изглежда не бяха виждали много туристи защото бяха особено зли атакувайки само синът ми,които е видимо по-слаб за тях.Доста ни измориха докато се стараехме да напредваме по баира и да се пазим от тях с щеките и камъни без да им показваме страх.Извинявам се че пиша тук в раздел Стара планина,просто споделям преживяното по темата с мечките.
Прадядо ми е бил цял живот овчар и е имал близка среща с мечка, толкова близка, че имаше големи белези по лицето си. Пасял си овцете някъде в Балкана над село Розино и чул изстрели от ловджии. Оказало се, че въпросните ловци само били ранили една мечка, която бягайки от тях срещнала на пътя си прадядо ми. Прадядо ми хвърлил гегата и взел брадвата и ударил мечката, но не я уцелил с острото, а със сапа в рамото, при което брадвата се счупила. Мечката го съборила и с един замах му раздрала челото и лицето. Той се извъртял по корем и ми е казвал, че с ръцете си пазел ребрата си, защото мечката почнала да се опитва да бръкне с лапите изпод него и да му раздере корема. В това време дошли ловджиите и му казали да се махне, за да не го застрелят. Извъртял се по гръб, сложил си крака на корема на мечката и успял леко да я оттласне, при което ловджиите я застреляли и убили. После лежал в болницата няколко месеца, станал 40кг от уплахата и като се възстановил пак отишъл с овцете в Балкана и живя до 85г.
Аз мечка не съм срещал, но съм срещал глиган (два пъти за един ден). Вървяхме с един приятел на разходка в шубраците над вилите между Сопот и Карлово без пътека и видяхме първо едно малко глиганче, което се уплаши от нас и побягна надолу по склона, по-точно казано се затъркаля по склона.
След 20-тина минути стигнахме до едно по-равно място между дървета и храсталаци и решихме да си починем, при което чухме как нещо гази из храсталаците. Имах чувството, че валяк минава, а всичко около нас беше непроходими шубраци и трънаци. Изведнъж една голяма черна глава се показа от един храст и ни погледна. Разстоянието между нас и глигана беше около 10 метра. Уплашихме се, защото сме чували, че глиган е по-страшно да те нападне и от мечка и започнахме да го псуваме и да му крещим като чобани, което даде ефект и глиганът се обърна и бавно и спокойно си тръгна пак през непроходимите храсталаци.
Иначе за мечките дали един кучегон би могъл да им повлияе? Дали кучегон ще изгони вълк?
Съб Авг 24, 2013 6:50 pm
PEGASOS
Момци преди седмица две пуснах тема въпрос, как е моментната ситуация в Родопите с мечките.
Нямаше отговори и съответно я изтрих. Сега съвсем случайно попадам на тази тема и съответно пак
ще си задам въпроса а именно, Ако някой в близко време е ходил към Родопите по специално към Смолян, Ягодина в този район и може да даде адекватна информация нека сподели. Благодаря много.
Пет Юни 13, 2014 3:03 pm
Мавруд
А този спрей става ли и за други животни ? Кучета например ?
А какви свирки си купувате, някакви по-специални ли? В смисъл с какъв звук - като на футболните съдии или някакви по-пронизителни? Ние сме пишман туристи и мислим да ходим до х. Амбарица с децата и с приятели-запалени туристи, но мен много ме е страх от мечки - особено като сме с децата. Ще си купя и лют спрей.
А някой газов пистолет купил ли си е?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 4 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети